USPEH Moški vs. ženska

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
še dobro da smo na biološki ravni raziskali, zakaj si ti ne zaslužiš napredovanja, a ne? Se zdaj dost bolš počutiš, ko je forum na višjem nivoju.

TRiK

Fizikalc
20. jan 2009
846
21
28
Citat:
Uporabnik Kamele0N pravi:
Hvala, hvala.....ne bi ti blo treba
redface-1.gif
aplauz.gif
Bravo!
Pa si se bal, da tvojega talenta nihče ne bo prepoznal.
tongue-1.gif

Maxi25

Fizikalc
4. maj 2009
2.341
0
36
Citat:
Uporabnik KillaKHAN pravi:
še dobro da smo na biološki ravni raziskali, zakaj si ti ne zaslužiš napredovanja, a ne? Se zdaj dost bolš počutiš, ko je forum na višjem nivoju.

confused-1.gif

10.gif

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.086
5.654
113
Citat:
Uporabnik TRiK pravi:
Citat:
Uporabnik Kamele0N pravi:
Hvala, hvala.....ne bi ti blo treba
redface-1.gif
aplauz.gif
Bravo!
Pa si se bal, da tvojega talenta nihče ne bo prepoznal.
tongue-1.gif

No lej ti razturaš znanstveno.......jaz pa tvoje članke dopolnjujem v praktičnem smislu ( s primeri iz življenja) .....v bistvu pa oba enako razmišljava
zmaga.gif

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.023
10.768
113
kod Džej-Zija
V znanstvenem svetu bi to pomenilo, da TRiK napiše članek, ti pa turiš svoj priimek med avtorje.
evil.gif

Aja, saj tukaj ni nič drugače.
hysterical-1.gif

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.086
5.654
113
Hotu sm ga cept v smislu da so eni teoretiki eni pa praktiki....in pol uletiš ti
10.gif

MiKa

Batagel
15. jan 2008
361
0
16
MB
Hm, znanost. Vse si pravilno nastavil, vendar nisi povsem razumel esence. Sem napisal, da je potrebno svoje naravne danosti, spolno specifične, razvijati(s tem je tudi mišljeno pridodati) in prav to, v povezavi s sodelovanjem, je v mojih očeh ključ do družbe h kateri stremimo.

Še nekaj, pojem emancipacije ne zajema pomena in vsebnosti enakovrednosti(naklon na biološko konotacijo), temveč enakopravnosti. V primeru žensk je to enake politične, socialne, ekonomske pravice in možnosti. Primerjave z neživim, nedinamičnim/statičnimi elementi se mi ne zdijo umestne; imamo antropologijo. Moralna obveza vsakega v moderni, socialno zavedni družbi je, da se stremi k enakopravnosti, nikakor pa se pri tem ne sme presegati bioloških okvirov. Prikaz neupoštevanja le-tega je iznakažena samopodoba marsikatere mlade ženske.
In ker kreacionizem zavračam, slednje ideologije nikoli ne bom zavrgel, kajti "brezidejnosti" ne bi preživel.

Dr.Rugelj

Pripravnik
29. dec 2008
254
0
16
Torej poenostavljeno desc naj bo desc baba naj bo baba, oba naj se zavedata kaj sta in kako funkcijo imata v življenju, družini, družbi. Oba naj stremita k enakopravnosti in oba naj priznavata tudi enakopravnost del ki jih opravljata. Torej če to upoštevamo je vsako siljenje enega spola v delo oz. poklic drugega popolnoma nepotrebno. Zdej če so pa razna dela različno donosna je pa tudi enostavna rešitev denar se da v družinski proračun in se potem črpa iz njega. Sila preprosta rešitev ki pa seveda ne bo nikdar izvedljiva ker ene se pač morajo na vsak način dokazovat, kar pa je že problem vzgoje in odnosov med starši osebe.

Še ena on topic: Če ste pri firmi imel šefa in zdej ko je spokal morte delat več je bil ta ki je spokal nesposoben bit šef. Šef si mora zaslužit plačo s tem da dobi maximum iz zaposlenih ne pa da jim odnaša rit. To je sposoben vodja, pravtako mora tudi vodja poznat delo v najmanjši detajl in met vedno pripravljeno rešitev za vsak problem ki se pojavi. Js vedno trdim da obstajajo ljudje ki so delavci in ljudje ki so vodje.

