USPEH Moški vs. ženska

TRiK

Fizikalc
20. jan 2009
846
21
28
Citat:
Uporabnik Bitch_inside pravi:
Se strinjam, da ženske niso kos nekaterim nalogam, ki jih moški obvladajo, tako kot moški niste kos nektarim nalogam, ki jih obvladajo ženske.
Ne gre toliko za (ne)zmožnost opravljanja nalog kot za način razmišljanja pri opravljanju le-teh. Če je treba, zna tudi ženska popraviti avto in moški speči potico. Ne vem, katerim nalogam kateri spol ni kos, saj v službi ne rojevamo otrok.
Pač pa se spola razlikujeta po tem, kako razmišljata o enih stvareh in kako v določenih situacijah odreagirata. Kratkoročno/dolgoročno razmišljanje, čustvena inteligenca/hladnost, kooperativnost/avtokracija - tukaj se pokažejo razlike med spoloma in načinu vodenja. Zaplete pa se, ko bi se ženska vodja rada postavila v moško kožo in delala na "moški način" oz. ko se moški šef spomni, da bo pričel razmišljati po žensko.

Bitch_inside

PEPCA 2007
18. jul 2007
3.608
1
36
Ljubljana
Ja, dobr si napisal
smile-1.gif
Sej to, da nis(m)o kos kakšni nalogi ni blo mišljeno,kot nesposobnost opraviti nekaj, ampak, da je določen spol pri določenih opravilih načeloma hitrejši in bolj uspešen.

MiKa

Batagel
15. jan 2008
361
0
16
MB
Samo dve možnosti: ali so tvoji nadrejeni bedaki in ne uvidijo tvojih sposobnosti ali pa vidijo, da si samozagledena in samoušečna kokoš, ki meni, da je zaobjela vso znanje sveta. Izberi kaj je bolj verjetno.

@all: v začetku, kot embriji, smo vsi "ženske", šele nato narava naredi korak naprej in pri okvirno polovici aktivira Y kromosom. Evolucijsko, biološko, praktično gledano je moški spol superiornejši...ne na vseh področjih, v veliki večini pa. To ni moje mnenje, to so dejstva.
Ta umetno sprožen proces, emancipacija, je , kot že mnogo stvari pred tem, velik korak proti "naravi". Nikakor ne menim, da je napaka, vendar pa v okvirih, ki jo vidimo danes, pelje v destrukcijo vrednot. Ženske je niso sprejele kot bi morale, želijo samo in izključno pozitivne elemente, novih obveznosti nikakor. Zato sedaj naokoli hodijo samozagledane, samovšečne in vzvišene princeske, ki menijo da jim po naravi pripada več. K sreči so svetle izjeme.

Maxi25

Fizikalc
4. maj 2009
2.341
0
36
Uaaaa, 3 dni me ni gor....60 odgovorov. hahahahaha

Sem si mogla kar čas vzet, da sem vse tole prebrala.

Naj najprej obrazložim, da ni tukaj štos, da bi se izpostavljala. Gre se zato, ker imamo izredno slabe izkušnje z direktorjem. V enem izmed oddelkov je bila podobna pesem kot pri nas. Vodja je dal odpoved in direktor je zaposlil svojega prijatelja. Zaposlenim niti ni dal možnosti, da bi kdo napredoval. Ta novo - pečeni šef žal ni nič drugega kot teoretik. Vse delo prejšnega šefa je padlo na zaposlene, vodja pa visi pri direktorju in to je to. Nekako v vseh teh mesecih ni pokazal znanja in tudi njegove prejšne izkušnje so popolnoma zgrešene glede na sedanje delo.

In tukaj je problem, ker bo popolnoma isto v našem oddelku. Skrbi me, da bo spet pripeljal svojega kolega, ki bo zgolj teoretik, ostali bomo pa delali 2x več, seveda za isto plačo.

Super je, če pripelje sposobnega človeka. Krasno. Jaz vzamem to zelo pozitivno, ker se potem lahko vsaj kaj naučim od takih ljudi. Če pa je moj nadrejeni na položaju samo zato da je, potem je pa to po domače povedano "sranje".

V zadnjih 2 mesecih smo zamenjali že precejšni kolektiv. Ljudje odhajajo, ker ne vidijo več smisla. Delaš več let, se trudiš...nato pa zaposlijo "prijatelja", ki ne dela nič. Pa saj je jasno, da se to dogaja v več podjetjih, ne samo pri nas.

