Zaostanek Slovenije za zahodno evropo

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Lastniki podjetij, ki so zrasla v zadnjih 15-letih hudo dobro vedo, kaj pomeni dober in lojalen delavec. Pri takih delodajalvih plače in razne ugodnosti niso težava (primer: Akrapovič...)

Druga skrajnost so lastniki, ki so do podjetij prišli včasu najbolj divjega lastninjenja. Poznam primer, ko so sedanji lastniki od SRD-a kupili podjetje. Kako? Na kredit, seveda, zastavili so pa delnice bodočega podjetja. Nekoč vodilno podjetje v panogi (v svetovnem merilu, še vedno izvozijo 97% proizvodnje) danes izdeluje povprečne izdelke, delavci so slabo plačani in v razvoj se (skoraj) ne vlaga, ker se ves dobiček prelije v odplačevanje kredita.
Preden so bo kdo spravil pljuvati sedanjo vlado - omenjeni mendžerski odkup je bil izveden že davno v 90-ih....

C152SLO

Fizikalc
21. avg 2007
1.444
1
36
Citat:
Uporabnik Steve pravi:
Pri konkurenčnosti je stvar v tem s kom tekmuješ. Oni tekmujejo na višjem nivoju, kjer je visoka dodana vrednost. Mi tekmujemo s kitajci pri robi ki ima bolj skromno dodatno vrednost, to pa zato ker ne investiramo v visoko tehnologijo, ampak umetno držimo pri življenju propadla podjetja, ki nimajo svetle prihodnosti.

Točno to je problem. V Sloveniji je miselnost, da je glavna in prva stvar ekonomija. V severnih deželah pa se zavedajo, da je glavna njihova prednost in možnost za uspeh samo tehnološki razvoj. Ni s čim lahko mi tekmujemo? Par redkih firm kot je Fotona, Ultra in še kakšna jih država zjebe do onemoglosti.

Kriva je predvsem naša miselnost še pri eni stvari. Koliko mladih ljudi se odloča za inžinerske poklice in koliko za "menedžerstvo"? Pa poglejmo še kako je v družbi cenjen inžiner in koliko menedžer? Pa kdo ima večje plače? V glavnem pri nas je vse narobe in dokler bo takšen pogled na te stvari bomo tekmovali lahko samo z Moldavijo, Armenijo in Kazahstanom ...

kavboj

Fizikalc
30. avg 2007
2.219
0
36
To so slabosti turbokapitalizma in divjega lastninjenja. Dopuščala je pa to politika, ki je pisala takšno zakonodajo, da se je to lahko dogajalo. Tako so pol nekateri prelahko in rehitro prišli do bogastva in potem delajo s podjetjem kot svinja z mehom. Glavno jim je samo lastna obogatitev ne pa razvoj podjetja. Če ti je nekaj podarjeno nimaš nikoli dobrega odnosa do tega, kot pa če sam zgradiš podjetje in veš kaj vse si vložil v to.

Don_Corleone

THE GODfather
3. sep 2007
5.638
0
36
38
ksz

ko na veliko predavate kok so drugje visoke plače in isti ali pa nižji stroški. frendica je bila 3-4tedne v parizu, kjer je delala v eni restavraciji. pri stanovanju je imela veliko srečo, da ga je dobila zelo poceni od nekih znancev ( cca 400€ za nekje 95m2), in vse skupaj jo je stalo okoli 2500-3000€. je zunaj še zmeri poceni?

sej res je da imajo višje plače, ampak je tudi vse ostalo dražje. v slo bi bilo kot v nebesih, če nebi peščica ljudi pokradla polovico slovenije in uničla večino podjetij. dokler se raja ne bo uprla in obračunala z oblastjo, tok časa bo sranje. in ne obsojat samo te vlade, ker so vsi isti drek. noben ne dela za ljudi, ampak samo zase. omejenci pa 1x krivijo eno vlado, potem pa drugo
stupid-1.gif

P.S. podjetja ala akrapovič so pa zelooooooooooooooooooooooo redke izjeme.

kavboj

Fizikalc
30. avg 2007
2.219
0
36
Citat:
Uporabnik Don_Corleone pravi:
ko na veliko predavate kok so drugje visoke plače in isti ali pa nižji stroški. frendica je bila 3-4tedne v parizu, kjer je delala v eni restavraciji. pri stanovanju je imela veliko srečo, da ga je dobila zelo poceni od nekih znancev ( cca 400€ za nekje 95m2), in vse skupaj jo je stalo okoli 2500-3000€. je zunaj še zmeri poceni?

