vezana vloga - depozit

SHARK1

Globus
3. okt 2012
3.643
2
36
Še ena opomba: ta upravljalska provizija tudi pojasni,zakaj ima večina DZU-jev zelo pogosto akcije z 0% vstopno provizijo...zato ker jim je v interesu,da zberejo čim več kapitala,ker itak potem služijo z upravljalsko provizijo.
Sicer pa s tem ni nič narobe,dokler delajo dober donos! Z veseljem jim dam tudi 20% provizije,če mi naredijo 40% donos
smile-1.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.081
6.930
113
pri taščici
Včeraj (ali v teh dneh enkrat) so prišli na trg vsi depoziti iz probanke. In glede na to kakšne obresti so bile tam, predvidevam da jih ni malo. Tako da, denarja je v teh dneh na trr kot snega v Himalaji.

karamarko

Pripravnik
29. sep 2014
365
0
16
Imajo kje graf donosa za zadnjih 5, 10 let tega produkta?

Moj predlog je, da na vzajemcih vložiš v top 5 skladov po donosnosti zadnjega leta (mogoče treh) in gledaš, da vsi vlagajo v različne naložbe (ali geografsko ali glede na vrsto naložbe). Odločitev je pa seveda tvoja.

SHARK1

Globus
3. okt 2012
3.643
2
36
Citat:
Uporabnik karamarko pravi:
Moj predlog je, da na vzajemcih vložiš v top 5 skladov po donosnosti zadnjega leta (mogoče treh)

Zakaj pri odločitvi gledat enoletno donosnost sklada?
sprasujem se.gif

Sigurno je boljša ideja,da se gleda vsaj 5 ali še bolje 10-letno donosnost in se odločiš na podlagi tega.
Kaj ti pove donosnost zadnjega leta? Ponavadi bolj malo,ker najboljšo enoletno donosnot dosegajo specializirani skladi (zlato,balkan,kitajska,japonska,nafta,slovenija...vsako leto torej druga panoga ali regija),ki pa ponavadi na dolgi rok ne dosegajo povprečne letne donosnosti splošnih delniških svetovnih skladov (Infond Beta,Alta Global,NLB Svetovni...)

Matej

Fizikalc
24. jul 2007
1.992
2
38
Men je to debilen nasvet. Kokr so te tvoji top skladi v zadnjih treh letih delal nevem kaksen hud donos je tak laho tudi padec.

Bolje bi bilo da vzame TOP 5 skladov ki imajo v zadnjih 5 letih NAJSLABSI donos.

monaco

gps navigator
19. jul 2007
3.640
0
36
www.ramsak.si
Neko postopno varčevanje z minimalnim mesečnim vložkom imam v Raifeisen EuroAsien Aktien. Ko sem začel so bili zelo dobri donosi, potem pa je 2008 vse padlo na manj kot začetno raven in so komaj zdaj prilezli na nivo iz 2007...

Nasvet da vložiš v sklade z top donosom zadnjih 5 let se mi zdi smiselen vkolikor zadevo toliko spremljaš, da boš ko se začne trend obračat hitro prestavil v drugi sklad...

karamarko

Pripravnik
29. sep 2014
365
0
16
Citat:
Uporabnik Matej pravi:
Men je to debilen nasvet. Kokr so te tvoji top skladi v zadnjih treh letih delal nevem kaksen hud donos je tak laho tudi padec.

Bolje bi bilo da vzame TOP 5 skladov ki imajo v zadnjih 5 letih NAJSLABSI donos.

Zakaj? Ker avtomatično sklepaš, da bo naslednjih 5 let rast, ker je zadnjih 5 let padalo? Mogoče bo še naslednjih par let padalo.

Tisti, ki pa rastejo zadnja 3 leta, so pa očitno v pozitivnem trendu in predvidevam, da če razpršiš naložbo (geografsko in vrsto naložbe) med 5 skladov, je mala verjetnost, da se bo vsem obrnil trend.

Govoriti o debilnih nasvetih.. oboje je loterija in če si tako prepričan, da tvoj nasvet ni debilen, mi garantiraj donos po tvojem nasvetu.

