Zimske gume

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.252
7.048
113
To je to ja, kar ni ravno logično. Če ima nekdo letne gume, se dajo verige na pogonske, torej sprednja. Zadaj so potem letne gume, kar bi pomenilo, kot vožnja na jajcih. Pa še nisem slišal, da bi komu rit odnašalo pa ne vem kaj še vse, oz če bi bilo to res, bi itak zahtevali da še na zadnja kolesa namestimo verige?

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
10.027
1.477
113
Jebem vas nakladače pa vašo logiko.

When replacing only two tires, the new ones go on the front.

The truth: Rear tires provide stability, and without stability, steering or braking on a wet or even damp surface might cause a spin. If you have new tires up front, they will easily disperse water while the half-worn rears will go surfing: The water will literally lift the worn rear tires off the road. If you're in a slight corner or on a crowned road, the car will spin out so fast you won't be able to say, "Oh, fudge!"

There is no "even if" to this one. Whether you own a front-, rear- or all-wheel-drive car, truck, or SUV, the tires with the most tread go on the rear. Don't believe it? Watch this.

Youtube

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.137
11.006
113
kod Džej-Zija

Še en filmček, ki sicer govori o tem, da so 4 zimske gume v zimskih razmerah vedno boljše kot dve, vendar je implicitno podana tudi primerjava med zimskima gumama samo spredaj in samo zadaj. Lepo se vidi, kako tistega, ki jih ima samo spredaj, čisto zavrti.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.122
6.948
113
pri taščici
Ja samo ko pa moraš priti v kak klanec ali kje speljati pa je dobro spredaj imeti boljše. Če imaš zadaj, se kaj lahko zgodi da se niti z dvorišča ne boš odpeljal. Če pa imaš zadaj nekoliko slabše zimske kot spredaj pa se boš še vedno lahko naokoli vozil s tempom ostalih voznikov. Zadaj slabe letne, spredaj pa dobre zimske ( nalite kramparce) pa sem že občutil v črnučah pred starim mostom ko sem rikverc bočno v škarpo se naslonil. Na srečo je bilo precej snega napluženega, tako da sem samo malo pritisnil ga k škarpi.

tdi

Fizikalc
7. dec 2011
1.693
11
38
Pač ne prideš v klanec, ni škode. Če te pa med prometom zavrti, je pa lahko hudo.

Romzi

Guru
4. sep 2008
9.636
3.450
113
Dobrova pri LJ.
Tistle video od Michelina je kar korekten. In če že imaš neuravnovešen sistem (na eni osi nove/dobre, in na drugi stare/slabe pnevmatike) se je treba tega stalno zavedat, sicer so lahko težave.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.122
6.948
113
pri taščici
Pač ostani doma če nimaš za zimske zadaj. To lahko piše tisti ki kolne cestarje, ker ne more priti po klancu iz obvoznice, saj mu je le ta prestrm. Če se v snegu ne zavedaš da je zunaj sneg in da nimaš zimskih zadaj, potem....
Če ostaneš seri klanca zna biti kar pestro, sploh če imaš kolono za seboj in če znaš samo tisto kar so te avgusta naučili v avtošoli.

Nazadnje urejeno:

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.252
7.048
113
Dobro no, mislim, da se tukaj malce pretirava. Nekaj je, če bi imel spredaj zimske, zadaj pa letne, ampak tega pri nas itak ni dovoljeno imeti.

Govorim seveda o zimskih, kjer je profil na zadnjih cca 5mm na prednjih pa cca 7

ThaShizznitt

Fizikalc
13. jan 2008
4.781
4
38
Men se zdi cist logicno, da ce nov par kupim, da dam nove zadaj, zadnje pa naprej, da jih skurim....ker je brezveze nove skurt, zadnje se pa starajo, ker profila itak ne gre tolk k spredaj.

tomaz234

Pripravnik
21. avg 2012
45
0
6
če še nisi ugotovo, ti zadnje nove gume nič ne pomagajo ker imaš spredaj pogon, zato pa se folk pri mokri cesti z 1 cm snega vozi 35 km /h. bodi raj doma pa ne delaj gužve

Alijen

Fizikalc
25. jan 2009
1.343
5
38
V goricah
Jaz imam zimske gume tretjo sezono. PA sem ugotovil, da so letos tudi zadnjo sezono gor. Gume sploh nimajo oprijema več v snegu. Niti profila ne bom meril, ker se mi gre bolj za oprijem kot pa koliko je profila
smile-1.gif
So pa Kleber

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.252
7.048
113
Tole je fajn zajebana scena pri nas....

