Zavašnik, Lipa in vse skupaj - skoz večji WTF

Schumi

Fizikalc
2. avg 2007
4.129
12
38
Zakaj pa, če je vse po predpisih, prometna ureditev itd.? Pri lipi ni bilo vse po predpisih oz. je verjetno bilo bolj malo po predpisih. Kapiš razliko?

noker

Pacijent leta 2016
19. sep 2007
4.499
0
36
Citat:
Uporabnik Schumi pravi:
Sicer pa morda butasta primerjava, ampak to, zavestno ali ne, veš, lahko pičim mimo vrtca 130 pa ne bo nič, lahko me ustavi radar in plačam, lahko pa povozim otroka. Sem šel zavestno ubijat otroke?

Res je. Butasta primerjava.

Nisi šel zavestno ubijat otrok, to je že res. Ampak za tvojo primerjavo zadaj stoji zakon, ki omejuje hitrost vožnje v naselju, še posebej v bližini vrtca. Prav tako, kot se kaznjuje vožnja pod vplivom alkohola. Nedvomno. Torej si obakrat v prekršku.
Zavašnik je bil v prekršku drugačne narave (ogrožanje splošne varnosti al nekaj takega), kjer pa ne vem, kako eksplicitno je dorečeno, kako se posega v primeru, da mladina ponori ob vstopanju v diskoteko. Lahko bi bil sarkastičen in omenil, da se to zagotovo ne bi zgodilo, če bi šlo za koncert Damjana Murka ... je pa to en varnostnim mehanizem, ki bi preprečil tragedijo.
Nedvomno drži, da ni bilo dovolj poskrbljeno za varnost, v to mislim da ne dvomi niti tisti, ki Zavašnika ne smatra krivega. Pa čeprav je. Ampak dejanji, ki ju povzroči podivjana mladina in pa hitrost 130 km/h mimo vrtca ter vožnja v koma alkostanju se pa vseeno malo razlikujeta, mar ni tako?

sass

Guru
1. sep 2007
5.233
869
113
Citat:
Uporabnik membrain pravi:
Torej če jaz pijan pred Mercatorjem povozi kupca, bo šel v zapor predsednik uprave ali delničarji, ker kot lastniki niso poskrbeli za varnost strank?

preberi si zakon o javnih zbiranjih, pa ti bo jasen odgovor na tvojo dilemo:
Citat:
10. člen
(splošne dolžnosti organizatorja)
Organizator mora shod oziroma prireditev organizirati tako, da bo poskrbljeno za
red, da ne bosta ogrožena življenje in zdravje udeležencev ali drugih oseb oziroma
premoženje, da ne bo ogrožen javni promet in da ne bo nedopustno obremenjeno okolje.
Organizator mora določiti vodjo. Vodja je lahko oseba, ki je stara najmanj 18 let in
ima ustrezne psihofizične sposobnosti za opravljanje nalog vodje.

Schumi

Fizikalc
2. avg 2007
4.129
12
38
Normalno, primerjava je vsaka zase, ampak a zavašnik pa ni vedel kaj krši? Drugo zakonodajo, pijan za volanom pa pač drugo. Nihče verjetno od njiju si zavestno ne želi biti kriv ali sokriv za smrt tretje osebe, oba pa bi morala vzeti to v opcijo, prvi z organizacijo prireditve, drugi z polno kapo za volanom. Na križ kot sem rekel nabit vse, ki bi lahko preprečili, starše za vzgojo mladine, odgovorne na policiji, inšpekcijah, občini itd..

noker

Pacijent leta 2016
19. sep 2007
4.499
0
36
10. člen je jasen, jasno opredeljen.

In kako dokazat, da nekdo ni postopal v skladu s tem členom? Da je uporabil vse možne oblike varnosti, pa se je vseeno izjalovilo?

Poudarjam, da sam Zavašnika ne smatram za nedolžnega, imam pa vseeno pomisleke glede deleža krivde.

noker

Pacijent leta 2016
19. sep 2007
4.499
0
36
Citat:
Uporabnik Schumi pravi:
Na križ kot sem rekel nabit vse, ki bi lahko preprečili, starše za vzgojo mladine, odgovorne na policiji, inšpekcijah, občini itd..

No, sva si že bližje
nahrung002.gif

sass

Guru
1. sep 2007
5.233
869
113
Citat:
Uporabnik noker pravi:
10. člen je jasen, jasno opredeljen.

In kako dokazat, da nekdo ni postopal v skladu s tem členom? Da je uporabil vse možne oblike varnosti, pa se je vseeno izjalovilo?

