Xenon mala vozila

jello

Guru
22. sep 2008
10.280
3.906
113
Citat:
Uporabnik crashednburnt pravi:
Če kupuješ na kratek rok, bi znala biti Lancia zanimiva ... kot ženski avto je bolj všečna. Če kupuješ na dolgi rok, pa bo Polo boljša izbira ... ker bo bistveno manj zjahan od Lancie pri kilometrih ...

Pri čemer tukaj ni za zanemarit dejstva da si z lancio hočeš nočeš dolgoročno (tudi če jo kupiš "za kratkoročno"). Polo je na drugi strani...kako naj rečem......bolj likviden in se ga znebiš praktično čez noč.

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Sploh nisem bral več kot 3 odgovore, pa se mi že poraja vprašanje: ZAKAJ?. Ker je to moda? ker je to dobro? (za tiste ki vozimo nasproti v večini primerov ni!). Ker je to ugodneje? Ker porabi manj elektrikae? Skratka - ZAKAJ Xsenon?

jonny77

Guru
16. sep 2007
11.617
2.406
113
Pomurje
Citat:
Uporabnik Samojed pravi:
Sploh nisem bral več kot 3 odgovore, pa se mi že poraja vprašanje: ZAKAJ?. Ker je to moda? ker je to dobro? (za tiste ki vozimo nasproti v večini primerov ni!). Ker je to ugodneje? Ker porabi manj elektrikae? Skratka - ZAKAJ Xsenon?

to vpraša vsak, ki še ni vozil avta s xenonom. Ko ga uporabiš je naslednjič musthave.

tony

Guru
23. jul 2007
9.751
1.536
113
Originalen xenon ne moti nasproti vozečih. Doma narejen pa vsekakor (zgodilo se mi je že, da sem moral ponoči ustaviti in spustiti naprej indijanca s china xenonom, ker se ni dalo vozit z njim za ritjo).

Porabi samo 35W štroma/žarnico.

Žarnice (kao oz. vsaj tiste od najkvalitetnejših proizvajalcev) dlje trajajo. (Btw., še proti argument: na 14 let starem avtu sem ravnokar zamenjal Boschevi H7 žarnici, ki sta bili še prva vgradnja
smile-1.gif
).

Poleg tega je xenon že zdavnaj zrela tehnologija, ki je bila prvič na voljo že dobrih 20 let nazaj. Hudiča, lej kako hitro so se prijele klinčeve LEDice...
bonk.gif

Vožnja ponoči s xenonom je super zadeva. Sploh za tiste, ki že tako nimajo odličnega vida (ali pa 4 križe na hrbtu
smile-1.gif
). Predvsem se odlično vidi refleksivna plast na prometnih znakih.

Minusi? Več porabljenega vitreksa za pranje žarometov in kakšna gnila havba sem ter tja, če se je malo šparalo s cinkom v fabriki...
grin1.gif

ozze

Majstr
24. jul 2009
2.141
316
83
Citat:
Uporabnik tony pravi:
Aja, tovarniški xenon ima v 99% žaromet z lečo, te pa po definiciji smrdijo do neba. Ampak, okej, s xenonsko žarnico se jih še da prenašati...
smile-1.gif
Bi tole o smrdenju kdo kaj več napisal. Prvič slišim, res pa je, da s xenonom nimam še izkušenj.

tony

Guru
23. jul 2007
9.751
1.536
113
Res je, obstajajo cele vrste primerov, ko so določen model avta dali ven z novo super-kul tehnologije luči z lečo, po FLju pa so šli nazaj na reflektorske. (Obstaja pa seveda tudi cel kup obratnih primerov, ker se pač grejo modo...
tongue-1.gif
).

Ozze: Če boš vzel avto s xenonom, te naj leče prav nič ne skrbijo, ker xenon proizvede toliko večji svetlobni tok, da pomanjkljivosti niti ne opaziš. Bi se pa sam halogenskega žarometa z lečo raje izognil...
smile-1.gif

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
10.027
1.477
113
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Potem predlagam da se pelješ z vsakim ponoči, sploh če bo izbor vozila najren na podlagi tega dejstva.

Recimo ravno fiati (in alfe) imajo (so imeli) katastrofo od luči in to celo s ksenonom. Po drugi strani imaš pri Seatu 3 vrste luči: osnovne so enojne z H4 bilux žarnicami, nadgradnja so dvojne parabole in potem na koncu še bixenon z smerno prilagodljivostjo. Pri klasičnih halogenkah pri VAG koncernu lahko zraven vzameš/dobiš tudi meglenke z smerno prilagoditvijo (vklopi se notranja stran ko zavijaš ali nakažeš smer) ki dejansko deluje.

Skratka daleč od tega da je ksenon ksenon in da je povsod dober (sploh v jajcih za 12k EUR, ne rečem za vozila ranga 50k eur).

Torej še 1x, obvezno stestirat ponoči preden kupiš!
zmaga.gif

da je taka razlika v xenonu, ce se gre za mali avto? upam, da bodo prodajalci imeli kaksnega pola s senon zarometi za test, me prav zanima.

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
10.027
1.477
113
Citat:
Uporabnik crashednburnt pravi:
Če kupuješ na kratek rok, bi znala biti Lancia zanimiva ... kot ženski avto je bolj všečna. Če kupuješ na dolgi rok, pa bo Polo boljša izbira ... ker bo bistveno manj zjahan od Lancie pri kilometrih ...

jaz sem ji zbral kandidate. na njej je, da izbere. navijam sicer za pola.

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
10.027
1.477
113
Citat:
Uporabnik NigelM pravi:
Citat:
Uporabnik Davidoff pravi:
Lancia mi je zunaj všeč, notri pa niti ne toliko pa Polo ima panoramo v tisti akciji. Bo draga povedala, odkar je vozila avto s xenon žarometi, si jih tudi sama želi. Bomo videli.
Sedaj ji daj peljati še Polota ali Ibizo 1.2TSI s 7-stopenjskim DSG
grims-1.gif

avtomat je pri meni vozila pa jo ne preprica oz pravi, da ni nqvajena. meni je prav, bo ceneje vse skupaj.

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
10.027
1.477
113
Citat:
Uporabnik jonny77 pravi:
Citat:
Uporabnik Samojed pravi:

to vpraša vsak, ki še ni vozil avta s xenonom. Ko ga uporabiš je naslednjič musthave.

Se strinjam, jaz bi to dal za obvezno opremo pri vseh novih vozilih, tako kot je ESP, čeprav zdaj prihaja že LED tehnologija, ki bo pomoje kmalu izpodrinila xenon.

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.431
5.656
113
Citat:
Uporabnik Davidoff pravi:
Se strinjam, jaz bi to dal za obvezno opremo pri vseh novih vozilih, tako kot je ESP, čeprav zdaj prihaja že LED tehnologija, ki bo pomoje kmalu izpodrinila xenon.

Ne vem če ne bodo naslednji hit laserske luči

B81

22. jul 2007
37.738
11.017
113
Citat:
No potem imaš škodin nadomestek Ibizo ki opcijo 100% ima od opreme style naprej (okrog 900EUR doplačila, dobiš še led dnevne luči).

A nista tole oba nadomestka? (meni osebno oba vredu avta)

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.161
4.147
113
Citat:
Uporabnik Denis pravi:
Citat:
No potem imaš škodin nadomestek Ibizo ki opcijo 100% ima od opreme style naprej (okrog 900EUR doplačila, dobiš še led dnevne luči).

A nista tole oba nadomestka? (meni osebno oba vredu avta)

Napisano je bilo v kontekstu kjer se je naprej omenjalo Fabio za katero smo ugotovili da nima ksenona. Zato pač nadomestek, zame so sicer vsa vozila enakovredna (če me spomin ne vara sta bili na novi platformi obe sestri pred polotom).