Zaostanek Slovenije za zahodno evropo

Grikos

Pripravnik
21. jul 2007
386
0
16
V Sloveniji prevladujejo trije tipi podjetij:
a) velika podjetja pretežno v državni lasti (Telekom, Pretrol, Mura itd..)
b) velika podjetja v lasti tujih multinacionalk (Lek, Sava, Safilo, SIJ, Boxmark, Swaty, Prevent...)
c) majhna in srednja "družinska" podjetja - včasih smo jim rekli privatniki

Kdor se zaposli v podjetju "a" lahko pričakuje osem urni delavnik, skromno plačico, ki z leti ne bo dosti rasla, ker tudi podjetje ne raste, ambicije niso zaželjene..
V podjetju tipa "b" lastniki ne rabijo izobražene delovne sile (razvoj je itak v tujini), delavec je samo sredstvo za doseganje dobička, tako kot stroj, material, energija....napreduje lahko samo kader z 6. razredi OŠ, za katerega je garantirano da bo podrejene jebal v glavo...
Če se zaposliš v podjetju tipa "c" pričakuj, da bo ko se bo talala plača bo na vrsti cela lastnikova familija pred tabo, čeprav razen šefa ki je deloholik, noben ne dela skoraj nič. Namesto v razvoj, izobraževanje delavcev ter inovacije se na koncu leta dobiček vlaga v nov BMW X5 ali Audi Q7.

In potem se vsi čudijo, da mladi silijo študirat ekonomijo in pravo v upanju, da se bojo nekoč zaposlili po ministrstvih ali javni upravi...

zajfa

PEPČEK 2007
26. nov 2007
1.022
0
36
Mrzli vrh nad Žirmi
Citat:
Uporabnik Grikos pravi:
V Sloveniji prevladujejo trije tipi podjetij:
a) velika podjetja pretežno v državni lasti (Telekom, Pretrol, Mura itd..)
b) velika podjetja v lasti tujih multinacionalk (Lek, Sava, Safilo, SIJ, Boxmark, Swaty, Prevent...)
c) majhna in srednja "družinska" podjetja - včasih smo jim rekli privatniki

Kdor se zaposli v podjetju "a" lahko pričakuje osem urni delavnik, skromno plačico, ki z leti ne bo dosti rasla, ker tudi podjetje ne raste, ambicije niso zaželjene..
V podjetju tipa "b" lastniki ne rabijo izobražene delovne sile (razvoj je itak v tujini), delavec je samo sredstvo za doseganje dobička, tako kot stroj, material, energija....napreduje lahko samo kader z 6. razredi OŠ, za katerega je garantirano da bo podrejene jebal v glavo...
Če se zaposliš v podjetju tipa "c" pričakuj, da bo ko se bo talala plača bo na vrsti cela lastnikova familija pred tabo, čeprav razen šefa ki je deloholik, noben ne dela skoraj nič. Namesto v razvoj, izobraževanje delavcev ter inovacije se na koncu leta dobiček vlaga v nov BMW X5 ali Audi Q7.

In potem se vsi čudijo, da mladi silijo študirat ekonomijo in pravo v upanju, da se bojo nekoč zaposlili po ministrstvih ali javni upravi...

Najslabi je delat v državnih podjetji. Najbolje je delat pri privatniku.Tud plače so lahko precej krast višje tud po 1500 evrov odvisn od dela, delovnik, zahtevnost, natančnost......lp

Steve

Guru
13. avg 2007
9.964
1.846
113
Aja? pri kolkih privatnikih pa si že delal? To so požrešne qurbe, ki bodo denar zlile v vse drugo, samo v delavce ne. Najboljše je delat pri multinacionalkah, ker da so do tega prišle, so mogle imet vse poštimano v nulo, sem pa spadajo tudi odnosi in razmerja do delavcev
wink-1.gif

Francoz

Pripravnik
Citat:
Uporabnik tis pravi:
@Francoz... daj preberi, kaj sem napisal. Sem kje napisal, da je potrebno znižati plače?
Dejal sem, da se globalizaciji ne smemo podrediti (zniževanje plač, tekmovanje s kitajci...) ampak prilagoditi.

In kaj pomeni zate prilagoditi? Nikjer nisi napisal: ZVIŠATI...
Ostane torej ZNIŽATI, ali ohraniti plače enake, kar pomeni enako žalostna kupna moč Slovencev, kot je sedaj.

Hotel sem reči, da me en jebeštrga boli za Kitajce, za to, ali so lačni, ali siti.
Žal pa ni tako s turbokapitalisti, ki brez njih očitno ne morejo.
Gor pa bo zato plačalo 90% Evropejcev. Seveda tudi jaz. In seveda ti.

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
Citat:
Uporabnik Steve pravi:
Aja? pri kolkih privatnikih pa si že delal? To so požrešne qurbe, ki bodo denar zlile v vse drugo, samo v delavce ne. Najboljše je delat pri multinacionalkah, ker da so do tega prišle, so mogle imet vse poštimano v nulo, sem pa spadajo tudi odnosi in razmerja do delavcev
wink-1.gif

Vem da vprašanje ne leti name a vseeno, da ti malo zapremo papo.
Imam SŠ izobrazbo, do sedaj sem delal le pri privatnikih. Moja prva plača je bila 313€ (12 let nazaj); moja zadnja je bila približno toliko čez 2000€ (3 leta nazaj). Sedaj sem sam že nekaj časa eden tistih po tvoje "požerušnih qurb"... a se nihče ne pritožuje.

Morda le ti nimaš razčiščenih zadev pri sebi. Da se popravim: prepričan sem, da ti nimaš povsem razčiščenih zadev pri sebi.

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
Citat:
Uporabnik Francoz pravi:
In kaj pomeni zate prilagoditi? Nikjer nisi napisal: ZVIŠATI...
Ostane torej ZNIŽATI, ali ohraniti plače enake, kar pomeni enako žalostna kupna moč Slovencev, kot je sedaj.

Vidiš... jaz govorim o jabolčni piti, ti pa le o peškah.
Jaz govorim o dejstvu, da se bo gospodarstvo moralo prilagoditi. Posledično se bodo lahko višale plače.

Ti govoriš le o plačah ... plače so iz tega pogleda posledica in ne vzvod.

Francoz

Pripravnik
1.Delavca prilagajanje gospodarstva ne zanima. Tudi ni plačan za to.

2. Tisti, ki bodo morali "prilagoditi gospodarstvo", dobijo za leto ali dve dela (poleg plače) 130.000 evrov odpravnine.

So po tvoji oceni že kaj "prilagodili"?

3. Če niso - kdaj (končno) bodo in zakaj dobivajo take plače in odpravnine, če niso spodobni delavcem dvigniti plače na avstrijsko raven? Ali vsaj zmanjšati katastrofalen zaostanek!

Beri današnje primerjave cen Slovenija/Avstrija/Italija in ugotovitev: Avstrijec si lahko privošči dvakrat več kot Slovenec...

Nazadnje urejeno:

Mis

Fizikalc
1. sep 2007
2.627
0
36
Citat:
Uporabnik NigelM pravi:
Imaš kar prav, je že tako, da je v človeški naravi, da bolje kot gre, več se tarna.

Malo poglej plačilni listek in ugotoci, zakaj se od tvoje bruto plače trga 22,1%

Jah jaz bi takoj nehal tarnat, samo da imam rešen stanovanjski problem... Potem bi tudi s tem denarjem lahko normalno živel. Tako pa najemnina odnese skoraj pol plače, tega denarja ne bom nikoli več videl, z ostankom si pa lahko bolj malo privoščim oz. traja precej da zberem za zadovoljevanje svojih interesov...

teh 22,1% oz. v mojem primeru 246EUR za prejšnji mesec bi pa tudi lahko sam vložil v zavarovanja pa bi imel več od tega kot bom imel zdaj...

Francoz

Pripravnik
Citat:
Uporabnik BureKm pravi:

Ti kdo brani, da greš v Avstrijo?...

Dragi uporabnik, temu, kar si napisal, se reče: demagogija.

In ne boš verjel, tako so mi govorili že 1980, le da so me takrat pošiljali v Nemčijo.... Pa je bilo takrat enkrat boljše, kot sedaj...

Me pa malce žalosti, ker ne vidiš problemov in misliš, da če gre tebi dobro, gre dobro vsem.

Napaka, prijatelj.

In to, da gre večini vsak dan slabše, boš občutil tudi ti. Tako, kot mi vsi. Tako, ali drugače. Garant!

Nazadnje urejeno:

BureKm

Fizikalc
27. avg 2007
1.219
0
36
www.pokerklub.si]www.pokerklub.si
Sam se zavedam problemov...+ to da mislim, da je eden od problemov tudi del ljudstva, ki samo tarna, sam pa ni pripravljen veliko narediti za izbolšanje položaja... tarna pa seveda nad kruto državo...

Kaj bom občutil, je odvisno predvsem od mene...na državo se pač ne zanašam...

