Covid-19 Zakaj se ne cepiti?

Trigger

Guru
13. avg 2007
2.474
1.847
113
na temni strani lune
Zato ker če tudi je precepljenost 80 % je še vedno v državi par 100 000 ljudi ki zbolijo in polnijo bolnišnice.
Bolnice pa kleknejo pri 1000 osebah v 2 miljonski populaciji.
Sedaj pa računaj.

Zasedenost bolnišnic nisem omenjal.
Ker najbolj precepljen del populacije z najmanj okužbami v starostni skupini zaseda 60%+ kapacitet (sicer večinoma necepljeni).
Delovno aktivni in otroci sicer zgenerirajo največ okužb, hospitalizacij pa zelo malo (gledano odnosno na % pozitivnih).

Cepljeni se v približno enakem % okužujejo kot necepljeni. Glede na podoben viral load pa zelo verjetno tudi enako kužijo dalje oz je razlika v niansah.

Če bi npr pocepili vse 60+, bi zmanjšali hospitalizacije za najmanj 50%. Starost sicer lahko tudi znižamo, bistveno boljšega rezultata pa ne bo oz bomo z vsakim desetletjem nižjo mejo cepljenih dodali samo po par % nižjo zasedenost SBjev.

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.687
9.480
113
Torej je tvoj pojnt, da se le cepimo, 60+ pa še posebej, al kako bi ti to prevedel? Ker če mene vprašaš, edino mladostnikov ne bi blo nujno potrebno cepit. Čeprav gledam zdajle primer 12 letnega športnika, ki je lani na zadnji dirki povozil konkurenco, kako se komaj spravi na kolo, pa je od prebolelosti že dva meseca. On in njegovi starši verjetno zdajle mislijo mal drugač.

• Haha
Reactions: jonny77

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.722
5.878
113
Mnenje virologov je da ravno športnike covid najbolj udari, pa ne da pristanejo na predihavanju ampak hujšim in daljšim časom prebolevanja. Razlog, izredna predihanost in prekrvavljenost telesa, kjer ima virus možnost da se vsidra v vsako poro telesa.

Pa bi rekel da je to precej logično.

sandra

Guru
10. dec 2007
5.780
2.243
113
Kaj bo šele ko bodo pozitivne necepljene po vzgledu avstralije odpeljali v tabirišča za 14 dni.

Ytbnd

Guru
2. mar 2010
16.814
5.924
113
John je danes objavil dva videa, poleg zgornjega še
.

Razlika med SA in UK je tem, da imajo v SA pretežno naravno imunost in malo cepljenih, v UK obratno.
Ter seveda različno (neugodno) vreme in starejšo populacijo v Uk.

Če bo vsekal Ade, potem bo v precepljeni Eu kar zanimivo (ne v dobrem smislu).

Od novembra vem za en kup ljudi (sosedi, znanci, prijatelji), vsi 2x cepljeni s Pfizerjem, dobili delto in jo raznesli naprej.
Omikron bo pri tem 'one trick pony' cepivu samo zamahnil z roko in poskrbel za veselico.

Tudi iz Južne Afrike poročajo, da se virus sicer širi izjemno hitro, da pa je veliko manj resnejših oblik bolezni. "Preuranjeno je, da bi lahko pri omikronu računali, da gre le za blag potek," vseeno svari sogovornik, ki razlaga, da moramo v ozir vzeti tudi dejstvo, da je bilo v Južni Afriki okoli 80 odstotkov ljudi že okuženih, kar bi lahko botrovalo k blažjemu poteku bolezni.

Kot je izpostavil, se virus ne širi le v Južni Afriki, temveč tudi v Združenem kraljestvu in na Danskem, kjer je število okuženih z omikronom v le enem tednu naraslo za več kot desetkrat, in sicer z 0,2 na 3 odstotke. "V Združenem kraljestvu predvidevajo, da bi lahko v dveh do štirih tednih, če se bo širila s takšno hitrostjo, omikron postala tudi prevladujoča različica," dodaja Jerala.

mckmck

Fizikalc
20. mar 2013
525
200
43
Mnenje virologov je da ravno športnike covid najbolj udari, pa ne da pristanejo na predihavanju ampak hujšim in daljšim časom prebolevanja. Razlog, izredna predihanost in prekrvavljenost telesa, kjer ima virus možnost da se vsidra v vsako poro telesa.

Pa bi rekel da je to precej logično.

Mnenje katerih virologov ? Maš vir ?

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.722
5.878
113
Ja. Sem imel osebno debato z njim, ker se odločamo ali otroka cepit ali ne, zaradi pridružene bolezni. Nisem jaz dr. YT_limalec_linkov.

• Všeč mi je
Reactions: PHOBiA

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.687
9.480
113
Ja. Sem imel osebno debato z njim, ker se odločamo ali otroka cepit ali ne, zaradi pridružene bolezni. Nisem jaz dr. YT_limalec_linkov.
Pust, sej veš, za tipkovnico je polno znanja, ti fantki bi mel vir, pa čeprav si se ti v dilemi pogovarjal direktno z zdravniki, ki se ukvarjajo s tvojim otrokom. Tile fantički se pomojem še nikol niso rabil odločat takih stvari. Sej YT je ena super stvar, polna zabave, polna enih tehničnih stvari katerih se prej nikol nisi mogu naučit, je pa tud polna "stručnjakov". Ko imaš otroka v intenzivni, ti ne preostane drugega, kot da zaupaš ljudem, ki ga zdravijo, kle ti YT nič ne pomaga, podobno je pa ko zaupaš otroka kirurgu, razen če bi se stručkoti odločil otroka sami operirat ob na telefonu zalaufanem yt.

Men je po videnem, pri že omenjenem fantu, nekako približalo smiselnost cepljenja mojga športnika, čeprav sem bil prej bolj proti, kot za, pa so me prepričal, da imajo vrh glave karanten.

• Všeč mi je
Reactions: Ted in MrDaco

mckmck

Fizikalc
20. mar 2013
525
200
43

Aha in na katerih podatkih ti je to serviral...morda youtube podatki ? Ja sej tudi jaz verjamem če mi bo virolog rekel, da skoči v brezno in bom s tem pridobil imunost na bebavost bi mu verjel na besedo.

• Všeč mi je
Reactions: jendomen

mckmck

Fizikalc
20. mar 2013
525
200
43
Če je pridružena bolezen je čisto druga slika, to sem spregledal.
Ne mi pa s takimi, da so športniki bolj podvrženi covidu.