Vpliv na električni doseg

sad

Guru
24. avg 2007
21.046
9.689
113
A doma ga filat je pa prepovedano? ;)
Drugače pa elektro skirca je rešitev. Da se dnar vrti pa vse ''in''.

Mikrohard

iPhone Profi
20. jul 2007
5.870
753
113
www.jernej.org
Ko imaš električni avto, to moraš celi čas študirat kje boš priklopil, in koliko je stanje baterije.
Ko mi damo električarja polnit, mora nekdo zraven iti z bencinskim avtom, da po priklopu pripelje lastnika domov. Ko se napolni, pa ponovimo vajo v obratni smeri. :rolleyes:
Potem električni avto pač ni zate. Ne moreš pa te izjave posploševat na celotno populacijo. Jaz polnim doma in v službi. Parkiram, priklopim in grem naprej. Pa tudi, če v službi ne bi imel možnosti polniti, ne bi bilo nobene težave... bi pač polnil doma. V slabem letu, kar se vozim z električnim avtom, sem samo 3x rabil polniti na poti, da sem lahko prišel domov. Z bencinarjem sem moral 1x tedensko na črpalko... sicer bi obstal na cesti.

• Všeč mi je
Reactions: sad

ales85

Guru
9. nov 2007
3.596
1.211
113
Ce bos doma pozabil priklopiti, bos tudi obstal. Odvisno od stanja baterije in naslednje poti. Casa porabis prakticno isto za dnevni priklop ali tedenski obisk crpalke.

• Všeč mi je
Reactions: NekdoK

Mikrohard

iPhone Profi
20. jul 2007
5.870
753
113
www.jernej.org
Brez skrbi… je baterija dovolj velika, da lahko tud kdaj pozabim… sicer ne vem, kako bi se to lahko zgodilo. To je podobno, kot če bi pozabil ugasnit avto (postane rutina). S fiksno polnilnico ti vzame 10sec priklop in 10sec odklop. Če bi se šlo izključno za čas, bi lahko priklopil le vsak drug ali tretji dan. Črpalka vzame minimalno 5min… če je ni na poti, ali je gužva, pa lahko tudi več. Meni je luksuz, da je avto vsak dan poln in mi ni več treba razmišljat, kdaj in kje bom rabil tankat.

• Všeč mi je
Reactions: uncle_sam in sad

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.364
9.601
113
EU
To si tako napisal, kod da je polnjenje štromarja krajše kot tankanja bencina v formulo ena. .
Imamo doma električnega Škodilaka (všečni avtek) . . Zato bolj spremljam to sceno. V špecerijo se peljem ( z bencinarjem). Vedno me pot nanese mimo polnilnice. Iz navade vržem pogled nanjo, da vidim če je prosta. Najbolj pogosto je gor priklopljena kakšna Kia. Špecerijo opravim pri Lidlu, skočim še do Tuša po manjkajočo robo, in vmes tankam gorivo pri OMV-ju. Preden odidem domov spijem kavo s smetano pri priljubljeni kofeteriji.
Pri povratku domov mimo polnilnice, zopet vržem pogled, ali je prosta. Hmmm.. tista Kia je še vedno prikloplena.....

Prejšnji mesec sem se vozil do Dalmacije in nazaj. To sem želel čimbolj hitro opraviti z eno potezo, zato sem natankal poln rezervoar v Avensisa. Šestdeset litrov bencina za celotno pot osemsto kilometrov bi moglo biti zadosti, vendar me je skrbelo, da bom pred domom malo na "tesnem" z gorivom in bo vožnja stresna.
Težavo sem rešil s petlitersko kanto goriva za kosilnico, katero sem vzel iz kleti, in dal v prtljažnik od avta za rezervo...
To z električnim ne moreš narediti.

sad

Guru
24. avg 2007
21.046
9.689
113
To si tako napisal, kod da je polnjenje štromarja krajše kot tankanja bencina v formulo ena. .
Imamo doma električnega Škodilaka (všečni avtek) . . Zato bolj spremljam to sceno. V špecerijo se peljem ( z bencinarjem). Vedno me pot nanese mimo polnilnice. Iz navade vržem pogled nanjo, da vidim če je prosta. Najbolj pogosto je gor priklopljena kakšna Kia. Špecerijo opravim pri Lidlu, skočim še do Tuša po manjkajočo robo, in vmes tankam gorivo pri OMV-ju. Preden odidem domov spijem kavo s smetano pri priljubljeni kofeteriji.
Pri povratku domov mimo polnilnice, zopet vržem pogled, ali je prosta. Hmmm.. tista Kia je še vedno prikloplena.....

