Vozniško dovolenje kot osebni dokument?

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Citat:
Uporabnik SouthPark pravi:
...dokler jim ne bom prinesel papirja, ki je bil zraven vozniške (kot en uporabnik tukaj, ko se je kregal na Pošti).

Na banki so mi hladnokrvno povedali, da v obrazec za odobritev kredita lahko vpišejo samo številko osebne izkaznice ali potnega lista. Ni mi pomagalo nobeno dokazovanje, da je vozniško dovoljenje veljaven dokument. Ker sem imel eno in drugo takrat neveljavno, sem se pošteno naletal, da sem dobil novo osebno.

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Številko pa rabijo verjetno samo zato, da te j... v glavo
tongue-1.gif
EMŠO bi bil čisto dovolj.

mdragan

Pripravnik
30. okt 2014
993
6
18
Nova vozniska (kartica) velja v Sloveniji kot osebni dokument (osebna npr).
Stvar pa nima istega pomena v tujini!

VanZ

Guru
1. feb 2008
2.835
2.109
113
Kot zanimivost - slovensko vozniško dovoljenje na kartici sem v ZDA uspel povsod uporabiti kot osebni dokument - v popolnoma vseh hotelih, najemu avtomobilov in prijavah po letališčih.

SimonS

Pripravnik
25. feb 2012
338
11
18
Na uradu mi je bilo povedano. Vozniška velja v Sloveniji kot identifikacijski dokument in ne kot osebna. V tujini, če nimaš osebnega dokumenta zraven, bi naj bila kazen 600€. Če je res, ne vem.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.170
7.017
113
Ksz

V Sloveniji kot osebni dokument veljajo vse listine izdane s strani drzave, ki imajo fotografijo imetnika. Tudi orozni list naprimer... tudi stara vozniska.

Mirko

Fizikalc
24. jul 2007
1.053
69
48
Citat:
Uporabnik VanZ pravi:
Kot zanimivost - slovensko vozniško dovoljenje na kartici sem v ZDA uspel povsod uporabiti kot osebni dokument - v popolnoma vseh hotelih, najemu avtomobilov in prijavah po letališčih.

hmm, američani:

tw.jpg

BTW: Tudi sam sem bil pred leti vpisan kot "Osebna izkaznica" v enem kampu v Španiji.
hysterical-1.gif

Jest

iPhone Guru
26. jul 2007
15.497
762
113
Medvode / Slovenija
www.mobile.si
Citat:
Uporabnik SimonS pravi:
Na uradu mi je bilo povedano. Vozniška velja v Sloveniji kot identifikacijski dokument in ne kot osebna. V tujini, če nimaš osebnega dokumenta zraven, bi naj bila kazen 600€. Če je res, ne vem.

Tole je malo za lase privleceno... Kdo te kaznuje v tujini? Verjetno lokalci... In dvomim, da imajo po celem svetu enako tarifo in se mi zdi tole posploseno 600€ malo pravljicno ...
smile-1.gif
Pomoje je prcej odvisno od situacije... Recimo v Nemciji kolikor vem, za to, ce nimas osebnega dokumenta pri sebi, ni predvidene nobene kazni... Se pa zadeve lahko zakomoplicirajo, ce morajo ugotoviti identiteto...

pablohasan

Fizikalc
18. avg 2007
1.104
3
38
Citat:
Uporabnik SimonS pravi:
v tujini te kaznujejo po njihovem zakonu. Če je to kaznivo.

sicer pa v šengen državah za osebna dokumenta veljata potni list in osebna izkaznica. le-ta se medsebojno priznavata.

Nazadnje urejeno:

membrain

Majstr
4. jun 2014
2.863
283
83
Citat:
Uporabnik Zgaga pravi:
Citat:
Uporabnik satelite_mike pravi:
kaj pa stara vozniška v Sloveniji?

"Obrazec" velja še do 2018, potem bo treba zamenjat za novo.
To pa ne bo držalo. Meni je država na vozniško dala veljavnost do mojega 80-tega leta. In za takšno dobo sem jo takrat plačal. To je uradno. Mi piše v vozniškem, ane verjameš?

Pa ne bo država sedaj preklicala svoj podpis in razveljavila kar je sama uveljavila in za kar sem plačal. Saj niso pizde da bi prekršili kar so obljubili in podpisali. In če že bi bilo tako, bom dobil nazaj povrnjene stroške enostranskega preklica s strani države? Saj nabava nove bo nekaaj koštala ali ne?

Ti dam stanovanje v najem za 10 let, ti ga plačaš, jaz podpišem za 10 let, po 3tih letih se pa spomnim, da ne velja, da moraš še enkrat plačat. A to gre tako?

