vezana vloga - depozit

monaco

gps navigator
19. jul 2007
3.640
0
36
www.ramsak.si
Probanka zaprla svoja vrata. 4,5% letno so bile kar lepe obresti... Kam naložit 11k € za 3-5 let, da bodo najvišje obresti? V mislih imam predvsem razne vezane vloge, ne kakšnih divjih naložb...

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.081
6.930
113
pri taščici
Je ba, me zanima kako lahko predčasno prekinejo depozit, ki je bil sklenjen na osnovi neke pogodbe. (saj v njej ni bilo tega clena)? Sicer pa nisi prvi ki me je to vprašal v zadnjem času.
Pa nimam odgovora, ker 4,5%ti nihče več ne garantira. Se pol manj težko. Po moji grenki izkušnji (se ni dokoncna) ti niti vzajemnih skladov ne želim svetovati.

Nazadnje urejeno:

karamarko

Pripravnik
29. sep 2014
365
0
16
depoziti.si je očitno od sberbank vaba

Monaco, kaj pa če bi malo razdelil naložbo? Nekaj v vezavo, nekaj v vzajemne sklade. Izbereš top 3 po donosu za zadnjih 3-5 let. Lahko greš tudi v bolj konzervativne sklade kot so obvezniški ali mešani (obvezniško-delniški).

Poglej tudi, če imajo kje akcijo in nimajo vstopne provizije.

DMX

Fizikalc
20. avg 2007
2.333
15
38
RAIFFEISENFONDS

zmaga.gif

Generik

Guru
14. maj 2011
3.901
1.279
113
ksz

Zavedati se je potrebno, da je ECB dala na depozite bank negativne obresti, da bi se denar hitreje obračal (da bi začeli dajati posojila itd.). Po domače to pomeni, da več ko banka drži denarja pri sebi, več negativnih obresti plača. Posledično, če imaš kot komitent banke gor denar, povzročaš bankam strošek. Zato je realno pričakovati še nižanje pozitivnih obresti na bančne depozite.
Jaz samo čakam, da bodo banke začele z nečim takim - "ker je vaš denar pri nas na varnem, vam bomo zaračunali xy EUR" ... Vsaj dokler bo ECB imel negativne obresti-...

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
sklade brez provizije imajo v februarju pri www.alta.si
nekaj sem se tudi sam šel menit, pa zgledajo kr ok. sploh v primerjavi z iliriko :bruh

monaco

gps navigator
19. jul 2007
3.640
0
36
www.ramsak.si
Citat:
Uporabnik Fusion pravi:
sklade brez provizije imajo v februarju pri www.alta.si
nekaj sem se tudi sam šel menit, pa zgledajo kr ok. sploh v primerjavi z iliriko :bruh
Ja, samo pri njih so letni stroški vodenja višji od letnih donosov pri cca 5k€ sredstev...

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
kolk so men razložli jih ni. Če se "vežeš" na 8 let, na začetku res plačaš, ampak po 8 letih to dobiš nazaj nakazano. dodatnih položnic pa od njih ne dobiš.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.081
6.930
113
pri taščici
Skladi so vsaj včasih iImel si samo vstopno in včasih še izstopno provizijo.

"letna provizija" pa je bila "vračunana v VEP.
nekoč sem sklade spremljal tule
http://vzajemci.com/statistika
zdaj mi jih ni treba več
Sicer pa imajo nekateri lep donos (90% v enem letu... )
Če daš v vsakega jurja (ali pa samo po nekaj sto evrov kot jaz nekoč) lepo razpršiš naložbo in upaš da ne boš ravno najmanj donosne izbral.
Je pa zanimivo potem ob prodaji davčno napoved izpolniti... (razen če je sedaj že kaj bolje informacijsko podprto)

monaco

gps navigator
19. jul 2007
3.640
0
36
www.ramsak.si
Citat:
Uporabnik Fusion pravi:
kolk so men razložli jih ni. Če se "vežeš" na 8 let, na začetku res plačaš, ampak po 8 letih to dobiš nazaj nakazano. dodatnih položnic pa od njih ne dobiš.
Alta ima 6,48€ letni strošek vodenja trgovalnega računa in 18€ ležarine za vrednostne papirje...

harigast

Pripravnik
20. okt 2007
600
1
18
Ljubljana
Citat:
Uporabnik monaco pravi:
Citat:
Uporabnik Breyton pravi:
Poglej tule : http://www.depoziti.si/

Osebno bi raje vlozil v kakšne delnice sklade itd
Problem delnic in skladov je v tem, da si z donosom v 5 letih niti stroškov vodenja in teh provizij v večini primerov ne pokriješ...

