univerzitetna ali bolonjska diploma

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.017
10.760
113
kod Džej-Zija
Ja, ampak v anglosaksonskem svetu tudi povsod ne pišejo "dr." kot titule, ekvivalentno lahko za imenom in priimkom napišeš PhD.

Ateis

Guru
13. sep 2007
2.285
811
113
Če pogledamo čisto natančno, univerzitena izobrazba spet ni enaka 2. bolnjski stopnji oz. bolon. magisteriju, saj lahko po univerziteni narediš še 5 iozpitov in dipplomo pa maš Master of sc. oz. 2. bolonjsko, prej pa si imel po točkovanju premalo za 2. bolonjsko.

LP

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.852
684
113
Pri nas se šteje kot enakovredna. V tujini pa žal ne, ker pač ni enako število ECTS pik. Glede opravljanje X števila izpitov za pridobivanje 2. bolonjske stopnje pa je tako... na žalost si moraš sam plačati en letnik študija, kar pa nanese okrog 2-3 tisoč € (odvisno od faksa). V to se ti splača iti le če rabiš za delo v tujini.

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.718
113
jah uni ima 4.5 let

mag. bolonjski pa 5 let

Pomoje nov.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.852
684
113
2. bolonjska stopnja ima načeloma več ECTS točk kot stara uni diploma.

En semester je načeloma 30 ECTS. 1. in 2. bolonska stopnja skupaj naneseta 300 ECTS. Pri 4-letnem uni programu ti do 2. bolonjske stopnje manjka 60 ECTS, pri 9-semesterskih programih pa 30 ECTS. V praksi to pomeni da lahko z uni izobrazbo narediš par izpitov in se ti potem prizna 2. bolonjska stopnja.

Pri 5-letnih uni programih (recimo farmacija) je število točk verjetno enako. Pri 6-letnih (medicina) pa jih imaš verjetno že malo v dobrem
grin1.gif

Blackjack

Guru
24. nov 2007
4.986
1.051
113
Citat:
Uporabnik mosseero pravi:
Ja, ampak v anglosaksonskem svetu tudi povsod ne pišejo "dr." kot titule, ekvivalentno lahko za imenom in priimkom napišeš PhD.

Pri nas se zmeraj "uradno" velja razlicica, ki se zelo malo koristi v zvezi z 8. stopnjo izobrazbe.

Nekdo ki je koncal magisterij (znanosti) ima uradno naziv "Mr.sc." oz "Mag.sci". Pravtako nekdo ki konca doktorat znanosti uradno nosi naziv "Dr.sc." ali "Dr.sci". pred imenom.

Tega se bolj drzijo na hrvaskem in ostalih ex-yu republikah.

Mikrohard

iPhone Profi
20. jul 2007
5.868
753
113
www.jernej.org
9 semesterski študij na FE (UNI TK). V diplomi mi piše 300 ECTS. Določeni predmeti so vredni več, določeni manj...

Kakor vidim na strani od FE, je 1. stopnja bolonje vredna 180 ECTS, 2. stopnja pa 120 ECTS. Tako da je na koncu v vseh pogledih enako (tako stopnja kot tudi točke). Samo "naziv" je drugačen.

crashednburnt

Majstr
Osebje foruma
20. jul 2007
8.745
434
83
Goriška
www.avtopro.si
Seveda, ampak na FE ste imeli samo 9 semestrski študij, ne pa tudi 8 semesterskega kot recimo FRI pred bolonjsko reformo. Ko po novem opraviš 2. bolonjsko stopnjo, pa si ravno tako dal skozi 9 semestrov študija ... tako da ja, ti dve zadevi sta nekako primerljivi.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.852
684
113
Citat:
Uporabnik crashednburnt pravi:
Seveda, ampak na FE ste imeli samo 9 semestrski študij, ne pa tudi 8 semesterskega kot recimo FRI pred bolonjsko reformo. Ko po novem opraviš 2. bolonjsko stopnjo, pa si ravno tako dal skozi 9 semestrov študija ... tako da ja, ti dve zadevi sta nekako primerljivi.