In kaj je jedla, da je mela poleg stanovanja (400€/mesec?) še 2500€ stroškov v 3-4 tednih?

A sama je mela 95m2 veliko stanovanje? A kej večjega ni našla?
grin1.gif

V Mariboru so dal lansk let 4-je kolegi za okol 70m2 neki čez 550€ (s stroški).

Don_Corleone

THE GODfather
3. sep 2007
5.638
0
36
38
nevem točno kaj je jedla. vem pa da jo je vse skupi tok koštal. in ja, sama je bila v tistem stanovanju in kot sem že napisal, vnajdla ga je prek znancev ki sta ji ga dala v najem

BureKm

Fizikalc
27. avg 2007
1.219
0
36
www.pokerklub.si]www.pokerklub.si
Citat:
Sem zaradi nezadovoljstva dal odpoved pri prejšnjem delodajalcu in sem trenutno nezaposlen. Prav tako sem si v zadnjem času pridobil nova znanja in dosegel višjo stopnjo izobrazbe, torej nisem miselni dinozaver ali kakorkoli poslovno in opravilno zakrnel. Če pa rečem na razgovoru za službo, da bi rad imel 800€ plače, me pa čukasto gledajo
stupid-1.gif
Že to mi je čudno, da daš odpoved preden si nekaj novega ne najdeš...

Govorim o znanju, ki ni nujno povezano z izobrazbo. Pogledaš, kaj se potrebuje na trgu in se v nekaj od tega usmeriš..

Tudi tisti, ki študira FDV in diplomira ima pač izobrazbo, kar pa še ne pomeni, da ima znanje.
Pa tudi, če ima že to znanje , to ne pomeni, da kdo potrebuje to njegovo znanje.
Pa tudi, če kdo potrebuje to njegovo znanje, še ne pomeni, da ga bo dobro plačal.

Verjetno te zato čukasto gledajo. Verjetno bi te tudi jst.

Pač moraš biti fleksibilen...in tukaj ga starejši nahebejo...

Citat:

govorim o odgovornosti posameznika do družbe. in sem spada tudi bonton, ki je izpuhtel. Vem, da se družba ne bo ukvarjala s sosedom, bi se moral pa iz čisto moralnih razlogov sosed ukvarjati z družbo. Tukaj se pokaže splošna miselnost JAZ JAZ in JAZ, kaj me briga za druge! O tem govorim.
Zakaj bi se jaz moral ukvarjati z družbo? Ukvarjam se s posamezniki in mislim, da to zadostuje. Je pa fajn, da sprejemaš družbene norme. Za soseda se točno ve, kdaj lahko vrta ni kdaj ne sme. Če se tega ne drži lahko ukrepaš.

Poudarek na družbo je bil v prejšnjem sistemu. Sedaj je poudarek na posamezniku. Meni je to ok. So pa določene anomalije zaradi tega.

suicidal

Pripravnik
22. jul 2007
600
1
16
Center
V tujini so osnovne reči - hrana, pijača ipd., za živet cenejše (cene primerljive z našimi) luksus je pa drag - pivo, kava v kafiču, cigareti, drugi ali tretji avto v gospodinjstvu itd.

Razum je vsekakor prisoten tam, pri nas ga še iščemo.

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
9.999
1.440
113
Na mojo srečo imam priložnost dnevno sodelovati z drugimi delodajalci. Predvsem severno od nas. Ne bom pisal kaj je pri nas narobe, ker je dosti tega.
Kar pa spoštujem pri pravih "zahodnjakih" je to, da te gleda kot ČLOVEKA, ki ima svoje obveznosti, družine, potrebe, itd. Ne govorim o vmešavanju čustev, govorim samo o tem da on ve, da ti nisi stroj ter da ne moreš biti. Meni to veliko pomeni, ker so to ljudje, ki so pripravljeni na pogovori, altetnative, kompromise. Tukaj pri nas je pa samo. Ali tako ali pa nikakor drugače. Dokler bo tako, bo porazno, žal.

karantanka

alterka & vizitka 2007
19. jul 2007
7.108
0
36
Notranjska
www.mojaknjiga.si
Moj šef se odpravi na morje. S seboj vzame ženo in 4 otroke. Ko pride z morja pripoveduje eni od sodelavk, da so bile počitnice drage, saj je vsaki od svojih hčerk vsak dan moral kupit sladole.
bonk.gif

Za kozlat. Kako naj po takem pričakujem, da me bo plačal tako kot bi bilo potrebno, saj še svojim otrokom ne. Žid.

