Varčevanje za otroka

SHARK1

Globus
3. okt 2012
3.643
2
36
Citat:
Uporabnik gpirman23 pravi:
Zdravo,

ob rojstvu otroka bi odprl na banki račun, kjer bi mu vsak mesec nakazoval določen znesek. Kakšna priporočila? Vem, da Gorenjska Banka od odprtju računa šenka 20 eur. Da kdo več?
smile-1.gif

lpg

Nasvet: če ne zaupaš samo in izključno bankam,preveri še naložbeno zavarovanje na zavarovalnicah (zavarovanja je seveda minimalno kar je možno,ostalo pa gre v sklade,ki jih sam izbereš,ali pa v skupino skladov).
Od kolegice,ki dela na zavarovalnici,sem dobil informacijo,da je kar nekaj ljudi vložilo malo večje vsote (100.000+) v te produkte,verjetno z nekim pametnim razlogom,zakaj niso vložili direktno v sklade...;)
Ostalih podrobnosti pa ne vem,pozanimaj se pri kakšnem finančnem svetovalcu

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
ksz

Mi smo kar lepo navajeni, da je šolanje zastonj. Na tako opevanem zahodu običajno starši takoj po rojstvu otroka odprejo račun za njegovo šolanje. Tudi pri nas bo prej ali slej prišlo do tega.
Isto velja za tiste, ki do 35. leta nimajo niti dneva delovne dobe in mislijo, da bo na stara leta za njih poskrbela mati domovina.

Matej

Fizikalc
24. jul 2007
1.992
2
38
Itak, mi vsi konstatno desetletje varcujemo v piskrih in vse ki jih poznam so ravno na ta nacin privarcevali 10.000+ eur in potem so ta zakelj sli na posto prestet in pretocil v vijolcne.

Koliko je tebi najvec uspelo prisparat skoz sparovcek?? Poznas tudi ti koga ki je 10 let+ dajal v sparovcek™ in se nedotaknil denarja in koliko se je nabralo?

PIC

Fizikalc
17. avg 2007
2.466
2
38
Trenutni vplacevalci v ZPIZ ga bodo najbolj najebal. Ce si se upokojil v 90., si profitiral enormno, penzije dovolj, da preguras brez prihrankov (da senkanja flatov in kreditov, ki jih je popapala inflacija in s tem enostavno ustvarjanje premozenja, ne omenjamo).

Pogoji za upokojevanje se zaostrujejo, penzije gredo dol, korekcije ze dolocenih penzij pa ni (ker bi bilo pomoje pravno nedovoljeno), tako da trenutno vplačevanje je pač nateg oz. se uceno imenuje medgeneracijska solidarnost. Plačuješ kot da bo penzija OK, v resnici pa se od tebe pričakuje, da si boš prihranil 400k+€ za pokojnino.

LP,
PIC

Nazadnje urejeno:

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Citat:
Uporabnik Matej pravi:
Itak, mi vsi konstatno desetletje varcujemo v piskrih in vse ki jih poznam so ravno na ta nacin privarcevali 10.000+ eur in potem so ta zakelj sli na posto prestet in pretocil v vijolcne.

Koliko je tebi najvec uspelo prisparat skoz sparovcek?? Poznas tudi ti koga ki je 10 let+ dajal v sparovcek™ in se nedotaknil denarja in koliko se je nabralo?

Precej ljudi tako varčuje, samo ne govorijo o tem naokoli. Pa še ves čas so likvidni in lahko izkoristijo kako priložnost za povečati kupček.

Nekatere pa denar preveč žuli in to pač ne gre.

Gavran

direktor!
22. jul 2007
9.130
5.073
113
Nuku`Alofa
Citat:
Uporabnik bizi pravi:

Mi smo kar lepo navajeni, da je šolanje zastonj. Na tako opevanem zahodu običajno starši takoj po rojstvu otroka odprejo račun za njegovo šolanje.

In imajo temu ustrezne plače. Pa ne mi bluzit o dodatni vrednosti, ker jaz nisem videl nobene razlike pri delu trgovke v Lidlu v Avstreiji in pri nas, kvečjemu je naša dosti bolj pridno tekala sem in tja za pol manjšo plačo.

Zmago1

Pripravnik
30. nov 2010
881
4
18
Pri nas laufa 30 eur/mesec na banko za vsakega,...ko gledam skupni znesek in izračunam da bo po šolanju pri 24 letih imel za ene 5 do 6 m2 stanovanja se vse skup zdi kr brezveze,....

