Zavarovanje hibridnih vozil (pri zavarovalnicah)

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
33.779
15.844
113
Citat:
Uporabnik Jest pravi:
Citat:
Uporabnik lost1 pravi:
Citat:
Uporabnik MadMitch pravi:
In kdo je v takem primeri podzavarovanja kriv? Stranka ali agent? Če je stranka, zakaj potem sploh so agenti?

Kriv je tisti ki napako vidi in ne opozori na njo. Ni prvi, ni zadnji, stranka si misli "jaz polico imam in to je to" . Jaz osebno ob sklepanju zavarovanj točno gledam kaj vnaša notri, pa dejansko tudi preberem kaj piše, večina pa samo reče "kr vse mi zavarujte" , potem pa jokanje na šaltarju ker ni vse zavarovano.

Se strinjam da bi morali agentje opozoriti na take stvari,ampak to je debata za drugo temo.
Jaz lahko rečem da naša Ampera je zavarovana kot je treba
grin1.gif

To, da gledas in cekiras velja predvsem za kasko in razne opcije... Tam si sam kriv, ce nisi preveril, kaj vse si placal ... Za obvezno zavarovanje pa bi morala biti krivda za napacen izracun izkljucno na strani zavarovalniskega agenta ... Saj naj bi on vedel, kaj spada pod obvezno zavarovanje ...

na vsaki zavarovalni polici piše, da si zavarovalnica pridržuje pravico popraviti vse zastopnikove napake, tako da krivda ni izključno na strani zavarovalniškega agenta ..... žal. zato pa je potem kdaj toliko jeze nad zavarovalnicami in agenti, enemu - agentu- se (lahko) j3be, drugi -stranka- pa nima pojma ter ne preverja stvari.

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.085
4.080
113
Torej predlagaš, da pokličem na ZM in vprašam, če je vse ok?

A če ni, mi lahko ZM naredi nadgradnjo, glede na to, da je moj agent odšel na dopust?

jonny77

Guru
16. sep 2007
11.446
2.394
113
Pomurje
Citat:
Uporabnik Matey pravi:
na vsaki zavarovalni polici piše, da si zavarovalnica pridržuje pravico popraviti vse zastopnikove napake, tako da krivda ni izključno na strani zavarovalniškega agenta ..... žal. zato pa je potem kdaj toliko jeze nad zavarovalnicami in agenti, enemu - agentu- se (lahko) j3be, drugi -stranka- pa nima pojma ter ne preverja stvari.

To je res zanimivo. Gre čez vse sisteme, potem pa pri prometni nesreči nekdo na tej isti zavarovalnici reče, da je avto podzavarovan. Kdo nosi krivdo in kako jo rešijo.

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.085
4.080
113
Resnično johnny77. Mene od ZM ni nihče poklical, da bi me na karkoli opozoril. Po moje še sami ne vedo.

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
33.779
15.844
113
Citat:
Uporabnik AndY1 pravi:

A če ni, mi lahko ZM naredi nadgradnjo, glede na to, da je moj agent odšel na dopust?

to je ena opcija, druga pa je, da počakaš na odgovor na moj dopis AZN-ju. v vsakem primeru pa ti popravek na polici lahko naredijo brez problema na ZM ali pa na katerikoli drugi agenciji, ki sodeluje z ZM, torej ti v končni fazi lahko to (če je potrebno) uredim tudi jaz.

ti pa predlagam, da toliko počakaš, da še AZN pove, kaj si mislijo o teh zadevah, ker ZM ti lahko reče, da je popravek potreben že samo zato, ker bi ti posledično moral nekaj doplačat. pri zavarovalnicah me take stvari res ne presenečajo več, odvisno je samo od tega na kakšno osebo naletiš.

tony

Guru
23. jul 2007
9.677
1.488
113
Nekje proti koncu teme sem malo preskočil, ampak...
smile-1.gif

Po moje je zavarovalnica zadnja, ki bi lahko tole debato razrešila. Prvič, ker jih to nič ne briga, drugič pa ker za to niso pooblaščeni in niti nimajo znanja za to. Njih zanimajo kilowatti v prometni, ti pa so prepisani iz (že omenjene) kategorije v homologaciji avta.

