vezana vloga - depozit

monaco

gps navigator
19. jul 2007
3.640
0
36
www.ramsak.si
Citat:
Uporabnik Matej pravi:
V prvem primeru dobis 1000 tock, v drugem pa ob 3% vstopni za 9700 eur /10.

Glede obdavcitve pri izplacilu vedno placas davek na dobicek ki gre takole:

Ce si lastnik tock manj kot 1,leto placas 25%,davka OD dobicka, v tvojem primeru 250,eur

Ce si lastnik od 1-5 20%
5-10 let 15%
10-15 10%
15-20 5%
Nad 20 nic

Torej pri mesecnih vplacilih ti po 20 letih in enem dnevu ne placas davka samo na prvi mesec vplacila. Na drugi mesec do petega leta 5% od dobicka itd

Nic ni mutke tle. Vec kot placas davka na dobicek boljse je zate!

Aja pa se to, ce se ti odlocis kupit tocke ti jih vedno kupijo z enodnevnim zamikom. Torej vplacas danes kupijo jutri.
Ok, davek mi je jasen, niti ni bilo to vprašanje. Zanimajo me zgolj stroški povezani z DZU. In še vedno nimam odgovora na večino mojih vprašanj
smile-1.gif

Kar se pa davka tiče... če imaš 4% donosnost je realno samo 3, če si prodal prej kot v enem letu...

Matej

Fizikalc
24. jul 2007
1.992
2
38
Itak, zato pa v skladih naceloma varcujes in ne spekuliras. Ce te zanimajo vsi stroski, jih imas na vzajemci.com za vsak sklad posebaj.

Pa bolj logicno zq tebe kot bodocega varcevalca v skladih so celotni stroski povezani s tvojo investicijo. Ta strosek z davkom pa kot vidis ni zanemarljiv.

Aja pa ne govor da ti je jasno to z davkom ker si napisal res neumnost. Se enkrat, davek placas OD DOBICKA.

Matej

Fizikalc
24. jul 2007
1.992
2
38
Pa se to, tud ce je sam tri je to trenutno 50% vec kot na banki - trenutno.

Skladi so za ljudi kinso pripravljeni bit not 5+ let in SE ZAVEDAJO tveganja. Dolgorocno gledano je ok da imas 6‰ plusa (nerodno je operirat s takimi stavki ampak vseeno). Financna nepismenost se vidi tud v tem razmerju nalozenega denarja v sklade. Slovenci imamo skoraj vse v delniskih se pravi najbol rizicnih ce ne celo ozko usmerjenih delniskih. Docim tujina ima kar precej v mesenih obvezniskih in denarnih skladih.

monaco

gps navigator
19. jul 2007
3.640
0
36
www.ramsak.si
Citat:
Uporabnik Matej pravi:
Itak, zato pa v skladih naceloma varcujes in ne spekuliras. Ce te zanimajo vsi stroski, jih imas na vzajemci.com za vsak sklad posebaj.

Pa bolj logicno zq tebe kot bodocega varcevalca v skladih so celotni stroski povezani s tvojo investicijo. Ta strosek z davkom pa kot vidis ni zanemarljiv.

Aja pa ne govor da ti je jasno to z davkom ker si napisal res neumnost. Se enkrat, davek placas OD DOBICKA.
Kaj sem pa jaz drugega napisal pri davku? Ima 4% donosnost in ce od teh 4% placas 25% davka je dobicek kot pri 3% donosnosti...

Ja, zanimajo me dejanski celotni stroski. In ne gre za spekuliranje temvec za idejo, da bi tudi sredstva, ki so namenjene obracanju in ne dolgoročnemu varcevanju sproti nalagal v sklade, namesto da par mesecev ležijo na bancnem racunu. In tu je se kako pomembno ce stroski presezejo donosnost!

Matej

Fizikalc
24. jul 2007
1.992
2
38
Sej to ti govorim, slaba oz.nevarna ideja. Ce denar das v sklad za par mesecev se temu ne rece varcevanje ampak tvegana nalozba oz spekulacija.

kand

Pripravnik
1. okt 2007
50
0
6
Citat:
Uporabnik Matej pravi:
Sej to ti govorim, slaba oz.nevarna ideja. Ce denar das v sklad za par mesecev se temu ne rece varcevanje ampak tvegana nalozba oz spekulacija.

Po mojem ni bilo tako mišljeno. Vlaganje v sklade ali delnice je v bistvu dolgoročno najboljše tako, da vsak mesec dokupiš za neko ceno, saj to blažiš nihanje in v času padanja dejansko poceni kupiš več. Seveda, če je namen sredstva tam pustiti dolgoročno.

monaco

gps navigator
19. jul 2007
3.640
0
36
www.ramsak.si
Samo te provizije so kar ubijalske...
Primer (če narobe računam me prosim popravite):
10000€, VEP 10€, 4% vstopni stroški.
Za 10000€ dobiš 960 enot premoženja.
V dveh letih sicer VEP naraste na 11€, toda upravljalska provizija je 2,4% letno.
Če sredstva prodaš dobiš iz teh 10000€ namesto teoretičnih 11000€ celih 10053€ (odšteta vstopna provizija in upravljalska za dve leti). Od teh 53€ plačaš še 10,6€ davka in ti na koncu ostane 42,4€ dobička.

Če bi denar dal na vezano vlogo za 24 mesecev bi dobil 393€ obresti. (sberbank 1,95%)

V čem je zdaj prednost varčevanja v skladih? Sploh če ne greš v delniške sklade (kar je bilo tudi zgoraj napisano kot ne najboljša možnost)...