Poudarjam, da sam Zavašnika ne smatram za nedolžnega, imam pa vseeno pomisleke glede deleža krivde.
recimo takole:

Tožilka izpostavila nepravilnosti
V toku obravnave je tožilka Tatjana Devčič Svetek med zasliševanjem Zavašnika predstavila posamezna dejstva, ki dokazujejo, da podjetje Roto ni registriralo obratovanja diskoteke, ampak le gostinsko dejavnost in to za skupaj okoli sto kvadratnih metrov, ne pa za šesto, kot je bila dejanska površina lokala. Glede na odločbo občine Medvode je bil čas obratovanja od 6. do 23. ure, lokal pa je bil odprt do jutra.

ne razumem pa, kaj hočeš povedati z deležem krivde. da bi morali obsoditi še koga, ki je bil odgovoren za smrti? koga (poimensko)? po katerem zakonu?

noker

Pacijent leta 2016
19. sep 2007
4.499
0
36
Ne, saj meni je v primeru Lipe jasno, da so dokazali krivdo. Zato sem drugi stavek tudi napisal v tem smislu ("kako dokazati, da NEKDO" in ne poimensko, Zavašnik), kar pa me sprašuješ nadalje pa ja, mislim, da bi za tole moral odgovarjat tudi kdo drug.
Ko je šel prijavit dogodek, je verjetno moral predočit papirje, al kako? In nekdo mu je to požegnal ... (in spet) al kako? In, nenazadnje, s to Lipo so bili stalno problemi. Zakaj uradne osebe nepravilnosti niso rešile že prej, če so vedeli, da nekaj ne štima ??
Pa nobenega ne zagovarjam ... samo malo razmišljam.

Nazadnje urejeno:

Zmago1

Pripravnik
30. nov 2010
881
4
18
Človej je s tem ko je primer zastaral, praktično odslužil svoj dolg družbi in ga ne bremeni nič več, (razen seveda moralne odgovornosti).
Nažalost . Ni pa to samo pri nas,..poznam primer bančnika iz Švice , ki je z direktorskega mesta neke podružnice si nakazal v kostariko cca 20 mio €, in se še isti dan usedel na avion. To je priprtavljal par mesecev in noben (niti žena in otroci ) ni vedla za to. Tam si je ustvaril novo življenje in k njemu se je prisel še en otrok. Čez 5 ali 7 let je takoj naslednji dan stopil spet iz aviona in se sprehodil po domačem kraju. in obiskal bivše kolege, pa drugega otroka itd. Živ boh mu nič ne more več v Švici ....

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.252
7.048
113
Če gledamo po neiki logiki, nekoga takega verjetno nihče noče imet blizu sebe, a ni bolj efektivno da ga sploh ni v državi in posledično ne naredi več pizdarije, kot pa da uživa v zaporih na naš račun? Rešili smo se zločinca, cilj dosežen?

Zmago1

Pripravnik
30. nov 2010
881
4
18
Se mi zdi da bi mogel bit nek zakon da bi nesorazmerno težki prestopki nikoli zastarali!

Kar se pa tega bnčnika tiče sem takrat malo raziskal zadevo in se po nekaj državah (ki nimajo izročevalnega zakona) skriva precej takih in drugačnih barab, čeprav tam poskušajo vsi živet potem normalno življenje. Recimo poleg kostarike še vietnam. Baje je včasih veljalo, da vietnam je raj za majhne barabe (poceni življenje), kostarika pa za bogate barabe (drago življenje, relativen luksuz). Nekje sem prebral da za Kostariko si rabil okrogel miljon € in si lahko užival v relativnem razkošju do konca življenja,...to je bilo že pred leti, mnogoče je zdej kaj drugače....

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.252
7.048
113
Saj ne, umor recimo ne zastara, posiltvo mislim da tudi ne, ali pa spolna zloraba otrok, itd?

membrain

Majstr
4. jun 2014
2.863
283
83
Citat:
Uporabnik Schumi pravi:
Zakaj pa, če je vse po predpisih, prometna ureditev itd.? Pri lipi ni bilo vse po predpisih oz. je verjetno bilo bolj malo po predpisih. Kapiš razliko?
Kaj pa če v Mercatorju ni bilo vse po predpisih? Nadstrešek brez dovoljenja, skladišče preveliko, študentka delala prek tuje napotnice, mesarju je preteklo zdravniška, salama 2 dni čez rok, delavke delajo preko 8 urnega delovnega časa....... A potem pa bo kriv predsednik uprave, če jaz pijan pred trgovino povozim stranko?
Kot vidim pravite da je zavašnik kriv, ker je lokal odprt do jutra namesto do 23h, (nesreča se je zgodila ob 21h), je imel prevelik prostor.... skratka stvari ki nimajo neposredne veze z nesrečo. In če ni imel dovoljenj, zakaj mu lokala niso zaprli kljub stalnim obiskom policije in inšpekcij???

Schumi

Fizikalc
2. avg 2007
4.129
12
38
Ne bluzi, kaj ima nadstrešek s prometno ureditvijo pred mercatorjem in studentka prek napotnice?

Axi

Fizikalc
2. sep 2007
894
28
28
Meni še vedno ni jasno kako lahko zastara kazen, ki je sploh nikoli nisi pričel služiti?

Dodatno sta pa kriva tožilec in sodnik, ki sta zahtevala oz. prisodila prenizko kazen. Kot berem, je sicer tožilec zahteval 7 let od 8 možnih, ampak je sodnik skrajšal na 5 let, čeprav Zavašnik baje ni pokazal niti trohice obžalovanja niti se ni opravičil za smrti. Zakaj mu je sodnik potem sploh zmanjšal kazen???

