vse v krizi

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.390
1.258
113
Hja, stanovanja si brez kredita pac ne morem omislit. Ker ni petmestna placa. In zato tudi stanje na racunu ni tako, da bi si lahko recimo cez noc omislil nov avto.
In ce ti dol visi, kaj se potem obregujes in omenjas polno rit? Te je ze zulilo, kar sem napisal in ocitno te motijo tisti, ki imajo vec. Drugace ne bi polne riti ven vlekel, se posebej ne v takem tonu.

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.663
3.167
113
v lokalni ostariji
eni imajo poln gobeC.. razlagajo kako je vse enostavno.. pa ni!

tudi defiCitni pokliCi niso enostavni za najdt zaposlitev. še težje dobro. ko bi le lahko vsak kar takoj službo dobil...

ferdo

Guru
3. sep 2007
10.700
3.949
113
Ljubljana
hmpg.net
Citat:
Uporabnik alkoholik pravi:
tudi defiCitni pokliCi niso enostavni za najdt zaposlitev. še težje dobro. ko bi le lahko vsak kar takoj službo dobil...

Deficitarni poklici imajo tak naziv zato, ker je premalo delavcev glede na potrebe.

Torej, če je nek poklic v tem trenutku deficitaren, je zato, ker je velika ponudba delovnih mest in zelo malo delavcev, ki so jih pripravljeni zasesti. Zato se lahko celo pogajajo o plači. Seveda ni nujno, da bo tako razmerje obstajalo dalj časa. Niso vsi poklici, ki so bili deficitarni pred 20 leti, še vedno deficitarni.

Temu se reče trg delovne sile, enako kot je trg dobrin. Če je malo češenj, so drage. Če je malo zdravnikov, so dragi. Edini problem je, da za povečanje števila določenega kadra potrebuješ:
a. več časa (v primeru, da imaš samo domač trg delovne sile) za izobraževanje. Ta čas je odvisen od stopnje potrebne izobrazbe. Morda celo rabiš več izobraževalnih kapacitet. V tem primeru je (po mojem) bolj ugodna varianta b.
b. uvoz delove sile iz tujine. Ta je odvisen glede na poprečno plačo deficitarnega poklica. Zidarji, ne glede na to koliko so deficitarni, ne bodo nikoli mogli imeti bistveno višje plače, ker njihova konkurenca iz tujine dela še za manj. Pri zdravnikih pa ni tak primer (pa še ceh je zaprl trg delovne sile v tem primeru)

In ja, vse je enostavno, žal pa ni vse lahko.

koliko

Guru
21. avg 2007
4.429
2.521
113
SV SLO
Tu se pojavi vprašanje oziroma imaš delne odgovore tistih ki so mi odgovarjali češ da naj grem boksat(kao da bom imel veliko denarja s tem fizičnim delom) ker imam slabe gene in se nisem bil sposoben učiti. Vsi bi bili samo neki posredniki, znanstveniki, profesorji, odvetniki, doktorji, veleumi nobeden nebi več fizično delal.

deficitni poklici so zaradi tega ker enostavno nobeden noče dobro plačati nekomu, ki za svojo delo uporablja moč svojih rok in uporablja možgane brez tega da bi se pretirano slinil (uporabljal jezik kot primarno orodje)

Od tu mi ideja da bi pa bilo mogoče dobro da bi vsi imeli enake možnosti vsaj finančne, vsaj za osnovo. Toliko ekonomistov vsako leto diplomira ne vem zakaj se nebi mogli potruditi in iznajti sistema, ki bi bil pravičen za vse. Tehnologija to vsekakor omogoča. Le malo drugačno razporeditev bogastva je potrebno napraviti pa lahko vsi uživamo v življenju.

No da moja ideja ni tako neumna se je v preteklosti pokazalo celo uspešno zelo uspešno in se uporablja še danes.
Sodobne komunikacije in mobilni telefoni. V začetku bili GSM in NMT telefoni dragi ko žafran in privoščila si jih je lahko le kopica izbrancev. Ta kopica izbrancev seveda ni mogla dosti telefonirati ker ni imela s kom. In kaj so napravili ljudem so čez čas podarjali tiste drage telefone in vsi smo navalili in sedaj lahko telefoniramo kolikor hočemo. Le kje je finta da so nam podarili telefone?

