Vitamin D

igi

Guru
13. okt 2007
5.594
1.201
113
Celje
Citat:
Uporabnik vincent pravi:
Meni sploh ni jasdno zakaj bi jemal v tem letnem času vitamin d?

Ne rečem da si pomagaš pozimi...samo zdaj v izobilju sonca? Telo je tako narejeno (že desettisočletja) da zna dobiti to kar potrebuje. Od kje zdaj kar naenkrat potreba da je treba nekaj jemati?

Pojdi na pivo, sprehod, ležalnik...ni da ni...na sonce. To je vse.
wink-1.gif

Jah zadnjih 15 let je precej "reklame" kako je sonce škodljivo. Kako se je potrebno zaščititi s kremami preden se gre na sonce vsaj 15 minut prej,... Obrazni pudri imajo zašitni faktor, šminke tudi,... Kako ne smeš biti na soncu med 11. in 16. Uro,...

Ob sprehodu ga ne dobiš prav veliko, na morju če se držiš navodil zdravega sončenja tudi ne. Poleg tega pa sem nekje v tem postu prebral, da je sonce dovolj močno samo na ekvatorju in do 37stopinj. Mi smo kr daleč. Stran
frown-1.gif

Žena je pol leta jemala dnevno 10.000 iu pa je na testu pokazalo 42.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
Možno tudi, da ji fali kaj drugega, ki preprečuje učinkovito absorbcijo vitamina iz "dodatkov".

Poleg tega, pa če izhajamo iz logike naših prednikov..če so oni bili "nonstop" zunaj...je to več kot 12 ur na soncu, ekvatorskem soncu, torej je občutno premalo, da greš na pir na sonce, itd. No..mogoče je dovolj da dobiš vrednosti nad 30, ampak AFAIK se niti ne ve, če je to optimalno..to so pač referenčne vrednosti, ki se gledajo na povprečno populacijo in ne optimalno...koliko je optimalno itak ne vemo
wink-1.gif

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
To je pa res ja, na sprej smo čisto pozabili, tako da kdo rabi vitD...naj raje proba kaj takega
smile-1.gif

Drugače pa tudi recimo mangezij boljše uporabit v spreju.

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Citat:
Uporabnik igi pravi:
Citat:
Uporabnik vincent pravi:
Meni sploh ni jasdno zakaj bi jemal v tem letnem času vitamin d?

Ne rečem da si pomagaš pozimi...samo zdaj v izobilju sonca? Telo je tako narejeno (že desettisočletja) da zna dobiti to kar potrebuje. Od kje zdaj kar naenkrat potreba da je treba nekaj jemati?

Pojdi na pivo, sprehod, ležalnik...ni da ni...na sonce. To je vse.
wink-1.gif

Jah zadnjih 15 let je precej "reklame" kako je sonce škodljivo. Kako se je potrebno zaščititi s kremami preden se gre na sonce vsaj 15 minut prej,... Obrazni pudri imajo zašitni faktor, šminke tudi,... Kako ne smeš biti na soncu med 11. in 16. Uro,...

Ob sprehodu ga ne dobiš prav veliko, na morju če se držiš navodil zdravega sončenja tudi ne. Poleg tega pa sem nekje v tem postu prebral, da je sonce dovolj močno samo na ekvatorju in do 37stopinj. Mi smo kr daleč. Stran
frown-1.gif

Žena je pol leta jemala dnevno 10.000 iu pa je na testu pokazalo 42.

Za zadostno količino D vitamina je dovolj, če si na soncu 2-3x tedensko po 15 minut

Presežek pa tudi ni tako nedolžen

shootek

Fizikalc
3. sep 2007
902
91
28
select 1 from dual;
Ja 3x na teden po 15 minut ti zagotovi tistih 400IU, katerih se oklepajo kot pijanec plota. Drugo bi bilo če bi bilo napisano ob 12h brez obleke,... Tako pa ljudje mislijo da če gre ob 19h na pir v kratki majici je to dovolj.

Dejstvo je, da je najlažje dobiti D preko sonca in da ima telo mehanizme, da ne more preko sonca priti do predoziranja. Tako da, kdor je lahko večino dneva zunaj verjetno večino leta ne rabi dodajati D preko dodatkov (čeprav dvomim, da si lahko naredi zalogo za jesen, zimo in pomlad, ko sonce ni dovolj močno na naši zemljepisni širini).

In predoziranje D je kar težko doseči...

Graf...

Vitamin D 100,000 IU daily was OK for a researcher for 6 months – Jan 2015

Za informacije o Vitaminu D pa še enkrat priporočam VitaminDwiki , kjer je zbranih ogromno znanstvenih študij po pozitivnih učinkih, doziranju, predoziranju...

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
Ker vidim, da rad prebiraš strokovno literaturo, oglej si še tole:

http://chriskresser.com/surpri...ing-our-brains/

Je tudi kot podcast, tako da ni treba brat.

V glavnem...[cenzura] so ti supplementi z vitD, tako da sonce je najboljša rešitev, ter primerna prehrana, da imaš še druge vitamine.