@fusion
Tale alta abs zgleda ok. Farmacija je pa eno od področij, ki ima stalno rast, tako da je to dobra kombinacija.

Matej

Fizikalc
24. jul 2007
1.992
2
38
Hmm

Nekaj so globalni skladi, nekaj je pa ozko usmerjen sklad samo v farmacijo.

In ce je nek sklad na zgodovinsko nizki vrednosti, cetudi se bolj pade bo prej ali slej posilajo sonce. V preteklosti se je to dogajalo na cca 8 let.

Prihodnost in pa kje se skriva soncek ti bo pa povedal Danny.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.081
6.930
113
pri taščici
Jaz bi vložil tudi v različne bph (poleg različnih skladov). Stane te samo nekaj časa, pa provizija ki jo plačaš banki za vplačilo.

Matej

Fizikalc
24. jul 2007
1.992
2
38
No ja, dons majo DZUji vsi po 500 skladov in je bolj smiselno ravno zaradi menjave met vse znotraj ene DZU

SHARK1

Globus
3. okt 2012
3.643
2
36
Citat:
Uporabnik monaco pravi:
Nasvet da vložiš v sklade z top donosom zadnjih 5 let se mi zdi smiselen vkolikor zadevo toliko spremljaš, da boš ko se začne trend obračat hitro prestavil v drugi sklad...

Ti pa tvoje obračanje trenda
rolleyes-1.gif

Če bi bilo to v praksi tako preprosto,skoraj nobenemu nebi bilo treba hodit v službo,samo vložili bi in ob "obračanju trenda" prestavljali v druge sklade! In če misliš da je to res tako enostavno,zakaj se sploh truditi s skladi? Kupiš direktno delnice in ob obrnitvi trenda "prestaviš" v drugo delnico in služiš na polno! Ali pa še lažje,odpreš si trgovalni račun,si izbereš neko zelo likvidno delnico in z njo trguješ dnevno (namig: trend se obrne vsaj 10x v času enodnevnega trgovanja,torej mala malica zate,ki obvladaš obrat trenda)
smirk-1.gif

Nazadnje urejeno:

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.081
6.930
113
pri taščici
Je bilo pred kakšnim letom po tv(mislim da nanj rtv), naslova se ne spomnim) , kako so po svetu ful zmogljivi računalniki, ki poberejo večino smetane pri teh 'obračanjih" trenda. To naredijo v nekaj milisekundah.

monaco

gps navigator
19. jul 2007
3.640
0
36
www.ramsak.si
Citat:
Uporabnik SHARK1 pravi:
Citat:
Uporabnik monaco pravi:

Ti pa tvoje obračanje trenda
rolleyes-1.gif

Če bi bilo to v praksi tako preprosto,skoraj nobenemu nebi bilo treba hodit v službo,samo vložili bi in ob "obračanju trenda" prestavljali v druge sklade! In če misliš da je to res tako enostavno,zakaj se sploh truditi s skladi? Kupiš direktno delnice in ob obrnitvi trenda "prestaviš" v drugo delnico in služiš na polno! Ali pa še lažje,odpreš si trgovalni račun,si izbereš neko zelo likvidno delnico in z njo trguješ dnevno (namig: trend se obrne vsaj 10x v času enodnevnega trgovanja,torej mala malica zate,ki obvladaš obrat trenda)
smirk-1.gif
Ravno o tem govorim. Pri delnicah so nihanja velika, moraš spremljat, vse se obrača. Pri skladih so manjša in si npr rečeš ko gre recimo 10% dol s parimi kliki prestaviš v drugega in počakaš da se vrne na isto raven. Pač da se izogneš dolgim padanjem. 2007 sem to želel narediti pri Raifeisnu, pa je bil postopek prekompliciran, svetovalci so pa trdili, da ne bo več padalo (in jaz sem jih poslušal, ker itak ni šlo za veliko vrednost). Ko pa to delaš sam s parimi kliki ko/če imaš čas pa ne vidim razloga zakaj ne bi občasno to naredil...