Mene je zagotovo najbolj zmotila izjava, da jaz ne morem prevezeti, ker sem ženska. Mogoče je s tem prikrita resnica, da spet kak kolega njegov čaka na stolček - pa je bolje rečt, da jaz tega ne morem zaradi spola. Mislim, to je idiotsko.

To, da pa ženske ne morejo voditi - je pa skrajno blesavo (mišljeno je na komentarje). Nekdo je krasno napisal, da če bi ženske vodile po "žensko", bi lahko krasno izkoristile potenciale. Tudi jaz tako mislim. Vendar, če se niti ne da priložnosti, potem je tako kot je..

TRiK

Fizikalc
20. jan 2009
846
21
28
Citat:
Uporabnik MiKa pravi:
Evolucijsko, biološko, praktično gledano je moški spol superiornejši...ne na vseh področjih, v veliki večini pa. To ni moje mnenje, to so dejstva.
Ja, in kam boš ob tem dejstvu biološke superiornosti umestil podatek, da ženske krepo preživijo moške?
wink-1.gif
Ni tako enostavno.

Citat:
Uporabnik MiKa pravi:
Ta umetno sprožen proces, emancipacija, je , kot že mnogo stvari pred tem, velik korak proti "naravi".
Emancipacije velika večina ni prav dojela, daleč od tega, da so samo ženske v zmoti! Edina možna poanta emancipacije je priti do spoznanja, da je kontraproduktivno operirati s pojmom večvrednosti in tega, kdo je v čem boljši. Take primerjave preprosto ne vzdržijo, ker nimaš enakih "artiklov", ki bi se jih dalo primerjati! Besedica "več" je zgrešena.
Banalna posplošitev: moški smo off road terenec, ženske so uglajena limuzina. Kateri je boljši? Kateri je vreden več? Kateri je nad drugim? Odvisno, za kaj katerega rabiš. V blatu boljši eden, na cesti drugi. Kakor hitro zaključiš, da je eden superioren, drugi pa manjvreden, si brcnil v temo. In seveda se potem še bolj brca v temo, ko se postavi kontra predpostavka, da je razmerje potrebno postaviti na novo, ker je bilo prejšnje napačno.

Nazadnje urejeno:

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.718
113
Citat:
Uporabnik Maxi25 pravi:
In tukaj je problem, ker bo popolnoma isto v našem oddelku. Skrbi me, da bo spet pripeljal svojega kolega, ki bo zgolj teoretik, ostali bomo pa delali 2x več, seveda za isto plačo.

Se zato so pa šefi, da delo razporejajo in probleme rešujejo. Kakšnega ste pa sedaj imeli, če imate še 1x več rezerve za delat.
bonk.gif

tomi

Guru
1. sep 2007
18.595
9.813
113
40
MB
Citat:
Uporabnik Maxi25 pravi:
Uaaaa, 3 dni me ni gor....60 odgovorov. hahahahaha

Sem si mogla kar čas vzet, da sem vse tole prebrala.

Naj najprej obrazložim, da ni tukaj štos, da bi se izpostavljala. Gre se zato, ker imamo izredno slabe izkušnje z direktorjem. V enem izmed oddelkov je bila podobna pesem kot pri nas. Vodja je dal odpoved in direktor je zaposlil svojega prijatelja. Zaposlenim niti ni dal možnosti, da bi kdo napredoval. Ta novo - pečeni šef žal ni nič drugega kot teoretik. Vse delo prejšnega šefa je padlo na zaposlene, vodja pa visi pri direktorju in to je to. Nekako v vseh teh mesecih ni pokazal znanja in tudi njegove prejšne izkušnje so popolnoma zgrešene glede na sedanje delo.

Super je, če pripelje sposobnega človeka. Krasno. Jaz vzamem to zelo pozitivno, ker se potem lahko vsaj kaj naučim od takih ljudi. Če pa je moj nadrejeni na položaju samo zato da je, potem je pa to po domače povedano "sranje".

V zadnjih 2 mesecih smo zamenjali že precejšni kolektiv. Ljudje odhajajo, ker ne vidijo več smisla. Delaš več let, se trudiš...nato pa zaposlijo "prijatelja", ki ne dela nič. Pa saj je jasno, da se to dogaja v več podjetjih, ne samo pri nas.

