Začetnik-varjenja pive

izmanator

Zelenc'
26. apr 2018
12
1
3
sedaj bo 12 dneh vrelna veha še vedno počasi brbota na vsake toliko časa, me zanima po kolikem času naj bi se čisto umirila?
 

bluefossil

Pripravnik
22. mar 2016
315
20
18
Pivo pusti v fermentorju vsaj 21 dni.
Aktivnost vrelne vehe pa ni vedno pokazatelj alkoholnega vretja. Lahko gre tudi samo za izhajanje CO2 iz piva oz posode zaradi temperaturne fluktuacije.
 

komar89

Fizikalc
22. apr 2008
777
195
43
Ni pravi
sedaj bo 12 dneh vrelna veha še vedno počasi brbota na vsake toliko časa, me zanima po kolikem času naj bi se čisto umirila?

Ni pravila. Lahko brbota tudi še po končani fermentaciji, na veho se ni zanašati. Ko je 3 dni zapored gostota enaka je končano. Pusti pri miru vsaj 3 tedne. Še bolje 4.
 

jaka1980

Pripravnik
8. jun 2016
231
6
18
Živjo,
v čem je razlika med sladom PALE ALE in PILSEN? Se to opazi na okusu pive?
Sedaj delam z PALE ALE in bi rad svetlejšo pivo....
 

si30n

Pripravnik
6. jun 2014
119
3
18
Načeloma ni veliko razlike. Pilsen je še za odtenek svetlejši, distatično moč imata oba dva približno isto. Če bi rad svetlejše pivo, zmanjšaj specialne slade na minimum ali pa jih kompletno umakni. Seveda to potem za seboj pripelje druge zadeve kot npr zvišan PH masha, pa DMS se ti bo mogoče pojavil, če ne boš dlje vrlel ...
 

študentf

Zelenc'
17. apr 2018
4
0
1
Pozdravleni,

nisem bil prepričan točno v katero rubrio sodi, pa sem pisal sem.

Kolega sem prosil, da mi izdela dvojno dno. Zanima me kakšna naj bo debelina in kakšen naj bo premer luknjic? Ima kdo še kakšen drugi nasvet za izdelavo?

Sam se prvič soočam z dvojnim dnom.

Lp!
 

bluefossil

Pripravnik
22. mar 2016
315
20
18
Kolikor sem bral bi moral biti premer luknjic max 2 mm. Če se prav spomnim. Debelina pločevine pa niti ni pomembna.
 

bibi83

Pripravnik
25. sep 2015
79
0
6
1525936482870.png
 

stricek18

Pripravnik
3. nov 2015
317
4
18
Bom dal v tole temo ker to je pa se slabs k za zacetnike.

Amm kuhal sem stouta OG 1.047 (12,6 brix), correction factor 1.079.

Sedaj mi Hydrometer kaze FG 1.016 refraktometer pa 7.1brix (1.013).

Uposteval sem correction factor ki sem ga dobil ob merjenju OG (1.047-12.6 brix - 1.079 corr. Fact)

Ima kdo idejo zakaj odstopanje?
 

stricek18

Pripravnik
3. nov 2015
317
4
18
Bom dal v tole temo ker to je pa se slabs k za zacetnike.

Amm kuhal sem stouta OG 1.047 (12,6 brix), correction factor 1.079.

Sedaj mi Hydrometer kaze FG 1.016 refraktometer pa 7.1brix (1.013).

Uposteval sem correction factor ki sem ga dobil ob merjenju OG (1.047-12.6 brix - 1.079 corr. Fact)

Ima kdo idejo zakaj odstopanje?