Skrajni cajt je da zamenjam šiht, sam kaj ko je pa povsot kamor grem enaka zgodba.

ChickenBoy

Fizikalc
27. avg 2007
1.918
0
36
40
Citat:
Uporabnik suicidal pravi:
Citat:
Uporabnik ChickenBoy pravi:
Problem, ki je pri nas bo ratal povsod, tako da sploh nima smisla kar koli debatirat. Delavec bo samo še ovca v tovarni in bo delal. Z višjimi cenami živil, te enostavno prisilijo da delaš, saj drugače ne moreš preživet. Dones bo težko nekdo pusti službo, ker ga premalo plačajo. Delodajalec se ne bo sekiral, ker je za njem takoj nekdo, ki rabi denar in bo vzel rako službo če hoče ali noče. Ti pa ko boš pustil tako službo boš tenko piskal in če maš zadej ženo in dva otroka boš zelo težko kej tazga naredil. Jest ne bi mogel, že zarad otrok ne.
Se nikakor ne strinjam. Normalen delodajalec stremi k temu, da svoje zaposlene specializira za svoje potrebe in da mu nosijo mnogo napredka in zaslužka. Kot takega ga tudi primerno plačuje, saj delodajalcu ne bi bilo v korist če bi njegov zaposleni odfrčal h konkurenci. Ne gre pa se samo za plačo, ampak tudi za druge načine motivacije - plačan fitness, bazeni savne, pokojninsko zavarovanje (koliko je pri nas podjetij, ki plačujejo v drug steber pok. zavarovanja?), urejeni delovni pogoji ipd.
seveda sem pisal to za sposobne delavce. Nesposobneže itak noben noče, ok, naša državna uprava jih prav rada zaposluje.

In ne verjamem, da bo ta problem postal povsod, saj je očitno, da so pametni kapitalisti že ugotovili, da je njihv zaposleni investicija, ki se ti lahko vrne s 1000% obresti, le tretirati ga je potrebno kanček bolje kot pri konkurenci. Pri nas se zaposlen tretira kot strošek, ki se ga je treba čimprej losat ali zmanjšat "stroške" na minimum (majhna plača). Le zakaj je potem toliko nezadovoljnih v službah?

Pa še to glede dela: moj profesor je rekel: narobe je če samo delaš, potrebno je NAREDITI. In kot je nekdo prej napisal koliko Slovenci delamo. Ojoj. Delamo že lahko veliko, naredimo pa bolj malo. Tudi tu je razlika.

Se vsekakor strinjam, da bo dober delodajalec strmel k temu, da bo delovca čim bolj spodbudil k delu. Samo takih podjetji je bolj malo pri nas. Delaš dobro v službi, nardiš kakšno naduro, prideš tudi kdaj čez vikend delat, napreduje pa nekdo ki leze šefici v rit in se pač bolje razume z njo. Vse skupaj ti pade in se definitivno ne trudiš več. Dokler bodo napredoval taki, ki pač delajo v podjetjih samo slab zrak bo žal tako. Zato pa začnejo vsi bluzit v službi in se kljub ogromnim naduram naredi bore malo.

Schumi

Fizikalc
2. avg 2007
4.129
12
38
Pri vsem tem pa se pozablja, koliko je firm, kjer se skoraj nic ne dela, se cica in greje stolcke. Ogromno podjetij je taksnih, kjer bi lahko za precej % zreducirali stevilo zaposlenih in bilo enako ucinkovitejsih ali se bolj, ce bi pritisnili na pravi kader in ga ustrezno stimulirali. Samo poglejte drzavne firme.

