Covid-19 Zakaj se ne cepiti?

sandra

Guru
10. dec 2007
5.780
2.243
113
Jeba.........
Če ima kdo voljo raziskovati bo že našel pot................

ON TOPIC:
Aja, pa nisem proti cepljenju. Enostavno ne verjamem, da bi kovid cepivo delalo veliko razliko pri nekritičnih pod 60.
Garancije pa ni. Sam se tega dobro zavedam in tveganje sprejemam. Sam sem v skupini pod 40 z relativno zdravim življenjskim slogom ter zgodovino prednikov kateri so po veliki večini dočakali 90+.

Virusa ne zanikam in se povečini držim vseh preventivnih ukrepov. Če bo zadosti pa nimam pojma. Za sedaj kar dobro kaže.
Če mi pa kdo prilepi neodvisno raziskavo, v kateri bo jasno in glasno dokazano, da cepljeni zmanjša možnost prenosa virusa za vsaj 50+% (osebni razlogi), potem se pa tudi jaz cepim. Dokler bom pa samo na 2, 3 ali celo 4 decimalki spreminjal možnost hospitalizacije/smrti, je pa zame brezpredmetno.
Saj tile ki so pod 50 so bili prepričani da so zdravi. Ampak če se nisi do sedaj se tudi sedaj neboš cepil.

Trigger

Guru
13. avg 2007
2.474
1.847
113
na temni strani lune
Saj tile ki so pod 50 so bili prepričani da so zdravi. Ampak če se nisi do sedaj se tudi sedaj neboš cepil.

Je bila v eni temi prilepljena statistika, koliko hospitaliziranih je v kateri starostni skupini. Glede na količino dnevnih okužb, je v moji starostni skupini možnost zapletov v promilih. Lahko da bom prav jaz "srečni" dobitnik težjega poteka, vendar to tveganje sprejemam.

Če bi cepivo občutno preprečevalo prenos, to bi bila pa druga zgodba.

Janez40

Guru
12. jul 2016
3.529
4.638
113
Je bila v eni temi prilepljena statistika, koliko hospitaliziranih je v kateri starostni skupini. Glede na količino dnevnih okužb, je v moji starostni skupini možnost zapletov v promilih. Lahko da bom prav jaz "srečni" dobitnik težjega poteka, vendar to tveganje sprejemam.

Če bi cepivo občutno preprečevalo prenos, to bi bila pa druga zgodba.
Cepljeni raznašajo delta virus 63% manj kot necepljeni. Boš mož beseda in se greš cepit?

Trigger

Guru
13. avg 2007
2.474
1.847
113
na temni strani lune
Cepljeni raznašajo delta virus 63% manj kot necepljeni. Boš mož beseda in se greš cepit?

V lancetu je bila objavljena študija, da so cepljena vs necepljena gospodinjstva, imela razliko v možnosti prenosa pri 13%.
Razlike v peak viral loadu praktično ni bilo. Zmanjšano je samo število dni, ko naj bi bil nekdo kužen (razlika je v par dnevih).
Vredno? Niti ne.

Če bi presakal možnost prenosa za 50+%, potem ja. Sam sem se imel namen cepit ne zaradi strahu pred virusom, temveč za omejit prenose. Ker tega nekako ni......

In ja, če bo kaka neodvisna študija pokazala, da je možnost prenosa z cepivom zmanjšana za 50+% potem grem po 2x pikico.

• Všeč mi je
Reactions: Robert in Ytbnd

Trigger

Guru
13. avg 2007
2.474
1.847
113
na temni strani lune
19. jul 2007
2.838
1.562
113
V lancetu je bila objavljena študija, da so cepljena vs necepljena gospodinjstva, imela razliko v možnosti prenosa pri 13%.
Razlike v peak viral loadu praktično ni bilo. Zmanjšano je samo število dni, ko naj bi bil nekdo kužen (razlika je v par dnevih).
Vredno? Niti ne.

Če bi presakal možnost prenosa za 50+%, potem ja. Sam sem se imel namen cepit ne zaradi strahu pred virusom, temveč za omejit prenose. Ker tega nekako ni......

In ja, če bo kaka neodvisna študija pokazala, da je možnost prenosa z cepivom zmanjšana za 50+% potem grem po 2x pikico.
"cepljena vs necepljena gospodinjstva"
- kaj to pomeni - da so gledali samo primere, ko ke bil nekdo v gospodinjstvu okužen in so bili ostali prisiljeni biti z okuženo osebo dolgo časa v tesnem stiku (istem stanovanju)
V tem primeru so imeli cepljeni samo 13% prednost.*
Če dovolj dolgo virus napada organizem, imunski sistem popusti.