Zakaj nebi mogli napraviti nekaj podobnega z denarjem ???

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.390
1.258
113
Ti bom zelo brutalno odgovril: zakaj bi fizicno delal, ce mi ni treba vec (ja, se se spomnim casov, ko se 8 ur fizikalil)? Ker sem se potrudil in imam sposobnosti, sem pac zlezel visje. Ce tega ne bi imel, bi verjetno se vedno fizikalil ... Tako pa mi ni treba, ker je ocitno dovolj manj sposobnih od mene ...

Kaj so pa deficitarni poklici pa ocitno ne razumes - tam so iskalci zaposlitve tisti, ki narekujejo pogoje (seveda znotraj tistega, kar je ekonomsko sploh mogoce). In fizikaljenje na gradbiscu ni deficitaren poklic, ker se da delovno silo zlahka uvozit ...

koliko

Guru
21. avg 2007
4.429
2.521
113
SV SLO
Meni se zdi da si kljub svoji visoki izobrazbi kar omejen, živiš v svojem svetu, v glavnem da je tebi najboljše in da te briga kako bo živel sočlovek. Da ti bo lepo si pripravljen hoditi po truplih, izkoriščati sočloveka, neizmerno uživaš v tem da si boljši kot drugi. Saj imaš pravico ker si študiral ....

Nekak bo treba drugače začeti razmišljati. Če pogledaš na ta sistem ki ga ti toliko opevaš in VIDIŠ da je edini pravičen ker je tebi v njem pač odlično, je ta sistem tragikomičen.

Prav vidi se da ga tebi podobni poskušajo rešiti ker je za njih dober in z vsako potezo se reševanja se pojavi kopica novih problemov. V bistvu se vsa energija tega sveta porablja za reševanje sistema ki je tako ali tako obsojen na propad.

Tak odkrito mi povej kdaj bi bil pripravljen nehati se grebsti vsak dan kaj rabiš da prenehaš s svojim tlačenjem sočloveka, koliko denarja, imetja rabiš, da prenehaš razmišljati kapitalistično, kje ti je meja?

PIC

Fizikalc
17. avg 2007
2.466
2
38
Heh, nima časa, ker ga sodržavljani nategujejo na vsakem koraku.

Nategnejo ga v Merkatorju.
Nategnejo ga v pekarni.
Nategnejo ga v bigbangu.
Nategnejo ga v avtohiši.
Nategnejo ga na elektro položnici.
Nategnejo ga na rtv položnici.
Oropajo mu ohoho evrov za prispevke in davke.

In ti misliš, da bo ob v vsej tej gnjonici še razmišljal poduhovljeno???

Wake up. Ekonomija ja stara toliko kot naš planet.

In Slovenija je v ***** zato ker si je zadnjih par desetletij zatiskala oči pred naravnimi zakoni.

No, na srečo podjetja, posamezniki in vlada odkriva, da zakona tržne ekonomije na dolgi rok ne moreš premagat.

Zdaj pa na kavč in s kokicami gledat, kako bo vsa ta svinjarija implodirala
smile-1.gif
.

LP,
PIC

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.390
1.258
113
Citat:
Uporabnik koliko pravi:
Meni se zdi da si kljub svoji visoki izobrazbi kar omejen, živiš v svojem svetu, v glavnem da je tebi najboljše in da te briga kako bo živel sočlovek. Da ti bo lepo si pripravljen hoditi po truplih, izkoriščati sočloveka, neizmerno uživaš v tem da si boljši kot drugi. Saj imaš pravico ker si študiral ....

Nekak bo treba drugače začeti razmišljati. Če pogledaš na ta sistem ki ga ti toliko opevaš in VIDIŠ da je edini pravičen ker je tebi v njem pač odlično, je ta sistem tragikomičen.

