Vitamin D

Hoci

Fizikalc
18. avg 2007
2.546
5
38
Citat:
Vitamin D is a fat-soluble nutrient. It is one of the 24 micronutrients critical for human survival. The sun is the major natural source of the nutrient, but vitamin D is also found naturally in fish and eggs. It is also added to dairy products.

Supplemental vitamin D is associated with a wide range of benefits, including increased Cognition, immune health, bone health and well-being. Supplementation can also reduce the risks of cancer, heart disease, diabetes and multiple sclerosis. People deficient in vitamin D may also experience increased Testosterone levels after supplementation.

The body produces vitamin D from cholesterol, provided there is an adequate amount of UV light from sun exposure. There is only a sufficient amount of UV light coming from the sun when the UV index is 3 or higher, which only occurs year-round near the equator, between the 37th parallels.

Most people are not deficient in vitamin D, but they do not have an optimal level of vitamin D either. Due to the many health benefits of vitamin D, supplementation is encouraged if optimal levels are not present in the body.
The recommended daily allowance for Vitamin D is currently set at 400-800IU/day, but this is too low for adults. The safe upper limit in the United States is 2,000IU/day, while in Canada it is 4,000IU/day. Research suggests that the true safe upper limit is 10,000IU/day. For moderate supplementation, a 1,000-2,000IU dose of vitamin D3 is sufficient to meet the needs of most of the population. This is the lowest effective dose range. Higher doses, based on body weight, are in the range of 20-80IU/kg daily.

Vitamin D3 supplementation (cholecalciferol) is recommended over D2 supplementation (ergocalciferol), since D3 is used more effectively in the body.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
Ja jaz razmišljam, da bi nabavil nek tekoči vitD (seveda primerno poceni) in potem dnevno šopal tam 5-10k IU enot, direktno v jutranji kafe.

B81

22. jul 2007
36.891
10.461
113
Ma jaz imam zdaj te D3 kapljice...vcasih vzamem 5, vcasih 10, vcasih pa pozabim...

Bom nekaj drugega nabavil.

Aja bon je za kopanje, mi je rekla teta tam.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
http://www.ebay.co.uk/itm/Vita...=item337badeb76

Tole je videt kar OK ponudba, cca 20 eur za celoletno zalogo, s tem da pomoje poleti, ko si na morju ali veliku zunaj, tega ne rabiš, tako da drži še malo več kot eno leto. več kot 5000 pa dvomim da kdo rabi..no..bom videl kaj bodo testi rekli jutri za mene, sem dokaj siguren, da ne bo prenizko, ampak mi firbec ni dal mira pa sem vseeno potestiral
wink-1.gif

B81

22. jul 2007
36.891
10.461
113
Hmm, pise da se vitD dela iz holesterola...le-tega imam premalo, mogoce pa je to posledica premalo D vit pri meni...cez kak mesec ali dva bom ponovil test, pa da vidim.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
Vse se dela iz holesterola, tudi testosteron, tako da ja, ta fobija pred maščobami je lepo škodila moškim zadnja leta, mogoče je ravno zaradi tega prišlo do pojava metrosexualcev, ipd
wink-1.gif

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
To tudi ni tako švohno videt, kjer pa naročiš, ker tole je iz amerike koliko vidim, dostava ziher ni poceni, pa carinjenje, ipd?

shootek

Fizikalc
3. sep 2007
902
91
28
select 1 from dual;
Če samo D naročiš na iHerb je z poštnino 24,4$, kar je ali pa ni pod mejo za DDV.

Jaz pač vzamem večji paket vsake toliko časa in dam potem še tistih 12€ cesarju...

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
Trenutno je dolar kar močan ja, bi bilo pametno počakat
smile-1.gif

Ampak me malce skrbi 10.000 IU, če je to max...potem pa si malo zunaj, pa hrana...pa tudi lani sem nek podcast poslušal, kjer so razpredali o možnosti, da preveč vitD tudi škodi na napačnih področjih. Ga lahko najdem, če koga zanima
smile-1.gif

Drugače pa...

https://www.oxfordvitality.co.uk/product/vitamin-d3-tablets/

Tu imajo 5000 IU x 1000 tablet po 20 funtov, plus 5 funta dostava...pa zdaj imajo otvoritveni popust 25%...ni loše, a?

Primzi

Majstr
1. sep 2007
1.060
108
63
Citat:
Uporabnik Denis pravi:
Se uzivanje pozna po kakem mesecu na krvni sliki?

