Začetnik-varjenja pive

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.133
4.112
113
Belgijska "pokvarjena" piva so po mojem mnenju najbolj zahtevna skupina piv za izvedbo. Precej zadev moraš naredit narobe (v nasprotju s splošno dobro prakso pivovarstva), da na koncu izpade prav. Sicer pa ja, surova (navadna) pšenica se uporablja v teh stilih kot precej pomemben dodatek.
 

cynicaal

Pripravnik
2. apr 2016
109
2
18
A kdo mogoče pred dodajanjem kvasa "zrači" pivino z akvarijsko pumpico (kompresorčkom) za zrak (s kovinskim kamnom seveda). Kako dolgo je to potrebno spuščati v pivino, da je ok? Ali je še kakšna boljša varianta, razen mešanja seveda?
 

reflex

Pripravnik
23. feb 2016
191
9
18
Po moje to ni potrebno. Celo nevarno za okužbo. Ko dodaš kvas fermentor zapreš in nekaj časa guncaš zadevo in tako dovolj prezračiš
 

cynicaal

Pripravnik
2. apr 2016
109
2
18
No ja, ravnokar berem Palmerjevo knjigo in je tudi to ena od variant. Glede na to, da ta material imam doma bi rad poizkusil.
 

Bolfenk2020

Pripravnik
16. dec 2014
299
0
16
Maribor
www.facebook.com
@cynicaal, pred dodajanjem kvasa lahko to delas. Kamen prej razkuzis, sam ga dam v vodko. Ostalo je preagresivno in bi prehitro razpadel. Potrebujes pa se vmes en zracni filter.

Lp, b

P.s. komaj sedaj videl, da imas inox kamen... pol ga samo dobro spuci in razkuzi
 
Nazadnje urejeno:

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.936
9.483
113
Citat:
Uporabnik cynicaal pravi:
A kdo mogoče pred dodajanjem kvasa "zrači" pivino z akvarijsko pumpico (kompresorčkom) za zrak (s kovinskim kamnom seveda). Kako dolgo je to potrebno spuščati v pivino, da je ok? Ali je še kakšna boljša varianta, razen mešanja seveda?

Kaj pa vem. Če dodaš zadosti kvasa, to po mojem skromnem mnenju ni potrebno. Sam imam v cev po kateri točim iz kotla v fermentor navrtane luknjice (v smeri toka) na ta način spraviš kar nekaj kisika v pivino. Glede na to da sem uspel pofermentirat RISa iz 1103 na 1026 , bo sistem že OK.
 
Nazadnje urejeno:

cynicaal

Pripravnik
2. apr 2016
109
2
18
Jaz iz kotla v fermentor pretakam po cevi iz višine (se precej peni) in potem še mešam v obe smeri, da se pošteno peni. Bi to potem bilo dovolj?

Pa še vprašanje, vezano na temperaturo fermentacije: A je možno, da se fermentacija ustavi preden dosežeš pričakovan FG, če je začetna fermentacija na precej previsoki temperaturi? Imel sem namreč en batch, ki je malo "ponorel" in je po prvih 12 ur bila temperatura v fermentorju preko 28 °C! (nisem bil doma, da bi pravočasno odreagiral). Fermentacija se je (po zelo intenzivnem prvem dnevu) po dveh dneh ustavila in se ustavila cca 5 točk nad želeno FG (1016 namesto 1011 ali 1012 - tudi 10 dni po tem, je bila še vedno 1016). Pitchano je bilo zagotovo dovolj kvasa.
 
Nazadnje urejeno:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.133
4.112
113
Koliko kisika rabi kvas je odvisno od vrste kvasa, količine in samega piva.

Recimo prvo kot prvo bo aeracija pri nižji temperaturi precej bolj učinkovita kot pri višji (lažje raztapljanje plina), tako da če pretakaš z višine je razlika ali ima pivo 28C ali pa mogoče 12C, v prvem primeru je topnost kisika nižja zato boš imel lahko premalo kisika v drugem primeru pa bo kisika dovolj. Podobno je z gostoto piva (OG), višja kot je težje se topi kisik tako da pri nekem pivu z OG 1.100 boš z enakim postopkom precej manj aeriral kot pri pivu z gostoto 1.035.

