univerzitetna ali bolonjska diploma

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.718
113
Pri nas...

zdaj pa povej, kako bi razložil to angležu... kaj je bs, ms, ....

Katunga

Fizikalc
1. sep 2007
1.068
0
36
Koper
Citat:
Uporabnik Snecer pravi:
Magister znanosti in magister ni isto.

ni isto, ampak še vedno nimaš kaj glumit, oba sta magistra. Sicer en spredaj, en zadaj, en znanstveni, en strokovni.
cool-1.gif

Floki

Guru
6. sep 2007
10.110
3.170
113
Citat:
Uporabnik jtfc pravi:
Pri nas...

zdaj pa povej, kako bi razložil to angležu... kaj je bs, ms, ....

Anglež bo itak vprašal kaj zna ne pa kak ima naziv
evil.gif
to se samo pri nas sprašuje

ta_pametni

Pripravnik
6. jan 2013
31
0
6
Bolonjski magisterski študij in star univerzitetni NISTA enakovredna študija. Pri nas se je to izenačilo, ker očitno bi se potem preveč zakompliciralo (naprimer pri vpisu na doktorat) in IMHO tudi "lobij" starih diplomirancev je silil v to, da ne bi potem prejšni študij bil preveč degradiran in torej hendikapiran na trgu dela. V tujini se ti bolonjski šteje kot Msc degree (torej de fakto magisterij znanosti) medtem ko pa stari UNI, je neka na pol priznana stopnja "university degree" - vmesna stopnja med bachelor degree in master of science-, s katero v večini faxov ne moreš iti direkt na doktorat, temveč moraš še eno leto presedlat na Msc stopnji. V tujini je to bistvena razlika v nazivih. Pri nas je isti šmorn.... kot za vsako stvar.

luknjac

Pripravnik
21. feb 2008
373
13
18
Jaz pa problem vidim drugje kot v samem imenovanju. Danes vsak podjetnik ki zaposluje kader, ve kako in kaj je z nazivi, in mu to še najmanj pomeni.

Gledam izpite ki jih rešujemo mi in jih primerjam z izpiti ki so jih reševali pred 15 leti in vam povem da me srat pritisne kak so mel včasih za**bane izpite. Pa da ne bo pomot sem v boloncu, ampak tudi kolegi ki so delali še po starem sistemu 3-4 leta pred menoj nimajo pojma kako so včasih sploh izdelali letnike. Tako da kvaliteta oziroma zahtevnost študija je padla že zdavnaj pred uvedbo bolonca. Sicer je bolonc bedarija in mi kot prvi na našem faksu smo bili poskusni zajčki in smo res bili priča vsemu. Ubistvo je tako da nihče točno ne ve kako se stvari streže, niti profesorji. So pa tudi svetle strani. Sedaj v 4. letniku smo se res zreducirali in je pristop čisto drugačen. Uvedli so nam tudi predmete, ki so res praktični in jih do bolonca nisi srečal na UNI programu.

Jaz vidim problem s stopnjamI drugje. Da ne bo pomote, nikjer ne žalim drugih fakultet. Ampak meni se zdi krivično da se enači tehnične smeri (računalništvo, mehanika, gradbeništvo, elektrotehnika, matematika, fizika..) z filozofijo, ekonomijo, socilogijo, disagnem, pravništvom, geografijo, socialnem delu... In potem imam isto stopnjo kot kolegica socialna delavka, kjer oba veva koliko truda je vložila on ter koliko jaz. S tem so razvrednotili tehnične poklice. Mislim pa kje je logika, da dela univerzitetni diplomirani inženir v Gorenju za 500€. Hvala bogu, da vsaj avstrijci in nemci vedo kdo prinaša denar državi ter da od klepetanja in filozofiranja ni nič.

Nazadnje urejeno:

ta_pametni

Pripravnik
6. jan 2013
31
0
6
Se strinjam glede razvrednotenja naravoslovni-tehničnih fakultet. Po moji osebni oceni bi morali te masterje tudi malo drugače poimenovati. Naprimer, če imaš narejen magisterij na naravoslovno-tehnični fakulteti bi moral imeti drugačen naziv, kot en ki je delal fax na socialnem ali pedagoškem faxu npr. Npr Msc za naravoslovje in kakšen npr Msa (master of arts) naprimer za družboslovje (v ZDA vem, da imajo ta razlikovanja) Pa ni samo problem narovoslovje vs družbene vede. Imaš naprimer zdaj že 2 letne šnel kurz fakultete, ki ti dajejo naziv inženir. Zdaj je lahko "inženir" že vsak sladoledar... In s tem so popolnoma razvrednotili naziv "inženir".

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
36
Murgle
Saj te čisto razumem, pripomnil bi le, da težko primerjaš profil strojnika s profilom socialnega delavca...vprašaj se sledeče - bi bil ti dober socialni delavec? Diploma v žepu ti da nek naziv, študij ti da neka znanja, te usmerja v določen način razmišljanja, ne eno ne drugo pa iz tebe ne naredita socialnega delavca, tako kot študij sam po sebi iz tebe ni naredil strojnika (oziroma tega, kar pač si)...

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.718
113
Jst bom imel oboje kmalu....

Mislim, da te oboje more preoblikovati...no vsaj v razmišljanju. Da se pa tudi pridit skos, tako da gre vse mimo tebe povsod.

Drugače v tehniko najraje ne bi šel več, pri družboslovju pa šihta verjetno ne boš več dobil, če ne boš imel vez.

Pa sošolke imaš tudi da si še zmeraj normalen na koncu, v tehniki se pa po 5 letih gledajo tipi kot pedri ali je pa sex simbol kaka ki je malo bolj prašičku podobna kot bejbi.