Zimske gume

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.118
6.947
113
pri taščici
Če je 80 evrov pametna cena za UG 8 v dimenziji 205/55 16 potem jo kupite v bauhausu v Lj če jo rabite. Letnik so 3212 se mi zdi. Imeli so tudi nekaj drugih dimenzij in modelov (pred blagajno, v četrtek)

alcazar

Pripravnik
3. sep 2007
879
19
18
Slovenia
Citat:
Uporabnik patriot pravi:
Citat:
Uporabnik SouthPark pravi:
Saj prvo zimo bodo vse dobro ocenjene gume v redu. Problem je samo ko nas večina pozimi ne prevozi veliko in potem lahko po 3 letih vržeš gumo v smeti, pa tudi če ima še dosti profila. Moje UG 7+ imajo še 5mm, pa gredo spomladi v smeti.

Zimska guma je po dveh sezonah za konkreten breg neprimerna, pa če ima 7 mm profila.

Se strinjam! Sem preizkusil že kar nekaj različnih gum na "našem klancu". Prvo leto je vsaka (no, kupujem tiste na vrhu lestvice testov) super, drugo leto pogojno, tretje leto pa že po 5 cm snega ne pridem več gor, pogojno rikverc.

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
10.027
1.477
113
Ja, če maš službo v dolini, na relaciji 3 km. Včasih pa je dovolj že en ovinek, da vidiš razliko med dobro in slabo gumo.

Romzi

Guru
4. sep 2008
9.636
3.450
113
Dobrova pri LJ.
Res ste (smo) postali navadne babe!
Pa gretje riti v avtu, pa top of the top gume na avtu, pa pločniki morajo biti ob 3h zjutraj čisti ko kremenčev pesek, pa bohnedej da je avto starejši od 3 let in ma več kot 60 kkm, pa ne sme bit Korejc ali pa Romun - ker ni lep .... A litke vsaj 18 col sem omenu?
Pol pa pogledaš enga rovtarja s staro kanto, pa gor ene X gume pa pele ko profesor magaro na 10 cm snežne podlage. Aja, živi pa na 800 m nadmorske, pa 50 km se vozi po zjebanih cestah vsak dan v eno smer pa ni problema.

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
10.027
1.477
113
Ja, samo rovtar vidi samo svoje rovte, jaz pa preživimi veliko km na razno raznih avtocestah in mi gretje sedežev sede, prav tako panorama streha, dober avdio sistemi, dobra navigacija itd. In dobra guma je prioriteta, menjam pa jih nekako na dve sezoni.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.252
7.048
113
Pomoje je največji problem pri nas, ker zima ni zima, zelo redko je namreč sneg na cesti, ostalih 5 mesecev pa se vozimo po suhi/mokri stezi.

Zdaj pa najdi gumo, ki bo imela performanse letne + zimske gume
smile-1.gif

PS, letos je res malo več snega, ampak takšne sezone že kar nekaj let ni bilo

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
10.027
1.477
113
Jaz govorim zase, ker vsako zimo vidim veliko snega. Povprečni Slovenec pa se s snegom spopada na domačem dvorišču in nastavljanjem gajbic. Ne pozabimo dneve izlete v Citypark oz Europark, potem se pa zimska sezona konča in se že natikajo 7 let stare letne gume z 7 mm profila.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.252
7.048
113
Kaj je boljše/slabše? Avto..karavan...kje je boljše imet gume s več profila? Na pogonskih (spredaj) ali zadaj (da ne odnaša riti)?

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
10.027
1.477
113
Nekje je bil en test, sem že pozabil kje, da je bolje imeti spredaj slabše gume, če že moraš to imeti.

ericks

Majstr
10. sep 2007
2.782
221
63
Citat:
Uporabnik Romzi pravi:
Nehajte no.
Odvisno od avta. Če je podkrmarjen je bolje imet spredaj boljše gume, in obratno če je prekrmarjen.

ce imas zadek avta stabilen, bos, ko prvi konec zacelo odnasat popustil gas. ce imas spredaj boljse gume, gre avto v ovinek bp pri visji hitrosti, samo potem ti rit opleta po obeh voznih pasovih ...

definitivno boljse gume zadaj ...

alcazar

Pripravnik
3. sep 2007
879
19
18
Slovenia
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Citat:
Uporabnik alcazar pravi:
tretje leto pa že po 5 cm snega ne pridem več gor, pogojno rikverc.
Od kar je smrekca profil, to ne pali več.

Ampak delno še pali. Če me predensko za las zmatra, bom rikver skoraj zagotovo prišel. Če mi predensko veliko fali, potem tudi rikverc ni šans. Je pa res, da je avto karavan benciner.
grims-1.gif

tdi

Fizikalc
7. dec 2011
1.693
11
38
Jst pa mislim, da slabšo gumo ( manjkajoči profil) namestiš na prednjo stran, kjer je motor in je posledično avto težji in z to težo nadomesti tiste 2 ali 3 mm manjkajočega profila, kjer je pa avto lažji ( npr. zadaj), pa naj bo boljša guma z največ profila. To je moje mnenje, tako montiram gume na svoj avto in nimam problemov.
zmaga.gif

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.252
7.048
113
Zanimivo, tukaj ste vsi za to, da so boljše gume zadaj. Na drugih forumih pa so bolj deljena mnenja...eni pravijo da boljše boljša guma spredaj, na pogonskih, da pač boljše "zagrabi" pogon, drugi pa pravijo da boljše zadaj, da ne odnese riti (enako kot pravite tukaj)

Jaz sem imel pogonske že tako zjebane, da sem moral v krožiščih na cca 15kmh zmanjšat, drugače me je samo ven neslo. Ali pa recimo na AC, če je bila sneg/plundra, je avto kar neslo ravno nad 80kmh, oz odnašalo prednji del. Gume so torej fuč, ampak zdaj ne grem menjat za nove, zato sem zamenjal sprednje <-> zadnje pa da vidim če bo razlika.

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.455
9.747
113
EU
Citat:
Uporabnik Davidoff pravi:
Nekje je bil en test, sem že pozabil kje, da je bolje imeti spredaj slabše gume, če že moraš to imeti.

Ja seveda. Potem si tudi verige namontiraš na zadnja kolesa pri sprednjem pogonu.
priden.gif