Ker merilca kisika v raztopinah najbrž nimaš se je potrebno držat logike "več ne more škodit", ker z aeracij z zrakom zaradi (majhnega) deleža kisika v njem ne moreš preseči 8ppm kisika pa če se na glavo postaviš. Če delaš s čistim kisikom je drugače. Za lagerje in močnejša piva se priporoča delež kisika okoli 12ppm, tega brez dodajanja čistega kisika ne moreš doseči. Sam recimo za taka piva (načeloma samo za močnejše lagerje, osnovne lepo delam po klasiki) vpiham kisik v fementor (tist "športni kisik" je čisto ok), zaprem in mešam/tresem da se abosrbira v pivo.

Tako da še 1x, aeracija ne moreš škodit in lahko samo koristi tako da je vedno "željeno" da 5 min treseš fermentor. glede vpihovanja preko kamna so časi za zrak ponavadi od 10 min do 1h, 30 min je klasika, odvisno tudi od tipa kamna (velikost por, površina).

Visoka začetna temperatura fermentacije in precejšen padec proti koncu je skoraj "pogoj" da ostane FG višji. Kvas se namreč privad ina visoke temperature kar pospeši fermentacijo ampak ko se zakjučuje kvas zaradi šoka (postane mu mraz) neha z aktivnostjo prezgodaj.
 

stanly

Zelenc'
23. feb 2016
26
0
1
Dobil sem nekaj kg peletov Goldinga. Problem je, oziroma mogoče ni, da je star 8 let. Zapakiran je v neko močno srebrno folijo in ni zvakumirano. Ko sem ga dobil, je bil na sobni temperaturi. Kako je bilo vmes ni znano. Menda je bil nekaj časa celo preveč ohlajen in je kristaliziral. Tako mi je bilo rečeno.
Ali mislite, da je še kaj od njega?
Najbrž bo treba eno rundo preizkusit in bo jasno.
Pa nisem še odpiral, da bi povonjal.

Hvala!
 

stanly

Zelenc'
23. feb 2016
26
0
1
Ja sem ga odprl in povonjal. Presenečen sem ugotovil, da diši zelo lepo, sicer malenkost manj kot svež.
Sem skuhal eno probno rundo in ni bilo nič neobičajnega. Pred fermentorjem sem poizkusil sladico in nisem mogel verjet kako greni.
Očitno ni bil slabo shranjen.
Ker je tega 10 kg in ga sam ne bom porabil v več letih in, ker je tako star, ga ne mislim prodajat, ampak ga podarim vsaj polovico oz.še več.
Če koga zanima.....

L.p.
 

kure

Zelenc'
8. dec 2015
24
0
1
Lahko ga pa postaraš za lambic stil piva
smile-1.gif


http://www.homebrewingstoredirectory.com/8-quick-questions-about-aged-hops-and-how-to-age-hops/
 

cynicaal

Pripravnik
2. apr 2016
109
2
18
Vprašanje glede kvasa. Kaj se zgodi, če daš v pivino namesto ene vrečke (11g) dve vrečki kvasa (kjer je predvidena ena)? A se to precej pozna na okusu ali pri razgradnji sladkorjev? Kolikor sem prebiral na netu, je vsekakor boljše dati več, kot premalo, nisem pa zasledil konkretnih informacij, kdaj je preveč "preveč".
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.133
4.112
113
Kvečjemu se pozna v pozitivni smeri, torej krajši lag čas, hitrejša femrnetacija, hitrejše postarano (pitno) pivo, manj možnosti za okužbo, manjša tvorba estrov, ...

Overpitching (preveč) kvasa je sicer možen, ampak moraš dat precej več kvasa kot je normalna doza. Overpitching prepoznaš po temu da nimaš lag faze, torej se kvas ne množi (zaosti) ampak takoj začne presnavljat sladkorje.. je pa tu vzporednica tudi z prenizko aeracijo, namreč kvas se v okolju brez kisika tudi ne bo množil.

