Citat:
Uporabnik cynicaal pravi:
Na netu iščem, pa ne najdem pametnega odgovora:
Bolj ali manj vsak recept ima neko pričakovano začetno in končno gravitacijo. Zanima me, če po mashu ne pridelaš točno začetne gravitacije (OG), za koliko moraš ("od oka") potem korigirati pričakovano končno gravitacijo. Vem sicer, da gre za kompleksno zadevo (recimo kakšne vrste sladkorjev si "pridelal" - koliko razgradljive). Npr:
expexted OG = 1.060
expected FG = 1.016
dejanska OG = 1.054
dejanska expected FG = ?
Skoraj prepričan sem, da ne gre za preprosto matematično formulo (torej če je OG -0.006, potem mora biti tudi FG -0.006)
Citat:
Uporabnik stricek18 pravi:
Eno vprasanje,
Vceraj sem delal meritev gostote in sem staknil vrelbo veho. Potem sem jo pa pozabil dat nazaj gor, sem danes opazil da je nisem nataknil. Pivo je ze tri tedne v fermentorju tako da je povreo do konca.
Koliko je moznosti da se mi je kaj ukuzilo.
Hvala lp
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Navadiš se.
Če nekaj časa ne boš pil grenikh piv, se ti bo vrnil občutek za grenkobo.
Citat:
Uporabnik komar89 pravi:
Po letu in pol varjenja domačega piva opažam, da imam večjo toleranco do bolj grenkih piv. Recimo neka srednje suha IPA z 70 IBU, se mi je v začetku zdela konkretno grenka, sedaj mi je pa že skoraj premalo. Je to normalno da se navadiš na grenkobo? Ali gre preprosto samo za zmanjšanje alfa kislin v hmelju ki ga uporabljam za grenkobo (1/2 leta stara Dana, primerno skladiščena v zmrzovalniku) [/quote
Počaki še eno leto, da se ti IPE zagabijo
Citat:
Uporabnik stricek18 pravi:
Eno vprasanje,
Vceraj sem delal meritev gostote in sem staknil vrelbo veho. Potem sem jo pa pozabil dat nazaj gor, sem danes opazil da je nisem nataknil. Pivo je ze tri tedne v fermentorju tako da je povreo do konca.
Koliko je moznosti da se mi je kaj ukuzilo.
Hvala lp
Citat:
Uporabnik Zmikavt pravi:
Citat:
Uporabnik stricek18 pravi:
Eno vprasanje,
Vceraj sem delal meritev gostote in sem staknil vrelbo veho. Potem sem jo pa pozabil dat nazaj gor, sem danes opazil da je nisem nataknil. Pivo je ze tri tedne v fermentorju tako da je povreo do konca.
Koliko je moznosti da se mi je kaj ukuzilo.
Hvala lp
Zdaj ma že nekaj alkohola in ni več tako občutljiv na spontane okužbe iz zraka. Če ti niso ravno muhe na veliko not letale, si kar na varnem. V najslabšem primeru boš naredil kopijo Volk Turjaški
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Kolikor vem, se gre Volk Turjaški star način pivovarstva. Včasih so bla vsa ALE piva mal kisla, tko da mu takih kiksov ne gre zamerit toliko, kot gre zamerit to pivovarju in vinarju, ki na svoji sodobni in vrhunski opremi gosti celotno SLO gipsy sceno. Tam bi pa lahko prodajal off flavor kite brez težav. Sam bi jih bilo precej težko ločit in zapakirat v epruvetke. Ta hip je pol polic od Špara zasedeno s to katastrofo. Sem zadnjič prijel steklenico enega izmed njegovih gipsijev, pa gor lepo obroček, seveda okužba in takih je blo pol steklenic na polici. Pa tisto kar pride od tam v sodih in se prec spije je še OK, flaške so pa...
Ma sej obroček ni vedno znak okužbe.Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
. Sem zadnjič prijel steklenico enega izmed njegovih gipsijev, pa gor lepo obroček, seveda okužba .