Prejšnji mesec sem se vozil do Dalmacije in nazaj. To sem želel čimbolj hitro opraviti z eno potezo, zato sem natankal poln rezervoar v Avensisa. Šestdeset litrov bencina za celotno pot osemsto kilometrov bi moglo biti zadosti, vendar me je skrbelo, da bom pred domom malo na "tesnem" z gorivom in bo vožnja stresna.
Težavo sem rešil s petlitersko kanto goriva za kosilnico, katero sem vzel iz kleti, in dal v prtljažnik od avta za rezervo...
To z električnim ne moreš narediti.
In zaključek tvojega primera je?
To je isto, kot če bi jaz kupil BMW šestvaljnega dizla za jajcanje do službe in nazaj 2km.
Pač kupiš avto, ki USTREZA tvoji uporabi.
Meni recimo ni jasno zakaj si v špecerijo šel z bencinarjem, če je točno v temu EV najboljši. Isto kot mi ne bi bilo jasno, če bi šel z EVjem recimo z dosegom 150km na 800km pot in potem pizdil, kaj si ti ja nor, je nisem naredil z enim polnenjem. No shit. Če si taka budala, ti noben avto ne bo ustrezal.

Recimo moje mnenje: imeti EVja, ki ima uradni doseg 1x več, kot ga dnevno potrebuješ je dovolj. Itak ga zvečer priklopiš na timer na poceni tarifo in to je to. Nikoli več ti ni treba iti na bencinsko. Izgubiš pa kaj? 5 sekund vsakič. Seveda moraš imeti tako uporabo, da je to vse predvidljivo. Pač 1x ali 2x letno greš na hitro polnilnico in to je to. Če nimaš take uporabe, potem je EV lahko le drugi avto oz. lahko tudi prvi, ampak moraš imeti še enega ICE zraven.
Mi je pa smešno, ko EV vozniki pišejo, kako to je EV najboljši za na kruh namazat, za dolge vožnje. Greš na sestanek na drugo stran Slovenije in pač vmes še priklkjučiš in filaš. Ja kul ne, če je kje v bližini. Če pač ni, boš pa šel ''na kavo'' zraven, a ne? Lepo te prosim no. Jaz sem v drugih časih delal po 500-600km dnevno in bil pri strankah. Še časa za kosilo nisem imel, kaj šele, da bi se ustavljal za pol ure in filal avto.

Si pač kupiš avto, ki ustreza tvojim zahtevam in načinu uporabe in je. Je pa res, da je težko tipičnemu Slovencu realno gledati na avto in ga realno ocenit. Potem pač pridemo do tega, sem ga za 15 min priključil med sestankom, pa skočil na kavico na Petrol in nafilal. To je vse najboljše. Ja itak.

Nazadnje urejeno:

mr_

Guru
20. sep 2007
9.368
2.745
113
Wtf?

• Všeč mi je
Reactions: ncnifrej in Marxon

jonny77

Guru
16. sep 2007
11.446
2.394
113
Pomurje
Tudi jaz ne razumem tega podviga s kanglico.
Bi razumel ce bi imel doma 200 literski sod bencina, ki je padel iz kamiona.
Ko so Pomurko gradili se je vecina domačinov ob gradbišču vozila za 1/3 cene nafte.

sad

Guru
24. avg 2007
21.046
9.689
113
Jaz vzamem kanglico s sabo, če grem v kritične države, kjer je kakovost nafte vprašljiva. Sodobni dizli namreč ne prenašajo najbolje svinjarije in vode noter.
Čeprav zaradi dosega dizla ni zelo problematično in večinoma grem čez problematične dele brez dotankanja.

Ginginova

Guru
28. jul 2007
6.522
1.405
113
Tudi jaz ne razumem tega podviga s kanglico.
Bi razumel ce bi imel doma 200 literski sod bencina, ki je padel iz kamiona.
Ko so Pomurko gradili se je vecina domačinov ob gradbišču vozila za 1/3 cene nafte.
Človek je proti, samo, da je proti. Pa je moral spisat nek primer, ki nima ne glave, ne repa.

Doma ima električarja, ki je idealen za mestne fure. Filaš doma enostavno in vse. Če pokneš na streho elektrovoltaiko pa dobesedno dobiš za doma ekvivalent domače naftne vrtine in rafinerije, kar z običajnimi avti lahko sanjaš.

S tem, da smo počasi pri električarjih že mimo scene dometa 150 km. In hitre polnilnice niso več redkost.
Če redno delaš 700 km razdalje, morda električar še vedno ni idealna izbira. Ampak jaz tak domet rabim enkrat na 2 leti. Pa še to bi preživel z vmesnimi polnjenji na hitrih polnilnicah.

Tisto kar bo omejujoča scena za električarje, je folk ki nima možnosti polnit doma, npr folk v blokih, kar je 80%+ populacije večjih mest. Seveda dokler se nekdo ne zgane narest polnilna mesta na parkiriščih. Namreč nekoč tudi parkirnih mest ni bilo ...

Yogi

Guru
1. sep 2007
4.524
1.109
113
Mene že dolgo krepko matra električar. Pa imam lastno bajto, možnost polnjenja doma in v službi. Idealne razmere, kar se tiče kilometrine, drugih avtov pri hiši...

