Kvečjemu se pozna v pozitivni smeri, torej krajši lag čas, hitrejša femrnetacija, hitrejše postarano (pitno) pivo, manj možnosti za okužbo, manjša tvorba estrov, ...
Overpitching (preveč) kvasa je sicer možen, ampak moraš dat precej več kvasa kot je normalna doza. Overpitching prepoznaš po temu da nimaš lag faze, torej se kvas ne množi (zaosti) ampak takoj začne presnavljat sladkorje.. je pa tu vzporednica tudi z prenizko aeracijo, namreč kvas se v okolju brez kisika tudi ne bo množil.
Kratka (ali sploh neobstoječa) lag faza je slaba ker kvas ne proizvede novih celic, ki so (bolje) prilagojene konkretnemu pivu. V osnovi to zelo redko vodi v občutne napake direktno na okusu/aromi, možno sicer je predvsem pri višjih OGjih. Zna pa bit fermentacija prehitro zakjučena, torej ostane visok FG ipd. problemi.
Tako da glede kvasa je lag čas tisti ki dokaj dobro določa kako ustrezen je pitch rate. Večina ale kvasov začne zdravo fermentacijo po 6-12h, lager kvas ima mogoče 2x daljši čas, tako da je tole neka okvirna referenca. Če začne pivo fermentirat precej pred tem okvirjem je lahko slaba aeracija ali preveč kvasa, če traja lag čas več časa potem je kvasa načeloma premalo (ali pa je slab, šokiran ipd.).