V tem smislu je to veliko razočaranje, saj smo navajeni da če cepivo prime, potem prime v absolutnem smislu. Ampak velikokrat je bilo povedano, da SARS-CoV-2 ni gripica, ampak bolj je bilo to povedano, bolj so/ste ponavljali da je samo gripica.
Če pogledaš pa številke hospitaliziranih in umrlih in cepljenost/necepljenost se pa zelo hitro vidi zelo pozitiven doprinos cepljenja. Ni pa magična paličica, ki bi z enim zamahom rešila vse težave.

*Včeraj je bila objavljena študija iz ameriških zaporov. Praktično nobenih razlik med ceplejnimi in neceplejnimi.

Trigger

Guru
13. avg 2007
2.474
1.847
113
na temni strani lune
Bi rekel, da nekdo drug tukaj cepeta in skače v zrak :fredi:

Niti ne, samo nisem prepričan, da bodo cepiva "končala" epidemijo.

johan_blond
Če precepiš 100% populacije od 12-60 let, nad 60 let pa samo 70%, stanje v bolnišnicah ne bo nič boljše.
Cepljenje dela razliko tam kjer jo mora. Vsiljevanje in pogojevanje cepljenja čez celotno populacijo (v luči nezmanjšane možnosti prenosa), pač nima smisla niti želenega učinka. Razen če je želja in ideja samo čimvišja cifra precepljenosti.
To ti pa za en k***c pomaga, če ni precepljen "pravi" del populacije.

19. jul 2007
2.838
1.562
113
Niti ne, samo nisem prepričan, da bodo cepiva "končala" epidemijo.

johan_blond
Če precepiš 100% populacije od 12-60 let, nad 60 let pa samo 70%, stanje v bolnišnicah ne bo nič boljše.
Cepljenje dela razliko tam kjer jo mora. Vsiljevanje in pogojevanje cepljenja čez celotno populacijo (v luči nezmanjšane možnosti prenosa), pač nima smisla niti želenega učinka. Razen če je želja in ideja samo čimvišja cifra precepljenosti.
To ti pa za en k***c pomaga, če ni precepljen "pravi" del populacije.
Ko se ena 35-letnica na vse kriplje brani cepljenja z bizarnimi izgovori, se to tudi prime enega deleža ljudi 60+ (kolikšen je ta delež se pravzaprav vidi

In vsi tisti, ki tako zagovarjate "prave ljudi je potrebno cepiti", tudi lepo prilivate na ogenj.

Poleg tega ni bilo še nikoli niti enega konstruktivnga odgovora, kaj narediti da se bodo "pravi cepili", vedno samo izgovori "jaz se ne bom cepil, oni naj se cepijo".

• Všeč mi je
Reactions: Matey

Trigger

Guru
13. avg 2007
2.474
1.847
113
na temni strani lune
Ko se ena 35-letnica na vse kriplje brani cepljenja z bizarnimi izgovori, se to tudi prime enega deleža ljudi 60+ (kolikšen je ta delež se pravzaprav vidi

In vsi tisti, ki tako zagovarjate "prave ljudi je potrebno cepiti", tudi lepo prilivate na ogenj.

Poleg tega ni bilo še nikoli niti enega konstruktivnga odgovora, kaj narediti da se bodo "pravi cepili", vedno samo izgovori "jaz se ne bom cepil, oni naj se cepijo".

Tako situacijo vidiš ti. Jaz nobenega ne prepričujem naj se oz naj se ne cepi. Imam pa resne pomisleke glede trenutne strategije in smiselnosti cepljenja za populacijo pod 60.

Kaj narediti? Praskat po šolarjih, uvesti teste za vso delovno populacijo, omejiti dostope do storitev je vladi šlo....... Reševati probleme na izvoru je pa kot izgleda pretežko (beri: usrali smo se v hlače, ampak zaradi tega že tretjič majico preoblačimo).

Strokovna skupina in družba okoli nje je več kot dobro plačana. Naj razmišljajo. Ko in če bodo želeli moje mnenje in predloge, jim bom pa javil urno podstavko.

Epidemija se bo prej ali slej končala. Sicer bolj v stilu z cepivi kot pa zaradi cepiv. Pritiski na cepljenje bodo vedno višji, želja po cepljenje pa vedno manjša. Vse smo stavili na cepivo. Ali deluje? Ja in ne. Se je pa potrebno zavedati, da je prehladna sezona še dolga.

• Všeč mi je
Reactions: Ytbnd

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
33.736
15.777
113
FB izpovedi tega Gospoda X smo imeli pa možnost brati tudi na Alterju, je bilo kar malo tragikomično...