TRiK

Fizikalc
20. jan 2009
846
21
28
Citat:
Uporabnik MiKa pravi:
Hm, znanost. Vse si pravilno nastavil, vendar nisi povsem razumel esence. Sem napisal, da je potrebno svoje naravne danosti, spolno specifične, razvijati(s tem je tudi mišljeno pridodati) in prav to, v povezavi s sodelovanjem, je v mojih očeh ključ do družbe h kateri stremimo.
Sva se razumela glede tega. Sem te samo dopolnil, da je biologija (oz. naravne danosti, kot jih ti imenuješ), le 1/3 tega, kar človek je oz. kar počne. Vseskozi te namreč spremlja ta usmeritev k biološkim predispozicijam in izhajanje iz njih - moški so biološko superiornejši, emancipacija je korak "k naravi", ženskam bi naj po naravi pripadalo več ... Iz tega izhaja moja replika, da bi bilo preenostavno tovrstno gledanje in iz njega izhajajoče kriterije postaviti kot ključne pri določanju položaja moškega/ženske. So samo eden izmed dejavnikov pri formiranju družbene strukture (in konec koncev tudi stratifikacije), nič več. Da so pomembni, ni dvoma.

Citat:
Uporabnik MiKa pravi:
Še nekaj, pojem emancipacije ne zajema pomena in vsebnosti enakovrednosti(naklon na biološko konotacijo), temveč enakopravnosti. V primeru žensk je to enake politične, socialne, ekonomske pravice in možnosti.
Enakovrednost in enakopravnost sta dva različna pojma in namenoma sem pisal o enakovrednosti. Dokler nista spola vrednostno izenačena, torej enakovredna (se pravi, da je moško življenje vredno in cenjeno enako kot žensko), tako dolgo je enakopravnost lahko zgolj in samo umetno vzpostavljena. Lahko daš nekomu, ki ga sicer smatraš za manjvrednega, enake pravice, kot jih imaš sam, še vedno pa boš nanj gledal kot na nekoga, ki ti ni enakovreden. Povprašaj o tem črnce v ZDA, če so povsod enakovredni belcem - pa četudi so na papirju enakopravni.

Citat:
Uporabnik MiKa pravi:
Primerjave z neživim, nedinamičnim/statičnimi elementi se mi ne zdijo umestne; imamo antropologijo.
Kar se tiče dinamičnosti/statičnosti - pri določanju družbenih funkcij imajo pomembno vlogo tudi nežive družbene entitete - institucije, organizacije, lastnina ... Pri mojih primerjavah z avti je šlo za goli opis nezmožnosti vrednotenja in neposredne primerjave funkcij, ki jih prinaša določen tip, ne za primerjavo procesa razvoja kot samostojne kategorije (ki ima sicer tudi svoje funkcije, ampak o tem kdaj drugič). V tem oziru ne vidim v tem nič neprimernega.

Glede antropologije - super primeri so v njej, se strinjam. Namenoma pa se ji v konkretnem primeru raje izogibam, da ne nastane še večja zmeda. Obstajajo namreč primeri primitivnih kultur, kjer so družbene vloge in funkcije povsem nasprotne kot v sodobnem zahodnem svetu - ženske so možače, opravljajo težka fizična dela na polju in skrbijo za preživetje družine. Moški, po drugi strani, pa so fizično šibkejši spol, ki se doma lepotiči, skrbi za družino ter se posveča ženam, ko se vrnejo s težaškega dela.
Se ti ne zdi, da so s tem preseženi biološki okvirji, ki jih omenjaš v svojem prvem postu? Kdo je tu biološko superioren in kdo inferioren? Da o funkcijah potencialne emancipacije v takih družbah sploh ne razmišljamo.
Se mi zdi skoraj boljše ostati pri mojih banalnih primerih iz garaže.
wink-1.gif

Morda še kratek rezime za tiste, ki so po prvi vrstici zavili z očmi in se vprašali, kaj jim je tega treba bilo: Dopolniti sem želel MiKa in mu s tem nakazal, naj ne stavi vsega na konja z imenom Biološka superiornost.
wink-1.gif

Nazadnje urejeno:

CebelicaMaja

Fizikalc
2. sep 2007
2.316
23
38
Citat:
Uporabnik mosseero pravi:
V znanstvenem svetu bi to pomenilo, da TRiK napiše članek, ti pa turiš svoj priimek med avtorje.
evil.gif

Aja, saj tukaj ni nič drugače.
hysterical-1.gif

Kaj tle, to se dogaja po naših faksih, prekleti zajedalci parazitski, mu daš pa en konkreten primer iz prakse, bi imel pa najprej enga mladga raziskovalca, da mu 2 let zastonj dela "na projektu" po dveeeeeh letih bi ti pa predstavu rezultate plus račun, da te ubije. Hvala lepa za naše vrle profije, naj se spelejo v penzijo, cajt jih je že zdavni povozu. Po faksih bi blo treba to sorodstveno golazen mal na borzo zmetat, za v industrijo se neuporabni (v večini moška populacija).

majč

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.025
-381
113
nisem bral vsega...

ampak... resno razmisli o odhodu iz firme. če je tvoja strokovnost še kje drugje uporabna, se najprej tam malo pozanimaj, če je kakšno mesto zate (seveda to, kamor bi rada napredovala), potem jih pa tukaj samo pošlji v kura.c. Bojo videli, kako bojo tenko piskali, ko jih bo zapustil nekdo, k je res dost naredil.

