Vitamin D

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
Je pa tudi nekaj res...ni šanse, da ima nekdo, ki cele dneve sedi na kavču in dnevno poje 1500-2000kcal enake potrebe po vitaminih/mineralih, kot nekdo, ki je zelo aktiven in ima dnevno 3000-4000kcal vnosa hrane...

So kje kakšni podatki, kakšne so RDA vrednosti mineralov/vitaminov za "atlete"?

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
Glede na logiko, bi rekel, da vitamini/minerali, ki so povezani z metabolnimi procesi pač morajo iti gor proporcialno s kalorijami. Recimo B vitamin, če ga je potrebno ob 2000kcal dieti konzumirati cca 2.4mcg, ga je potem pri 4000kcal dieti 5mcg, itd.

Citat:
Note that the daily menus for these athletes meet two thirds or more of the Recommended Dietary Allowances (RDAs) for vitamins and minerals. Athletes who have high calorie intakes (5,000 to 6,000 kcal/day) may achieve 200% (or more) of the RDA for some vitamins and minerals just from foods they eat.

Is more better? Because B-vitamins participate in energy metabolism (releasing energy from nutrients), athletes with high energy expenditures have increased requirements for B vitamins. However, eating more food (energy intake that achieves energy expenditure) provides the extra B-vitamins that are needed. Beyond meeting RDA requirements, do athletes benefit from supplementation with vitamins and minerals in amounts greater than the RDA? Despite high vitamin/mineral supplement use among athletes, the answer appears to be no. While vitamin/mineral deficiencies impair physical performance, research indicates that supplementation of a nutritionally adequate sports diet does not improve physical work capacity, endurance, oxygen consumption, cardiovascular function, muscle strength, or resistance to fatigue.

Although more research is needed, Vitamin E may be one exception. Vitamin E, found mostly in vegetable fat, is an antioxidant that protects cells against oxidative damage associated with intense exercise. So, does supplemental Vitamin E benefit active people? The answer is unclear. Aerobic exercise training actually increases antioxidant enzyme production. Thus, increased need for antioxidant protection may be met by adaptations to exercise training. More research is needed before recommendations can be made.

Poleg tega pa je tu še švicanje, recimo železa zgubimo kar dosti z švicom, zraven tega pa rabijo atleti še toliko več železa (železo skrbi za oxidacijo mišic).

this being said...od danes naprej bom dnevno ruknil cca 250g špinače, se mi zdi kar dobra izbira, da nadomestim to kar mi manjka, železo, magnezij, pa tudi vitK ne škodi in vitE. No..idealno bi bilo jesti jetra/srce/kostni mozeg govedi, ampak se mi zdaj žal s tem ne da ukvarjat. Včasih sem namreč vsak dan jedel jetrno pašteto, ki sem izdeloval sam, ampak je messy job, je lažje enostavno vrečt špinačo v ponev polno masti in jo "prepražiti"
smile-1.gif

PS, škoda da je o tem govora v tej temi, ker marsikdo bo verjetno spregledal napisano, info pa ni tako slab
smile-1.gif

PPS, preden se kdo spomni...železo v obliki "tablet" za moške ni priporočljivo, tako da se ne lotit tega, če že, potem se naj konzumira jetra v prahu.

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Za pražena jetrca ali jetrca na žaru še nisi slišal?
confused-1.gif
Še v gostilni jih dobiš, pa rečeš že na maslu pa en jajce čez!

Včeraj kupil super svežo špinačo v šparu, pomoje bom še jetrca staknil nekje.
cheer.gif

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
Saj tako sem jih delal. Prvo popražil v masti in čebuli/česnu, potem pa multipraktik in spremenil v pašteto. Aja..pa dodal sem še slanino se razume
wink-1.gif

Ampak...vzelo mi je nekje 2h časa in pa kr messy je, pa še smrdi potem stanovanje dva dni, pa drugim to ni všeč
wink-1.gif

Aja..tistega vitD potem ne bom naročal, ko si rekel naj povem ko bom, tako da naročite sami; koda za 25% na tisit strani je OVNEW in mislim da je na voljo vsem.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
Ok, moram požreti svoje besede.

