VARNOSTNA RAZDALJA NA AVTOCESTI!

DrM007

700. registrirani uporabnik
1. sep 2007
2.450
1
38
43
Krain
Vem, da je debilno tipkati s caps lock on, zato sem raje držal shift...
smirk-1.gif

Zdaj pa resno:

Kdaj bo kamikazam na gorenjski avtocesti jasno, da VARNOSTNA razdalja dejansko pomeni VARNO razdaljo do vozila pred teboj, v kateri lahko še pravočasno zmanjšamo hitrost in/ali zaustavimo vozilo, če se tistemu pred nami zgodi kaj iz seznama "nedaj bože".

Največji problem je ob jutranji prometni konici, ko bi VSI radi bili TAKOJ v službi. V tem duhu prevladuje tudi mnenje, da je v teh recesijskih časih potrebno varčevati z vsem, tudi varnostno razdaljo.

Včasih kdo na prehitevalnem pasu po spletu okoliščin (tipkanje smsa, nanašanje maskare, zajtrk, ...) pri hitrosti 120kmh pusti neracionalno veliko razdaljo (20-30 m) do avtomobila pred njim. S tem AVTOMATIČNO ukaže vozniku, ki vozi vzporedno na voznem pasu s hitrostjo 90kmh, da MORA takoj zapolniti to vrzel. Ker vsi pač nimajo VTEC-a
grims-1.gif
, to pomeni, da pri tem ne morejo v tako kratkem času pridobiti 30kmh. Posledično mora tisti, pred katerega je tak kaskader vskočil, zavirati. To sproži verižno reakcijo zaviranja za vsaj 10 avtomobilov.
Dokler omenjeni kaskader pridobi terminalno hitrost 120kmh, pred njim nastane nova vrzel, ki jo mora avtomatično zapolniti kaskader 2. Dobimo echo efekt, katerega posledica je zgoščena kolona na prehitevalnem pasu in nekaj tovarnjakarjev na voznem pasu (plus kak izvenserijski dedek z babico, ki gre na pregled v UKC).

Pravi fenomen je, da v takih kaotičnih razmeraj sploh kdo kdaj pride do cilja. Občasno pa se zgodi, da pride do odpovedi tega sistema. Posledica je vlakec cca treh do štirih vozil, ki so medsebojno varnostno razdaljo zmanjšali na cca -10cm in pa nekaj kilometrski vlakec vozil za njimi.

V takih primerih se zgodi to, kar se mi je v zadnjem mesecu zgodilo že kar nekajkrat - da se v službo "vozim" vsaj eno uro namesto 15-20 minut. Enako je bilo tudi danes zjutraj. Po kaki urici speljevanja, ko me zaradi konstantnega pritiskanja na sklopko že začne boleti leva noga, se končno pripeljemo mimo štirih avtomobilov, policistov in vlečne službe. Ob avtomobilih pa stojijo ožaloščeni lastniki zverižene pločevine, ki se jim avtocestna ruleta danes ni izšla.

No, za bonus pa sem danes v Stegnah na Tistem ovinku pri Danfossu imel čast čakati na odstranjevanje posledic še ene za ta ovinek klasične nesreče (tokrat je kombi sekal ovinek v levo, medtem ko je v tistem trenutku nekdo pripeljal iz nasprotne smeri). Kombi je ostal sredi vozišča nevozen, zato je bil promet blokiran v obeh smereh. Obvoz pa je seveda nazaj do Mercatorja, v gužvo na Litostrojski in potem nazaj mimo Viba filma...

Vseeno lahko krivico za kolone udeležencem v teh naletih lahko pripišem le v 60% deležu. Preostalih 40% poberejo mimovozeča zijala na obeh pasovih o katerih ni vredno zgubljati besed.