Jetra dnevno na meni, pa je problem rešen
smile-1.gif

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.260
1.894
113
Citat:
Uporabnik Denis pravi:
Razumljivo, da vprašaš, jaz bi tudi.... če bi prebral temo, bi videl, da sem jo odprl zato, ker imam D vit. 11, meja je pa od 30 navzgor.
In ker imam težave še z drugimi minerali, pač hočem spravit približno v red z dodatki.
Če vse štima, ne vidim razloga za dodatke.

Saj verjetno pri tebi kaj drugega ne štima in se ti odraža z manjkom vitamina D?

Če so problem še minerali jih je po moje še najlaže dodatno vnašati preko mineralnih vod...ravno gledam kake so razlike med vodami...klasične ustekleničene vode so zelo revne z minerali...najbolje se odrežeta donat ter radenska (pri slednji mora biti iz kraljevega vrelca...tore radenska s co2 ali z manj co2... Ona brez njega je iz drugega vrelca ki je ena velika žalost). Je pamdonat (razen magnezija) praktično slabši po vsebnosti...edino razlika v ceninje 100%
grin1.gif

Kar se pa vitamina d tiče...berem...topen v maščobah, prekomeren vnos lahko škodi telesu...tako da...kar v tri dni ga jemat nima smisla.
2236248-IMG_20150603_193020.jpg

Priponke

• 2236248-IMG_20150603_193020.jpg
    2236248-IMG_20150603_193020.jpg
    90 KB · Ogledi: 377

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.260
1.894
113
Še primerjava radenske brez co2 in drugega vrelca...
2236249-IMG_20150603_192333.jpg

Priponke

• 2236249-IMG_20150603_192333.jpg
    2236249-IMG_20150603_192333.jpg
    85,6 KB · Ogledi: 372

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
Potem si naj še ostale minerale, vitamine in kovine izmeri v krvi, da dobi celotno sliko.

Dandanes, je pomoje pri nas, zelo velik odstotek ljudi ki jim manjka vitD, še posebej v zimskih mesecih.

B81

22. jul 2007
36.891
10.461
113
Evo sem nalepil glavne izvide...začelo se je s povišanim cinkom (sem spraševal tudi tukaj v eni temi) in potem sem nekako povezal počutje s simptomi, ki nastanejo ob nepravilnostih z drugimi... vsak dan že več kot pol leta spijem vsaj eno pol litrsko radensko 3
srce-1.gif
zraven malice (mi paše za hernijo požiralnika) in potem še na kavi malo flaško radenske (menda je 2,5 dcl) zraven male kave.

Main reason zakaj "preiskujem" tole je, da se zdravnikom ne da s tem ukvarjat, mene pa resno zanima, zakaj sem shujšal za 15% ob isti ali še povečani prehrani. (morda smutiji in 80% izločitev glutena iz prehrane?)
v glavnem, dogaja se
smile-1.gif

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
Napiši še, kako zgleda tvoj povprečen dan, če sploh imaš, ali je vsak dan drugačen od drugega? Kar se tiče tega kar počneš, telovadbe, službe, hobijev, "lajfa".

In pa jedilnik, če je le-ta kolko tolko identičen?

B81

22. jul 2007
36.891
10.461
113
Ma ja, velik manjko rekreacije. Vstajam ob 5 uri, voda + mala kava, potem "2. sluzba" (photoshop s FB), zajtrk (ponavadi koruzni kruh + kak namaz (zadnje čase veliko arašidovega masla), tuš, pridem delat ob 8. uri, kjer imam več ali manj sedeče delo, vsako uro vsaj enkrat iz pisarne v proizvodnjo - to je povprečno dnevno 190 stopnic gor in 190 dol
smile-1.gif
in to je skoraj ves "trening", ki ga imam. Ob 14. uri domov, ponavadi s kolegom na macchiato in radensko 3 srca, ob 15. uri domov, "2 služba" do večera. Jebeno.

Hrana: Torej zjutraj zajtrk, ob 9:30 imamo toplo malico, ki vedno vsebuje velik kos mesa (ali raje dva normalna kosa), prilogo in veliko solato. Solato jem vsaj dvakrat dnevno, dosti tega bučnega olja gor, ker mi je dobro. Svinjsko jem enkrat ali dvakrat tedensko, drugače samo perutnino. Vsak drug dan žlico bio konopljinega olja (če jemljem vsak dan, me začne jebat nizek pritisk, sprobano nekajkrat.

Doma kosilo v enaki postavi, kot v službi okoli 16. ure. Okoli 18. ure še kak prigrizek (narezek ali kaj podobnega). Okoli 20. ure še dam kaj v usta. Pijaca večinoma voda, ker sladkih pijač ne pijem rad. Sadje ko se pač spomnim in vidim, ni a v rednem načrtu.
Smutijev ne delam več, odkar sem začel hujšati. Gluten sem izločil vsaj za 80%. Aja pri vsaki hrani jem kruh zraven (koruznega iz Hoferja, čeprav ima gluten).

