Začetnik-varjenja pive

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.719
9.494
113
Citat:
Uporabnik Zmikavt pravi:
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:

Kolikor vem, se gre Volk Turjaški star način pivovarstva. Včasih so bla vsa ALE piva mal kisla, tko da mu takih kiksov ne gre zamerit toliko, kot gre zamerit to pivovarju in vinarju, ki na svoji sodobni in vrhunski opremi gosti celotno SLO gipsy sceno. Tam bi pa lahko prodajal off flavor kite brez težav. Sam bi jih bilo precej težko ločit in zapakirat v epruvetke. Ta hip je pol polic od Špara zasedeno s to katastrofo. Sem zadnjič prijel steklenico enega izmed njegovih gipsijev, pa gor lepo obroček, seveda okužba in takih je blo pol steklenic na polici. Pa tisto kar pride od tam v sodih in se prec spije je še OK, flaške so pa...

Nisem bil nikoli fan kislih pirov, ampak tisto mi je bilo še posebej neugodno. Mogoče stvar okusa.

Kar se tiče gipsijev, sem pa enkrat od gipsi mojstra ujel, da se mu je runda skisala. In da ma srečo, ker so kisli skoz bolj 'in' :D
Tip nima pojma, kaj so kisla piva, da take ven meče. Men grejo take stvari tok na jetra, da ni za povedat. Da narediš kislo pivo tako, da je vrhunsko, moraš bit precej velik mojster. Turjaškega še nisem pil, moram enkrat, sam glede na to, kako kuha mu takih napak ni za zamerit toliko, kot tistemu človeku tam dol, ker je pol trga zasičil z zanič pivom. In še vedno ne šljivi, ker ma kapacitete polne. Pa tam dol ni težava samo okužba, je še sto drugih neumnosti. To dobiš, če daš kuhat pivo dvema fizikalcema na minimalcu in se ti fučka za stvari, ki ti jih govorijo. Sicer je nekaj piv od tam dol precej dobrih, sam to so točno ta, ki niso videla polnilne linije in gredo v sode.
Kar se pa sour in brett piv tiče.....ko te to prime, ni več povratka, si notri in pol sam še uživaš.
 
Nazadnje urejeno:

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Volume @100°C = 1000.0g x (1 mL / 0.95835mL) = 1043.5 mL
Volume @4°C = 1000.0g x (1 mL / 0.99997mL) = 1000.1 mL

Koliko se dejansko spremeni volumen pivine, ko ima 20°C že recimo v fermentorju in ko ima 100°C ko vse vkupaj vre?
Torej po preračunih je to 1 liter razlike, če ima pivina 4°C ali pa 100°C?
Zgoraj so podatki za vodo...
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.114
4.084
113
4% se ponavadi kar klasično vzame oz jo uporabljajo kalulatorji/programi kot default vrednost. Torej kakšen liter od oka za 25l volumna.
 

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Tole bom sam naredil test ko bo imela pivina 4°C oz 20°C in 100°C in izmeril dejansko koliko se volumen spremeni, ker rad analiziram
smile-1.gif


Včeraj sem naredil en test z pH-jem, ker me je zanimalo kako niha glede na minute.

Meritev ph masha:

po 2 min 5.85 pH
po 10 min 5.65 pH
po 50 min 5.61 pH

Meril sem z napravo Testo pH1 (ima natančnost ±0.02 pH)
 

Rsk

Fizikalc
31. maj 2016
151
54
28
Živ.
V četrtek zvečer sem delal 3l starter iz kvasa safale us-05(2 paketka) in DMEja. V planu sem imel danes kuhat, ampak mi žal ni uspelo. Starter imam v kleti na 21 stopinj. Ker bom zdoma do petka zvečer, me zanima če lahko pustim starter na tej temperaturi do petka? Bo kvas še uporaben? Kaj svetujete?
Lp
 

jest5

Guru
18. avg 2007
25.960
-8.674
113
Kaj pa delaš, da moraš delati starter iz 2 paketov kvasa?
Kvas bo ok do petka, ne skrbi. Važno samo, da imaš dobro zaprtega, da preprečiš okužbe.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.114
4.084
113
Lahko daš (oz. še boljše je) tudi v hladilnik, kvas se bo posoedel na dno in boš lažje odlil odvečno vodo/pivo tako da boš imel čist kvas. 1 teden čakanja ni problem v vsakem primeru.
 

