Malo bo off topic, ampak mogoče bo komu koristilo...
Citat:
Uporabnik kleopatra pravi:
... skenslali so mi še zavarovanje ki sem ga imela po očetu in zdaj si moram (ČEPRAV SEM BREZ DOHODKOV, KAR SEM IZPOSTAVILA SOCIALNI IN ZZZSJU IN VSEM KJER SEM VLAGALA VLOGE) sama plačevati zavarovanje, če si ga ne bom, bom plačala za porod cca 1500000 starih sit...
in države sploh ne zanima kje bom dobila denar za plačilo, plačano mora bit drugače terjajo sodno, kr neki....
Sicer ne vem, o katerem zavarovanju govoriš (obveznem ali dopolnilnem) ampak:
- obvezno lahko (po napisanem sodeč) uveljavljaš na občini kot občan,
- dopolnilno se seveda plača (totalno komercialni hec, brez katerega pa - če kot odrasla oseba zboliš - tudi težko prideš skozi).
Ampak
za porod V CELOTI zadostuje obvezno zavarovanje, saj v celoti krije vse stroške, ki so povezani z nosečnostjo ali porodom.
"23. člen ZZVZZ:
Z obveznim zavarovanjem je zavarovanim osebam zagotovljeno plačilo zdravstvenih storitev:
1. v celoti:
- sistematični in drugi
preventivni pregledi otrok, šolske mladine, študentov, ki se redno šolajo,
žensk v zvezi z nosečnostjo in drugih odraslih oseb v skladu s programom, razen preventivnih pregledov, ki jih na podlagi zakona zagotavljajo delodajalci,
- zgodnje odkrivanje in preprečevanje bolezni, skladno s programom,
-
zdravljenje in rehabilitacija otrok, učencev in študentov, ki se redno šolajo, ter otrok in mladostnikov z motnjami v telesnem in duševnem razvoju,
-
zdravstveno varstvo žensk v zvezi s svetovanjem pri načrtovanju družine, kontracepcijo, nosečnostjo in porodom,
- preprečevanje, odkrivanje in zdravljenje infekcije HIV in nalezljivih bolezni, za katere je z zakonom določeno izvajanje ukrepov za preprečevanje njihovega širjenja,
- obvezna cepljenja, imunoprofilaksa in kemoprofilaksa skladno s programom,
- zdravljenje in rehabilitacija malignih bolezni, mišičnih in živčno-mišičnih bolezni, paraplegije, tetraplegije, cerebralne paralize, epilepsije, hemofilije, duševnih bolezni, razvitih oblik sladkorne bolezni, multiple skleroze in psoriaze,
- zdravljenje in rehabilitacija zaradi poklicnih bolezni in poškodb pri delu,
- zdravstveno varstvo v zvezi z dajanjem in izmenjavo tkiv in organov za presaditev drugim osebam,
- nujna medicinska pomoč, vključno z nujnimi reševalnimi prevozi,
- patronažni obiski, zdravljenje in nega na domu ter v socialnovarstvenih zavodih,
- zdravila na recept v skladu z razvrstitvijo zdravil, ortopedski in drugi pripomočki v zvezi z zdravljenjem pri osebah in stanjih iz prve do desete alinee te točke;
- zdravila na recept iz pozitivne in vmesne liste za otroke, učence, dijake, vajence in študente ter otroke z motnjami v duševnem in telesnem razvoju;"
Večna ironija je, da običajno tisti, ki nimajo veliko, najmanj vedo, kakšne pravice jim iz kakšnega naslova pripadajo in posledično brez potrebe porabijo preveč denarja, četudi jim morebiti tega ne bi bilo treba.
Se pa seveda strinjam, da se ni igrati s tem, da nimaš dopolnilnega zavarovanja. Ampak to vsak sam presodi, kako hudo je na tesnem z denarjem in če bo tvegal še kakšen mesec biti brez.
(Ker boš kmalu dobila dojenčka, sem pobarvala še tisti del, ki se tiče otrok - skratka tvojemu detetu tudi najmanj do dopolnjenega 18.leta starosti ne bo treba plačevati dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja)