vezana vloga - depozit

Matej

Fizikalc
24. jul 2007
1.992
2
38
Znotraj enega DZUja ne.

Dolgo casa nazaj je blo pa res tako da se je menjava smatarla kot prodaja in spet nakup tock.

hgard

Guru
22. jul 2007
4.096
590
113
ksz

Gorenjska banka ima zdaj akcijo depozitov 2% za dve leti. Ni veliko, je pa največ kar sem našel.

igi

Guru
13. okt 2007
5.639
1.225
113
Celje
Citat:
Uporabnik harigast pravi:
Citat:
Uporabnik monaco pravi:
Citat:
Uporabnik Breyton pravi:
Poglej tule : http://www.depoziti.si/

Osebno bi raje vlozil v kakšne delnice sklade itd
Problem delnic in skladov je v tem, da si z donosom v 5 letih niti stroškov vodenja in teh provizij v večini primerov ne pokriješ...

Kar seveda niti slučajno ni res-kar lahko zlahka preveriš na vzajemci.com Sam imam precejšen znesek vložen v infond life in je bil donos samo letos 10.10% v 5 letih pa 134.00%. Sam delujem tako,da ob trendu navzdol nemudoma poberem vse razen ene enote in se vrnem,ko je spet zeleno. za zdaj se je obneslo.

Ampak ti "skočič ven" iz enega sklada in prestaviš v drugega (recimo da zadaneš pravega). Ne skačeš v denar in nazaj v sklad.

karamarko

Pripravnik
29. sep 2014
365
0
16
@harigast torej, če pustim na računu sklada eno enoto, mi ob ponovnem nakazilu ni potrbeno vplačat vstopne provizije? good to know

karamarko

Pripravnik
29. sep 2014
365
0
16
Citat:
Uporabnik Fusion pravi:
kar se donosa tiče, so mi rekli, da ko sklad pade za 7%, ga menjajo.

Kaj imaš to neko upravljanje premoženja, da ti lahko sami menjujejo sklade? Ker, če ti normalno vložiš v sklad, ti nič ne menjajo skladov.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
Citat:
Uporabnik karamarko pravi:
Citat:
Uporabnik Fusion pravi:
kar se donosa tiče, so mi rekli, da ko sklad pade za 7%, ga menjajo.

Kaj imaš to neko upravljanje premoženja, da ti lahko sami menjujejo sklade? Ker, če ti normalno vložiš v sklad, ti nič ne menjajo skladov.

za take, ki se na to spoznajo je to minus. Za take ki o tem nimajo pojma, pa je to z mojga vidika dobra storitev. In tako storitev rabi folk, ki po forumih sprašuje kam nej da dnar.

Tukaj gor sta samo dve vrsti ljudi, taki ki nimajo pojma in bi radi kak € nekam dal in upal, da bo kaj zrastlo.
In taki, ki se na to dobro spoznajo, vendar čisto nič ne razumejo tistih v zgornji vrstici
wink-1.gif

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
Popravek!!
Ne menjajo oni skladov, ampak upravljajo znotraj sklada.
Lahko pa jim jst rečem, da mi naj zamenjajo sklad.
Sem še enkrat vprašal, pri takem načinu poslovanja, je vse brezplačno.

Matej

Fizikalc
24. jul 2007
1.992
2
38
Na celoten znesek. To je upravljalska provizija.

Je pa ta provizija ze vkalkulirana v VEP

Nazadnje urejeno:

karamarko

Pripravnik
29. sep 2014
365
0
16
Citat:
Uporabnik Fusion pravi:
za take, ki se na to spoznajo je to minus. Za take ki o tem nimajo pojma, pa je to z mojga vidika dobra storitev. In tako storitev rabi folk, ki po forumih sprašuje kam nej da dnar.

Tukaj gor sta samo dve vrsti ljudi, taki ki nimajo pojma in bi radi kak € nekam dal in upal, da bo kaj zrastlo.
In taki, ki se na to dobro spoznajo, vendar čisto nič ne razumejo tistih v zgornji vrstici
wink-1.gif

Relax
cool-1.gif
ni bla kritika ampak čist legitimno vprašanje. Prvič slišim za to, da bi ti oni kaj menjavali. Ali med skladi, še manj pa znotraj sklada. Znotraj DZU misliš ali prav znotraj sklada? Ker sklad ima ponavadi neke dolgoročne, strateške naložbe v delnice, obveznice, sklade itd., ki se ne menjavajo prav pogosto.

Daj prilimaj link do tega produkta.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.082
6.932
113
pri taščici
Dvomim da je tak produkt,
V tej temi je toliko polresnic da kar ne morem verjet. Saj počasi se kažejo resnice, ki so praktično še vedno enake kot pred desetletjem ko sem bil najbolj v teh vodah.
Vsaj včasih:
-je bila upravljalska provizija obračunana v vrednosti VEP (to je nekdo malo višje že napisal. )
- si ob vstopu in včasih tudi izstopu plačal nekaj % provizije ( največkrat samo ob vstopu ob kakšni akciji še tega ne)
- točke med skladi iste DZU si zadnji cca 10 let (prej pa ne) lahko brezplačno prenašal. Ne vem pa kako je če prodaš skoraj vse (razen ene točke), dvigneš gotovino i in jih kasneje (čez en mesec) daš v drug sklad. Najbrž ti spet vstopno provizijo zaračunajo. Provizije se znebiš - je ne plačaš samo pri direktnem prehodu v drug sklad.

Dvomim da DZU lahko hendla brez tvoje vednosti in soglasja sredstva med skladi. Seveda pa je njeno osnovno poslanstvo, da hendla s sredstvi (delnice, obveznice, gotovina...) ki jih je kupila za sredstva ki so jih zaupali vlagatelji.

Zanimivo, da se na najde DZU (ali se ne sme), ki bi bila plačana na osnovi (ne)uspešnosti sklada. Če bi sklad imel izgubo, bi del izgube morala sama kriti.
Tako pa je plačana v enakem znesku ne glede na donos sklada. Dobro, nek stabilen donos ji zagotovlja večja sredstva vlagateljev. (in posledično višji zneski od vstopne in upravljalske provizije

Pa prosim da ne mešate VS in direktenega trgovanja z vrednostnimi papirji. Ker je precej razlike. Tako v rizikih, donosih, stroških, postopkih...

Nazadnje urejeno:

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
Citat:
Uporabnik karamarko pravi:
Citat:
Uporabnik Fusion pravi:

wink-1.gif

Relax
cool-1.gif
ni bla kritika ampak čist legitimno vprašanje. Prvič slišim za to, da bi ti oni kaj menjavali. Ali med skladi, še manj pa znotraj sklada. Znotraj DZU misliš ali prav znotraj sklada? Ker sklad ima ponavadi neke dolgoročne, strateške naložbe v delnice, obveznice, sklade itd., ki se ne menjavajo prav pogosto.

Daj prilimaj link do tega produkta.

http://www.alta.si/abs

monaco

gps navigator
19. jul 2007
3.640
0
36
www.ramsak.si
Mi lahko kdo prosim razloži stroške teh DZU oz skladov.

Primer.

Imam 10000€ in jih vložim v tem mesecu, ko je akcija brez vstopne provizije v sklad. VEP je npr 10€. Torej dobim 1000 VEP ali je tu še kakšna provizija in jih dobim manj?

Čez čas vložim še 1000€. Takrat ni več akcije o vstopni proviziji. Predpostavljamo, da je VEP še vedno 10€. Koliko jih dobim za teh 1000€?
Plačujem še kakšne fiksne letne stroške vodenja/upravljanja ali kaj podobnega?
Čez pol leta VEP naraste na 11€ in se odločim, da bom 1000 enot prodal. Dobim zanje 11000€ ali je kakšna provizija?
Kaj pa če prodam vse, plačam kakšne stroške?
Prenos med samimi skladi znotraj iste DZU je očitno že nekaj časa povsod brezplačen.
Kaj pa recimo če sem prodal vse razen ene enote in se potem odločim, da bom spet vložil 10000€ v sklad kjer je VEP 10€? Provizija, stroški??

Ker s temi stroški je precej mutenja vse skupaj...

Matej

Fizikalc
24. jul 2007
1.992
2
38
Tudi ti si v tem post-u napisal nekaj pol-resnic, pri osnovah.

Ti nikoli ne prenasas tock, ampak se na dan menjave po trenutni vrednosti vepa pogleda znesek in se za ta znesek kupijo tocke sklada, saj je povsod vrednost vep-a drugacna. Logicno pa je ce ti realiziras izgubo ali dobicek in potem zopet vstopis v isti ali drugi sklad da je vstopna provizija.

Obdavcitev je po sistemu fifo, first in first out in nima nobene veze ce ti pustis eno tocko not pa ostale prodas.

Upravljalska provizija ( ki dolgorocno nqjbolj zajeda donose) je njen izplen logicno visji ce na vlozke delajo pozitivne donose, matematika...

Dzu znotraj sklada hendla za vse enako, joze ki vplacuje 30e je delezen iste nalozbene politike, ki pa je znana vnaprej. Nad tem bedi atvp.

Tveganje vedno prevzame stranka v plus in minus, ne razumem zakaj bi to prevzel dzu. Bo pa ob dobrem upravljanju valda vec vplacil, pa ceprav npr.balkanske sklade ponuja 10,dzujev.

Seveda obstajajo produkti znotraj dzujev, kjer ti dolocis financni cilj in dobo varcevanja in ti oni npr najprej mesecne vlozke ali enkratno vplacilo plemenitijo v delniskih vmes mesanih in na koncu obvezniskih skladih. V teh primerih ponudijo kaksen procent manj pri vstopnih stroskih. Te placas itak samo enkrat, docim upravljalsko pa skoz.

Matej

Fizikalc
24. jul 2007
1.992
2
38
V prvem primeru dobis 1000 tock, v drugem pa ob 3% vstopni za 9700 eur /10.

Glede obdavcitve pri izplacilu vedno placas davek na dobicek ki gre takole:

Ce si lastnik tock manj kot 1,leto placas 25%,davka OD dobicka, v tvojem primeru 250,eur

Ce si lastnik od 1-5 20%
5-10 let 15%
10-15 10%
15-20 5%
Nad 20 nic

Torej pri mesecnih vplacilih ti po 20 letih in enem dnevu ne placas davka samo na prvi mesec vplacila. Na drugi mesec do petega leta 5% od dobicka itd

Nic ni mutke tle. Vec kot placas davka na dobicek boljse je zate!

Aja pa se to, ce se ti odlocis kupit tocke ti jih vedno kupijo z enodnevnim zamikom. Torej vplacas danes kupijo jutri.

Nazadnje urejeno: