Vegani zopet v akciji

2. jul 2020
5.038
6.570
113
saj..dokler je, a vedno bolj se zažirajo v naš lajf.

je bil vegi oddelek pred 20 leti v trgovini? ne. Danes je. Čez 20 let bo že čez polovico trgovine, ipd.

Ja, imenoval se je sadje in zelenjava.
20 let nazaj tudi nisi dobil vakumiranih narezkov, ampak je lepo teta za pultom drsala salamoreznico gor in dol. Tudi vakumiranih zrezkov ni bilo, zrezal je kolikor si rekel in ti dal v vrečko. Tudi ponudba mlečnih izdelkov je bila precej manjša. Kdo je vedel za razne pogrej-in-pojej variante.

Zdaj je pa ponudba vsega šla gor. Veganska mleka kupujejo tudi tisti z alergijo na laktozo, kar si prej dobil samo v specializiranih trgovinah. Zelenjavni polpeti pa tudi niso slabi. Šnicla pa ti ne bo nihče vzel. Če ti ga bodo, pa boš dobil žužke v zameno.

Je pa zanimivo, ponavadi so največji nasprotniki veganov tisti, kateri še nikoli niso ubili živali, kaj šele da bi mesarili. :evil:

• Všeč mi je
Reactions: Pepe in cvetka2

Janez40

Guru
12. jul 2016
3.524
4.636
113
Ja, imenoval se je sadje in zelenjava.
20 let nazaj tudi nisi dobil vakumiranih narezkov, ampak je lepo teta za pultom drsala salamoreznico gor in dol. Tudi vakumiranih zrezkov ni bilo, zrezal je kolikor si rekel in ti dal v vrečko. Tudi ponudba mlečnih izdelkov je bila precej manjša. Kdo je vedel za razne pogrej-in-pojej variante.

Zdaj je pa ponudba vsega šla gor. Veganska mleka kupujejo tudi tisti z alergijo na laktozo, kar si prej dobil samo v specializiranih trgovinah. Zelenjavni polpeti pa tudi niso slabi. Šnicla pa ti ne bo nihče vzel. Če ti ga bodo, pa boš dobil žužke v zameno.

Je pa zanimivo, ponavadi so največji nasprotniki veganov tisti, kateri še nikoli niso ubili živali, kaj šele da bi mesarili. :evil:
Kot tudi največji zagovorniki veganstva (večinoma v mestih) še niso posadili ničesar kar jejo, izpulili in predelali, da jim je užitno.

PHOBiA

Guru
11. jul 2013
4.221
1.365
113
Kot zanimivost. Moj zobar je zadnjic, ko me je obdeloval, debatiral z asistentko, da so na nekem srecanju zobarjev prisli do sklepa, da je delez veganov s slabimi zobmi ekstremno velik proti delezu vsejedcev.

Nazadnje urejeno:

cvetka2

Pripravnik
1. jun 2021
55
40
18
Kot zanimivost. Moj zobar je zadnjic, ko me je obdeloval, debatiral z asistentko, da so na nekem srecanju zobarjev prisli do sklepa, da je delez veganov s slabimi zobmi ekstremno velik proti delezu vsejedcev.
Me prav zanima, od kod ti podatki. V Sloveniji je zelo malo veganov, tako da če imata 2 od njih slabe zobe, je to verjetno že kak procent. Poleg tega pa - kdo z zobozdravnikom debatira o prehranjevalnih navadah?

PHOBiA

Guru
11. jul 2013
4.221
1.365
113
Me prav zanima, od kod ti podatki. V Sloveniji je zelo malo veganov, tako da če imata 2 od njih slabe zobe, je to verjetno že kak procent. Poleg tega pa - kdo z zobozdravnikom debatira o prehranjevalnih navadah?

Nimam odgovora, samo povem kaj sem slisal. Ce se prav spomnim, gre za nekaj v zvezi z vitaminom B.

sixpower

Guru
22. sep 2011
3.227
2.831
113
Lublana
Obišči stran
Se ti res zdi, da jih je malo? Evo tako zelo na hitro brez posebnega razmišljanja se jaz spomnim 7 oseb med znanci ki jih toliko poznam, da lahko 100% potrdim, da so popolni vegani. Pismo meni se zdi to res veliko, sploh če pomislim, da smo moja družba v glavnem res veliki mesožeri.

cvetka2

Pripravnik
1. jun 2021
55
40
18
Se ti res zdi, da jih je malo? Evo tako zelo na hitro brez posebnega razmišljanja se jaz spomnim 7 oseb med znanci ki jih toliko poznam, da lahko 100% potrdim, da so popolni vegani. Pismo meni se zdi to res veliko, sploh če pomislim, da smo moja družba v glavnem res veliki mesožeri.
"Kot so dejali v Slovenskem veganskem društvu točnega števila, koliko veganov je v Sloveniji, nimajo. Po njihovi oceni se številka giba med 1 in 2 %. Kar pa je primerljivo z drugimi evropskimi državami podobnega kova kot Slovenija." (članek iz 2021). Se ti zdi dosti? Torej pribl. 98-99% "mesožerov", ki se počutijo ogroženi :D

sixpower

Guru
22. sep 2011
3.227
2.831
113
Lublana
Obišči stran
Nisem govoril o kakšni ogroženosti ampak sem ciljal na slabe zobe. Če jih je tako malo in jih ima še ta 2% v glavnem piškave zobe potem je zelo preprosto ugotoviti, da imajo vegani slabe zobe. Samo razmišljam. Načeloma mi je vseeno. Sicer pa saj ne rabijo zob za tiste njihove smoothije in podobne kaše, kot dojenčki pač. Narava poskrbi za tisto kar rabiš ali ne rabiš. ;)

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.844
6.506
113
V čem je problem, tako se lažje izogneš celemu oddelku, da ne bi slučajno med ostalo zdravo robo vzel kaj tako zdravju škodljivega.

samo to je res na nek način... Jaz sem prav vesela, da so posebej oddelki in zaradi hypa na veliko napisano, česa vse nek izdelek nima. V preteklosti se je že zgodilo, da sem kaj kupila, potem pa pridem domov, pa berem, da je nek nadomestek tega, kar sem kupovala. Zdaj lahko malo spustim ščite, iz katere zasede me čakajo "izdelki brez vsega".