Sicer pa lahko samo zagroziš z odhodom, mogoče bo to dovolj.

luknjac

Pripravnik
21. feb 2008
373
13
18
Citat:
Uporabnik msenjur pravi:
nisem bral vsega...

ampak... resno razmisli o odhodu iz firme. če je tvoja strokovnost še kje drugje uporabna, se najprej tam malo pozanimaj, če je kakšno mesto zate (seveda to, kamor bi rada napredovala), potem jih pa tukaj samo pošlji v kura.c. Bojo videli, kako bojo tenko piskali, ko jih bo zapustil nekdo, k je res dost naredil.

Vsak je nadomestljiv. Tudi največji direktorji. Kdor misli drugače, se kaj kmalu ušteje.

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.580
10.798
113
še en pomislek, spada nekako k tej temi... vsi (predvsem ženskE) povdarjajo da so slabše plačane za isto delo..pa me zanima, če so kje v plačilni listi postavke - ženska -10% ? al kje to vidite, oziroma kje se to prikazuje. Ker jaz dejansko tega ne verjamem. Oziroma še nisem videl da bi dva človeka različnih genitalij imela za isto delo/izobrazbo različne pike in vrednost njih v isti firmi?

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.415
3.805
113
davorinm.wordpress.com
Citat:
Uporabnik Maxi25 pravi:
Skrbi me, da bo spet pripeljal svojega kolega, ki bo zgolj teoretik, ostali bomo pa delali 2x več, seveda za isto plačo.

Se pravi niti še ne veste koga bo pripeljal, pa je že cela panika? Podrejeni so zato, da nadrejenim odnašajo rit z operativnim delom. Kaj pa delaš, k govoriš o "teoretiku"?

To se dogaja v 90% podjetij. Pa ne tole kar si ti opisovala, ampak to, da zaposleni v firmi vnaprej očrnijo nekoga, ki prihaja na delovno mesto, bodisi, ker jih skrbi za s vojo rit, bodisi, ker mislijo, da bi bili oni boljši. Potem se opravlja in opravlja, "joj kok bo ta ziher glup", "joj ta je prišel po vezah", "joj...".... In je negativno stigmatiziran še preden je prvič sedel za mizo in začel delat.
crazy1.gif

To, da ženske ne morejo vodit oddelka, je verjetno rekel, ker te je hotel utišat.

V nekaterih drugih firmah so še mnogo večji problemi. Stara si kok, 27 let..., delovne dobre imaš...2 leti? Časa za vodenje je še veliko, pa tudi veliko se še da naučiti...

Maxi25

Fizikalc
4. maj 2009
2.341
0
36
no no, ynos. Ta trenutek ti sklepaš nekaj po svoje.

Nobenga nismo v naprej ocenili, ampak šele po parih mesecih dela, tko da ne govort, da nekoga obsojamo že v naprej. Poleg tega imam delovne dobe več, ker nekateri nismo čakal, da bi faks dokončal in se šele nato zaposlili. Ja?

Še malo preberi moj post, ker vidim, da si ga zelo površno prebral.

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.415
3.805
113
davorinm.wordpress.com
Napisala si, da si jezna ker ne bodo zaposlili tebe, ker misliš, da si sposobna, ampak bodo nekoga zunanjega za katerega vas skrbi, da bo spet teoretik in da boste morali delati 2x več za isto plačo.

Počakajte, da vidite kako se obnese novi, pa bo. Mogoče je pa brihten in primeren za delovno mesto. Vsak od nas je pa vsaj enkrat letno jezen, ker ni dobil napredovanja in/ali povišice..., tako da tu nisi osamljen primer.
smile-1.gif

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
9.999
1.440
113
Citat:
Uporabnik msenjur pravi:
nisem bral vsega...

Misliš, da si sposoben, nisi pa prepirčan, čeprav ti Joža, ki vozi viličarja že 20 let pravi, da si sposben.
wink-1.gif