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.878
107
63
štajerska
eno je obrazec, eno pa dovoljenje.
dovoljenje ti velja do 80 leta , obrazec pa bo potrebno zamenjati.
V kolikor ga ne boš zamenjal, ti bo vozniško prenehalo veljati.
bo šlo ?

Zgaga

Guru
25. jul 2007
10.577
4.501
113
49
Na sončni strani ALP
Zakaj se kregaš na mene, če sem napisal samo kar je država predpisala?
stupid-1.gif

Citat:
Novosti na področju vozniških dovoljenj

S 13. 07. 2009 so stopile v veljavo nekatere določbe Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o varnosti cestnega prometa (Uradni list RS, št. 37/08) in na njegovi podlagi sprejet Pravilnik o vozniških dovoljenjih (Uradni list RS, št. 51/09), ki predstavljata pravno podlago za izdajo novega obrazca vozniškega dovoljenja, novih kategorij, spremembe starosti za posamezne kategorije in podobno.

V nadaljevanju vas želimo seznaniti z novostmi, ki so pomembne za vse občane.

1. Nov obrazec vozniškega dovoljenja

Od 13. 07. 2009 se v Republiki Sloveniji izdajajo vozniška dovoljenja na enotnem obrazcu v obliki polikarbonatne kartice v skladu z Direktivo 2006/126/ES Evropskega parlamenta in Sveta z dne 20. decembra 2006 o vozniških dovoljenjih. Obrazec novega vozniškega dovoljenja in postopki v zvezi z izdajo vozniških dovoljenj so podrobneje predpisani v zgoraj cit. pravilniku.

Veljavnost obrazca se določa za čas, dokler velja pravica do vožnje motornega vozila oziroma največ za 10 let. Sedanja vozniška dovoljenja ostanejo v veljavi najpozneje do 30. 04. 2018, po tem datumu bodo veljavna le vozniška dovoljenja izdana na novih obrazcih. Pri menjavi obrazcev imetniki ohranijo vse pravice iz vozniškega dovoljenja, tudi pravico do vožnje posamezne kategorije vozila npr. do 80. leta starosti, če je taka veljavnost v vozniškem dovoljenju že vpisana.

V obrazec se vpiše datum prve izdaje za posamezno kategorijo in datum njene veljavnosti. Imetnikom, ki že posedujejo veljavno vozniško dovoljenje kategorije B, se vpiše tudi nova kategorija B1 z datumom pridobitve kategorije B. Navedeno pravilo se uporabi tudi v drugih primerih, ko veljavno vozniško dovoljenje določene kategorije vozil (A, C, D) po zakonu vključuje tudi dovoljenje za vožnjo vozil nove kategorije (A1, A2, C1, D1).

Ker se v nov obrazec vozniškega dovoljenja vpisuje tudi podatek o naslovu stalnega oziroma začasnega prebivališča imetnika vozniškega dovoljenja, mora le ta v primeru spremembe osebnega imena ali naslova stalnega prebivališča, v 30 dneh po nastali spremembi, zamenjati obrazec vozniškega dovoljenja.

2. Sprejem vloge za izdajo vozniškega dovoljenja in vročitev

Oseba mora vlogi za izdajo vozniškega dovoljenja priložiti fotografijo, izdelano v klasični obliki (3,5 x 4,5 cm), v črno-beli ali barvni tehniki. Ustrezna pa je tudi fotografija, ki ustreza za izdajo biometričnega potnega lista.
Prosilec se mora ob vložitvi vloge za izdajo vozniškega dovoljenja (kartončku) podpisati v polje, ki je predvideno za podpis.
Ker vozniško dovoljenje izdela izbrano podjetje Cetis iz Celja, se stranki ob vložitvi vloge izda potrdilo, s katerim sme v Republiki Sloveniji voziti vozila tistih kategorij, ki so vpisane na tem potrdilu, in sicer do vročitve vozniškega dovoljenja.
Stranka ob vložitvi vloge pove ali želi prevzeti vozniško dovoljenje na upravni enoti ali po pošti. Vročitev po pošti bo opravljena, ko bo oseba prevzela vozniško dovoljenje. Če vozniškega dovoljenja oseba ne bo prevzela v roku 15 dni, bo poštna pošiljka z vozniškim dovoljenjem vrnjena upravni enoti, ki je vozniško dovoljenje izdala.

3. Novosti na področju posameznih kategorij

Od 13. 07. 2009 veljajo naslednje kategorije:
evropske kategorije AM, A1, A2, A, B1, B, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D in DE ter nacionalni kategoriji F in G.
Od navedenih so v naši ureditvi naslednje nove kategorije: AM, A2, B1, C1 in C1E.