Anyway... smo samo mi na gorenjki taki caRji al je to standardna praksa na celotnem slovenskem avtocestnem križu? V Ljubljano se vozim že dobra štiri leta, pa se mi je to do sedaj zgodilo približno enkrat do dvakrat na leto, zdaj pa redno vsak teden enkrat.
cry12bpy.gif

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
lej, vsako leto je več pleha na cesti, in če ne moreš prilagajat svojega potovalnega časa izven prometnih konic, si pač najebal

če bi se vsi držali varnostne razdalje, bi cesta nehala požirat oz. bi morali hitrost močno zmanjšat, da bi bila zdajšnja varnostna razdalja zadostna

Madafaka

Fizikalc
18. feb 2009
3.343
0
36
27
Bronx
Največji podn je od priključka Vodice naprej proti Ljubljani. Tam konstantno hitrost na obeh pasovih pade na 100, v dežju na 80. Zdaj ne vem... ali so tisti iz Vodic taki romarji, al je cesta tok zjebana (vem, da ni
smirk-1.gif
odcijazijo ven na Brod, je promet spet kolkrtolk tekoč.
Vse to pa je posledica vinjet. Prej so moteči elementi obirali "zaobilaznice" in smo normalno vozeči z lahkoto dosegali normalne potovalne hitrosti po AC okoli 160.
cheer.gif
Dandanes se ves šrot od "voznikov" gužva na AC, čeprav še po vaških poteh ne zna vozit.
Spet je Janša kriv
grin1.gif

Fe3

Thinc
13. avg 2007
1.054
16
38
55
Vzhodna Gorenjska
Avtocesta mimo Vodic je seveda bila tako zjebana (spet), da jo je nujno spet razkopavati. Zato je tudi nujno prilagoditi hitrost razmeram na cesti, kot pravijo razni žlendri ipd. /s. off
Od Vodic do Most pa je še vedno enaka podrtija, no ja, čedalje slabša...

DrM007

700. registrirani uporabnik
1. sep 2007
2.450
1
38
43
Krain
Sem ob nakupu avtomobila resno razmišljal tudi o tem. Vendar sta me višja cena avtomobila in večja poraba goriva od tega odvrnili. Ob normalnih razmerah se da čisto lepo voziti celo s tempomatom. Teoretično sem 90% na AC in 10% v mestu. Ob nakupu nisem računal, da bom izvajal kilometre in kilometre stop'n'go vožnje...
frown-1.gif

Bitch_inside

PEPCA 2007
18. jul 2007
3.608
1
36
Ljubljana
DrM007 ... hahhaha, s prvim postom si me pa nasmejal
grin1.gif

Ne vem kakšne so razmere v smeri Ljubljane od delavnikih zjutraj, vem samo da sodelavec, ki se vozi iz Radovljice vsaj enkrat na teden pride v službo čisto penast in pove, da se je spet vozil uro in pol v Ljubljano.
grin1.gif

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
Folk je ratal bebav, zdolgočasen, melanholičen...predrzen. Tipično za slovence zadnjih par let. In tak odnos se kaže tudi v prometu.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik Madafaka pravi:
Največji podn je od priključka Vodice naprej proti Ljubljani. Tam konstantno hitrost na obeh pasovih pade na 100, v dežju na 80. Zdaj ne vem... ali so tisti iz Vodic taki romarji, al je cesta tok zjebana (vem, da ni
smirk-1.gif
odcijazijo ven na Brod, je promet spet kolkrtolk tekoč.
Vse to pa je posledica vinjet. Prej so moteči elementi obirali "zaobilaznice" in smo normalno vozeči z lahkoto dosegali normalne potovalne hitrosti po AC okoli 160.
cheer.gif
Dandanes se ves šrot od "voznikov" gužva na AC, čeprav še po vaških poteh ne zna vozit.
Spet je Janša kriv
grin1.gif

ali pa morda, samo morda, tam potem gostota prometa onemogoči hitro vožnjo? če cesta ne požira pač ne požira, enako je na vseh vpadnicah proti LJ...

Maxi25

Fizikalc
4. maj 2009
2.341
0
36
Se strinjam tole z varnostno razdaljo. Vsak dan se peljem po avtocesto iz Vodic do Šentvida in moram rečt, da bi kdaj ustavila in kresnla voznika, ki mi uleti v mojo varnostno razdaljo. Bog ne daj, da pada dež...takrat vsi peljejo 20km/h.

AndrejK

Fizikalc
7. sep 2007
1.279
3
38
SI
A ti si ena tistih, ki nam "uleti" iz Vodic
wink-1.gif

Drugače je pa sploh fino zdaj, ko od Torovega mimo Vodic ni prehitevalnega pasu... Vozi se po "navadnem" in po odstavnem... Potem pa pri Vodicah - kaos... Ni lepšega.

Horhe

Pripravnik
6. jun 2008
319
11
18
Problem avtocest ni samo premajhna varnostna razdalja ,problem je tudi prehitevanje po desni, stalna vožnja po prehitevalnem pasu, prehitevanje po odstavnem, nepravilno vključevanje, telefoniranje med vožnjo ...