Mene je zagotovo najbolj zmotila izjava, da jaz ne morem prevezeti, ker sem ženska. Mogoče je s tem prikrita resnica, da spet kak kolega njegov čaka na stolček - pa je bolje rečt, da jaz tega ne morem zaradi spola. Mislim, to je idiotsko.

To, da pa ženske ne morejo voditi - je pa skrajno blesavo (mišljeno je na komentarje). Nekdo je krasno napisal, da če bi ženske vodile po "žensko", bi lahko krasno izkoristile potenciale. Tudi jaz tako mislim. Vendar, če se niti ne da priložnosti, potem je tako kot je..

glede na napisano si zaposlena v enem izmed 90 % slovenskih podjetij, ki imajo bebavo vodstvo, čimprej menjat če je možnost pa bo
wink-1.gif

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.086
5.654
113
Citat:
Uporabnik TRiK pravi:
Ja, in kam boš ob tem dejstvu biološke superiornosti umestil podatek, da ženske krepo preživijo moške?
wink-1.gif
Ni tako enostavno.

To da vso fizikalo delamo deci........od sexsa naprej
wink-1.gif

TRiK

Fizikalc
20. jan 2009
846
21
28
Hehe, pa še tu je treba superiornost slej ko prej z modrimi tabletkami gor postavit.
wink-1.gif

MiKa

Batagel
15. jan 2008
361
0
16
MB
Ti z veseljem odgovorim...celokupno genetično gledano nimajo ženske nikakršnih prednosti, ki bi opravičevale daljšo življenjsko dobo žensk. Res je, da je estrogen protektivni dejavnik pred aterosklerozo, zato pa moški ne zbolevajo v takšni meri za revmatološkimi obolenji, nimamo rodil, ki so pogosto lokacije malignih obolenj itd....dejstvo, da so v vse projekcije še zajete generacije težkih fizičnih delavce(bistveno več moških), dejstvo da so moški nagnjeni k rizičnemu vedenju(cestni promet, adrenalinski športi), ne posvečajo toliko zdravi prehrani, so redko "pogosti obiskovalci zdr. ambulant".

Povsem umestno je, da se opredeli biološko opredeljena vloga in se v okviru nje integrira v socialno strukturo. Seveda s pridihom modernega, naprednejšega in kulturnega razmišljanja. Če bi vsak spol izkoristil, razvijal svoj naravno dan potencial in pri tem sodeloval z naspotnim spolom bi imeli stabilnejšo, učinkovitejšo družbo. Ko pa gre proces v smeri približevanja enega spola k drugemu in to z metodami heterosugestije o neki navidezni enakovrednosti ali celo superiornostji, vse sledi poti socialne pogube...

jest5

Guru
18. avg 2007
25.960
-8.674
113
Citat:
Uporabnik MiKa pravi:

@all: v začetku, kot embriji, smo vsi "ženske", šele nato narava naredi korak naprej in pri okvirno polovici aktivira Y kromosom.

To jasno niti slučajno ni res

tony

Guru
23. jul 2007
9.676
1.487
113
Pa je res.

Oz. povedano drugače: do tega in tega tedna se zarodek, kateregakoli spola že, razvija enako. Enkrat pa Y kromosom da ukaz, da se začneta M/Ž razvijati drugače, tako se brazde, iz katerih nastanejo sramne ustnice pri M preoblikujejo v mošnjo (oz. obratno?
grin1.gif
) itd. itn.

MiKa

Batagel
15. jan 2008
361
0
16
MB
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Citat:
Uporabnik MiKa pravi:

@all: v začetku, kot embriji, smo vsi "ženske", šele nato narava naredi korak naprej in pri okvirno polovici aktivira Y kromosom.