Kratek opis novosti pri posameznih kategorijah:

[*]* kategorija AM: kolo z motorjem in lahko štirikolo. Ta kategorija nadomešča dosedanjo kategorijo H. Starost za vožnjo te kategorije je 15 let (prej 14 let).
[*]* kategorija A2: motorno kolo, pri katerem moč motorja ne presega 35 kW in razmerje med močjo motorja in maso vozila ne presega 0,2 kW/kg in ne izvira iz vozila z dvakrat večjo močjo. Dovoljenje za vožnjo vozil te kategorije vključuje tudi dovoljenje za vožnjo vozil kategorije AM, A1 in G. Vozniško dovoljenje kategorije A2 se izda osebi, ki dopolni starost 18 let, opravi vozniški izpit pred pristojno izpitno komisijo in izpolnjuje ostale predpisane pogoje. Vozniško dovoljenje kategorije A2 se izda tudi osebi, ki dopolni starost 18 let, ima več kot dve leti veljavno vozniško dovoljenje kategorije A1 in opravi praktični del vozniškega izpita kategorije A2 in izpolnjuje ostale predpisane pogoje. Vozniško dovoljenje za vožnjo vozil kategorije A2 se izda tudi osebi, ki poseduje potrdilo o opravljenem vozniškem izpitu A do 350 ccm.
[*] kategorija A: vozniško dovoljenje kategorije A (brez omejitev) se izda osebi, ki dopolni starost 24 let, opravi vozniški izpit pred pristojno izpitno komisijo ter izpolnjuje ostale predpisane pogoje. Vozniško dovoljenje kategorije A (brez omejitev) se izda tudi osebi, ki dopolni starost 20 let, ima več kot dve leti veljavno vozniško dovoljenje kategorije A2 in opravi praktični del vozniškega izpita kategorije A (brez omejitev) ter izpolnjuje ostale predpisane pogoje.
[*] kategorija B1: štirikolo; starost 16 let.
[*] kategorija B: Imetniki vozniškega dovoljenja za vožnjo vozil kategorije B smejo v Republiki Sloveniji voziti tudi trikolo in motorno vozilo kategorije B:
a) kadar mu je dodan lahki priklopnik;
b) kadar mu je dodano priklopno vozilo, ki ni lahki priklopnik, če največja dovoljena masa skupine vozil (NDM) ne presega 3.500 kg in taka skupina vozil ne posega v pravila o homologaciji vozil;
c) kadar mu je dodano priklopno vozilo, ki ni lahki priklopnik, in NDM takšne skupine vozil presega 3.500 kg, a ne presega 4.250 kg, in takšna skupina vozil ne posega v pravila o homologaciji vozil, če opravi praktični del vozniškega izpita s takšno skupino vozil ter ima v vozniškem dovoljenju pri kategoriji z ustrezno kodo (96.) označeno pravico do vožnje take skupine vozil.
[*] kategorija C1: motorna vozila (razen vozil kategorije D1, D ali F), katerih NDM presega 3500 kg in ne presega 7500 kg in poleg sedeža za voznika nimajo več kot osem sedežev. Dovoljenje za vožnjo vozil te kategorije vključuje tudi dovoljenje za vožnjo vozil kategorij AM, B1, B in G ter lahkega priklopnika. Predpisana starost za vožnjo te kategorije je 18 let.
[*] kategorija C1E:
a) skupina vozil, sestavljena iz vlečnega vozila kategorije C1, ki mu je dodano priklopno vozilo, pri čemer NDM priklopnega vozila presega 750 kg in NDM te skupine vozil ne presega 12.000 kg.
b) skupina vozil, sestavljena iz vlečnega vozila kategorije B in priklopnega vozila, pri čemer NDM priklopnega vozila presega 3500 kg in NDM te skupine vozil ne presega 12.000 kg in v obeh primerih taka skupina vozil ne posega v pravila o homologaciji vozil.
Dovoljenje za vožnjo vozil te kategorije vključuje tudi dovoljenje za vožnjo vozil kategorije BE. Predpisana starost za vožnjo te kategorije je 18 let.
[*] kategorija D1: Novost pri teh vozilih (avtobusi, ki imajo poleg sedeža za voznika največ 16 sedežev) je na novo predpisana dovoljena dolžina vozila -največ 8 metrov, predpisana starost za vožnjo te kategorije je 21 let.
[*] kategoriji D in DE: Predpisana starost za vožnjo teh kategorij je 24 let (prej 21).
[*] kategorija F: starost za pridobitev vozniškega dovoljenja za vozila kategorije F, katerih konstrukcijsko določena hitrost ne presega 40 km/h se je z dosedanjih 15 let, dvignila na 16 let. Za vožnjo vozil, katerih hitrost presega 40 km/h pa je predpisana starost 18 let.