Prvo kot prvo "moramo" imeti gume 5 mesecev od tega je pa par dni sneg na cesti, ostali čas pa se guma uničuje na "čisti podlagi". Posledično je zimska guma hin prej kot letna. Praviloma so pa zimske gume še itak dražje, kot letne.

Že par let iščem rešitev, pa je ni, tiste "nogavice" so postale zanimive, a itak niso pretirano uporabne. Torej neka bi se rabilo, da lahko ima človek tudi pozimi letne (ker tisto o zimskih pod 7°C je itak nateg), le ko je sneg, nekaj poči na avto gor, da je prevozno v snegu
smile-1.gif
Itak tudi če en dan sneži, so naslednji dan že ok ceste, večje.

jello

Guru
22. sep 2008
10.272
3.909
113
Vi potem vedno kupujete samo po dve gumi? Al kaj narediš če v dveh sezonah nabrenkaš 80k, prednje so hin, zadnje pa še dobre? Če namontiram nov set je jasno da jih nikoli ni treba menjat ker bodo zadnje vedno boljše (če imam FWD). Al se tukaj pogovarjamo o tem da mam zadaj 3mm profila, spredaj pa 1mm?

Mam tretjo zimo GY UG8, enakomerno obrabljene ker jih menjam spredaj/zadaj, pa se mi zdi da so vsako leto boljše. Prejšnje UG7 so bile tretjo sezono zanič, čeprav je bilo profila še dost. Kleber zimske na tamalem jajčku pa sem tretjo sezono vrgel v smeti ker niso bile več vozne (profila še ohoho, ne vem če sem 15k z njimi naredil).

ericks

Majstr
10. sep 2007
2.782
221
63
KSZ ...

nemci so testirali 2 leti stare gume. zanimivi zakljucki. dolocene znamke gum so po dveh letih popolnoma neuporabne neglede na globino profila, medtem ko nekatere premium znamke se vedno odlicno opravljajo svojo nalogo. ima kdo link do te strani?

letos naj bi bila continental ts850 top guma. kaj bo z njo, ko bo guma stara 12 mesecev? prejsnji model ts830 je (po pripovedovanju trgovskih potnikov) po dveh letih popolnoma neuporaben za hladen moker asvalt, kaj sele za sneg ...

tomaz234

Pripravnik
21. avg 2012
45
0
6
logika zadaj boljše ne obstaja,nove gume spredaj je edina opcija in varnost, kot prvo pogon, kot drugo zaviranje,voznik se pa mora zavedat da ima avto 4 gume , ne samo dve, v drugem primeru si pa naj kupi motor- verjetno bi na motorju lastniki te logike menjali samo eno gumo .... lol

tdi

Fizikalc
7. dec 2011
1.693
11
38
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Pač ostani doma če nimaš za zimske zadaj. To lahko piše tisti ki kolne cestarje, ker ne more priti po klancu iz obvoznice, saj mu je le ta prestrm. Če se v snegu ne zavedaš da je zunaj sneg in da nimaš zimskih zadaj, potem....
Če ostaneš seri klanca zna biti kar pestro, sploh če imaš kolono za seboj in če znaš samo tisto kar so te avgusta naučili v avtošoli.

Verjetno me nisi razumel.Vse 4 pnevmatike se sigurno ne obrabijo enako. In zadnjo sezono jih pač tako namestiš, kot sem napisal, potem pa itak kupiš nove. Jst jih imam 2 morda 3 sezone , potem pa nove.
Vprašanje je pa bilo, kako namestiti različno obrabljena kolesa.
nahrung002.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.122
6.948
113
pri taščici
Ksz.
Dejstvo je da si s slabo gumo spredaj doma (sploh pa letno). Če jo imaš zadaj in če imaš pamet pa lahko kam prideš. Seveda pa kontra pišejo ljubljančani ki stokajo ko je 5 cm snega .