Vsesplošni Slovenski protesti

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.701
3.307
113
Aja, gnojnica in pesticidi pa ne pronicajo v podtalnico.
Ne, ne pronicajo. Poskusi enkrat doma zaliti s kakimi 2 do 4 litri vode 1 m2 zemlje. Nato tisto zemljo z lopato dvigni in poglej do kje je prišla vlaga. Bo ravno nekje v območju korenin rastlin, kjer le te porabijo hranila in tekočino. Eventuelno lahko še simuliraš naliv z 50 L vode na m2 in potem z lopato izkoplješ, da vidiš kako daleč je prišla voda (v tem primeru sicer nekaj vode odteče po površju).

4 M pod zemljo ni ravno kaj dosti koreninskih sistemov rastlin, ki bi lahko hranila iz kanalizacije uporabili, zraven tega je tam vmešano še kup druge kemije.

Pri pesticidih pa je tudi kar nekaj napredka, mi že leta moramo uporabljati take, ki so dovoljeni na VVO območjih, ker smo pač na VVO. Predvidevam, da se hitreje razgradijo in so narejeni drugače kot tisti, ki se lahko uporabljajo povsod. V nekaterih delih sveta se sicer še zmeraj uporablja tudi atrazin, mislim, da predvsem pri soji.

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.701
3.307
113
Mogoče pa doživi razodetje :evil:

Zadnje čase sicer opažam, da gre dostikrat za eno in isto osebo, ki pač ne zmore stati za svojim mnenjem, zato si pač vsak mesec ustvari kakšen nov vzdevek in provocira dalje.

• Všeč mi je
Reactions: sad in Hanzi

jest5

Guru
18. avg 2007
25.959
-8.674
113
Ne, ne pronicajo. Poskusi enkrat doma zaliti s kakimi 2 do 4 litri vode 1 m2 zemlje. Nato tisto zemljo z lopato dvigni in poglej do kje je prišla vlaga. Bo ravno nekje v območju korenin rastlin, kjer le te porabijo hranila in tekočino. Eventuelno lahko še simuliraš naliv z 50 L vode na m2 in potem z lopato izkoplješ, da vidiš kako daleč je prišla voda (v tem primeru sicer nekaj vode odteče po površju).
Torej razloži mi, kako pride voda do podtalnice.
Kaj pa voda, začinjena z gnojnico?

Ker po tvojem razmišljanju, bi že davno bili brez podtalnice, saj nič ne pride dovolj globoko v zemljo.

• Všeč mi je
Reactions: jendomen

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.701
3.307
113
Iz rek, ki so dovolj nizko, po prepustni plasti zemlje oz. bolj verjetno gramoza. Vsaj večina studencev je takih. Pri nas so zmeraj govorili, da imamo Mursko žilo v studencu, pa sem tam nekje 20 + km od reke Mure, Dravsko pa imam na 2 km, ampak je studenec nad nivojem Drave. Ali kako bi ti drugače pojasnil, da na 16 metrih ne zmanjka vode, čeprav že precej dolgo ni deževalo?

Blizu nas ima ARSO tudi merilno postajo podtalnice in tam takrat, ko je huda suša podtalnica pade skoraj za meter, v našem studencu pa nobene razlike. Presušijo pa vsi studenci na eni strani ceste v bližnjem naselju.

Kaj vse se iz mest izliva v reke pa najbrž ni treba poudarjati, glede na to, da je denimo Drava polna E.Coli bakterij.

Gnojevka pride do podtalnice samo, če se površinako izpere na nagibu. Ali pa če bi res navozil enormno količino gnojevke na gramoznih tleh, kjer je podtalnica visoko, kar pa se ne dela, ker od te gnojevke ni nobene koristi oz. stran vržen denar.

Dosti nitratov pride tudi iz gnitja listja v gozdovih.

jest5

Guru
18. avg 2007
25.959
-8.674
113
Iz rek, ki so dovolj nizko, po prepustni plasti zemlje oz. bolj verjetno gramoza
Uf, koliko rek je v hribovitem svetu :zavijazocmi: Dobro, da imam tam sploh kakšen izvir in podtalnico.

Pri nas so zmeraj govorili, da imamo Mursko žilo v studencu, pa sem tam nekje 20 + km od reke Mure
Oh, kaj vse se govori ... A res vse verjameš?

Ali kako bi ti drugače pojasnil, da na 16 metrih ne zmanjka vode, čeprav že precej dolgo ni deževalo?
Ker so zaloge vode v vodonosnih plasteh velike.

Gnojevka pride do podtalnice samo, če se površinako izpere na nagibu.
Gnojevka pride do podtalnice povsot, kjer nimaš vmes neprepustne plasti.

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.701
3.307
113
V hribih so večinoma brežne žile iz gozdov nad tabo. Si kdaj meril nitrate? Verjamem, da nisi toliko trapast, da tega ne bi vedel.

Torej ti dejansko misliš, da je zaloga vode iz vodonosne plasti takšna, da je ne moremo izčrpati in da se tukaj zbira voda iz površja in ne iz rek? Zanimivo res... Lahko podkrepiš s kakšno raziskavo? Mora biti ta naša vodonosna plast res spektakularna, glede na to, da je pod njo večinoma lapor, nad njo pa glina, črpamo vsi že nekaj desetletij in nivo ne pade za cm.

Nagradno vprašanje... Od kje misliš, da pride večina vode za javne vodovode? Pri nas jo namreč črpajo kar iz Drave, v katero gorvodno spučajo kanalizacije. Sicer jo potem čistijo čez globinske vodnjake ampak vseeno gre za vodo iz reke. Obenem pa je s to Dravsko vodo prepovedano direktno zalivanje zelenjave zaradi preobremenitve z E.coli. Še eno nagradno vprašanje... Od kje pride ta bakterija?

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.077
5.652
113
  • Všeč mi je
Reactions: Matey

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Sem dal reporter.....da bo lahko še bizi bral...

Ne morem je kritizirati, dokler se vsak mesec davkoplačevalski evri zlivajo v moj žep. :fredi:

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.746
6.743
113
pri taščici
Tokrat je bil napad, kot rečeno, verbalni. Ko se je iz frizerskega salona vračala domov, jo je na ulici pred enim od lokalov ogovoril moški, češ da ni vesel, da jo vidi in ji očital, zakaj molči glede kanala C0. Počutila se je prestrašeno in ogroženo, umaknila se je, poklicala je policijo.

Le pazite kaj jo boste vprašali. Ce bo vprašanje neprimerno bo to napad na njo.

BuDi

Guru
6. sep 2007
7.450
3.766
113
Ko se je iz frizerskega salona vračala domov
In noben ni pomislil, da v zgodbi nekaj ne štima

858e846a981bdc21169e4d0d87371529.jpeg