Feniks, glede na to, da si izbrisal komentar:
Spet ta idiotizem o "pobranih" ha kmetom zaradi varovalnih pasov.
Bodiva konkretna. Ti si sejal normalne posevke (se pravi pšenico, koruzo) do reke, potoka?
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
To ni idotizem, je realna težava nekaterih kmetov, predvsem na območju Ščavnice in še marsikje drugje. Če nekomu, ki ima recimo 15 ha pobereš 60 arov zemlje za neproduktivne površine v prahi in nato še 2 ha za nek varovalni pas, ki je zahodno od nas 1,5x manjši to ni idiotizem ampak neumnost. In ja, vem, da so to zahtevali vodarji, saj to je sedaj modus operandi v Sloveniji. Vse interesne sfere nekaj zahtevajo, tudi če dokazljivega vpliva ni, kmeta pa se jebe, naj vse to izvaja na lastni zemlji. Če želi država imeti 15 metrni varovalni pas ob vseh rekah naj teh 15 metrov odkupijo in sami vzdržujejo, nobenega problema. Pa vsi vemo kako vestna je država pri vzdrževanju vodotokov kajne...
Na 2,60 ha površin sicer zraste v povprečju 16 ton pšenice, ki je trenutno na borzi vredna 5000 EUR. In to je vsakoletna nadaljna izguba, če se dotaknemo samo Pšenice.
Nekaj se sicer dela na tem:
EIP - Oblikovanje kmet. praks na priobalnih pasovih površinskih voda, Celje. 58 všečkov. Kmetijstvo
www.facebook.com
In ne, mene to ne tangira razen tam, kjer so mi vrisali 5 metrni varovalni pas od stare struge potoka, ki ga že 50+ let ni na tem mestu in jaz naj zdaj tam varujem vodo, ki je ni.