Sicer pa že večkrat opozarjam, da največji krivec za tako stanje v družbi so tudi nesposobni tožilci in sodniki (poleg zakonodajalca), ki zahtevajo in prisojajo smešne kazni in precej nižje, kot jih zakon dovoljuje. Pa že zakoni predpisujejo v večini primerov prenizke kazni. Še večja blamaža so pa dogovarjanja med kriminalci in tožilci, ko so dogovrjene zares smešne kazni samo zato, da se nesposobnim tožilcem ni potrebno matrati in lahko hitro zaključijo primere in se pohvalijo kako "uspešni" so.

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.624
3.079
113
v lokalni ostariji
NE bluzimo!

vse je ok dokler se nekomu nekaj ne naredi!

Maček tudi ni šel namerno v nasprotno smer in ubit tiste tri. je pa namerno spil preveč in se odpeljal

Zavašnik pa namerno ni povečal števila varnostnikov, postavil ograje cik cak, spuščal več ljudi pred 10. (ko je bilo zastonj) notr...

ampak tudi on ni namerno povzročil smrti tistih otrok.

PRi varnosti je tako. dokler se kaj ne naredi je vse ok. ko se pa je kriza...

membrain

Majstr
4. jun 2014
2.863
283
83
Citat:
Uporabnik Schumi pravi:
Ne bluzi, kaj ima nadstrešek s prometno ureditvijo pred mercatorjem in studentka prek napotnice?
Ima ravno toliko, kot dejstvo, da je imel lokal registriran na 100m, dejansko pa je bil nekaj večji, pa da je lokal imel obratovanje do 23, pa kaj imajo mladoletniki za delat zunaj po polnoči, pa ni imel plačane elektrike...... (to so dejstva s katerimi stalno opletate ob razlaganju da je Zavašnik kriv povzročitve smrti), To ima ravno toliko veze z porivanjem pijane mularije prd lokalom ob 21h, kot pa nadstrešek brez dovoljenja pred Mercatorjem, ali pa pretečena salama na polici. Trgovona, kjer prodajajo pretečeno salamo in delajo na črno pač nebi smela obratovat in potem jaz pijan nebi mogel pred trgovino pijan povozit stranke.
Po isti logiki kot jo imate pri Zavašniku, bi moral it sedet predsednik uprave in delničarji, ker niso poskrbeli za varnost, če bi jaz pijan pred lokalom povozil neko stranko.

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.901
114
63
štajerska
se popolnoma strinjam.
AMPAk
če je že mudel bil pravnomočno obsojen, potem bi država lahko( morala ) poskrbela da gre za rešetke. Itak bi po dveh letih ven prišel
zanimivo pa mi je, da varnostne službe ni noben ovadil ( ali pa jo je ? ) in obsodil

membrain

Majstr
4. jun 2014
2.863
283
83
Citat:
Uporabnik ceedevita pravi:
se popolnoma strinjam.
AMPAk
če je že mudel bil pravnomočno obsojen, potem bi država lahko( morala ) poskrbela da gre za rešetke. Itak bi po dveh letih ven prišel
zanimivo pa mi je, da varnostne službe ni noben ovadil ( ali pa jo je ? ) in obsodil
Model je bil pravnomočno obsojen, in sedaj pravnomočno oproščen. Če že tako po defaultu spoštujete odločitve našega sodstva, potem spoštujte še to, da je po istih zakonih sedaj svoboden.

Sodstvo je preveč skorumpirano, da bi obsodilo varnostno službo, kakega inšpektorja, policijo......Nepravilnosti pri delovanju Lipe je bilo veliko na vseh straneh.
Pomoje so se vpleteni in sodstvo čisto lepo zmenili, da bodo Zavašnika okrivili za vse, (en pač mora bit kriv da se nasiti javnost) obenem pa mu dovolili da bo lahko za 5 let nekam spizdil, potem pa konec. In vsi umite roke.

Pomoje bi si Zavašnik že zaslužil kakšno kazen, ne more pa on bit kriv, za smrt deklet, ni jih on pohodil ne porival, ni on kriv, da ograja ni bila postavljena cikcak, to so čisto strokovne zadeve varnostne službe, ki jo je zavašnik najel za varovanje.

Ko je pred Mercatorjem kakšna prireditev, ali predsednik uprave postavlja varnostne ograje in izračuna koliko jih mora bit in kako bodo stale, ali je to stvar najete varnostne službe?
Bodo po isti logiki šli sedet delničarji Mercatorja, če bom jaz pijan povozil stranko pred vhodom?

Tudi na tiste, ki so Suljanoviča skrivali mesec dni in ga potem spravili čez mejo (sostorilstvo) je policija pozabila. Kaj misliš zakaj?

Nazadnje urejeno:

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.539
5.087
113
Citat:
Uporabnik membrain pravi:Če že tako po defaultu spoštujete odločitve našega sodstva, potem spoštujte še to, da je po istih zakonih sedaj svoboden.
Ljudje so naivni in zamenjujejo besedi "pravo" in "pravica".