Vojna v Ukrajini 2

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.966
2.905
113
ne bom ugibal vzroka zakaj ladje stojijo, tako čisto iz te sfere je stvar takšna, če slučajno ladja 1 uro kasneje zapusti ali pripluje v pristanišče je katastrofa pri stroških . Tu pa se svaljkajo tedne in tedne, stroški vsakega dneva morajo biti velikanski, ne vozijo to kup peska ki stoji in nič ne stane + da ne omenjam logistične nočne more za nadaljne planiranje voznega reda... zanimivo no
A niso rekli par tednov nazaj, da ladje stojijo, ker plina enostavno ni kam črpat - skladišča so polna, elektrarne ne trošijo plina po teh cenah,...? Cena pa ne pade. ;)

• Všeč mi je
Reactions: AndY1

Ytbnd

Guru
2. mar 2010
16.986
6.033
113
Tudi naš severnokorejski medij je objavil

Sem dal link par dni nazaj.

PS
Kdaj bo EU uvedla kapico na ZDA/norveški plin ?
Želeli ste, dobili ste, zakaj se sedaj razburjate ?

Ginginova

Guru
28. jul 2007
6.522
1.405
113
Kot vedno, si vse zamešal ali pa popolnoma brcnil v temo.
Manjša poraba v EU zaradi toplega oktobra in zmanjšanje proizvodnje velikih porabnikov (cementarne, itd.) in skoraj polna skladišča so povzročila, da je cena plina se znižala. Zato je trenutna cena plina nizka. Še vedno pa bi lahko plin stankali iz ladij. Ker pa želijo še ''malo'' zaslužiti, raje ladje čakajo na december/januar, ko bo poraba višja in se bodo skladišča začela praznit in bo Evropa nujno potrebovala plin, kar bo seveda povzročilo velik skok cene plina.
Tako da, malo razmisli o vzrokih in posledicah.
Ladja, ki stoji, veliko stane. Ladjar kasira za vsak dan milijonček.

optiplex

Guru
13. dec 2015
6.207
4.292
113
Kot vedno, si vse zamešal ali pa popolnoma brcnil v temo.
Manjša poraba v EU zaradi toplega oktobra in zmanjšanje proizvodnje velikih porabnikov (cementarne, itd.) in skoraj polna skladišča so povzročila, da je cena plina se znižala. Zato je trenutna cena plina nizka. Še vedno pa bi lahko plin stankali iz ladij. Ker pa želijo še ''malo'' zaslužiti, raje ladje čakajo na december/januar, ko bo poraba višja in se bodo skladišča začela praznit in bo Evropa nujno potrebovala plin, kar bo seveda povzročilo velik skok cene plina.
Tako da, malo razmisli o vzrokih in posledicah.
Funkcionalno nepismen, nikjer nisem govoril o porabi, če ne me citirej, povedal sem da ne morjo stankat ker so skladišča polna. Ves plin ki je na tankerjih je plačan in tukaj ne more biti špekulacij, le to da imajo ladjarji škodo zaradi čakanja.

Ti o posledicah nisem govoril, samo nebulozo sem demantiral, da čakajo da bo cenja višja....

Floki

Guru
6. sep 2007
10.148
3.190
113
Pa si preberi še to kaj je tudi razlog za "čakamje"

• Všeč mi je
Reactions: AndY1

optiplex

Guru
13. dec 2015
6.207
4.292
113
Pa si preberi še to kaj je tudi razlog za "čakamje"

Piše da je teorija v članku. Še enkrat zakup se dela na enotnem trgu ne tankerjih. Nebuloza, da je ni večje. Problem so kapacitete, ki so do fula nafilane. Žal tudi infrastruktura ni dovolj velika, saj se prej ni računalo na tak uvoz utekočinjenega plina.

Tudi hrčki in italjani imajo polne kapacitete. Pri teh energentih so se tudi zakalkulirali in je ratal FOMO in so preveč naročali, zdej pa je problem.

• Všeč mi je
Reactions: Samo Svoj

Ginginova

Guru
28. jul 2007
6.522
1.405
113
Tanker tudi stane. Saj pravim, da parkiraš tanker za nekaj tednov do nekaj mesecev, samo zaradi špekulacij, je malo nerodno. Ker vedno se lahko špekulacija tudi obrne. Tanker pa račun izstavi. Tako kot taksist. Zastojn te bo čakal nekaj minut. Čakanje ure in dneve bo pa zaračunal.

optiplex

Guru
13. dec 2015
6.207
4.292
113
Tanker tudi stane. Saj pravim, da parkiraš tanker za nekaj tednov do nekaj mesecev, samo zaradi špekulacij, je malo nerodno. Ker vedno se lahko špekulacija tudi obrne. Tanker pa račun izstavi. Tako kot taksist. Zastojn te bo čakal nekaj minut. Čakanje ure in dneve bo pa zaračunal.

