Covid-19 Zakaj se ne cepiti?

damirj

Guru
9. maj 2012
5.517
2.543
113
Dokler si okužen, trosiš virus.
A če si krajši čas okužen je sprejemljivo, da ga širiš? In cepljeni ga širijo tudi tam, kjer ga necepljeni ne. - na javnih priredirvah, potovanjih, gostilnah.....
Pravzaprav ga asimptomatski necepljeni tudi širijo malo in krajši čas, hudo in dlje časa bolni pa bolj.
Večji problem so okuženi cepljeni, ker širijo virus, gibljejo se neovirano, testira se jih pa ne.
Lep primer so maturanti - cepljeni okuženi se niso testirali rezultat 88 okuženih in 600+ karanten. Negativno testirani (necepljeni) niso v državo prinesli virusa. Prinesli so ga tisti, ki niso bili testirani (cepljeni).
Pa ni samo na meji problem, da PCT spusti v državo okužene, enako je v javnih prireditvah, gostilnah.....
Problem so tudi taksni ja. Ampak generalno je problem v glavah ljudi, ki se ne drzijo ukrepov in hodijo vem z izjavami tipa "virus tocno ve, koliko je 1.5m", "virus tocno ve, kdaj so dopusti" in ostale podobne cavolate, ki spadajo bolj v (crni) humor. In dejstvo ostaja, da nekateri ne razumejo verjetnost nekega dogodka in apriori mislijo, da je cepivo 100% resitev. Par % je vrdno takih na katerih cepivo ne deluje sploh ali pa slabo, kaksnemu se pa lahko tudi kaj hujsega zgodi. Ampak tasnemu bi se lahko zgodilo kaj hujsega tako ali drugace, kdo ve.

mirsi

Predator
4. jun 2014
8.762
-4.607
113
Problem so tudi taksni ja. Ampak generalno je problem v glavah ljudi, ki se ne drzijo ukrepov in hodijo vem z izjavami tipa "virus tocno ve, koliko je 1.5m", "virus tocno ve, kdaj so dopusti" in ostale podobne cavolate, ki spadajo bolj v (crni) humor. In dejstvo ostaja, da nekateri ne razumejo verjetnost nekega dogodka in apriori mislijo, da je cepivo 100% resitev. Par % je vrdno takih na katerih cepivo ne deluje sploh ali pa slabo, kaksnemu se pa lahko tudi kaj hujsega zgodi. Ampak tasnemu bi se lahko zgodilo kaj hujsega tako ali drugace, kdo ve.
Podatki iz Izraela, Belgije (ter maturantov) ne kažejo, da jih je med cepljeni samo par %, na katerih cepivo ne deluje, ampak mnoogo več.
Da je pa cepivo 100% rešitev in se tako tudi obnašajo pa najbrž mislijo cepljeni, saj zato so se tudi cepili kajne. Tudi država jim takšno miselnost priznava, saj jih ne omejuje pri gibanju, delu.. tako kot necepljene. Jih niti ne testirajo, da bi jih lahko s karanteno držali doma. Ker bi se tako odkrilo, da je cepivo zanič, da cepljeni prenašajo virus... je lažje pustit da se ljudje okužijo in za to krivit necepljene.

bostjank

Pripravnik
22. maj 2008
88
7
8
Ali je kdo pridobil podatke o tem, s katerimi cepivi so cepljeni tisti, ki so se kljub polnemu cepljenju znašli v bolnišnicah? Lahko je tudi razčlenjeno po tem, s katerimi cepivi so se znašli v akutnih oddelkih in s katerimi v intenzivnih enotah.