To jasno niti slučajno ni res

V roke vzemi od Kališnika Oris Histologije z embriologijo, stran 340 dalje...ja, sem šel v arhiv 1.letnika iskat zate.
grin1.gif
Pa nasvet v prihodnje: ne jemlji vsega dobesedno.

jest5

Guru
18. avg 2007
25.960
-8.674
113
Kot si ti napisal pribljižno drži. Kar je napisano višje, pa niti slučajno. Napačna formulacija stavka(kao da imamo vsi Y in se le pri polovici aktivira)
grims-1.gif

MiKa

Batagel
15. jan 2008
361
0
16
MB
Hehe, prav iskal je...formulacija je povsem pravilna, le-ti si napačno razlagas. Pa si razlagaj tako: pri ženskah se Y kromosom ne aktivira, ker ga ni. To kaj si ti razlagaš pod žensko/moškim je fenotip...imaš pa tudi XY (testikularna feminizacija) ženske in XX moške (Chapelle sindrom). Za ostalo pa si preberi knjigo.
smirk-1.gif

TRiK

Fizikalc
20. jan 2009
846
21
28
Citat:
Uporabnik MiKa pravi:
Povsem umestno je, da se opredeli biološko opredeljena vloga in se v okviru nje integrira v socialno strukturo.
(Opa, znanstveni pristop. Super, me veseli.)
Biološko opredeljena vloga ljudi je že od nekdaj v veliki meri temelj usmerjanja v družbene aktivnosti. Ravno zaradi tega so gradbišča moška in otroški vrtci ženska domena. Ampak tako črno-belo slikanje se lahko greš pri ekstremnih poklicih, kjer je bolj ali manj vnaprej jasno, kdo je za določene funkcije recimo temu biološko sposobnejši. Itak da so Indijanci zidali nebotičnike, ker nimajo vrtoglavice, je logično. Problem se pojavi pri 90% poklicev in funkcij, ki pa so nekje vmes - med moško "golo silo" in žensko "nežnostjo". Tam so biološke predispozicije lahko kvečjemu eden izmed parametrov, ne pa ključni faktor izbire.
Človekovo funkcioniranje (in s tem posledično umestitev v družbeno strukturo) je kombinacija treh dejavnikov: genetike oz. bioloških predispozicij (s temi se rodiš), vplivov socialnega okolja (kakor te "preoblikuje" družba) in lastnega razuma (kakor se v družbi znajdeš in izoblikuješ sam). Kombinacija tega trojega oblikuje posameznika, ki lahko potem nastopa na trgu dela (če govorimo o konkretnem primeru) in izbira med možnostmi, ki se mu ponujajo (napredovanje na delovnem mestu). In ko sem pisal o tem, da je za žensko šefico optimalno, da izbere "ženski" način vodenja, to še zdaleč ne pomeni, da bo sestanke vodila oseba z višjim tonom glasu in lepšimi nohti, ampak ima ta oseba za sabo tudi X let "ženskih" izkušenj, katerih je bila deležna zaradi spola (doma so jo hitro navadili, da čuva mlajšega bratca, v šoli je bila pri OZN-u, na faksu sodelovala s prostovoljci itd.). Kombinacija vseh treh prej naštetih dejavnikov sedi na čelu mize, ne pa zgolj biološka tvorba s kromosomoma XX, ki je slučajno moj šef...

Citat:
Uporabnik MiKa pravi:
Če bi vsak spol izkoristil, razvijal svoj naravno dan potencial in pri tem sodeloval z naspotnim spolom bi imel stabilnejšo, učinkovitejšo družbo.
Seveda, ampak naravno dan potencial bo potrebno še s čim dopolniti.

Citat:
Uporabnik MiKa pravi:
Ko pa gre proces v smeri približevanja enega spola k drugemu in to z metodami heterosugestije o neki navidezni enakovrednosti ali celo superiornostji, vse sledi poti socialne pogube...
To je pa tisto, kar sem že prej napisal - povsem napačno dojeta emancipacija. Ne moreš približevati spolov v smeri sojenja o njeni več/manj-vrednosti. Sta dva primerka iste sorte, vredna sta enako, nista pa eno in isto. Dosedanje pojmovanje, da je superioren moški zaradi nekoliko težjih kosti, je približno tako smiselno kot to, da je superiorna ženska, ker je bolj načitana. Kakor hitro se znotraj emancipacije pričnejo vrednostne sodbe, je emancipacije konec - je že nekdo nad nekom in je enakovrednosti konec.

Maxi25

Fizikalc
4. maj 2009
2.341
0
36
Kdo bi si mislil, da bo v tej temi celo nekaj profesionalnih odgovorov. Nima veze kakšnih, ampak pisanih na nivoju.

Bravo, to manjka na tem forumu.

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.086
5.654
113
Hvala, hvala.....ne bi ti blo treba
redface-1.gif

Nazadnje urejeno: