Vsš in Bolonc

Freejevc

Zelenc'
8. okt 2009
17
0
1
Pozdravljeni!

Imam en problem in verjetno nisem edini, ki ga to zanima, zato sem odprl temo. No, moje vprašanje je naslednje:
Letos bi moral biti vpisan v 2. letnik FRI VSS, ampak ni bilo sreče in moram pavzirati. Pavziram po bolonskem sistemu, kar pomeni, da moram opraviti vse predmete, da lahko pridem v naslednji letnik.

Po starem sistemu si lahko opravljal izpite višjih letnikov, oz. če si pavziral, si lahko opravljal izpite in če si jih opravil si šel normalno naprej (mogoče je obstajala še katera možnost, vendar ne vem). Problem pa je naslednji: ker sem že 3. leto v 1. letniku, sem se ga že počasi naveličal. Zanima me, ali obstaja kakšna možnost, da spet pridem na stari VSŠ sistem, kar bi bilo zame veliko lažje, kot pa bolonc?

Še največji problem pa je ta, da so v boloncu novi predmeti, zato se mi večina izpitov ne priznava (ta semester moram opraviti 1, poletni pa 5 izpitov). Ali lahko vsaj izpite opravljam po starem VSŠ sistemu, tako da bi veljali v boloncu?

ciwawa

Zelenc'
9. okt 2009
3
0
1
Ne vem zakaj bi opravljal izpite višjih letnikov če pa še teh z 1. letnika nisi naredil??? Drugače se pa da tudi opravljat izpite za naslednji letnik, to pa se moreš zmenit z profesorjem tistega predmeta in da ti ga bo vpisal takrat ko boš v ta letnik vpisan... Zdej v tvojem primeru če spucaš use izpite za 1. letnik in ti še ostane čas lahko narediš kak izpit za 2. letnik... Priporočam ti da use manjkajoče izpite narediš v tem semestru in v naslednjem narediš še kakega za naprej. Ampak za to moraš bit pridn...
smile-1.gif

Star vsš so pa pokopali za večno tako da ga ohrani v lepem spominu...
smile-1.gif

Freejevc

Zelenc'
8. okt 2009
17
0
1
Rad bi samo dosegel čim več, tako da bi izgubil čim manj časa. Ampak če ne morem napredovati iz bolonca na stari vsš sistem, pol res nimam kaj.
Kako se je začelo: Prvo leto sem bil vpisan na UNI FRI, pa mi ni šlo (opravil sem le tiste izpite, da sem lahko ponavljal letnik). Naslednje leto sem izkoristil prepis na VSŠ, s tem, da se mi je nekaj izpitov priznalo iz prejšnjega leta. Na VSŠ pa sem opravil vse potrebne predmete razen pogojnega predmeta (programiranje - Kaj čem, če me pa na gimnaziji niso učili programirat!?). Ker sem svoj bonus že izkoristil, mi je letos preostalo le pavziranje.

Zdaj opravljam (kot pavzer) izpite za 1. letnik, moral pa bi biti že v 3. če bi bilo kaj sreče. Zato sem upal da lahko kaj storim, da pridem v 2. letnik VSŠ, kjer bi sicer moral biti letos.

Freejevc

Zelenc'
8. okt 2009
17
0
1
Danes sem še nekaj izvedel. Kot sem že omenil, mi je ostal en izpit, zaradi katerega nisem mogel v 2. letnik. Zdaj trenutno pavziram, če pa januarja opravim ta izpit, me avtomatsko prepišejo v bolonca - 1. letnik in mi celo pustijo opravljati izpite za višji letnik. Glede na to, da 2. letnika (po bolonjskem sistemu) še ni, je edina možnost, da izpite opravljam po starem vsš sistemu. Zdaj pa moje vprašanje: letos moram opraviti vse predmete (če želim priti v 2. letnik) in na tem delam. Kaj pa če opravim še 4. predmete iz 2. letnika po starem sistemu? Če ne upoštevam bolonjskega sistema, sem potem že v 3. letniku. Kako pa je to zdaj, ko je bolonjski sistem? Se mi te predmeti samo upoštevajo v naslednjem letniku, ali bom celo napredoval?

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.852
684
113
Če te prav razumem, potem naslednje leto 2. letnika po starem programu več ni.
Zato bi mogoče bilo najboljše, da narediš vse predmete, ki so za pogoj za 3. letnik starega programa in potem bi se naj lahko vpisal kar v 3. letnik starega programa.

Ker kolikor so pri nas na FERI-ju govorili o tem, lahko tudi po izteku starih programov končaš le-te (izpiti se izvajajo še kar nekaj let po zaključku programov). V tem primeru pač delaš mentorsko (ker predavanj več ni), pa še za vaje se moraš dogovoriti da jih nekako opraviš (kar zna biti največji problem).

Freejevc

Zelenc'
8. okt 2009
17
0
1
Recimo da ste na FERI-ju na istem kot pri nas na FRI-ju. Se pravi potem lahko študij še končam po starem sistemu (opravljam izpite ki so predpisani za stari vsš sistem)? Seveda šele po tem ko opravim obveznosti: najprej pogojni predmet, da me vpišejo; potem pa hkrati opravljam še izpite, ki so prepisani za stari vsš sistem?

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.852
684
113
Pri nas lahko delaš izpite iz predmetov, ki se več ne izvajajo; ne vem pa kako je z vpisom v letnik, ki več ne obstaja - verjetno se ne moreš in je treba pavzirat ali pa vpisat kaj drugega.
Najboljše je, da zdaj zraven 2. letnikov starega programa delaš izpite (seveda rešiš tudi predmete iz 1. letnika), potem pa se vpišeš kar v 3. letnik. Seveda se prvo pozanimaj na referatu, ali je to možno. Pri nas se mi zdi da je.

Infernus

Fizikalc
8. jun 2008
2.301
5
38
Hi.

Tudi če boš, recimo, naredil vse izpite 1. letnika + pogoje 2. letnika za vpis v 3. letnik, se najverjetneje NE boš mogel vpisati direktno v 3. letnik, ker se (na žalost) letnikov NE da preskakovati. Uradno si še vedno v prvem letniku, čeprav ti bodo (recimo) nosilci predmetov dovolili opravljati izpite 2. letnika, ki so pogoj za napredovanje v 3. letnik. Moraš zatem biti vpisan v 2. letnik pa čeprav se boš celo leto po jajcih praskal, ker boš pogoje za 3. letnik že imel.

Podobno se je zgodilo moji punci na enem drugem tehničnem faksu (še stari sistem, UNI). Zaradi enega predmeta je lansko leto ponavljala 2. letnik, pogojni vpis so ji zavrnili (..čeprav je šlo samo za en glup predmet), je pa v drugem tednu oktobra naredila še ta izpit, vendar so bili vpisi že končani in se več ni mogla vpisati v 3. letnik, čeprav je imela že vse izpite 2. letnika narejene. Med šolskim letom je lepo delala izpite in vaje za 3. letnik (kjer so ji to dovolili), ki je že skoraj narejen, vendar se letos ni mogla vpisati direktno v 4. letnik, ker se ne da preskakovati letnikov. Tako, da je zdaj pač v 3. letniku in bo delala še tisto kar ji je ostalo.