Bom kar tu nadaljevala, da ne bo 100 tem.
Zavarovanje novogradnje. Hiša zaprta, a nevseljena.
Vprašanja pa imam naslednja:
- Zavarovalna vsota - kaj točno je to? Je to nek znesek, do katerega zavarovalnica gre, naprej pa plačuješ sam? Ali je to še od česa odvisno. Na primer, agent WS mi je naračunal glede na tloris neko vrednost hiše, ki je čisto premala. Govorimo seveda o gradbeni ceni, ne tržni. Rekel, da ni problema ZV povišati. To je vse lepo in prav, vendar kaj to pomeni, če recimo res pride do potresa, ki mi hišo zravna s tlemi? Bom dobila povišano ZV nazaj ali toliko kot je on naračunal oz njegov program, da je hiša vredna, premijo bi pa višje plačevala. Primer. hiša me stane 200k€, on naračuna 160k€. Jaz sicer plačujem premijo za 200k€, ko bi se pa nekaj zgodilo, bi pa dobila samo 160k€, kolikor je po njihovem pač hiša samo toliko vredna?
- So možni samo neki paketi ali lahko zavaruje za točno tisto kar mislim. Recimo, rada bi zavarovala za večje kritje stekla, snežni plaz pa me ne zanima.
- kako je to s stekli. Skoraj vedno so okna v rubriki s temelji in zidovi, ter streho, kjer se krije do višine ZV, vendar potem so pa postavke: lom stekla, razbitje stekla, steklene površine ipd do recimo 1k€. Kaj to pomeni? jurja je seveda dovolj če mi en objestnež vrže kamen v šipo, vendar bistveno premalo, če recimo pride do potresa, pa se mi vsa okna sesujejo.
- je potres sploh primeren za primerjavo, ki jo pišem zgoraj, ker je to vedno za doplačilo in domnevam, da če je vzrok potres, se drugače tretira? Ali ne?
Tele rubrike in podrubrike in SP pogoji so tako sestavljeni, da resnično ne vem kdo pije in kdo plača.
Nekako se pa zanimam za WS, Ergo (ki imajo neka svoja pravila, bom v naslednjem tednu stopila do agenta, da mi razloži) in Triglav, kjer je bilo tradicionalno do sedaj vse zavarovano. Tisti, ki se malo spoznate, kje so kake cake na splošno in kje je kaka zavarovalnica specifična pri kaki postavki - pa naj bo to ugodno za zavrovance ali ne.