Je.bat ga ... taka je prometna kultura v Sloveniji in nič ne kaže da bi se kaj kmalu kaj izboljšalo, saj kratkoročne rešitve za to ni.

Maxi25

Fizikalc
4. maj 2009
2.341
0
36
Ja zadnje cajte je v Vodicah kaos - zato uberem pot čez Trzin in Črnuče.

Drgač mam pa kr srečo, da ko se vključim na avtosevto v Vodicah, nobenga ni na voznem pasu in ni problema. K bi vedl, da jst prihajam. ha ha ha
hysterical-1.gif

Madafaka

Fizikalc
18. feb 2009
3.343
0
36
27
Bronx
Citat:
Uporabnik Horhe pravi:
Problem avtocest ni samo premajhna varnostna razdalja ,problem je tudi prehitevanje po desni, stalna vožnja po prehitevalnem pasu, prehitevanje po odstavnem, nepravilno vključevanje, telefoniranje med vožnjo ...

Je.bat ga ... taka je prometna kultura v Sloveniji in nič ne kaže da bi se kaj kmalu kaj izboljšalo, saj kratkoročne rešitve za to ni.
Prehitevanje po desni je zato, ker pacienti mislijo, da morajo stalno vozit po prehitevalnem pasu, vozni pa je prazen. Še malo, pa se bom počutil kot v Angliji - vsi po levi, ko greš prehitevat, pa zamenjaš pas in po desni mimo.
grin1.gif

North_face

Fizikalc
31. mar 2008
1.500
0
36
www.alter.si
Citat:
Uporabnik DrM007 pravi:
Sem ob nakupu avtomobila resno razmišljal tudi o tem. Vendar sta me višja cena avtomobila in večja poraba goriva od tega odvrnili.

Prjatu, vedno pa nimaš glih prav, veš ... se da, se da ... s ceno bolj, kot s porabo. Ampak tist deci odtehta bolj sproščena vožnja.

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.414
3.805
113
davorinm.wordpress.com
Citat:
Citat:
Uporabnik Horhe pravi:

Prehitevanje po desni je zato, ker pacienti mislijo, da morajo stalno vozit po prehitevalnem pasu, vozni pa je prazen. Še malo, pa se bom počutil kot v Angliji - vsi po levi, ko greš prehitevat, pa zamenjaš pas in po desni mimo.
grin1.gif

Že, samo v primeru karambola bo tisti kriv, ki je prehiteval po desni. Kar je tud edino prav. Nimajo tam kaj delat.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Lolek na prehitevalnem pasu tudi nima kaj delat.

Nazadnje urejeno:

Madafaka

Fizikalc
18. feb 2009
3.343
0
36
27
Bronx
Se strinjam s Štajnom. Če je vozni pas prazen in ne prehitevaš, nimaš na prehitevalnem kaj iskat. Prehitiš in nazaj na voznega.
Sam Gorenjci (in zgleda tudi nekateri žabarji - ala Ynos
evil.gif
) tega še niso zapopadli.
Sej bo bolš - ob svetem Nikoli (Ynos & co: s tem ni mišljen Miklavž).

pediater

UDBA
18. jul 2007
11.892
0
36
43
Citat:
Se strinjam s Štajnom. Če je vozni pas prazen in ne prehitevaš, nimaš na prehitevalnem kaj iskat. Prehitiš in nazaj na voznega.
evil.gif
bonk.gif

Madafaka

Fizikalc
18. feb 2009
3.343
0
36
27
Bronx
Citat:
Uporabnik pediater pravi:
Citat:
evil.gif
bonk.gif

Tale bonk zahteva dodatno obrazložitev.
Sem napisal kaj takega, kar ni res, ali sem ti stopil na žulj?
Očitno si ti tudi Anglež v Sloveniji. Vam bo treba priredit komad od Police za himno.

I don't drink coffee I'll take tea my dear
I like my toast done on one side
As you can hear it in my accent when I talk
I'm an Englishman in Slovenia.

See me driving left on Gorenjska AC
A running cane here at my side
I take it everywhere I drive
I'm an Englishman in Slovenia.

I'm an alien, I'm a legal alien
I'm an Englishman in Slovenia
I'm an alien, I'm a legal alien
I'm an Englishman in Slovenia