22. jul 2007
1.398
43
48
In potem se nekatera podjetja trudijo tudi na takšen način:
Tristo evrov bruto nagrade za tistega, ki najde novega sodelavca
Na Koroškem vse težje do proizvodnih delavcev, kar je tudi posledica odhodov na bolje plačana delovna mesta v Avstrijo
V koroških podjetjih, zlasti na ravenski železarski lokaciji in tudi širše, čedalje težje pridobivajo proizvodne delavce. Dejstvu, da kovinarjev, strojnikov, metalurgov in drugih tehničnih poklicev na Koroškem primanjkuje, se pridružujejo še odhodi v sosednjo Avstrijo, kjer si delavci poiščejo bolje plačane zaposlitve. Podjetja v kovinski industriji si skorajda že medsebojno konkurirajo pri poskusu zadržati ali pridobiti delavce, medtem pa ponekod že iščejo načine, kako zaposlene vendarle obdržati. Če so železarstvo oziroma kovinsko industrijo še pred leti zaznamovala odpuščanja presežnih delavcev, smo zdaj priča obratnemu trendu.
V Metalu Ravne so v zadnjem času zaznali precej odhodov delavcev v tujino, so pa "potrebe po kadrih trenutno zadovoljili", je pojasnil direktor Andrej Gradišnik. Vendar bodo v novem letu znova iskali 75 delavcev za delo v jeklarni, saj bodo uvajali dodatno izmeno, zato upajo, da jih bodo uspeli pridobiti. Da so v novembru in decembru zaposlili 30 novih sodelavcev, v Metalu precejšnjo vlogo pripisujejo tudi koroškemu zaposlitvenemu sejmu, saj je bil neposredni odziv iskalcev zaposlitve velik. Delavcev iz tujine za zdaj niso iskali. Gradišnik tudi pojasnjuje, da so vzpostavili sistem nagrajevanja delavcev, v preteklih dveh mesecih poskrbeli za napredovanja, medtem ko se o višini nagrade ob koncu leta še dogovarjajo.
Tudi vodstvo TAB Mežica pogosto izpostavlja problem pridobiti in zadržati delavce, ne glede na finančne stimulacije, so pa že zaposlili manjši delež tujcev. Po podatkih Marije Šumnik, ki je v TAB zadolžena za kadrovsko področje, v povprečju ves čas potrebujejo okoli deset delavcev v proizvodnji, opažajo pa tudi pogostejše odhode njihovih delavcev v Avstrijo.
Zanimivo je, da so v družbi Styria Vzmeti na Ravnah, da bi pritegnili kadre, uvedli celo enkratne finančne stimulacije (300 evrov bruto) za svoje delavce, ki jim uspe pridobiti novega proizvodnega delavca. Te izplačajo ob pogoju, da novinec pri njih ostane najmanj tri mesece. Za to obliko nagrajevanja se niso odločili le zaradi velike fluktuacije delovne sile, ampak tudi, ker so ugotovili, da je bolje nagraditi lastnega delavca, saj so cene koncesionarjev ob posredovanju delavcev visoke. Kot je pojasnil vodja kadrovske službe v Styrii Janez Gorenšek, je samo letos iz podjetja odšlo 37 delavcev, zaposlili pa so jih 70. Ker se obseg proizvodnje še povečuje, bi v podjetju z 235 zaposlenimi potrebovali še od deset do petnajst delavcev, po katerih tudi praktično ves čas povprašujejo. "Ker gre za težjo dejavnost, za fizično delo, to ni priljubljeno. Nas ne zanima najem delovne sile, ampak predvsem dolgoročne zaposlitve za konstantno delo. Smo se pa že povezali tudi z Adeccom, saj bomo poskušali z zaposlovanjem tujcev iz EU. Poleg tega bomo za lažja dela skušali pridobiti ženske," dodaja Gorenšek.

vir: večer

Steve

Guru
13. avg 2007
9.964
1.846
113
Citat:
Uporabnik karantanka pravi:
Moj šef se odpravi na morje. S seboj vzame ženo in 4 otroke. Ko pride z morja pripoveduje eni od sodelavk, da so bile počitnice drage, saj je vsaki od svojih hčerk vsak dan moral kupit sladole.
bonk.gif

Za kozlat. Kako naj po takem pričakujem, da me bo plačal tako kot bi bilo potrebno, saj še svojim otrokom ne. Žid.