Kratka (ali sploh neobstoječa) lag faza je slaba ker kvas ne proizvede novih celic, ki so (bolje) prilagojene konkretnemu pivu. V osnovi to zelo redko vodi v občutne napake direktno na okusu/aromi, možno sicer je predvsem pri višjih OGjih. Zna pa bit fermentacija prehitro zakjučena, torej ostane visok FG ipd. problemi.

Tako da glede kvasa je lag čas tisti ki dokaj dobro določa kako ustrezen je pitch rate. Večina ale kvasov začne zdravo fermentacijo po 6-12h, lager kvas ima mogoče 2x daljši čas, tako da je tole neka okvirna referenca. Če začne pivo fermentirat precej pred tem okvirjem je lahko slaba aeracija ali preveč kvasa, če traja lag čas več časa potem je kvasa načeloma premalo (ali pa je slab, šokiran ipd.).
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.060
-8.773
113
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Tako da glede kvasa je lag čas tisti ki dokaj dobro določa kako ustrezen je pitch rate. Večina ale kvasov začne zdravo fermentacijo po 6-12h, lager kvas ima mogoče 2x daljši čas, tako da je tole neka okvirna referenca. Če začne pivo fermentirat precej pred tem okvirjem je lahko slaba aeracija ali preveč kvasa, če traja lag čas več časa potem je kvasa načeloma premalo (ali pa je slab, šokiran ipd.).
No, pa določeni kvasi si radi vzamejo več časa, predno začnejo prdeti
grin1.gif
bry-97 recimo
 

tomoob

Pripravnik
24. mar 2016
129
3
18
Sta dva paketa kvasa US-04 dovolj za pivo z OG 1.060? Vsaj tako mi je beersmith izračunal.

Lp
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik tomoob pravi:
Sta dva paketa kvasa US-04 dovolj za pivo z OG 1.060? Vsaj tako mi je beersmith izračunal.

Lp

Vse je odvisno od kolicine piva
grims-1.gif


Za 20l bo dovolj, za 1000 pa nikakor ne
wink-1.gif
 
Nazadnje urejeno:

tomoob

Pripravnik
24. mar 2016
129
3
18
Citat:
Uporabnik kadunnc pravi:
Citat:
Uporabnik tomoob pravi:
Sta dva paketa kvasa US-04 dovolj za pivo z OG 1.060? Vsaj tako mi je beersmith izračunal.

Lp

Vse je odvisno od kolicine piva
grims-1.gif


Za 20l bo dovolj, za 1000 pa nikakor ne
wink-1.gif

Za 20l ja
smile-1.gif
Hvala za info.

Lp
 
Nazadnje urejeno:

cynicaal

Pripravnik
2. apr 2016
109
2
18
Ko sem raziskoval recepte za Witbier sem naletel na precejšnje razhajanje med dvema receptoma (s precej podobnimi sestavinami).

Na Pivovarium:
Za ta recept pivu kuhamo samo 25 minut , da v pivu dobimo dobro žitno aromo in okus.

Iz knjige Brewing classic styles (80 winning Recipes anyone can brew; J. Zainasheff, John J. Palmer):
Increase the pre-boil volume as needed to allow 90-minute boil, which will help reduce DMS in the beer

Torej, kaj zdaj?
confused-1.gif
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.133
4.112
113
Sam kuham 60 min.

Glede DMS pri Palmerju moraš vedet da se velikokrat nanaša na nepolno modificiran pilsner slad. Ti imajo večji delež DMSja, enako velja na splošno za ameriške 6-row slade. Tako da realne potrebe po kuhanju 90 min zato da se znebiš DMSja ni.

Glede arome, wite se dela z neslajno pšenico ki daje več "žitne" arome. Če zamenjaš neslajeno pšenico s slajeno je že v začetku manj arome, tako da mogoče manj kuhanja pomaga.

Wit z pomarančo, koriandrom in ustreznim kvasom ima itak polno dodatne arome tako da dvomim da bi bil malo povečan delež DMSja sploh zaznaven.

Tako da pod črto naredi boil na 60 min!
grin1.gif