Še enkrat povečujejo se stroški ležarnine, ne pa cena samega energenta, z katero ladjar nima nič. Saj jo on ne ponuja na trgu. Špekulant je lahko samo naročnik in ne ladjar.

Tukaj se poskuša narediti vtis, da prodajalci nafte z čakanjem čakajo višje cene na trgu. Kar je totaln nonsense. Saj se zadeva kaj kmalu lahko obrne, da je blago manj vredno kot prevoz.

Še enkrat FOMO naročil in premal kapacitet je povzročil ta paradox. Kupec je tukaj na boljšem, saj v tem primeru bodo vsi hotel čim več plina spravit v promet in takrat je cena praviloma nižja.

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.530
5.698
113
Ali je v interesu EU, da se je sama s sankcijami odpovedala poceni ruskemu plinu, in bo raje kupovala pri Američnin za 4x višjo ceno, z ladjami, ki čakajo pred obalo, da bo cena še malce zrasla, in ki so nam še prijatejsko zbombardirali plinovod.
Novice je potrebno dozirati počasi.

Počakate še, da vam sporočijo, da so ZDA razstrelile plinovod NS1 in NS2.
No ja....

Answer to How come NATO couldn't detect 3 alleged Russian teams that damaged the Nordstream pipeline when I often read on Quora that NATO submarine detection sensors are miles ahead of anything Russia has, and they know where all Russian subs are located? by George Dukesh https://www.quora.com/How-come-NATO...share=464a1dda&srid=uQjZEh&target_type=answer

sad

Guru
24. avg 2007
21.306
9.924
113
Še enkrat povečujejo se stroški ležarnine, ne pa cena samega energenta, z katero ladjar nima nič. Saj jo on ne ponuja na trgu. Špekulant je lahko samo naročnik in ne ladjar.

Tukaj se poskuša narediti vtis, da prodajalci nafte z čakanjem čakajo višje cene na trgu. Kar je totaln nonsense. Saj se zadeva kaj kmalu lahko obrne, da je blago manj vredno kot prevoz.

Še enkrat FOMO naročil in premal kapacitet je povzročil ta paradox. Kupec je tukaj na boljšem, saj v tem primeru bodo vsi hotel čim več plina spravit v promet in takrat je cena praviloma nižja.
Če bi bil problem v črpanju, bi ti tankerji že zdavnaj šibali proti Aziji in drugam. In ko bi se prvi usidral pred Evropo, ker ne bi mogel stankat plina ven, drugi sploh do Evrope ne bi prišli, ker bi jih že na sredi poti naročniki obrnili na nov cilj.

Dejte prosim malo kmečke pameti uporabit.

Garfildd

Guru
24. jul 2007
6.504
5.105
113
No ja....

Answer to How come NATO couldn't detect 3 alleged Russian teams that damaged the Nordstream pipeline when I often read on Quora that NATO submarine detection sensors are miles ahead of anything Russia has, and they know where all Russian subs are located? by George Dukesh https://www.quora.com/How-come-NATO...share=464a1dda&srid=uQjZEh&target_type=answer
Glede na to kar je fotk in videa na voljo, to res bolj zgleda kot da je bila eksplozija prožena od znotraj in ne zunaj...

In to bi lahko potrjevalo to zgodbo....

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.113
4.100
113
Tržni kapitalizem, žal se z energenti trguje...

Ja, trzni kapitalizem, ko ti tisti, ki ti prodaja plin po 4x ceni, razstreli plinovod od 4x cenejsega ponudnika.

Naj mi se 1x nekdo pove, kako naj bi se rusi okoristili z razstrelitvijo svojega lastnega plinovoda?

Nazadnje urejeno:
  • Haha
Reactions: sad

optiplex

Guru
13. dec 2015
6.207
4.292
113
Ja, trzni kapitalizem, ko ti tisti, ki ti prodaja plin po 4x ceni, razstreli plinovod od 4x cenejsega ponudnika.

Naj mi se 1x nekdo pove, kako naj bi se rusi okoristili z razstrelitvijo svojega lastnega plinovoda?
naj mi nekdo pove, zakaj so Rusofili mislili, da Putka ne bo nikoli napadel Ukrajine, kaj bi imel od tega,
naj mi nekdo pove, zakaj so Rusofili mislili, da je Rusijia najmočnejša vojska in da bodo v parih dneh na mejih z Poljsko,
naj mi nekdo pove.......

Teorija je lahko, da EU nebi napolnilna svojih skladišč (predvsem švabi) za zimo in stem prisilila EU k drugačni politiki... Že Siemens jih je demantiral ob fejkanju crkovanja turbine potrebnih za dostavo pllina (govorim za S tok 1)...

• Všeč mi je
Reactions: Kamele0N in Clancy