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.774
6.761
113
pri taščici
Slovenci imamo kar nekaj denarja na bankah. Sploh ce si preberete cel clanek. (tudi mio zneske ocitno).

http://www.finance.si/8843046/Vsaj-tisočaka-obresti-je-lani-dobilo-le-pol-toliko-ljudi-kot-leto-prej

Financni svetovalci pa v prvi vrsti poskrbijo zq svojo financno varnost (na moj/vas racun). Pa saj na bankah je isto.
Zato je tezko izbrati neko pravo opcijo.

In ja
Pripravljajo nas na vecje davke, placljivo solanje in zdravstvo, nizje penzije ali celo brez njih
Le kam bodo dali te vecje davke. Najbrz bodo najeli kaksne svetovalce kam jih naloziti.

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.973
6.589
113
Citat:
Uporabnik Zmago1 pravi:
Pri nas laufa 30 eur/mesec na banko za vsakega,...ko gledam skupni znesek in izračunam da bo po šolanju pri 24 letih imel za ene 5 do 6 m2 stanovanja se vse skup zdi kr brezveze,....

to je 5-6m2 več kot od koga drugega, ki ni v življenju še nič zaslužil...

natko45

Fizikalc
1. nov 2010
1.017
3
38
Citat:
Uporabnik gpirman23 pravi:
Zdravo,

ob rojstvu otroka bi odprl na banki račun, kjer bi mu vsak mesec nakazoval določen znesek. Kakšna priporočila? Vem, da Gorenjska Banka od odprtju računa šenka 20 eur. Da kdo več?
smile-1.gif

lpg

Račun lahko odpreš kjerkoli in kakorkoli. Le da določene banke znajo kdaj tudi kaj zaračunat.
Jaz na tvojem mestu takoj ob rojstvu ne bi dajal na račun brez razloga. Ker po mojem mnenju se mora otrok tudi nekaj naučiti pri delanju z denarjem. Zato smo mi odprli (šele) osnovnošolski račun pri NKBM, ki je brezplačen. Najpomembneje je, da ko bo sam delal z denarjem, da še nima astronomskih cifer na računu...

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Eni še nismo pozabili, kako smo se sami podobno učilo o koristnosti varčevanje. Nekje imam še 2 hranilni knjižici, za kateri so se mi na banki samo smejali, ko sem hotel pri polnoletnosti končno dvigniti denar.

Denar na knjižico, resno? Zakaj kar ne posvojite ovce?

jello

Guru
22. sep 2008
10.173
3.885
113
Mi smo imeli v OŠ "banko". Mislim da je bila LB, bil pa sem takrat premlad da bi danes vedel kako je to funkcioniralo. Mislim da si prinesel šparovec, dobil vpisano na knjižico, šola pa je verjetno potem to polagala na račun. Spomnim se samo šparovcev in knjižic. S pravim računom oziroma knjižico pa smo začel operirat v SŠ.

Dokler sem otroku edini prihodek jaz ne rabi računa. Za gotovino je šparovec, če/ko bo dobival štipendijo pa naj si gre odpret račun.

Cash

Guru
19. avg 2007
8.073
983
113
81 leta...dej, ne me je.bat
grin1.gif
Kaj je pomenilo, da dvigaš lahko samo v PH?

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Jurja se pa že splača dvigniti, poiskusi in javi alter šparovčkem tvoje uspehe.
wink-1.gif

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.193
1.199
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik jello pravi:
Ja, šur. To je tako kot če pri 150 km/h letiš ven iz ovinka. In potem rečeš da je kriv 1 km/h (in ne tistih 149 km/h podlage).

Vedno se tako lepo pofočkate vsi tisti, ki ne razumete izračuna.

Če je ovinek tak, da bi se ga dalo s 149 speljat, potem seveda je kriv tisti 1 km/h več. In podobno velja pri jeah za dodatke: zlahka se najde kdo, ki je pri pri dohoodku na člana par centov pod ali nad mejo ...

markoman

Fizikalc
19. avg 2007
2.574
17
38
Nazaj na temo, varcevanje za otroka. Kupi stanovanje,vzami kredit, daj not podnajemnike,naj odplacajo kredit.ko bo otrok star 20 let,z njim k notarju, prepisat, pojasnit kaj in kako in čao momci. Works every time... pa vsi srecni in mirni. Pri meni je delovalo...