Zdaj, če proizvajalec malo "pogoljufa" in napiše za kupca bolj privlačno cifro (in posledično nižjo registracijo), je pač tako. In kupec za to ni odgovoren pod nobenim pogojem. Takšne stvari so se v preteklosti že dogajale, npr. za avte z 81 kW, ko je uvoznik pogoljufal specifikacijo.

(V Nemčiji, recimo, kjer je red, to takšne reči uradno za svoj trg proizvajalci homologirali tako, da so v izpušno cev dali malo debelejšo objemko in avto je imel res toliko konjev, kot je bilo v homologaciji, in registracija s tem ugodnejša. No, pravi znalci si stvar pogruntali in jo odstranili.
cheer.gif
)

Včasih, ko homolomo kartončkov še ni bilo, se je včasih tudi zgodila kakšna pomota in so vrli birokrati v prometno napisali premalo konjev (predvsem je bilo to pomembno pri meji 130 kW)... Pametni lastnik je bil tiho in užival, poleg tega pa je kasneje tak avto tudi lažje prodal...
smile-1.gif

Skratka, kar napiše uvoznik/proizvajalec v SLO homologacija je zakon. Ni pa niti tako zelo vklesan v skalo, kot bi si človek mislil...
smile-1.gif

Nazadnje urejeno:

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
33.779
15.844
113
Citat:
Uporabnik jonny77 pravi:
Citat:
Uporabnik Matey pravi:

To je res zanimivo. Gre čez vse sisteme, potem pa pri prometni nesreči nekdo na tej isti zavarovalnici reče, da je avto podzavarovan. Kdo nosi krivdo in kako jo rešijo.

to je veliko odvisno od dejanskega primera... in če mene vprašaš, se v primeru nesreče, povzročene s strani "naše" ampere, nebi zgodilo nič in bi normalno krili škodo oz. bi nekdo moral it preverjat prav vse detajle zavarovanja, da bi se zapičil v to in ugotovil podzavarovanost. ampak jaz se na to mojo teorijo nebi 100% zanesel in posledično nebi reagiral s preverjanjem in morebitno spremembo zavarovanja..... je bolje, da veš, da imaš vse tako kot je res treba.

lost1

mnz
19. jul 2007
8.456
146
63
Citat:
Uporabnik softi pravi:
ZM je primeni zapisana zelo, zelo slabo.

Pri vecini je,... Andy za tak avto bi ti svetoval edino Triglav,saj se zna pri MB zelo komplicirati v primeru vecje skode,kraja naceloma nebi smela biti aktulna se nekaj let.

MadMitch

Fizikalc
29. sep 2008
6.163
0
36
A bi lahko kakšno modo tole o zavarovanju ločilo v posebno temo, verjetno bo bolj smiselno.

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
33.779
15.844
113
jaz ne morem, nisem pristojen za ta del foruma... verjetno pa res nebi bilo slabo imeti v zavarovalniškem kotičku topic o zavarovanju hibridov, konec koncev so nekaj posebnega.

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.085
4.080
113
Citat:
Uporabnik Matey pravi:
Citat:
Uporabnik AndY1 pravi:

to je ena opcija, druga pa je, da počakaš na odgovor na moj dopis AZN-ju. v vsakem primeru pa ti popravek na polici lahko naredijo brez problema na ZM ali pa na katerikoli drugi agenciji, ki sodeluje z ZM, torej ti v končni fazi lahko to (če je potrebno) uredim tudi jaz.

ti pa predlagam, da toliko počakaš, da še AZN pove, kaj si mislijo o teh zadevah, ker ZM ti lahko reče, da je popravek potreben že samo zato, ker bi ti posledično moral nekaj doplačat. pri zavarovalnicah me take stvari res ne presenečajo več, odvisno je samo od tega na kakšno osebo naletiš.

Najlepša hvala!