NE, se posebaj ce si suh(a)....

iz tvoje vrednosti bos prisel na primeren nivo z uzivanjem tablet po enem letu.
Zahvali boga,da prihaja poletje, ker se bistveno bolje napolnis s soncenjem....

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
Citat:
Uporabnik tomi pravi:
kolk si dal za pregled pa kaj vse je vseboval ?

Tu je cenik: http://www.fontana.si/medicina/cenik-zdravstvenih-storitev

Jaz sem dal pregledat vsega boga
wink-1.gif

Vitamina D imam več kot 70ng/ml, očitno ne merijo višjih vrednosti, ker piše samo to. Ref vrednost bi naj bila nad 30. torej sem nekako uganila, da mi vitD ziher ne fali
smile-1.gif

Kaj bi še bilo omembe vredno...železa mogoče bolj malo, 13 (ref 10 do 25), magnezija 0.70 (ref 0.70 do 1.10), estrogena 32 (kar je mogoče en čink preveč), testosterona pa 7.79 (ref 2.8 do 8.0). S tole zadnjo vrednostjo sem kar zadovoljen
wink-1.gif

tomi

Guru
1. sep 2007
18.567
9.809
113
40
MB
kolk sem na hitro preletel, kaj vse bi blo fajn vedet, smo hitro na 100+
smile-1.gif

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
Nekako tako ja, enkrat pač treba, zdaj pa pomoje par let mir, ko vidim da ni nič narobe, ker takšen stil (dieta+treningi) furam že zdaj kar nekaj časa in če bi bilo kaj, bi se že moralo odražati nekje?

no..mogoče naredim eno kuro s bulbine supplementom, pa potem še enkrat preverim nivo testosterona, da vidim če ga res zviša ali je placebo, drugega pa pomoje ne bo treba zdaj nekaj časa, razen holesterol pač recimo 1x letno, kar pa ni nek strošek.

Bolj kot krvne teste, se nagibam, da bi hodil na UZ srca 1x letno, sem prebral pred kratkim, da bi naj aktivni posamezniki po 35 (40?) letu morali hoditi na preglede vsaj enkrat letno. Mogoče povezano s tem, da je preveč aktivno srce podvrženo aritmijam čez čas in je dobro, da se to čimprej ugotovi, ker drugače vemo kaj sledi...

PS, ja...tako HIIT kot laufanje škodita srcu, če se pretirava, tako da [cenzura]
smile-1.gif

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
Citat:
Uporabnik tomi pravi:
kolk sem na hitro preletel, kaj vse bi blo fajn vedet, smo hitro na 100+
smile-1.gif

aja...drugače pa se fajn "pripravi" na teste. Vsaj 2 dni pavze s treningom, če je možno, če ne pa vsaj 1 dan, pa nič alkohola prej, normalno spanje, normalna hrana, ne bit bolan, niti prehlad...čimbolj normalno imet ta dva dni prej. Ker drugače ti lahko vse to vpliva na testosteron. Pa vsaj 12 ur nič jest prej.

shootek

Fizikalc
3. sep 2007
902
91
28
select 1 from dual;
Da se vrnem na D....

Jaz jemljem zdaj že več kot 2 leti 10000IU na dan in nimam težav. Vse študije ki sem jih prebral in gledal ne vidijo problema s to vrednostjo. Seveda pa moraš imeti uravnotežene tudi kofaktorje, se pravi Mg, K2 in pa jaz ne jemljem nobenih dodatkov Ca, saj že D poskrbi, da je Ca 3x bolj na razpolago telesu, K2, pa da pride na prava mesta (se pravi da se ne nalaga v mehkih tkivih, žilah,...).

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
Pa si kdaj šel preverit koliko imaš vitD v krvi?

Ker če imam jaz nad 70 (btw, vrednost 70 dobiš če zaužiješ 10.000 IU vitD, mogoče so zato ravno največje tablete z 10.000 IU?) brez dodatkov, potem res ne vidim smisla da bi jemal kaj? Škoda res, da neumen test ni pokazal koliko več imam, ali 75 ali 150, ker 150 je pa že kriza
wink-1.gif

shootek

Fizikalc
3. sep 2007
902
91
28
select 1 from dual;
Nisem šel ravno iz tega razloga, ker vem da sem nad 70.

Saj Mg in K2 ne jemljem, da bi imel višji D, bolj zaradi tega ker skupaj delujejo boljše kot vsak posamezno...