Vleka prikolice - poraba

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.264
1.894
113
Citat:
Uporabnik colos pravi:
Ravno sem se vrnil s 3000 km dolge poti. Ves cas sem imel 1100 kg tezko kamp prikolico. Poraba je bila okrog 10 l/100km, povprecje blizu 100km/h - obicajna poraba je med 7 in 8 l/ 100 km. .Avto karavan turbodizel 100kw. Ali obstaja avto, ki bi imel bolj znosno porabo.

Zaradi 100 eur dodatnega stroška ker si trogal s/za sabo domovanje teže 1,1 tone po celi evropi zdaj razmiljaš o menjavi avta?
grims-1.gif

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.577
336
83
Kras
www.mtl.si
Citat:
Uporabnik vincent pravi:
Citat:
Uporabnik colos pravi:
Ravno sem se vrnil s 3000 km dolge poti. Ves cas sem imel 1100 kg tezko kamp prikolico. Poraba je bila okrog 10 l/100km, povprecje blizu 100km/h - obicajna poraba je med 7 in 8 l/ 100 km. .Avto karavan turbodizel 100kw. Ali obstaja avto, ki bi imel bolj znosno porabo.
zmaga.gif

Samo da se špara.
cool-1.gif

Zaradi 100 eur dodatnega stroška ker si trogal s/za sabo domovanje teže 1,1 tone po celi evropi zdaj razmiljaš o menjavi avta?
grims-1.gif

Alan

Fizikalc
22. jul 2007
2.031
19
38
42
Ljubljana
pravilno jo je treba obtezit pa gre dokaj mirno do 110 po stevcu. Jaz obremenim kljuko z malo vec kot je predpisano (tam do 100kg nekje, oz toliko da ravno se lahko dvignem gor na kljuko) in je lepo mirna, ce pa mam manj kot 50kg na kljuki pa zadeva niha ze pri 90kmh...
Vozim velikokrat avto na prikolici pa tudi 5.5m kamp prikolico sem ze vlekel.

DOMEK

Fizikalc
11. dec 2013
629
56
28
Ni problem vleka...problem se je ustavit...
Tovornjak ima pa na AC omejitev 80km/h...

Scorp84

Pripravnik
5. jan 2009
466
3
18
Prikolico ni problem voziti tudi 130km/h, samo zato rabis idealne razmere, v tem primeru lahko vozis se vec. Problem se pojavi, ko prikolica zacne nihati. V tem primeru je najboljse imeti nizjo hitrost, oziroma tista hitrost, kjer je sama prikolica stabilna. Pac pri visji hitrosti je dovolj, da majhna razpoka na voziscu in zacne prikolica nihati.

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.712
9.479
113
Citat:
Uporabnik map pravi:
90 km/h na AC. Pa kaj ste normalni. te razni počitniški amaterji ste hujša ovira kot šleparji. Na tem forumu se folk buni, ker se električari na AC vozijo 110. V tej temi na vrhu pa en hurac priporoča, da naj se instant domovalec vozi 90 km/h, zato da bo 1 liter pršparal Ni čudno da so taki zastoji. jest bi te kurčeve prikolice prepovedal vlečt po AC. ostalim instant 14 dnevnim turistom. Če mislite na 1 liter šparat pejete rajš z avionom na morje, pa tam rentaj prikolico, ker za na cesto niste. Posebej čičoti ko so prikolico prvič vlekili pri svojih 60 desetih, danes pa misli da je edini, oh in sploh ko je dal 10 k za tisto instant bajto, pa da v največji sezoni zastoje dela.
Več kot 100 nimaš s prikolco kej iskat, basta. Jest bi pa prepovedal vozit karkoli druzga ko rikšo idiotom tvojega kova. Bedak zahojeni, ko da je cesta sam zate pa za tvoje gare. Eno tako tele (sami mlečnozobci v avtu) me je prehitevalo gor iz Obrovca proti Sv Roku burja žge na polno, kolona že 20 kilometrov, on pa prehitevat in se neki kur.čit ven iz avta.

Nazadnje urejeno:

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.712
9.479
113
Citat:
Uporabnik map pravi:
Je to kej takega. Ene 2 leti nazaj sem se odločil da grem po dolgem času po AC na morje. Drugače hodim po stari cesti. Nekaj sto metrov za odcepom za Jastrebarsko kolona 30 km/h. Eno uro do hurčevega Karlovca. In ravno te idioti so zabili celi breg od Karlovca naprej. Pa še kak šleper se je našu. Samo zapelu sem dol in ga palu na Pag po stari cesti. Teh idiotov res ne mislim gledat, pa še cestnine plačevat. Če se 40t šlepar pelje, zakaj se ena pofukana prikolica ne bi mogla. Je pa res, da je profil teh šoferjev prikolic "ubi bože". Še za osebni avto niso, kaj šele za tisto trugo odzadi.
Kok ma pa šleper omejitev? Tele!!