Skrajni cajt je da zamenjam šiht, sam kaj ko je pa povsot kamor grem enaka zgodba.

se strinjam z davidofom, zato ti polagam na srce, da če boš iskala drugo službo, jo išči pri tujih firmah (hofer in lidl izvzeto, ker to so naciji). Ti tudi jaz iz izkušenj povem da je to neka čisto druga dimenzija, kjer se sicer nič manj ne dela kot drugod, so pa zato odnosi na človeškem nivoju in poznajo besede kot so "motiviranje", "prilagajanje", "nagrade", "kompromisi",..., našim delodajalcem so to bolj neki čudni izrazi za k maši
smirk-1.gif

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.764
5.913
113
Citat:
Uporabnik BureKm pravi:
Imaš možnost, da ustanoviš podjetje, kjer boš svoje zaposlene pošteno plačeval in jih ne boš tretiral le kot strošek...

Imaš možnost, da če nisi zadovoljen z delodajalcem greš k drugemu...kje je problem? Problem je kvečjemu pri tistih, ki zaradi prejšnjega sistema nimajo nobenega potrebnega znanja, ki bi jim omogočalo različne alternative...

Pri mladih, mlajših je pa vse lepo odprto....odvisno predvsem od posameznika. In prav je tako.

...odstopanje sedeža je stvar bontona oz. osebne kulture...misliš, da bo družba urejala tvoje težave s sosedom?

Seveda imam možnost da odprem podjetje. Seveda, in to z celimi 1000 euri ki jih imam trenutno našparanih. In seveda bom pošteno plačeval delavcem. Teh 1000 eurov bom pošteno razdelil med njih.....

Ej pahjen si kot noč!!!! Eni pač nimamo staršev, ki bi nam zapustili podjetje ali pa toliko sredstev, da bi ga lahko odprli. Spet drugi nimamo poznanstev na občinah ter pri raznih drugih veljakih. Spet tretji nimajo poznanstev z tako ali drugačno mafijo.
In vsi ti so povprečni državljani, ki pač morajo delat da preživijo svoje družine.
Sedaj pa mi razloži, kako bi zgledalo če bi vsak lahko odprl podjetje. V sloveniji bi bilo registriranih 1 miljon podjetij (koliko je pač aktivnega prebivalstva). A nebi to bilo malo čudno??

BureKm

Fizikalc
27. avg 2007
1.219
0
36
www.pokerklub.si]www.pokerklub.si
Bodi pošten in napiši, da:
a) si nesposoben
b) nimaš pametne ideje
c) nimaš jajc

Lahko je tudi več odgovorov.

Ne podcenjuj pa drugih, ki zgoraj našteto imajo . Seveda najlažje je pisati 1000 in en razlog zakaj to ni možno in vse, ki so nekaj naredili obtoževati in zmerjati.

Drugače pa vsak lahko odpre podjetje (še nisem slišal, da bi bilo prepovedano). In zaradi takih, kot si ti se ni za bati, da bi bilo milijon registriranih podjetij.
Nekaj je odpreti podjetje, drugo je odpreti rentabilno podjetje.

Steve

Guru
13. avg 2007
9.964
1.846
113
a tako... se pravi da naj gre nekdo k nezadovoljnim delavkam/delavcem v xxx število fabrik po državi in jim toplo svetuje naj si odprejo svoje podjetje? Pa človek koliko si dejansko butast? Se pravi vsem miljardam ljudem po svetu, ki živijo v pomanjkanju, naj grem in rečem odpri si svoje podjetje, če pa nisi sposoben, pa ko te je+be?? Pa ti si res rešitelj celotne situacije za vse nezaposlene, premalo plačane,..., predlagam da se javiš pri janši in mu zaupaš svoj plan, zagotovo te bo vesel, mi tukaj pa ne bomo več brali tvojih umotvorov na visoki znanstveni ravni.
preden se nadaljno blamiraš s takimi izjavami, si poglej kolikšen je delež samozaposlitev v razvitih državah in malo vklopi možgane in razmisli kdo bi po tvoji teoriji še sploh bil delavec, če je lahko vsak svoj šef? da pa vsem ni namenjeno biti samozaposlen, pa ti verjetno še na kraj pameti ne pade? Da je nekdo rad delavec, tudi ne in da le hoče dostojno plačilo za to? Da šivilja rada šiva obleke in nima višje ambicije v življenju? Da prodajalka rada opravlja svoj poklic in nima želje bit poslovodja, niti nima želje imet svoje trgovine, da zidar rad zida in noče svoje gradbene firme in da keramičar tudi rad le polaga ploščice od 7-15 in gre domov spat brez skrbi, ....., in vsi ti hočejo samo dostojno plačilo za svoje delo. ti ne potegne a?