SHARK1

Globus
3. okt 2012
3.643
2
36
Narobe računaš,upravljalska provizija sploh ni pomembna,dokler je donos sklada dober
cheer.gif

Z upravljalsko provizijo se sploh ne obremenjuj,pomemben je samo končen donos sklada. Sploh pa se nikoli ne odšteva od donosa,ampak je vanj že vključena.
Kaj je prednost varčevanja v skladih? Povprečni (dolgoletni) donos skladov je okoli 6 do 8%,na vezanih vlogah pa od 1,5 do 3%. Zdaj obrestno obrestni račun,pa zračunaj razliko v donosu na naprimer 20 ali 30 let
grims-1.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.081
6.930
113
pri taščici
Upravljalska provizija pri VS je običajno vkalulirana v vrednosti VEP. Daj link kjer si ti pobral da to ni res, oziroma da ti drugače sklepaš.
torej je po enem letu VEP 11 evrov, ti pa imaš 9600*11. Pa davek plačaj od dobiščka

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.081
6.930
113
pri taščici
vidim da je shark isto napisal.
Shark: kaj je to dolgoletno varčevanje; 10, 20, 50 let?
Najbolj primerno je res tako kot je nekdo zgoraj vpisal, mesečna vplačila s katerim razbiješ tveganje da na špici vložiš večja sredstva in potem še mesečna izplačila da razbiješ, da ne dvigneš takrat ko si v luknji.
POtem pa se najde upravljalec (in ATVP) ko ti leto po prodaji pošlje zahtevek, češ da so ti preveč izplačali. Ja, tudi to je možno v slo. Pa ni šlo za tipkarsko napako, ampak za "goljufanje z vrednostjo delnic v skladu.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.081
6.930
113
pri taščici
Bog nedaj da si 2006-2008 vplačeval v sklade(takrat je bil največji bum, stalno po radijih, medijih, jumbo plakati... ) . Boš še precej let čakal na 8% letni donos. Se spomnim kako so me avgusta 2008 pumpal da bi dal večja sredstva v sklade in zavarovanja vezana na sklade (čisto v špici)

SHARK1

Globus
3. okt 2012
3.643
2
36
To kar si napisal,je seveda res,ampak po drugi strani je pa manipulacija
cool-1.gif

Pri skladih vedno lahko najdeš obdobje,kjer je donos slab ali negativen...pa tudi obdobje,kjer je donos odličen...zato se vedno gleda dolgoročno povprečje (in to povprečje vseh skladov,ne samo enega).
DZU-ji prav tako na nek način manipulirajo s podatki o donosih njihovih skladov: če ima nek DZU v svojem portfelju naprimer 20 različno regijsko in panožno usmerjenih skladov,ni vrag,da ne bo izmed teh vsaj en dosegel vsako leto +40% donosa ali več...eno leto balkan,drugo leto zlato,tretje leto kitajska,četrto leto nafta,peto leto zdravstvo..itd...manipulacija pa je zato,ker donose ostalih 19 vsako leto zamolčijo
crazy1.gif

monaco

gps navigator
19. jul 2007
3.640
0
36
www.ramsak.si
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Upravljalska provizija pri VS je običajno vkalulirana v vrednosti VEP. Daj link kjer si ti pobral da to ni res, oziroma da ti drugače sklepaš.
torej je po enem letu VEP 11 evrov, ti pa imaš 9600*11. Pa davek plačaj od dobiščka
Ok, hvala za pojasnilo. Povsod je pisalo Upravljalska provizija x% in pri pojasnilih, da se odšteva od sredstev vlaganja in plača 1x letno ali 1x mesečno. Gledal sem recimo tole http://alta.si/vzajemni_skladi/tecajnica_skladov/alta_pharma-tech#tab0_2

Če je vse kar je stroškov to kar si napisal zgoraj, potem je to to, hvala za pojasnilo
zmaga.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.081
6.930
113
pri taščici
Iščem na strani podatek da bi potrdsil mojo izjavo pa ne najdem. predlagam da vprašaš po mejlu ali telefonu.
Jaz sem 5 let že precej out, včasih je bilo to vračunano v VEP.
edit: evo našel :
Citat:
4.4.Upravljavska provizija
Družba za upravljanje je za upravljanje s sredstvi podsklada upravičena do letne provizije za upravljanje, ki se
izračuna v odstotku od povprečne letne čiste vrednosti sredstev. Provizija se izračunava vsak obračunski dan.
Družba za upravljanje izračuna čisto vrednost sredstev po stanju na obračunski dan najkasneje naslednji delovni
dan po obračunskem dnevu. Družbi za upravljanje se denarna sredstva izplačajo iz sredstev podskladov in ne
neposredno iz sredstev vlagatelja, in sicer enkrat mesečno.
stran 7

Nazadnje urejeno:

Matej

Fizikalc
24. jul 2007
1.992
2
38
In kje si dobil ta podatek da je upravljalska 2,4???

Ni sklada na SVETU da bi imel tako visoko.

Matej

Fizikalc
24. jul 2007
1.992
2
38
Temu se pa rece metoda povprecnega stroska.

"da na špici vložiš večja sredstva"

v primeru da si ti Danny to drzi ja

Matej

Fizikalc
24. jul 2007
1.992
2
38
Mislim da je v tem primeru slo bolj za napako ob obracunu z njihove strani. Stranka je dobila tocno toliko kot ji pripada?

Matej

Fizikalc
24. jul 2007
1.992
2
38
Vzamem nazaj.

Mal sem pomesal s skrbnisko provizijo ki pa je bistveno bolj skromna sorry.