Nikjer nisem napisal, da mi gre dobro...se pa vsak dan trudim, da bi mi šlo bolje...

aja.. http://bos.zrc-sazu.si/cgi/a03.exe?name=sskj_testa&expression=demagogija&hs=1 ...da ne boš več uporabljal te besede v napačnem kontekstu...

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Citat:
Uporabnik Francoz pravi:
Citat:
Uporabnik BureKm pravi:
Ti kdo brani, da greš v Avstrijo?...

Dragi uporabnik, temu, kar si napisal, se reče: demagogija.
In ne boš verjel, tako so mi govorili že 1980, le da so me takrat pošiljali v Nemčijo.... Pa je bilo takrat enkrat boljše, kot sedaj...

Me pa malce žalosti, ker ne vidiš problemov in misliš, da če gre tebi dobro, gre dobro vsem.
Napaka, prijatelj.
In to, da gre večini vsak dan slabše, boš občutil tudi ti. Tako, kot mi vsi. Tako, ali drugače. Garant!

13.gif

Nehaj jemati, karkoli že jemlješ.

Tako povsod hvališ, kako je bilo v SFRJ vse lepše!
bonk.gif

Kaj ne spredvidiš, da smo ravno v SFRJ nabrali zaostanek za Avstrijo?

Francoz

Pripravnik
Domobranka:

1. Moj pokojni oče je kupil v poznih sedemdesetih (z lahkoto!) vikend na Hrvaškem za takratnih 25.000 mark. Plačal je v gotovini in ni rabil najeti oderuškega kredita. Danes je vikend vreden (lega itd.) vsaj 150.000 evrov. Hvala, oče.

Vprašanje zate: Imaš gotovino, da kupiš danes vikend na Hrvaškem?

2. Okog 1980 sem delal v firmi, kjer je bilo cca. 60 uslužbencev, razdelili pa so 12 stanovanj z neprofitno najemnino... Nakateri dobri kadri, ki so jih potrebovali, pač niso bili pripravljeni stanovati kjerkoli, se voziti vsak dan v službo od daleč, ali plačevati oderuške najemnine...
Kasneje so skoraj vsi stanovanja odkupili. Zelo poceni.

Vprašanje zate: Katera firma v Sloveniji danes ima in lahko raztala stanovanja 20% delavcem, pod opisanimi pogoji?

Pa še bi se našlo...

Fuj Tito? Ali mogoče fuj kdo drug?

Francoz

Pripravnik
Prebolel, prebolel...

Sedaj pa se trudim, da ne bi izgubil tistega, kar imam.

Ti ne? Še nič nimaš, ali si v novi državi že vse porabil?
evil.gif

In nič mi ni treba odgovarjati, mi je (z ozirom na starost) vse popolnoma jasno. Uspelo vas bo 5-10% (pod pogojem, da vas bodo ti, ki imajo danes že po nekaj deset miljonov evrov sploh "spustili zraven").

Ostali boste v glavnem hebali ježa... In se trudili podobno, kot se trudim jaz... Da ne bi izgubili še tisto...

Nazadnje urejeno:

eazy

Rjuhar
5. sep 2007
12.971
3
38
Citat:
Uporabnik Francoz pravi:
Prebolel, prebolel...
Sedaj pa se trudim, da ne bi izgubil tistega, kar imam.
Ti ne? Še nič nimaš, ali si v novi državi že vse porabil?
evil.gif

In nič mi ni treba odgovarjati, mi je (z ozirom na starost) vse popolnoma jasno. Uspelo vas bo 5-10% (pod pogojem, da vas bodo ti, ki imajo danes že po nekaj deset miljonov evrov sploh "spustili zraven").

Ostali boste v glavnem hebali ježa... In se trudili podobno, kot se trudim jaz... Da ne bi izgubili še tisto...

brez skrbi, bo ze prislo iz "riti v glavo"
grin1.gif

se pa podpisujem pod tvoje poste
write.gif

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik Francoz pravi:
2. Okog 1980 sem delal v firmi, kjer je bilo cca. 60 uslužbencev, razdelili pa so 12 stanovanj z neprofitno najemnino... Nakateri dobri kadri, ki so jih potrebovali, pač niso bili pripravljeni stanovati kjerkoli, se voziti vsak dan v službo od daleč, ali plačevati oderuške najemnine...
Kasneje so skoraj vsi stanovanja odkupili. Zelo poceni.

Vprašanje zate: Katera firma v Sloveniji danes ima in lahko raztala stanovanja 20% delavcem, pod opisanimi pogoji?

