Vitamin D

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
HDL bi skoraj nujno moral zvišati, so bile študije, ki direktno povezujejo HDL s srčno žilnimi boleznimi in bojda je tako, da če zvišaš HDL za 1% s tem znižaš verjetnost za srčno žilno obolenje za 2%.

Tudi sam imam HDL malo (sicer v mejah normale, ampak bi raje imel nad 2), ampak očitno kaj več ne morem storiti, kot počnem in je bodisi to normalno za moje telo, ali pa je kaj drug problem (kakšno avto-imuno sranje lahko vpliva na HDL).

Zdaj sicer iščem variante, da bi dal testiral VAP profil lipidov, ampak ker tega pri nas ne delajo, bo vprašanje če bom lahko sploh realiziral zadevo. Iščem laboratorije v avstriji ali na hrvaškem, če obstajajo.

Ker klasični holesterol testi ni nujno, da povedo pravo sliko (za večjo večino primerov so sicer OK), edino merilo je VAP profil lipidov. Seveda poročam, če najdem kaj pametnega.
Recimo tudi LDL ni taki bavbav, ker je vse odvisno od velikost delcev, če so "primerne velikosti", je čisto kul, če ga imaš preveč. Če pa so delci "napačni" pa je lahko nevaren, čeprav klasični test pokaže, da ga je malo, ipd.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.260
1.894
113
Kje si pa to bil da so ti tako podrobno preiskavo krvi naredili?

(je potrebno za vsako zadevo posebej povedat da ko naredijo...in seveda plačat ali imaš kar pakete?)

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
Aja, kaj sem šele zdaj opazil. Transferitin saturacijo imaš izjemno visoko, tega ni dohtar opazil? To je nevarno, saj se železo kopiči v srcu, kar pa na long term ni gut.

Tole preglej, glede na tvoje vrednosti železa in pripadajoče parametre:

https://labtestsonline.org/understanding/analytes/tibc/tab/test/
https://labtestsonline.org/understanding/conditions/hemochrom

Ampak 88% je res hudo veliko, nekatere raziskave povezujejo raka in vrednosti nad 60%...res me čudi, da ni okoli tega bilo kaj več rečeno, kot pa vitamin D...

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
No, jaz pa z namenom, da povišam nivo železa, iščem primerno hrano že kar nekaj časa...začel sem s špinačo, da hudič je, da je železo v "travi" sila slabo absorbirano v človeškem telesu, plus če ješ zraven kakšno mlečno zadevo, je bojda vnos samo 2% vrednosti. Kar je seveda zelo slabo in za mene neprimerno.

Jetra so opcija, gosja še posebej, ampak jih nikjer ne dobim, v "čisti" obliki, najdejo se samo tista francoska specialiteta, zamaščena jetra, ko žival na silo pitajo, posledično so jetra mastna ko hudič in nivo železa je spet slab.

Zdaj experimentiram z morsko hrano; dagnji, školjke...to je tudi polno železa. V mercatorju sem našel neke konzerve dagnjev, tako da poskusim tole...potem pa skoraj več nimam opcij :/

PS, seveda iščem varianto za hitro pripravo, najboljše v neki obliki "konzerv", da pojem zraven pri kosilu, ne pa da kuham par ur, ker to ni praktično za vsakodnevno uživanje
smile-1.gif

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
V špinači je toliko železa, kot v zeleni solati. Pred sto leti so se pri analizi zmotili v decimalki, potem so pa vrednosti samo prepisovali. Na brzino sem našel seznam živil, ki vsebujejo veliko železa

nacek

Guru
13. okt 2012
2.936
572
113
da ne boš preteral

Hemokromatoza je bolezen, pri kateri se presežek železa kopiči predvsem v jetrih in trebušni slinavki. Mnogi otroci in odrasli postanejo zaradi težave nenavadno izčrpani in slabotni, pestijo jih trebušne bolečine, bolečine v sklepih, njihova koža pa postane bronasta oziroma sivkasta. Številni moški z hemokromatozo imajo težave z erekcijo.
Vzroke slabega počutja mora zdravnik čim prej zdraviti, saj preveč nakopičenega železa lahko pripelje do ciroze jeter, odpovedi jeter ali raka. Pogosto se zaradi bolezni okvarijo tudi drugi organi, kar povzroči sladkorno bolezen, nekateri izgubijo dlake po vsem telesu, drugi imajo težave s srcem ali s povečano vranico.
Hemokromatoza je dedna bolezen, in če jo ima kdo v vaši družini, je pomembno, da že pri otroku večkrat preverite, kako je z njegovo vrednostjo železa.