Hvala in lepo pozdravljeni.
Odgovor na zgornjo poizvedbo – s strani COVID-19 sledilnika – je naslednji: NIJZ takšnih podatkov ne objavlja.

damirj

Guru
9. maj 2012
5.517
2.543
113
Zaenkrat vidimo, da cepivo nudi nekje 5-6x vecjo verjetnost za lazji ali asimptomatski potek prebolevanja, kar je veliko. Ce ti to nic ne pomeni, potem si pa zelo tezko zadovoljiv clovek. Probpem delajo pa antivaxerji vecjega, kot cepljeni. Predvsem zaradi nerazumevanja tematike. Enako tudi zate velja, dvomim da si po izobrazbi infektolog ali mikrobiolog ali kaj v zvezi s tem, zato ne vem zakaj bi tvoje mnenje vec veljalo od stroke.

sad

Guru
24. avg 2007
21.435
10.112
113
Se trudim izogibat delu foruma Coronavirus, ampak bom vseeno tole zapisal.
Še kratka informacija: sem kmet, nimam zdravstvene ali kemijske izobrazbe, tako da je to MNENJE LAIKA (lahko tudi napačno).
Že pol leta nazaj sem se spraševal, zakaj prebolevniki in cepljeni imajo določene ugodnosti po navodilih stroke: https://www.alter.si/tema/prebolevniki-cepljeni-in-cepilni-listi-potrdila-o-prebolevnosti.2673864/
Potem tukaj berem od tistih, ki imajo Covid za gripco ali še manj do drugih, ki bi necepljene postrelili.
Sedaj pa lastne izkušnje: pol leta nazaj sem dal čez Covid in niti ni bila gripca. Še zmeraj nisem 100%, posledice niso bile ravno take kot pri ''gripci'' ali prehladu.
Sedaj pa cepljenje: ko ni bilo cepiv je stroka govorila, razdalja, maske, umivanje rok, balončki, itd. Ok, smo na Balkanu in ker sem videl, kaj se dogaja okrog, mi je bilo razumljivo, da so šle okužbe gor. Mi smo se zelo dobro držali in izogibali Covidu (kljub mojemu skoraj vsakodnevnemu stiku s strankami, vendar vedno samo ob strogih ukrepih, ki jih je stroka priporočala), dokler tamali niso šli v šolo. In nas je položilo. Zanimivo, da kljub mnenju stroke, da se okužiš, če se ne držiš pravil, sin ni dobil Covida, pa je bil skupaj nami skupaj v karanteni. Sam sem še najbolj naj..., ampak očitno sem tudi dokaj v redu šel čez, čeprav s posledicami.
Potem so prišla cepiva in stroka pravi, se precepimo in smo zmagali. Hm, se cepijo in dobijo spet virus. Pridejo novi sevi, proti katerim stara cepiva naj ne bi bila učinkovita. Države z visoko stopnjo precepljenosti, jim rastejo primeri. Kaj sedaj? Stroka: aja, ne bomo zmagali, ampak je pa možnost za hujše oblike bolezni praktično minimalna. Hm. Dejmo se sedaj odločit. Ker če proti novim sevom ne pomaga cepivo, kaj potem?
Sedaj pa naprej: imel stik s stranko (pod 30 let star moški, zdrav, fit), ki je 3 dni po drugi dozi cepiva (Pfeizer) moral iti v bolnišnico: diagnoza srčno popuščanje. Nikoli prej težav. Prejšnji teden sem izvedel, da je 44 let staremu moškemu odpovedalo srce, tudi zdrav, itd. Cepil se je z drugo dozo 1 mesec prej. Ali je to povezano ne vem, ampak hudiča, meni nekaj ne gre v glavo. Recimo tako: zakaj PCR lahko gredo na žur, kjer se gnetejo brez maske, itd., nekdo nePCR, ki pa bi šel na žur in strogo upošteval prvotna navodila, ki naj bi zanesljivo preprečevala okužbo (razdalja, maska, roke) pa ne sme it. Jaz ne razumem tega oz. meni moja pamet nekaj ne sestavi skupaj. Ko dodam potem še kup strokovnjakov (NE YT DOKTORJEV), ki imajo praktično nasprotna mnenja sploh ne vem več kje sem.
Sam se še nisem cepil, razmišljam pa, da bi se šel zaradi vsega tega sranja, ki so ga politiki in strokovnjaki spravili skupaj in očitno bodo nePCR ljudje drugorazredni državljani KLJUB TEMU, ČE BODO UPOŠTEVALI navodila za zaščito pred prenosom okužbe. Čeprav se dejansko bojim, da me ne bi cepljenje sesulo, tako kot me je ''gripca'' COVID.
Žena se je cepila iz razloga, da se reši vseh teh omejitev. Trenutno brez posledic po prvi dozi Pfeizerja.
In kot sem napisal že v tistem zapisu pol leta nazaj: prebolevniki, cepljeni in testiranci bistveno MANJ upoštevajo navodila za preprečevanje širjenja kot so razdalja, maska, itd. Od takrat do sedaj sem imel že x strank, ki so na prošnjo za masko in razdaljo enostavno rekle, ej ni panike, sem cepljen, prebolel, danes testiran. Ja in? K sreči so potem razumele in so dale gor masko, ampak vseeno. Jaz kljub temu, da sem prebolel upoštevam vsa ta pravila še naprej.
Tako, to je mnenje enega kmeta. Pojma nimam ali prav razmišljam ali ne, ampak meni je vse skupaj žalostno. Prvo, da se stroka ne more poenotiti in drugo, da se je razgalilo do konca v kakšni družbi živimo in kakšne ljudi imam za sosede, prijatelje, znance, da jih YT doktorji žejne čez vodo peljejo. Seveda pa tukaj stroka in sploh politika ni nedolžna. K sreči se je pa tudi tukaj skristaliziralo, kaj politike dejansko zanima in bo tako lažje se odločati na naslednjih volitvah.
Pa lep pozdrav vsem in želim čim sranja s tem Covidom.

