Ni tako simple. Vsaka hrana ima negativne učinke, ne le zažgana (jih ima ta morda pač toliko več). Ali ima zdaj Demi Moore 0% možnosti da zboli za rakom, ker jé le surovo hrano?
Saj so to že pred davnimi časi ljudje delali, pa ne vem, če so ravno dolgo živeli. Tudi rak jih je pobiral, problem je v tem, da so takrat še vedno le risali žirafe po votlinah, ergo - raka "ni bilo".
Kar mi danes smatramo kot zdravo prehranjevanje je verjetno precej primitivno (približno tako, kot žrtvovanje devic proti toči ipd.), ker se znanost niti približno ne bliža koncu. Čez 500 let bodo ljudje vedeli, da je, recimo, blitva bolj kancerogena od najbolj zažganega mesa (ali nekaj podobnega), pa to ne pomeni, da že danes ni bolj kancerogena.
Zakaj nekateri alkoholiki in kadilci živijo več kot 100 let? Očitno nam je še veliko neznanega.
V prehrani je toliko dejavnikov, da je danes skoraj nemogoče kaj gotovega določiti. Mogoče je kajenje dobro za tiste, ki pojedo veliko krompirja, alkohol pa za tiste, ki pojedo veliko korenja itd. število takšnih kombinacij se pa eksponentno viša s številom živil in substanc, ki jih (s)poznamo. Nekoč bodo pa tudi vse te kombinacije človeštvu znane.