Prav vidi se da ga tebi podobni poskušajo rešiti ker je za njih dober in z vsako potezo se reševanja se pojavi kopica novih problemov. V bistvu se vsa energija tega sveta porablja za reševanje sistema ki je tako ali tako obsojen na propad.

Tak odkrito mi povej kdaj bi bil pripravljen nehati se grebsti vsak dan kaj rabiš da prenehaš s svojim tlačenjem sočloveka, koliko denarja, imetja rabiš, da prenehaš razmišljati kapitalistično, kje ti je meja?

Vidiš, spet nekaj na pamet sklepaš.
Nimam visoke izobrazbe ...
V svojem svetu? Ja, vsak človek ima svoje socialno okolje. Del mojega so prijazelji in znanci z mnogo več, pa tudi mnogo manj denarja. Geniji in taki, ki bi imajo zdravniško potrdilo. Uspešni in neuspešni. Zadovoljni in nezadovoljni. Takole na pamet bi rekel da gre za kar dober presek naše družbe.
Nikogar ne izkoriščam (otrej vsakemu plačam za opravljeno delo) ...
Ne grebem se vsak dan (ugibam, da s tem misliš 16 ure delavnike in podobno) ...
Socialni čut tudi premorem (pa če gledaš odnos do zaposlenih ali pa dobrodelne prispevke ali kaj drugega) ...
Ne prenašam pa ljudi, ki se niso pripravljeni potrudit, da kaj naredijo iz sebe.

Kaj rabim? Nič posebnega ... Kaj si želim? Mnogo več ... Ampak to ne pomeni, da sem pripravljen vse žrtvovat za to. Vse ima svoje meje ...

Tole:
Citat:

Lahko pa mirno obrnem, pa je ravno toliko smiselno kot tisto, akr si ti napial:
Citat:
Nekak bo treba drugače začeti razmišljati. Če pogledaš na ta sistem ki ga ti toliko kritiziraš in VIDIŠ da ni pravičen ker tebi v njem pač ni dobro, si ti tragikomičen.

mistique

Guru
16. jun 2009
14.166
1.953
113
Emona / Carnium
Tako kot v gostilni, tudi tu ne "čutim" krize. Predlagam, da se ozrete po okolici in najdete nekoga, ki pomoč potrebuje, že zdaj, medtem ko pametujete kako je hudo in še hujše bo. Pospravite omare, police, predale, kleti, garaže,...najdite stvari, ki jih ne potrebujete in podarite tistim, ki jim zelo prav pride. Če imate, lahko tudi nakažete komu kak €.
Nekateri morda veste, da konkretno izražanje solidarnosti predstavlja tistemu, pomoči potrebnemu, spodbudo in upanje.
Potem pa pridite nazaj na alter in napišite kaj ste storili.
jamBranje sucks in omejenost kills.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.390
1.258
113
Citat:
Uporabnik mistique pravi:
Tako kot v gostilni, tudi tu ne "čutim" krize. Predlagam, da se ozrete po okolici in najdete nekoga, ki pomoč potrebuje, že zdaj, medtem ko pametujete kako je hudo in še hujše bo. Pospravite omare, police, predale, kleti, garaže,...najdite stvari, ki jih ne potrebujete in podarite tistim, ki jim zelo prav pride. Če imate, lahko tudi nakažete komu kak €.
Nekateri morda veste, da konkretno izražanje solidarnosti predstavlja tistemu, pomoči potrebnemu, spodbudo in upanje.
Potem pa pridite nazaj na alter in napišite kaj ste storili.
jamBranje sucks in omejenost kills.
467716-post_slo.gif

Hvalit po alterju s tem se pa ni treba ... Je dovolj naredit.

ozze

Majstr
24. jul 2009
2.142
319
83
Citat:
Uporabnik koliko pravi:

Mislim da se v tem postu kaže tvoja omejenost. Zakaj bi nekdo, ki opravlja svojo storitev (delo), izkoriščal nekoga drugega. S svojim delom, za katerega se seveda pričakuje ustrezno plačilo (denar je še vedno najboljša oblika izmenjave energije).
Mislim da je tvoje razmišlanje veliko bolj izkoriščevalsko. Na račun nekoga bi ti rad udobno živel.