Jaz sem tudi imel na FERI 9-semesterski pa mislim da študij ni bil vreden 300 ECTS (razen če je diploma vredna 30 ECTS).

gasdopodna

Majstr
22. jul 2007
3.702
127
63
Samo delo po bolonjskem sistemu je totalno blesavo... (vsaj po mojih izkušnjah). Smo meli en predmet po bolonjskem sistemu in je način dela bil totalna katastrofa napram klasičnemu sistemu... Kr neko posiljevanje z domačimi nalogami... Sem se spraševal a smo na fakulteti ali smo v osnovni/srednji šoli ?!? Pa še marsikaj drugega je zgrešeno.

teapot

Pripravnik
29. apr 2012
267
0
16
Neumnost je recimo tudi zahtevana 80% prisotnost na predavanjih. Me prav zanima, če to dejansko izvajajo in kako jim uspe v primeru, da je v predavalnici 100+ študentov.

gasdopodna

Majstr
22. jul 2007
3.702
127
63
List je šel okoli pa smo se podpisovali... Pri tistem predmetu si itak mogu bit, če ne nisi razumel stvari pa če si se na glavo postavu
bonk.gif

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Ne vem no. Sem malo pogledal predmetnik na FERI pa morajo naredit za prvo bolonsko 31 izpitov+ diplomo in za drugo bolonsko 17 izpitov +diplomo. Torej skupno 48 izpitov v 5-6 letih, ker je enako, kot stopenski študij pred 30. leti, kjer je za 7 stopnjo bilo potrebno opraviti 46-48 izpitov in diplomo po prvi in diplomo po drugi stopnji. Če pa si se takoj vpisal na drugo stopnjo si pač enako število izpitov moral opraviti leto prej.

Tista obremenitev, katera piše ob predmetih (predavanja+vaje+labolatorjiske vaje = moraš opraviti)+delo doma= kdaj pa boš žuriral (?) je pa bolj tak tak. Pač napišejo zraven, da se doseže potrebno število točk.

Namesto, da se prepirate, kaj je več vredno (al 7 stopnja po starem al II stopnja po Bolonji) lepo dokončajte študij in na delovnem mestu pokažite svoje sposobnosti namesto indeksov. Se prepogosto zgodi, da diplomant tehnične fakultete ne zna uporabljati % računa na kalkulatorju!

dotore

Pripravnik
18. avg 2007
438
3
18
Citat:
To da bolonjska stopnja NI enaka staremu visokošolskemu programu (to si napisal) je pa bedarija. Ker sedaj imaš študije, ki so visokošolski ali/in unverztetni pa so po bolonjski to 1. stopnja oz. skupno 6. stopnja (6/2)!

Mogoče mi tole prav pride, da se navežem na debato z meni znanim problemom,namreč:
- oseba ni uspela dokončati Ekonomijo izredno zaradi blablabla, po kateri bi imela klasično diplomo in priznano 7 st. po starem.
- namesto tega ji, proti plačilu cca4000E "nudijo" 8 izpitov po bolonjcu in pa pridobljen naziv 6.st.

Oseba zdaj ne ve, kaj naj stori. Enkrat letos je v Financah prebrala nek članek, ki pravi, da veliko fakultet pri tem izigrava študente in bi moralo nudit dokončanje po starem še do xy leta, namesto tega pa pač ponudi dražjo možnost.
Oseba razmišlja, kam se naj obrne po pravno pomoč.
Oseba razmišlja, da študij oz dokončanje nima smisla, če pade za eno stopnjo po bolonjcu.

Mi lahko prosim kaj pametnega poveste, da sporočim dalje?
thnx
ps: lahko prestavite tudi v novo temo, če mislite, da smetim oz grešim smer debate.

Anubis

Fizikalc
4. nov 2007
524
108
43
Citat:
Uporabnik philips pravi:
Pri nas se šteje kot enakovredna. V tujini pa žal ne, ker pač ni enako število ECTS pik. Glede opravljanje X števila izpitov za pridobivanje 2. bolonjske stopnje pa je tako... na žalost si moraš sam plačati en letnik študija, kar pa nanese okrog 2-3 tisoč € (odvisno od faksa). V to se ti splača iti le če rabiš za delo v tujini.

To pa ne bo držalo. Jaz sem se brez vsakršnih težav lahko vpisal na enoviti doktorski študij (po bolonji) v Avstriji z našo staro univerzitetno diplomo. Mislim, da je bilo število ECTS točk identično bolonjski 2. stopnji.
smile-1.gif

Katunga

Fizikalc
1. sep 2007
1.068
0
36
Koper
Citat:
Uporabnik tdi pravi:
Najlepša hvala za odgovore.Gre se samo za to, da se lepše sliši " moj je pa magister",. Pa takšne nazive tudi upoštevajo razni delodajalci?

nima se kej boljše al slabše slišat. če je magister je magister, sicer je pa diplomiral, nimaš tukaj nič izbire. Če je nekdo končal VS ali UNI ni magister.