Rsk

Fizikalc
31. maj 2016
151
54
28
Kuhal bom APA, 50l batch, OG 1,051
smile-1.gif

Hvala obema
zmaga.gif

Koliko časa pa lahko kvas hranim v hladilniku, če mi tudi drug vikend ne uspe skuhat?
Lp
 

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Evo mal analiz, ki jih rad delam
smile-1.gif



Sem testiral še koliko mi dejansko pH niha glede na acid malt.

- Prvi batch je imel 5% acid malta in 5,65 pH
- Drugi batch je imel 5.5% acid malta in 5.61 pH

Torej na grobo za 0,5% acida pride razlika za 0,05 pH. Torej na grobo 1% acida = 0,1 pH.
Sej to že piše ampak sem hotel sam poizkusiti
smile-1.gif



Pa še glede plina smo se enkrat pogovajrali. Danes sem zvagal in porabil sem 0,5kg plina za en batch.
Začel sem ob 11:00 (imel sem že zmleto ter pripravljene lonce) in končal 15:00 (vsa oprema pomita, v fermentorju pivina).
Če upoštevam še mletje tistih par kg ječmena in pripravo loncev... na grobo sem vse fertik v 4 ure 30 min recimo.

Še tole glede hlajenja.
24L sem ohladil v 10 min na 17°C.
V garaži imam 13°C. Voda ima okoli 13°C.

Še glede efektivnosti in časa masha.
Na začetku sem vedno pustil mash 90min... počasi sem se premaknil na 60 min in efektivnost je vedno ista ca. 88%.

 
Nazadnje urejeno:

jest5

Guru
18. avg 2007
25.960
-8.674
113
Ker vidim, da imaš hitro hlajenje...
Koliko se ti kaj posede svinjarija v loncu v tem kratkem času?

Recimo jaz večinoma hladim okoli 23l pivine kakšni 2 uri v banji
tongue-1.gif
. Po hlajenu imam večinoma 18-20l razmeroma čiste pivine ter 3-5l bolj kot ne gostega poca na dnu, iz katerega potem dobim še ene 1-3l piva.
Kako gre potem to čiščenje pri hitrejšem ohlajanju?
 

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Jaz vrtim chiller, da se hitreje ohladi in gre čisto vse v fermentor z usedlino in hmeljem. To delam od zmeraj.
 
Nazadnje urejeno:

cynicaal

Pripravnik
2. apr 2016
109
2
18
Zanima me, ali začimbe v pivu (recimo cimet), čez čas izgubijo na moči, oz. aromi (po domače če "zbledijo")?
 

theory69

Zelenc'
30. sep 2016
28
0
1
s katerim hmeljem lahko zamenjam Northen Brewer hmelj? ali je magnum vredu?
 
Nazadnje urejeno:

bibi83

Pripravnik
25. sep 2015
79
0
6
alfa da, pa sej a ne delaš receptov v programu kot je na recimo na brewersfriend.com?
 

theory69

Zelenc'
30. sep 2016
28
0
1
Citat:
Uporabnik bibi83 pravi:
alfa da, pa sej a ne delaš receptov v programu kot je na recimo na brewersfriend.com?

ah kje...nisem še tako daleč
smile-1.gif
za začetek kar po receptih iz pivopis.si
 

bibi83

Pripravnik
25. sep 2015
79
0
6
enostavno vpišeš recept v brewersfriend.com, (5 receptov je zastojn) in tam potem vidiš % in prilagajaš tvojim zahtevam.