Sej se razmisljaj da bo najbolj enostavno da zamrznem prej sadje pa ga predno gre v fermator samo oplaknem s starsanomJst sem lani eksperimentiral z mangom v sekundarni fermentaciji, kuhal ga še nisem. Zanimivo, moraš pa ful pazit na okužbo...
Kaj pa če črviček not v sadje zleze?Jaz vedno dryhopam s sadjem. Prej ga dam za slabo minuto v mikrovalovko, da pobije kar je na površju...do sedaj ni bilo težav
Pa maš mal več proteinov noterKaj pa če črviček not v sadje zleze?
Včeraj sem delal 4 literski štarter za lagerja (wyeast 2278 czech pils).
4l vode
410g DME
Ko sem notri stresel DME se ja malo dotaknil dna posode in nekaj DME-ja je karameliziralo? A je tukaj kakšen problem ali je vse ok?
Tudi sama tekočina starterja je malo temnejša ni čisto svetla zaradi tega.
Ne bo težav...
Če imaš nesorazmerno velik štarter glede na količino kvasa ki ga noter daš je čas fermentacije ustrezno daljši. Klasičen štarter se dela iz 1-1.5l in eno pakirano enoto kvasa (vrečka, ampula) in rabi od oka 12-24h da sfermentira, odvisno jasno od kvalitete kvasa, količine kvasa in ostalih pogojev. 4l je 4x toliko, tako da traja 4x toliko časa. Tako da realno bo trajalo lahko 2-3 dni, sploh pri tekočem kvasu ki je že star pa se ta čas lahko celo poveča.
Glede tega kdaj je fermentacije končana je dober indikator izločanje CO2ja. Če imaš strilplate ga ustaviš in počakaš par minut ter preveriš ali se iz "piva" izločajo mehurčki. Dokler so mehurčki fermentacije poteka. Samo tu pozor, velikokrat se pri kakšnih suhih kvasih fermentacije konča celo v par urah, tam potem težko zadaneš mehurčke in ne veš ali je fermentacija potekala ali ne. Pri 4l štarterj use bo najbrž videlo. Preveri na vsake toliko časa mehurčke.
Sej boš videl kvas če se bo začel posedati.
Sicer pa lahko vzameš vzorec in zmeriš OG, pa ti bo takoj jasno
Koliko pa imaš star kvas?
Ker 20h laga za starter pomeni da je kvas bolj v slabi kondiciji in bo znalo trajat nekaj časa da sfermentira. Ne prehitevat, ker boš naredil več škode kot koristi!