Pa me v tem trenutku najbolj odbija dejstvo, da ti doseg po 7.ih letih pade na recimo 70%. In me je tega strah. Morda sicer brezveze, ker avto takrat lahko prodam... Če ga bo kdo kupil...? Razen če kaj dobiš zanj "staro-za-novo".

In zato furam še stare gare in premišljujem. Paralela mi je edino turbo bencinar z avtomatikom...

sad

Guru
24. avg 2007
21.046
9.689
113
Če je to vse res, kar si napisal, potem se ti verjetno že splača zamenjati v trenutni situaciji, saj so cene ICE vozil trenutno enostavno nore. In so EVji posledično relativno cenejši. Dlje časa kot boš razmišljal, kasneje se ti bo ''splačalo''.
Jaz bi takoj šel v to, če bi imel tvoje možnosti. Žal jih nimam.

PS: Seveda to velja, če si na trgu za NOVO vozilo. Če ti je stari ok, potem kalkulacija ni več pozitivna za EV ;).

kazamurnik

Fizikalc
3. avg 2008
1.604
5
38
Moj šef ima teslo....pravi da si na telefon nastavi kdaj in koliko mu bo toplo v avtu dokler doma še pije kavo. Ko gre ven se vsede v topel avto.

Prijatelj pa pravi da ko peleje električnega pa pasu za tovornjake z njihovo brzino je domet kar realen po obljubljenih kilometrih ampak ko pa žge do konca pa za dve tretine manj.

Prikolica in bencinar kar imam jaz....pa moram računat ,da več al manj vozim eno brzino manj ko je priklopljena. Naprimer brez grem nekje v klanec v 6-i brzini s prikolico naloženo pa v 5-i oziroma tudi 4-i

Ampak....a hybridi porabijo okrog 5-6? Pa raje vozim bencinca turbo ki ima isto porabo.

• Všeč mi je
Reactions: ales85

bev

Majstr
25. apr 2017
385
261
63
Mene že dolgo krepko matra električar. Pa imam lastno bajto, možnost polnjenja doma in v službi. Idealne razmere, kar se tiče kilometrine, drugih avtov pri hiši...

Pa me v tem trenutku najbolj odbija dejstvo, da ti doseg po 7.ih letih pade na recimo 70%. In me je tega strah. Morda sicer brezveze, ker avto takrat lahko prodam... Če ga bo kdo kupil...? Razen če kaj dobiš zanj "staro-za-novo".

In zato furam še stare gare in premišljujem. Paralela mi je edino turbo bencinar z avtomatikom...
Baterije imajo v glavnem 8 let garancije tko da sigurno ne pade na 70 po 7 letih. Meni je v 5,5 leta padlo za 10%. In najhitreje pada nova baterija potem se padanje upočasni. No tko pravijo, nisem strokovnjak.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.785
6.768
113
pri taščici
Če je to vse res, kar si napisal, potem se ti verjetno že splača zamenjati v trenutni situaciji, saj so cene ICE vozil trenutno enostavno nore. In so EVji posledično relativno cenejši. Dlje časa kot boš razmišljal, kasneje se ti bo ''splačalo''.
Jaz bi takoj šel v to, če bi imel tvoje možnosti. Žal jih nimam.

PS: Seveda to velja, če si na trgu za NOVO vozilo. Če ti je stari ok, potem kalkulacija ni več pozitivna za EV ;).
Cene vseh vozil so nore.
Elektricarji se zacnejo pri nekje 28 jurjih ( Twingo in Dacia izjema, ker sta 15-20).
Ce zelis vsaj nekih 300km dosega pozimi, potem pripravi 40+ jurjev.
Ce pa si pravi alteras, je pa 50 premalo.

• Všeč mi je
Reactions: sajkek in NekdoK

map

Guru
6. jul 2008
7.848
1.961
113
najrajš na babi
Sej je sad gor lepo povedal. Cene ice lezejo gor kot nore, električarji so pa že skoraj tam, tam z ICE. Če dobiš solidnega električarja za 40 je OK. Že en hurčev T roc 4x4 je 35+. Leta 2018 je bil pa 24.

• Všeč mi je
Reactions: sad

Mikrohard

iPhone Profi
20. jul 2007
5.870
753
113
www.jernej.org
Pa me v tem trenutku najbolj odbija dejstvo, da ti doseg po 7.ih letih pade na recimo 70%.
70% v približno 8 letih (oz. 160k kilometrov) je garancija, za katero ti jamči velika večina proizvajalcev. Če so postavili takšno mejo, si lahko prepričan, da večina avtov temu ne bo niti blizu prišla. V kolikor večinoma polniš doma in je baterija le redko in za kratek čas nad 80% ali pod 20%, potem bo kapaciteta po tem času še okoli 90%. Če bi pa baterijo zlorabljal (vedno polnil do 100%, pustil avto dalj časa parkiran s takim stanjem in večinoma polnih na hitrih polnilnicah), potem bi pa res lahko prišla blizu teh 70%... pa še to težko.

• Všeč mi je
Reactions: kegelj