Zdravljenje
Bolezen zdravijo s tako imenovanim puščanjem krvi oziroma flebotomijo. Kri odvzamejo z iglo iz vene, nič drugače kot pri običajni preiskavi, zaradi česar raven železa naglo pade. Zdravljenje je treba ponavljati na vsaka dva do štiri mesece, včasih do konca življenja.

http://www.revijaanja.si/2010/10/tudi-prevec-zeleza-skodi-/

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
Zato pa sem rekel zgolj 20g školjk, to bi te pomenilo cca 7mg železa, ob upoštevanju da se ga absorbira zgolj cca 30%, pridem na zgolj 2grama. Edino kar ne vem, kako se to potem pozna na "krvni sliki". Recimo zdaj imam zgolj 13nmol/L, bi pa rad spravil tole na dobrih 20, mogoče celo 30.

Koliko mg bi moral dodatno zaužit?
smile-1.gif

ThorZEN

Fizikalc
18. avg 2007
2.304
32
48
Kolegica ima preveč železa, ne toliko, da bi kdo zganjal paniko, a je nad zgornjo mejo. Se je odločila, da bo postala krvodajalka. Aja, je veganka
wink-1.gif
.

B81

22. jul 2007
36.891
10.461
113
Kako boš pa v današnjih časih sploh izvedel za hemokromatozo ipd.? Zdravnik te da na testiranja? I don't think so. Rečejo ti več vitaminov, sadja, več spanja, manj stresa in na svidenje
smile-1.gif

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
Mislim, da sem rešil problem premalo železa, samo sprobat še moram, če bo jutranja kava pitna.

Torej kakav v prahu, the real deal, ne tisto v trgovini, za peko, ampak polnomastno, kakšna bio/eko zadevščina.

5g kakava v prahu namreč vsebuje 1.8g železa, kar je ravno količina, ki jo nekako poskušam vnesti v vsakdan, oz ciljam na 2g, torej 6g praha.

Dodal pa ga bom v jutranjo kavo, ki je klasika; kokos olje, omega3 olje, zeleni čaj v prahu in pa maslo (skupaj 50g sestavin) in 230ml kave. Verjetno bom dal 5g manj masla in pa dodatno 6g kakava v prahu in je to to. Upam da bo pitno
wink-1.gif

EDIT: nič ne bo...prehitro sem se veselil...železo je v non-heme obliki, kar pomeni da je absorbcija le-tega veliko slabša, kot če bi bil živalskega izvora in bi moral toliko več tega ruknit..kar pa odpade. Back to duck foie gras iz leklerka
smile-1.gif

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
Po drugi strani pa kalcij zavira absoprcijo, in ker imam kavo z maslom, ki ima nekaj malega kalcija si spet ne delam nič dobrega s tem
smile-1.gif

Zato pa je živalska hrana najboljše, tam ni treba komplicirat z dodajanjem vitC in pazit na kalcij, samo rukneš steak in roka
smile-1.gif

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.260
1.894
113
Pr' nas doma imamo vodo v kateri je ogromno železa (pojma nimam kako je z absorbcijo le tega) vsebuje ga pa voda res veliko. Edino prekuhat jo je treba. Drugače pa železo dobesedno vohaš.

Tako da...lahk jo prideš iskat
wink-1.gif

(Sem dal vodo na analizo...sicer bi moral poiskat a se mi zdi da 200 mg na liter (lahko celo 400)).

B81

22. jul 2007
36.891
10.461
113
KSZ

Pravkar sem gledal intervju enega brazilskega zdravnika, ki dela študije z D vitaminom in pravi, da 10 000 enot D vitamina proizvede mlado telo v lahkih oblačilih z odkritimi rokavi in brez uporabe krem za sončenje, tako da to ni toksična doza.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
Nekako tako ja, zato je tudi 10 000 enot nekako "max" koliko se priporoča preko prehranskih dodatkov, ker je to neka pavšalna max vrednost ki jo lahko telo samo proizvede
smile-1.gif

B81

22. jul 2007
36.891
10.461
113
Nene, to je povedal, ko so vprasali, ce je to lahko kakorkoli nevarno...je rekel, da za to kolicino ni potrebno delati testov.

Pri zdravljenju nekateri uzivajo 50000 ali celo 100000 enot dnevno, odvisno od predhodnih testov. Zdravijo pa psoriazo, diabetes in ostale AI bolezniP s 95% uspesnostjo.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
no ja, AI se "zdravi" tako, da se zavre imunski sistem, kar pomeni da so očitno te doze že malce toxične
wink-1.gif