Vprašanje glede gnojevke

Daniel

Guru
21. dec 2007
6.023
3.681
113
Žal je očitno, da ne poznaš situacije na trgu, kar se kmetijstva tiče. Želje so res lepe, ne omogočajo pa ti preživetja.

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.026
11.149
113
Kaj ne poznam? Razmere so kakšne so,pač razmere neumnega ljudstva. Če bi folk pojedel pol manj mesa, bi pol manj bilo gnojenja in obremenitve zemlje. Ker pač ne poznam, bom kar na pamet napisal, da je 3/4 obdelovalne zemlje na štajerskem, hin, gotovo, fertig, amen šlus. Kot da bi v pesek sadil. Ampak jaz pač ne vem.
wink-1.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.122
6.950
113
pri taščici
Pac potrosniska druzba. Kupec zeli kupiti za pol cene, zato mora kmet pridelati 2x vec. Lahko pa kupec placa 2x ceno. Pa bo kmet pridelal pol manj. No saj nekaj takih primerov imas.

Daniel

Guru
21. dec 2007
6.023
3.681
113
A zdaj smo pa spet pri Vegi/Mesojedci debati? Pa prisili ti ljudi, da bojo pojedli več solate namesto mesa...

Ne vem kaj točno naj bi bilo z zemljo narobe. Če redno vanjo vnašaš humus je povsem dobra in normalno drži hranila za rastline.

Ytbnd

Guru
2. mar 2010
16.933
6.006
113
Če je vprašanje kam z gnojevko, da bo nivo nitratov v zemlji na primerno nizkem nivoju (problem je pojavlja po praktično vseh pokrajinah, kjer se gredo intenzivno kmetijsko), potem je odgovor bioplinska elektrarna.

asteliks

Fizikalc
5. mar 2013
1.446
99
48
Citat:
Uporabnik patriot pravi:
Meni govoriš?

Lej, jaz sem zrasel gor na kmetih in vem kako stvari potekajo.

Stvar je v tem, da ko sem kupil parcelo se je okoliške travnike pač kosilo, kakor se jih je.

Do pred kratkim, ko je nekdo dobil v najem in je začel zasmrajat.

Travnik ob moji hiši kosi svak 3x letno brez gnojenja, oni bo 4x. Katero travo živina raje je, veš verjetno sam.

Pa saj me ne bi motilo, če bi gnojil pred dežjem, ker se naslednji dan skoraj ne voha. Problem je, ker bo smrdelo en teden, temperature pa na 30 st. C.
cry12bpy.gif

Z malo sreče, bo veter pihal s tvoje terase proti gnojenem travniku, pa ne boš vohal .

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.026
11.149
113
ne nismo pri vegi mesojedi debati ampak zmernosti,kar pač hiperprodukcija ni. Zakaj avto menjat na 3leta, zakaj tv na 2? zakaj požret trikrat preveč da lahko greš na dan 5x srat, zakaj delat ko črna živina da lahko 5x več požreš in imaš 7 parov šuhov namesto 3 itd
wink-1.gif

Zemlja je sprana in se ne zmore več sama obnavljat z biotsko raznoliksotjo, kot je to počea narava, zdaj je ostal samo še pesek.Humosa ni, gotovo je, samo še NPK lahko dodajaš, pa gnojiš in gnojiš, če ne tam zraste samo plevel, ki pa ni za jest. Seveda, 99% folka v tem ne vidi problem, ker živi na kongrescu med betonom. Jaz zase ne vidim problema, jaz sem se losal betona povečini.

In ne, ne pišem o ravni Zemlji.

Daniel

Guru
21. dec 2007
6.023
3.681
113
Nimam teh težav. Vse stvari izrabimo do konca in jih ne menjujemo kot gate. Pa 3 pare čevljev imam...

Ne sodi torej vseh po tem kar vidiš okrog sebe.

Pri nas takih težav z zemljo kot jih omenjaš nimamo, res je le to, da enostavno brez gnojenja zraste premalo, da bi preživeli ob teh odkupnih cenah. Takšen je trg in ne postavljajo kmetje pravil. Se zgolj prilagajajo trgu in mu ponujajo kar zahteva. In to je hrana za mizerno odkupno ceno (česar v trgovinah sicer ni pretirano opaziti).