Kar seveda niti slučajno ni res-kar lahko zlahka preveriš na vzajemci.com Sam imam precejšen znesek vložen v infond life in je bil donos samo letos 10.10% v 5 letih pa 134.00%. Sam delujem tako,da ob trendu navzdol nemudoma poberem vse razen ene enote in se vrnem,ko je spet zeleno. za zdaj se je obneslo.

monaco

gps navigator
19. jul 2007
3.640
0
36
www.ramsak.si
Citat:
Uporabnik harigast pravi:
Citat:
Uporabnik monaco pravi:
Citat:
Uporabnik Breyton pravi:

Problem delnic in skladov je v tem, da si z donosom v 5 letih niti stroškov vodenja in teh provizij v večini primerov ne pokriješ...

Kar seveda niti slučajno ni res-kar lahko zlahka preveriš na vzajemci.com Sam imam precejšen znesek vložen v infond life in je bil donos samo letos 10.10% v 5 letih pa 134.00%. Sam delujem tako,da ob trendu navzdol nemudoma poberem vse razen ene enote in se vrnem,ko je spet zeleno. za zdaj se je obneslo.
A ni bistvo vzajemcev v tem, da drugi skrbijo za to uravnavanje sredstev... nisem še slišal, da bi kdo pri vzajemcih kupoval in prodajal enote glede na trende... v tem primeru trguješ z delnicami!

harigast

Pripravnik
20. okt 2007
600
1
18
Ljubljana
Infond life je sestavljen iz cca. 500 različnih papirjev iz iste panoge-zdravstvo,farmacija,proizvodnja med. pripomočkov in trend v panogi je bolj ali manj signikativen za vse. V bistvu z delnicami trguje upravitelj sklada,ki očitno ve kaj dela,jaz pa se na podlagi rezultata odločam sam. Prehodi med 17 različnimi skladi v skupini so brezplačni,izstopne provizije ni,vstopne pa tudi ne,ker nekaj vedno pustim gor.
PS Infond Life je trnutno v akciji se pravi brez vstopne provizije.

Nazadnje urejeno:

karamarko

Pripravnik
29. sep 2014
365
0
16
Citat:
Uporabnik harigast pravi:
Citat:
Uporabnik monaco pravi:
Citat:
Uporabnik Breyton pravi:

Zakaj pa vse razen ene enote? Ti zaprejo račun za dotični sklad, če vse pobereš ven?

harigast

Pripravnik
20. okt 2007
600
1
18
Ljubljana
Če pobereš vse,moraš še enkrat plačati vstopno provizijo pri ponovnem nakupu*ena enota tukaj pa je 28€,tako da ni panike.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.081
6.930
113
pri taščici
In kakšna je vstopna provizija?
Včasih si vstopno provizijo plačal pri vsakem vplačilu, v % od vplačila.
Prehodi med skladi so pa res že nekaj časa zastonj marsikje/povsod?

harigast

Pripravnik
20. okt 2007
600
1
18
Ljubljana
Odvisno od višine pologa, se mi zdi od 1 do 3% Trenutno je zastonj.Sam sem dal vse naenkrat (dediščino) 170 000€ in sem dobro pokasiral letos 15 000 čistega. Sem imel več sreče kot pameti. Dobiček sem pobral,glavnico pa razpršil naokoli,da ne bi bilo kakšnih negativnih presenečenj.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
Citat:
Uporabnik monaco pravi:
Citat:
Uporabnik Fusion pravi:
Alta ima 6,48€ letni strošek vodenja trgovalnega računa in 18€ ležarine za vrednostne papirje...
mogoče za delnice. Za sklade pa so mi rekli, da ni nič, ker sem jih 3x vprašal.
poslovanje z delnicam so mi odvsetoval, ker pač nimam tolk financ in seveda znanja.

kar se donosa tiče, so mi rekli, da ko sklad pade za 7%, ga menjajo. (če sem si prov zapomnu oz razumel, ker nisem iz teh vod)
So pa oni zato tam, da skrbijo za te menjave skladov. Vsake tolk časa pa mal pokličejo pa povejo kje si.

Glede vstopnih provizij je v februarju ni. Je pa seveda dovisno od načina poslovanja.
Lahko greš v sklad, pa tam "glavnico" vsak mesec povečuješ. Tukaj plačaš 4% provizije za vsako vplačilo.
Lahko imaš sklad in mesečna vplačila ločeno. Če v frebuarju vložiš v sklad nimaš nič provizije. Za mesečna vplačila pa ti izračunajo glede na "vezano dobo". Plačaš takoj (oz se da nekak po obrokih), vendar to potem na po končani "vezani dobi" dobiš vrnjeno nazaj na trr oz v sklad.

Tko so men predstavli oz tko sem si jst zapomnu in razumel.