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.085
4.080
113
Citat:
Uporabnik lost1 pravi:
Citat:
Uporabnik softi pravi:

Pri vecini je,... Andy za tak avto bi ti svetoval edino Triglav,saj se zna pri MB zelo komplicirati v primeru vecje skode,kraja naceloma nebi smela biti aktulna se nekaj let.

Ravnokar sem govoril z mojim prodajalcem pri Vis-u, ki zavarujejo preko Triglava in mi je rekel, da je še posebej vprašal njihovega agenta in je rekel, da ima od Triglava posebej navodila, da se zavaruje le za moč bencinskega motorja.

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.085
4.080
113
Cesta taksa se izračuna iz prostornine motorja. V tem primeru je to 1400ccm.

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.590
10.810
113
logika in zavarovalnica, 7 različnih stvari..edino smiselno bi bilo da biti po elektro moči, če že...

lost1

mnz
19. jul 2007
8.456
146
63
Citat:
Uporabnik AndY1 pravi:
Citat:
Uporabnik lost1 pravi:
Citat:
Uporabnik softi pravi:

Ravnokar sem govoril z mojim prodajalcem pri Vis-u, ki zavarujejo preko Triglava in mi je rekel, da je še posebej vprašal njihovega agenta in je rekel, da ima od Triglava posebej navodila, da se zavaruje le za moč bencinskega motorja.

Khm, Triglav polica
1535431-Breznaslova.jpg

Priponke

• 1535431-Breznaslova.jpg
    1535431-Breznaslova.jpg
    37,1 KB · Ogledi: 177

lost1

mnz
19. jul 2007
8.456
146
63
Pa še prometna bistveni del...
1535435-photo.JPG

Priponke

• 1535435-photo.JPG
    1535435-photo.JPG
    111,7 KB · Ogledi: 166

tony

Guru
23. jul 2007
9.677
1.488
113
zmaga.gif

Hm. Prometna se izda na podlagi podatkov iz homologacije. Če tale vejica (63,11 kW) ni vpisana tudi tam, potem morajo napako popraviti in izdati novo prometno.

(Isti problem sem videl pri prvi generaciji tvinga, ko so nekaj let po registraciji pogruntali, da je napačno vpisano 5 mest za potnike... Ob registraciji so izdali novo prometno, kjer je potem pisalo: 4 potniki.)
zmaga.gif

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.117
4.088
113
Da se vključim, za zavarovanje se podpiše pogodba (polica) ki ima dva podpisa. Podpisana pogodba je veljavna.

Za kasko sploh ne vidim problema, je vseeno ali ima vozilo 250 konjev ali pa 0, dokler je na pogodbi da je zavarovano konkretno vozilo zanj veljajo vsa pravila in določila pogodbe.

Kar se tiče AO je tukaj pogodba povsem enaka in je veljava, pa če si plačal za 10kw ali pa za 100kw. Odškodnine gredo itak preko centralnega "združenja" in tam je sklenjena polica osnova. Polica ne velja v določenih primerih, ampak mislim da v njih ni pogojev o vsoti zavarovanja glede na moč! Osnova je samo veljavna polica.

Na koncu pa še glavni člen:
Citat:

Če je za prometno sredstvo predpisana registracija, sme organ, pristojen za registracijo, izdati prometno dovoljenje ali drugo ustrezno listino šele potem, ko lastnik prometnega sredstva, na ime katerega se bo prometno sredstvo registriralo, predloži dokaz, da je sklenil zavarovanje, ki je obvezno po tem zakonu.

Skratka če imaš za vozilo veljavno prometno se jst nebi sekiral, če pride do škode sploh ne bo nihče šel preverjat podatkov, ker je itak važno samo ali imaš "kuponček" ali ga nimaš.

To da so prodajalca vozil nategnili in zaračunali dražje zavarovanje (brez osnove) je pa itak bolj v stilu "od viška glava ne boli". Ker izpis iz prometne kaže tudi manjše kilovate in če nima (kar verjamem da nima) zavarovalnica specialno določenega kaj se v tem primeru jemlje kot osnova se vzame za potrošnika cenejšo opcijo!
grin1.gif