Vmes med vse procese uspem vključit še okoli 8×WestBlue dnevno.

Okoli 20. ure tuš, par besed s familijo, okoli 22 ure pred tv v postelji, ponavadi okoli 23 ure ali pozneje zaspim, alarm zvoni 4:30, do 5. se zavem svojega bitja
smile-1.gif

Aja, za rekreacijo trenutno nisem primeren, ker nimam neke moči.

Mislim tako podrobno še dohtaru nisem opisal
grin1.gif

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
Če je možno, daj namesto solate kakšno špinačo na jedilnik in pa kislo zelje. Prva je super za vitamine in minerale, navadna zelena solata je namreč zelo boga, kar se tega tiče, drugi pa je super za prebavo. Če ješ dosti perutnine, upam da je narejeno "mastno"? Pečeš na maslu, gheeju, svinjski masti, ipd, torej maščoba živalskega izvora, ne "belo olje". Prebava je OK? Redno, dnevno ob isti uri in "primerne kakovosti"? Da ni ravno neko driskanje ali pa preveč trdo.

Jaz bi vključil še omega 3 maščobe, ker nimaš rib na jedilniku, vzameš kar v obiliki tablet, vsaj ene 2g omega3 dnevno.

Spanje je velik faktor in lahko največ vpliva na zdravje, počutje, posameznika, vsaj 7-8 ur je priporočljivo za odraslega, lahko se tudi nadoknadi čez vikend, če med tednom ne gre.

400 stopnic ni tako malo, naslednjič jih mogoče prehodi v tempu, ali preteči, pa že narediš nekaj za CV zdravje
smile-1.gif

Preden greš naslednjič dat kri, se javi, ti naredim spisek kaj vse bi bilo vredno preverit, pa če si nad 40, to tudi omeni.

Se je kaj takega zgodilo, služba, familija, sprememba v prehrane, okoli tistega časa, ko si potem začel hujšat, kakršnakoli sprememba v "dnevni rutini"?

B81

22. jul 2007
36.891
10.461
113
Jemaj sem Železo s C vitaminom, in je šlo v normalo, ker sem ga prej imel premalo.
Pečemo na sončničnem olju, klasika, že premišljujem o tem da bi pekli na sv. masti, sicer pa jem čim manj mastno hrano. Sicer je konopljino olje super za O3 in O6, ker ima pravo razmerje, zato sem sklepal, da je to ok. Res da sem imel čudno prebavo, menda zaradi gastritisa, naprej so jo uredile tablete (pantoprazol), potem pa napotki gastroenterologa.

Dan je enostavno prekratek, vendar nadoknadim za vikend, ko spim VSAJ 7 ur dnevno
smile-1.gif

Star pa sem 35 (stari ded)
smile-1.gif

Takrat, ko se mi je to začelo, vse kar se spomnim je, da sem začel delati smutije (jabolko, banana, activia jogurt, zelena solata, korenje, žlica kon. olja, bučke), 2 dcl dnevno. In pa, dal sem ven spodnjo desno šestico, kjer me je "doc" pičil 8 krat, enkrat zgrešil in je steklo po ustih in vse skupaj ni nič prijelo in mi je bolj kot ne na živo lomil zob, po tem pa sem mesec dni jemal Nalgesin S (najvišjo dnevno dozo) kak dan pa Lekadol (tudi po 8 dnevno). Ni šlo drugače, ker sem popizdeval vsaki dan, težko razumet, ja vem. Mislim da bi moral tudi na kak jetrni test (od alkohola ne more bit nič narobe).

Ok, hvala za napotke, menda bom drugi mesec šel spet kri dat, da vidim zdaj cink, železo in D vit., ti trije me najbolj zanimajo .

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
No, če si hujšal zaradi smutijev, potem je odgovor dokaj jasen. Verjamem pa, da je takrat bilo telo izčrpano, ker smuthi pač ni hrana za moškega, mogoče pri babah špila, ampak za deca to ni. Tako da tu se ne sekiraj, saj veš vzrok
smile-1.gif

Maščobe se rabijo, sončnično olje je najslabša oblika maščob, verjento z njim izničiš vse, kar s konopljinim dobiš dobrega.

Če se ne motim si tudi testiral holesterol pa si ga imel premalo? ali pa je bil to nekdo drug. V glavnem se holesterol rabi, že zaradi testosterona, da ne omenjam ostalih, pomembnih, hormonov. Tako da pametno je tudi to dodati na seznam testov, in pa estradiol, da veš kje je problem, če bi bilo testosterona premalo.

Javi se takrat, pa naredimo seznam kaj vse, sicer bo stalo cca 100 eur, ampak za zdravje to ni nek strošek.

B81

22. jul 2007
36.891
10.461
113
Ja, HDL premalo, LDL preveč. Testosteron v zgornji meji (ampak pred 2 leti). Eh letos sem za preglede dal že toliko, da me 100 eur ne skrbi, ker pač hočem vedet vsaj približno
smile-1.gif

Ok tnx!