Še kratka informacija za tiste, ki ste preboleli Covid: če je minilo manj kot 8 mesecev od potrjenega Covida, je dovolj za PCR pogoj samo 1 odmerek cepiva. Jaz bom tako naredil, če se bom odločil za cepljenje, imam še nekje 2 meseca za razmislek. Bom pa kmalu postal drugorazredni državljan, saj ne bom več padel pod PCR pogoj (6 mesecev od diagnoze).

Nazadnje urejeno:

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.236
3.599
113
Marlbor
A ti še nisi dojel, da je vsa ta gonja okoli virusa politični problem, ne pa zdravstveni ali pa strokovni. Strokovnjak vseh strokovnjak je pri nas Janša. Poglej malo na AU, NZ, ... kaj ima to sploh z virusom. Izraelci so pa itak novi eksperiment nacistov.

novaa

Pubec
19. jul 2007
8.644
1.335
113
Glej, jaz pravim samo to, da ko bodo bolnišnice na neki točki nehale sprejemati nujne primere, bo prepozno razglabljati kaj in kako. Boš poškodovan v prometni? Jebiga, znajdi se. Sem enkrat že prilepil eno povezavo do stanja nekje v ZDA - kratek povzetek: "otroški intenzivni oddelki so polni - če potrebujete prostor, boste počakali, da se sprosti". Fino bi bilo, da bi se vsi zavedali, kaj se lahko zgodi in da bi se poskusili temu izogniti. Pa daleč od tega, da bi podpiral tole vlado ali vse njene ukrepe - v življenju še nisem volil SDS in tudi nikoli ne bom. Dejansko se ne morem odločit, kaj je hujše za Slovenijo - tile pajaci na vladi ali epidemija. Oboje je pa katastrofa.

K sreči so le prišli do tega, da bodo kot merilo za ukrepe upoštevali zasedenost oddelkov. Me zanima, za koliko časa...
Eno leto so imeli časa pa so uredili kaj?