Bodi vesel, da živiš v najboljših časih kar jih poznamo. Odpreš pipo lahko izbiraš med toplo in hladono, da je pitna je itak samoumevno. Cunje vržeš v stroj in se ti operejo. Greš v trgovino lahko izbiraš med neštetimi produktu. Sedeš v avto se odpelješ kamo hočeš. Od koderkoli lahko pokličeš kogarkoli.... Če te kaj boli greš do zdravnika. Ja tudi sredi poletja ali zime svoji dragi lahko celo kupiš sveže češnje.
A ne ti bi želel še več, ti bi rad verjetno vse zastonj in da nebi nihče imel več kot ti, da te nebi skos nekaj rajcal.
Noben socializem ali komunizem ni zdržal dolgo, vedno so se našli paraziti, ki so začeli izkoriščati sistem. Sploh mi gre pa na bruhanje, ko pomislim da bi blo zopet tako kot v stari yugi. Vsi smo imeli vse in vsi NIČ, so nam lagali kako imamo najboljši sistem 'samoupravljanje', a hkrati 100 na uro cenzura. Si šel čez mejo, tam so pa stvari lepo klapale.

Sprijazni se s tem, da bo vedno nekdo, ki bo imel več kot ti, tudi v komunizmu. Bodi pa vesel, da obstaja sistem, da če želiš več lahko tudi dobiš. Odpri svoj s.p. ali firmo pa delaj.

reality

Vudu lešinar
24. jul 2007
4.731
0
36
niso rentabilni..... iz prve roke

pa še odjemalci so jih zajebal, k so pogruntal da en dan staro mleko oddajajo mlekarnam.... Mlekarski lobij je pač prevelik...

reality

Vudu lešinar
24. jul 2007
4.731
0
36
to kar govoriš ti je utopija....... pr nas v naši državi manjka samo red in pravnost, drugo je ok.... Sanjanje o sočustvovanju pa je za cerkev, vendar tega nikoli nebo, dokler bo denar...

reality

Vudu lešinar
24. jul 2007
4.731
0
36
Mlekomati....

Mleko ne sme biti starejše od dveh dni, veliko čiščenja, premalo uporabnikov in še mlekarne so pogruntale, da to mleko, ki ga pač v mlekomatih ne porabijo, dajejo potem mleakarnam....

Pa še investicija je draga..........

upam, da sem bil dovolj specifičen

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.663
3.167
113
v lokalni ostariji
ja to vem da ne sme biti starejše. tudi mi je jasno da na mlekomatu ravno mleko 100 krav ne bodo prodali:) se bojim da je tale zgodba bila hitro vzpenjajoča vendar bo realnost pokazala kje vse se bodo mlekomati obdržali...

so pa dobro dopolnilo...

reality

Vudu lešinar
24. jul 2007
4.731
0
36
Ja čak mal....., mlekomat investicijo si lahko privoščijo le večji kmetje, mlekarne jih bodo pa pr odjemu jebale do onemoglosti..., saj so jim neposredna konkurenca...

poleg tega pa ni pričakovanega odjema na teh mlekomatih, vsaj na gorenjskem je tako...

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.127
11.215
113
jaz vidi samo problem, da si normalen človek s povprečno plačo ne more kupit povprečnega stanovanja brez dolgoročnih kreditov. To mi je skregano z logiko.

reality

Vudu lešinar
24. jul 2007
4.731
0
36
Zato je kriva država.... Ker ima lahko povprečen človek z povprečno plačo veliko nepremičnin, kar je v tujini znastvena fantastika, pr nas pa reden pojav......

in zato je na trgu veliko nepremičnin, ki so zelo drage in se ne prodajo, ker zato nimajo razloga oz jih oddajajo večinoma na črno, davek na njih pa je zanemarljiv