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Citat:
Uporabnik Pepe pravi:
Citat:
Uporabnik patriot pravi:Travnik ob moji hiši kosi svak 3x letno brez gnojenja, oni bo 4x. Katero travo živina raje je, veš verjetno sam.
Da niso na dolenjskem res izumili perpetuum mobile
sprasujem se.gif
Izločke od živine pa svak verjetno vozi kar v čistilno napravo?

Za prosto rejo si že slišal?

Kar se nabere čez zimo:, str.14 in naprej: http://www.kis.si/f/docs/Druge_publikacije/Kodeks_dobre_kmetijske_prakse_1.pdf

Verjetno imajo Na Dolenjskem narejeno podobno kot pri na na Štajerskem.
priden.gif

EDIT: kar se gnojnice tiče premore toliko kulture, da jo razvozi v okolici svoje kmetije in ne v civilizaciji...
grin1.gif

Nazadnje urejeno:

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Prosta reja je ravno vir tvojih težav. Al kaj si hotel s tem povedat
confused-1.gif

Če bi se že hotel losat smradu, potem priporočaj globoki nastilj. Ni pa ta uporaben za vse kategorije živalil in vse tipe proizvodnje ...
Zadelava gnojevke je pa (zaenkrat) samo priporočilo. Ki se dokaj dobro uveljavlja, ampak nismo še tam ...

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.539
5.086
113
Citat:
Uporabnik patriot pravi:EDIT: kar se gnojnice tiče premore toliko kulture, da jo razvozi v okolici svoje kmetije in ne v civilizaciji...
Povedal si vse. Lahko vozi, samo da tebi ne smrdi. Sedaj pa lahko podaš še milijon razlag.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.539
5.086
113
Gnojit je treba enakomerno vse površine. To je bolj ekološko, manj obremenjuje pitno vodo, itd., itd...

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.624
3.079
113
v lokalni ostariji
gnoj ni isto kot gnojevka in tudi gnoj smrdi...

sej npk kan ne smrdita... za marsikoga je bolje da mu štupajo z umetnim gnojem samo da ne smrdi...

bioplinarne so šele povzročitelji smradu s svojim muljem... pa gnojnico ki jo je traba razvažat in to niso male količine...

patriot, proizvaja HRANO stranski proizvod je smrad. vedno bil in vedno bo. tudi solatka ne zraste brez gnojila...

ribicija

Guru
4. sep 2007
2.404
1.413
113
ksz...
DA ne boste preveč na pamet govorili poglejte tukaj . V glavnem med letom lahko očitno polivajo gnojnico kadarkoli.
Se pa strinjam in sem takoj za, da se določijo neki določeni datumi ko se lahko gnojecko poliva in ko se je ne sme. In jaz sem z dežele, ampak me moti, ker se lahko pri nas nekontrolirano poliva velikanske količine gnojevke in nihče tega ne nadzira.
Gnojevka danes zaradi bistveno večje količine silaže in drugih dodatkov s katerimi kmeti hranijo živino bistveno bolj smrdi kot je včasih.
Razmišljati v smeri povečevanja hektarskega donosa in posledično večjega gnojenja je pa itak že zdavnaj mimo. Slovenija nima kmetijskih površin za kaj takega, pri nas je porebno vlagati v kvalitetno pridelavo, zdravo hrano in se povezovati med sabo, ko bo to izpolnjeno, bo dovolj kruha za večino kmetov.
Žal pa je lažje jamrat kako so odkupne cene nizke, kako tujci vse poberejo in še kaj...

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.122
6.950
113
pri taščici
pozabi na datume,
gnojevko politi po tvojem datumu, (oziroma po birokratovem iz sive lJubljane) ko bo zunaj cel teden 30 c, trava pa do kolen... je podoben predpis kot tisti o ukrivljenosti kumaric

Daniel

Guru
21. dec 2007
6.023
3.681
113
Oziroma skregano z zdravo pametjo. Smrad zaenkrat še ne ubija.

Je pa vedno več takih na deželi, ki bi radi samo rožice okrog sebe, pa da je okrog hiše vse počiščeno in urejeno (s tem mislim tudi sosednje njive), gnojevke pa tistih 2 - 3x na leto ne bi vohali. Kmetijstvo ima svoje zahteve in niso zmeraj v skladu z modernimi prebivalci podeželja.