Edino če tudi čistoča piva vpliva na meritev FG kajti meril sem po petih dneh fermentacije, sedaj se 3 dni že ne spreminja ko merim z refractometrom, hydrometer pa kaže cca. 1 točko manj ???' Nič več mi ni jasno!
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.114
4.084
113
Glede natančnosti hidrometra boš zelo težko odčital 1 piko, recimo že malo masten hidrometer (od kože) ali pa par mehurčkov co2ja lahko spremeni odčitek hidrometra za +-1 piko. Enako je pri refraktometru, večina jih je natančnih na 0.25 brixa (1/4 brixa). Torej +- 2 pike pri meritvah je čisto legalno napaka. Da se seveda bolj natančno merit z boljšimi hidrometri (ti so ponavadi ločeni po območjih oz. za OG in FG imaš dva hidrometra z zelo natančno skalo, ponavadi rabiš večji merilni vajl oz. "popijejo" precej več piva za vzorec [od 3-5 dcl]), ali pa z digitalnimi refraktometri (cenejši imajo še vedno natančnost na 1/4 brixa, četudi prikazujejo resolucijo 0.1). To je pa oprema ki stane malo več denarja in omogoča meritev do pike in več natančno.
 

stricek18

Pripravnik
3. nov 2015
317
4
18
Amm a se ne vnaša povsod izmerjena vrednost brez popravkov, ker ti potem kalkulator popravlja z correction faktorjem??

Ni logično da v drugi obrazec vneseš popravljeno vrednost ker se spremeni tudi OG iz 1.047 na 1.045 pri izračunu če vpisuješ že popravljeno vrednost v drugi obrazec.
 

Priponke

  • aaaaa.jpg
    aaaaa.jpg
    64,3 KB · Ogledi: 193

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.114
4.084
113
Ja, sem ti prej narobe vpisal, sem pobrisal tisto. Če vnasaš brix v drugemu moras vnašat originalno vrednost. Sam ponavadi vnašam kar SG, tega ti pa pusti kot je. Po teh kalkulacijah dobiš FG cca. 1.014, ce ti je pri hidrometru ena pika padlo pomeni da imas FG 1.015 se pravi sta v okviru neke standardne napake obe meritvi točni. Kot sem napisal meritve ne bodo nikoli natancne s to poceni opremo.
 

stricek18

Pripravnik
3. nov 2015
317
4
18
No tako se mi je zdelo,

Zanimivo je da je pojedlo"tako malo" glede na to da sem uporabljal kvas mangrove jack's (79% prebavljivost) in še starter sem naredil. Program mi je izračunal FG nekje 1.010, je pa res da sem drozgal za probo na 69 stopinj, samo ne verjamem da je 0.005 SG razlike zaradi drozganja? ali pač? Ker tudi če v kalkulator daš drozganje na 69 stopinjah naraste fg za 2-3 pike in ne 5-6 :p
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.114
4.084
113
Z OG 1.047 in drozganjem na 69C + nekaj karamelnega slada je kar realno da je FG okoli 1.015. Težko je pri kalkulacijah v programih ker ponavadi sicer upoštevajo nekaj korekcije glede na T drozganja in grainbill, ampak po drugi strani imaš pa za osnovo prebavo kvasa. Tehnični podatki o prebavi kvasa so ponavadi narejeni za neko standardno sladico, ko spremeniš parametre se različni kvasi razično odzivajo ker pri kompleksnih sladkorjih niso vsi enakovredni. Eni zmorejo kar precej prebavljat kompleksne sladkorje in posledično je zelo mala razlika v temperaturi drozganja, eni pa kompleksnih sladkorjev sploh ne marajo in obupajo takoj, tam se pa lahko pojavi ogromna razlika med FG. Dalje je odvisno tudi od stopnje alkohola in tolerance kvasa, če je kvas malce slabše alkoholno toleranten bo lahko velika razlika v presnovi iste sladice samo če se spremeni končna stopnja alkohola za recimo 1%. Nič od tega kalkulatorji ne upoštevajo, tako da moraš malo delat na podlagi izkušenj oz. vzameš za osnovo prvič neke standardne podatke potem pa prilagajaš. Sam kalkulacije delam tako da spreminjam % presnove kvasa glede na stil piva.