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.712
9.479
113
Citat:
Uporabnik olfa pravi:
Če ti niha pri 100 na uro je nekaj naorobe pri tebi ali prikolici.

Možno, da imaš napačne gume, ali pa popolnoma narobe nalagaš prikolico.

Meni prikolica ne niha niti pri kakšni višji hitrosti kot je 100 km/h, je pa res, da se višjih hitrosti redko poslužujem.

Okoli omjitev pa ti je Romzi napisal. 90 ni bilo nikoli.

100 je meja brez protinihajne pri moji petmetrski z novimi amortizerji, novo osjo in novimi gumami naložena minimalno, kar je naloženo je na osi, pa 60-70 kil je na kljuki. To velja za brezveterje, čim mimo tebe pade padalec s 180 na uro, al pa da piha veter, začne nihat. Pri 90 teh težav ni.

Nazadnje urejeno:

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Nimam časa brat vsega kar ste napisali, niti se mi ne ljubi, povrh vsega mi je pa vseeno. Plačat za pavšal 3 jurje ali pa za 1 mesec kampa jurja in pol, pol se pa sekirat zaradi 10 litrov goriva - neprecenljivo. Sem se danes vrnil, prikola je na morju ostala. Laguna (bencinar) mi je s prikolo pila dobrih 11 litrov. To je za razdaljo cca 200km 22 litrov bencina oziroma vse navzgor zaokroženo 30 evrov. Brez prikole bi bilo pa celih (mogoče) 10€ manj. Res šit, več je koštal pir za sosede, ki so prišli pomagat, še več pa soseda, ki smo mu šli pomagat postavit reč v eno zgledno celoto.
Imam pač star avto in staro prikolo, me pa boli k.. če pokur za 5€ več goriva kot super duper nov avto, s tem da jaz svojega ne šparam, ker mi ni treba
smile-1.gif

map

Guru
6. jul 2008
7.848
1.961
113
najrajš na babi
tele pedersko si samo ti kle gor. pederski kamoionarji, pa prikoličarji gužvo delajo. avtocesta je namenjena za hitrejšo in boljšo pretočnost, potem pa taka teleta vse skub zabašejo da gre kolona 30. hvala lepa za tako uporabo cest in prenašanje nedeljskih prikoličarjev, pa pajacev z 30 let starimi avtodomi. [cenzura] blesavi

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.478
5.016
113
Citat:
Uporabnik map pravi: tele pedersko si samo ti kle gor. pederski kamoionarji, pa prikoličarji gužvo delajo. avtocesta je namenjena za hitrejšo in boljšo pretočnost,
Napisal si tako kot da so magistralke namenjene za kolesarje v pajkicah. Prva naloga infrastrukture je gospodarska dejavnost, kar je ostane pa je lahko za "športne aktivnosti" ala osebna vozila. Torej tovornjaki morajo biti zaželeni na avtocesti in ne osovražen element na avtocesti.

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.712
9.479
113
Citat:
Uporabnik map pravi:
tele pedersko si samo ti kle gor. pederski kamoionarji, pa prikoličarji gužvo delajo. avtocesta je namenjena za hitrejšo in boljšo pretočnost, potem pa taka teleta vse skub zabašejo da gre kolona 30. hvala lepa za tako uporabo cest in prenašanje nedeljskih prikoličarjev, pa pajacev z 30 let starimi avtodomi. [cenzura] blesavi

Ti si pa pogumen dečko. Pejt mamico vprašat če ma še kej mlekca zate, da ne boš tok tečen.

gregor

Fizikalc
31. jul 2007
399
35
28
Dolina hmelja
Romzi, kako si ti razlagaš 2. točko 47. člena:

2. 80 km/h:
– za motorna vozila z največjo dovoljeno maso nad 3,5 t in za takšna vozila, ki vlečejo lahki ali bivalni priklopnik;
– za avtobuse in avtobuse s priklopnim vozilom za prtljago, razen zgibnih avtobusov.
vir čistopis https://www.uradni-list.si/1/content?id=114668

Možno je tolmačenje, da lahko 3500kg tovorno vlečem s 100, lahki priklopnik/kamp prikolico pa le 80.

Znanca so s provido ustavili, mu izrekli opozorilo in mu razložili(vlekel lahki priklopnik s cca 100kmh), da nima 100 omejitve, ampak 80. Da veliko ljudi to misli napačno.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.187
1.197
113
www.adriamedia.si
So mu razlozili narobe. 80 je za 3,5t+, ce vlece kamp prikolico. Za do 3,5t velja prva alineja.
Pa se to, kar si napisal in jaz popravil, velja za navadne ceste, ne AC.