Špinača je sicer ok, glede na to da je zelenjava, ampak holy shit, račja in gosja jetra imajo preko 30mg železa in 20mg magnezije na 100g. Torej je dnevno dovolj zaužit ene 10-20g tega pa je to to.

Zdaj samo upam, da najdem kje pri nas jetrno pašteto iz račjih ali gosjih jetr, leklerk upam da bo imel, pa da cena ne bo glih 60 eur na kg, koliko je cena gosjih jetr
wink-1.gif

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
shootek, kako dolgo pa hodi roba iz iHerb.com in preko koga je dostava potem pri nas, pošta slovenije?

Anamarija

Pripravnik
23. jul 2007
799
0
16
38
Meni dostikrat tudi prej. Pa nad 20$ se poštnina vsaj prepolovi. Tam do 1lbs je 2$ in še malo.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.260
1.894
113
Od vitaminov ja najlaže nadomestit B vitamin. Po vadbi greš na pivo
grin1.gif
. Če ga spiješ na soncu dobiš še vitamin D.

B81

22. jul 2007
36.891
10.461
113
Lahko predoziraš D vitamin ali se višek izloči?
Ker vzamem zdaj 3000 enot D vit. in grem na sonce
smile-1.gif

yahel

Fizikalc
23. jan 2013
3.539
61
48
Na hitro sem preletel temo in mi nekaj ni jasno... zakaj se vsi filate s temi dodatki?
Okej vem ja, vitamin D treba vnest, telo ga ne producira, sonce, blablabla....

A je to spet kakšna modna muha in ste vsi navalili na D vitamin dodatke, al je kakšen drug razleg, recimo da ste vsi preko 50let stari?
Nikomur ne oporekam in pametujem, samo sprašujem.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.260
1.894
113
Meni sploh ni jasdno zakaj bi jemal v tem letnem času vitamin d?

Ne rečem da si pomagaš pozimi...samo zdaj v izobilju sonca? Telo je tako narejeno (že desettisočletja) da zna dobiti to kar potrebuje. Od kje zdaj kar naenkrat potreba da je treba nekaj jemati?

Pojdi na pivo, sprehod, ležalnik...ni da ni...na sonce. To je vse.
wink-1.gif

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.847
677
113
Citat:
Uporabnik Denis pravi:
Lahko predoziraš D vitamin ali se višek izloči?
Ker vzamem zdaj 3000 enot D vit. in grem na sonce
smile-1.gif

Višek se izloči pri vodotopnih, kar pa D ni. Tako da ne pretiravati...

B81

22. jul 2007
36.891
10.461
113
Razumljivo, da vprašaš, jaz bi tudi.... če bi prebral temo, bi videl, da sem jo odprl zato, ker imam D vit. 11, meja je pa od 30 navzgor.
In ker imam težave še z drugimi minerali, pač hočem spravit približno v red z dodatki.
Če vse štima, ne vidim razloga za dodatke.

yahel

Fizikalc
23. jan 2013
3.539
61
48
okej razumem Denis, razumljivo. V tem primeru je normalno, da jemlješ dodatke.

Na prvi pogled se mi je pa zdelo, da je to kakšna modna muha, ker je tema tako obširna. Zadnje čase je teh modnih muh kar precej.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
Jaz sicer dvomim, da je po naravni poti možen vitD overdose...tako da če prvo vzameš 3k IU in greš na sonce bi rekel, da ne bi smel biti problem. Ker če imaš ti samo 11 vrednost v krvi, 10.000 IU pa je enako 70, maš še kar deficita. Pa toxični level bi naj bil pri 150 in več v krvi...