• Všeč mi je
Reactions: AndY1 in jendomen

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.655
7.106
113
Niso rabli ker jih bk. Cepivo vsiljujejo pa dohtari izsiljujejo, narod pa samo gleda. Saj maske nihce vec ne nosi, vseeno pa se cepijo za na hrvasko

• Všeč mi je
Reactions: jendomen

sad

Guru
24. avg 2007
21.435
10.112
113
A ti še nisi dojel, da je vsa ta gonja okoli virusa politični problem, ne pa zdravstveni ali pa strokovni. Strokovnjak vseh strokovnjak je pri nas Janša. Poglej malo na AU, NZ, ... kaj ima to sploh z virusom. Izraelci so pa itak novi eksperiment nacistov.
Glede na to, da sem to sranje od Covida izkusil na lastni koži, verjamem da je Covid PRIMARNO zdravstveni problem, potem je pa postal politični (sem napisal na koncu to).
Verjamem pa, da ''gripcaši'' tega ne razumete, dokler vas ne položi. Imam dva taka primera v daljnih znancih. Vsa polna YT in FB znanja, kako smo mi butli, da se držimo navodil, potem sta pa kar naenkrat utihnila.

Nazadnje urejeno:

Ted

Guru
8. sep 2007
1.714
588
113
Prvo, da se stroka ne more poenotiti in drugo, da se je razgalilo do konca v kakšni družbi živimo in kakšne ljudi imam za sosede, prijatelje, znance, da jih YT doktorji žejne čez vodo peljejo. Seveda pa tukaj stroka in sploh politika ni nedolžna. K sreči se je pa tudi tukaj skristaliziralo, kaj politike dejansko zanima in bo tako lažje se odločati na naslednjih volitvah.
Pa lep pozdrav vsem in želim čim sranja s tem Covidom.

Lahko pojasniš v čem točno stroka ni poenotena?
Edina rešitev za pandemijo je ustrezna precepljenost, se posebej to velja za starejše in ranljive. Ali to pomeni več kot 2 odmerka ( za neprevbolele)ali ne, na to pa sta trenutno dva možna odgovora:
1. da, če želimo boljšo zaščito pred okužbo (cepljenje dvigne protitelesa),
2. ne, če se zadovoljimo z dejstvom, da cepljeni ob morebitni okužbi ne bo zbolel do te mere, da bi moral biti hospitaliziran (ščitijo ga spominske celice, ki bodo ob okužbi poskrbele za proizvodnjo protiteles).

Če gremo po 2. opciji, potrebujemo visoko precepljenost(vsaj 80%), če gremo po prvi pa nekaj nižjo.

Ted

Guru
8. sep 2007
1.714
588
113
Za tebe je stroka vsi ki so za cepivo. Strokovnajki ki ga pa kritizirajo pa niso stroka, zakaj ne?

Stroka so epidemiologi, infektologi, imunologi, farmacevti, farmakologi, tudi mikrobiologi. Kateri etabliran znanstvenik (ima ustrezno citirane članke in objave v uglednih revijah iz tega področja) je proti cepljenju in s kakšnimi argumenti?

ferdo

Guru
3. sep 2007
10.804
3.981
113
Ljubljana
hmpg.net
1630248725500.png

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.655
7.106
113
Kaka bedna primerjava. Koliko folka pa blo cepljenega in koliko pristalo v bolnici?

zadnje case se govori/pise okoli kovida tako, kot da vsak oboleli konca v bolnici.
Kje so tisti clanki, da je delta samo kihanje iz moker nosek?

• Všeč mi je
Reactions: jendomen

mirsi

Predator
4. jun 2014
8.762
-4.607
113
Stroka so epidemiologi, infektologi, imunologi, farmacevti, farmakologi, tudi mikrobiologi. Kateri etabliran znanstvenik (ima ustrezno citirane članke in objave v uglednih revijah iz tega področja) je proti cepljenju in s kakšnimi argumenti?
Kaj pa obramboslovec, gradbenik, mamilar, ki so glavni pri odločanju, so tudi stroka? Se spomniš, da so se pred časom odločili o cepljenju na predlog stroke, potem se je pa na koncu izkazalo da je bila to strokovna komisija za izvajanje mature LOL.
Sami znanstveniki?