Pa še bi se našlo...

Fuj Tito? Ali mogoče fuj kdo drug?

Hja, dejstvo je, da je prav zaradi teh krasnih finoč, ki ste jih bili deležni, kasneje prišlo do vsem znane hiperinflacije in propada ekonomije.

Logično, če daješ, moraš tudi nekje jemati. ker pa jemal ni nihče, pa se je samo dajalo, je prišlo do tega, kar je prišlo. In enim očitno še vedno to ni jasno.

V_power

Fizikalc
15. sep 2007
1.935
0
36
Ljubljana
Citat:
Uporabnik keber pravi:

Logično, če daješ, moraš tudi nekje jemati. ker pa jemal ni nihče, pa se je samo dajalo, je prišlo do tega, kar je prišlo. In enim očitno še vedno to ni jasno.

ampak sedaj se je začelo samo jemati (dobiš pa prst v ...)
smirk-1.gif

še malo pa bo postala hrana luksuz
cheer.gif

Don_Corleone

THE GODfather
3. sep 2007
5.638
0
36
38
ksz

vsi govorite o vsem razen o tem da bi bilo v slo veliko lepše za vse, če ne bi države obvladovalo 15 ljudi. miljarde in miljarde € se je pokradlo, ampak to obenga ne zanima. samo tile fuj fej sindikati so krivi za vse. prekleti prasci bi radi imeli plače 400€. je.bemti požeruhe, še mal pa bodo hotli dovolj € za preživetje. ko se bo pa to zgodilo, bo pa slovenija bankrotirala
bonk.gif

pardon my french, ampak nekateri ste ali duševno zaostali, kreteni ali pa lopovi. ker krivit sindikate, kateri hočejo samo to da bodo delavci pošteno plačani, za to da je gospodarstvo v slo v kur.cu je bolano. med tem ko direktorji pokradejo ves keš in namerno uničujejo podjetja, ministri kradejo NAŠ denar, razni tajkuni kupujejo firme za 400mio € brez da bi zastavli 1€... se vi spravlate na uboge delavce ki ne zaslužijo niti za preživetje. in potem se še čudite da ni večje delovne storilnosti, če pa delajo za 400€ ( ali manj)
bonk.gif

kre.teni bolani, da vas ni sram
stupid-1.gif

P.S. nekateri bi tudi radi, da se sedanjim študentov ukini vse, pa čeprav so oni nekoč isto dobival.
bonk.gif
hinavci

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Citat:
Uporabnik tis pravi:

- Ko bodo sindikati videli, da ščijejo proti vetru (beri: sami sebi in delavcem delajo škodo)

Šolski primer (torej primer, ki je tako prozoren, da ga razumejo celo osnovnošolci) mnenja delodajalca, za katerega vsak evro, ki ga da delavcu, pomeni en evro manj v lastnem žepu.

Moje stališče glede koristnosti sindikatov je identično stališču Maksa Tajnikarja, ki ga je povedal na Trenjih novembra, v tednu pred demonstracijami.

Poglej si ga!

(najbrž sem pa kljub temu, da se strinjam z njim, še vedno butasta - kot so butasti vsi, ki ne tulijo v tvoj rog oz. so nekoristna zalega ekonomska).

Ker nekaj malenkosti o delovanju družbe kot celote ipak vem - za razliko od nekega malega podjetnika, ki zna razmišljati zgolj skozi številke na lastnem bančnem računu, drugo ga pa ne briga.

BTW - Hvala za potrditev mojega ugibanja v neki drugi temi - SANJA SE TI NE O PRAVU IN PRAVNI UREDITVI. Seveda - to ni ravno tema, ki bi se jo obravnavalo v srednjih šolah. Še tisti, ki pridejo s pravnega faksa, imajo sem in tja težave z logiko tega sistema, kaj šele ti, ki imaš težave že zgolj s preprostim razumevanjem poljudnega "forumaškega" teksta.

Ti pa še enkrat svetujem - preveri svojo teorijo, ki jo na tem forumu tako na veliko prodajaš, v praksi.

Očitno je to res edina šola, ki tebe kaj nauči.

(kaj šele bi iz tebe bilo, če za učenje ne bi izbral "the hard way"
smirk-1.gif
).

PS: Me pa veseli, da te tako znerviram, da me imaš (oz. me daš) na ignore listo.

Lepo je slišati tako pohvalo iz ust nekoga, kot si ti.

Ker bi me resno skrbelo, če bi se z mano strinjal.

Pa lep vikend.

Nazadnje urejeno: