Ukinitev študentskega dela - pa smo dočakali

Maci

Fizikalc
18. jan 2010
2.989
0
36
Recimo to kar jaz delam za "pregurat"... tam je en redno zaposlen, "študentov" pa nas je okoli 13, delo je praktično ves čas. Kolegica tam dela že 3 leta, napotnice itak nima nobena od naju, tako da delava na napotnico tretje osebe, ko je ona enkrat šefu rekla, če bi bila možnost za zaposlitev, vsaj za polovični čas je rekel da to pa ne... itak. Zaposlen je prevelik strošek, študent pa "poceni" in dokler bo tako, bodo vsi študentje, od mularije do 60 let starih
bonk.gif
.

Jaz bi z veseljem eno redno službo končno našla, ampak od septembra do zdaj nič... delam pa že drugo delo preko študenta
bonk.gif
- ja, za vmes poštukat.

Honorarna pogodba? Tega se oni ne grejo
grin1.gif
.

Ja, ukiniti bi bilo treba, tako bi bili marsikje primorani zaposliti ljudi...

Domen

Pripravnik
24. jul 2007
207
0
16
to mi je všeč, da še študentje sami vidijo, da študentsko delo ni OK dolgorocno gledano.... !

edini ki se bodo z vsemi štirimi branili proti temu zakonu so študentski servisi in podobne organizacije ki vlečejo "easy money" od študentskega dela !

PIC

Fizikalc
17. avg 2007
2.466
2
38
ksz..

Kot bivši študent lahko rečem, da je tole pravilno.

Dosedanji sistem se je izkoriščal do onemoglosti, šlo nam je bolje kot marsikateremu delavcu, študija pa kar ne zaključiš. Denarja čez glavo, delovne izkušnje tudi, faks trpi, če delaš preveč.

Skratka, pošteno.

LP,
PIC

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik Evrofil pravi:
Citat:
Uporabnik KillaKHAN pravi:
Citat:
Uporabnik Evrofil pravi:
Citat:
Uporabnik ziggy pravi:
Naj ponudijo npr. brezobrestni kredit za tiste, ki si ne morejo privoščiti študija pa bo. Kdor resno misli študirat in je perspektiven, se mu bo stvar hitro obrestovala, ne tako, kot sedaj, ko jih tričetrt študira kar tako v tri dni, ker je ravno zastonj in ker dobiš bone za hrano.

Napaka.

Šolnina 5000 EUR/leto, tudi za "redne" študente, plačljiva na koncu leta, pred vspisom v višji letnik.
Če vse delaš v roku ne plačaš nič.
Vsak izpit, ki ga neses naprej je 1000 EUR. Enega dobis zastonj, vec kot dveh ne mores prenesti v naslednji letnik, in samo za eno leto. (V tem primeru ne placas celotne solnine, ampak samo 1000 EUR - ce pa izpita ne naredis v roku oz. pogrnes naslednji letnik placas vse za nazaj).
V kolikor ne naredis letnika, placas.
Enkrat lahko zajebeš in se prepises, in eno leto lahko pavziraš. Tvoj celotni dodiplomski studij ne sme trajati vec kot 7 let.

Problem solved.

bledarija... pišeš iz pogleda enega faksa, ki si ga spacal skup...

Kaj naj bi pa to pomenilo? In, ce smo cisto tocni sem itak proti temu, da bi bili faksi sploh zastonj na kakrsenkoli nacin (tudi zgoraj omenjenega), ampak v Sloveniji tega pac ne smes reci tega naglas, ker si potem takoj izkoriscevalec in Tajkun. Klinc, ni vsak za na faks, pri nas je pa to ze skoraj samumevno, da bos sel. Malo morgen - 10k na letnik (na Fiziki in Matematiki pol toliko, na ekonomiji pa 20k
evil.gif
), moznost kredita, ki ga zacnes odplacevati par let po zakljucku, pa vozi misko.

Bomo videli, kako hitro se bo izboljsal soksli sistem in pogoji na faksih. Pa kako bojo univerze actually zacele delat na tem, da bodo studentje zadovoljni, ne pa da je trejina (raje vec) profesorjev na dodiplomcih tepcev, po sistemu "If you can, do, if you can't, teach."... Glejte no, kolega profesor, studentje so vas trikrat zapored slabo ocenili? Ja, veste, to pa nas stane. Lepo se imejte, papa!

Studenti bodo ravno tako studirali, na boljsih fakultetah in v boljsih pogojih - "studenti", in vsi tisti, ki iz podezelja pridejo v MB n LJ malo okol gledat in "studirat" bojo pa hitro odpadli.

Ampak neee... v bananarepubljik je fax skoraj ustavna pravica :S In potem imas ucitelje likovne pedagogike z magisterijem iz teksilstva, ki imajo pri 28 letih 9 mesecev delovne dobe. Da ne bom koga tepel...

moje repliciranje se je v bistvu nanašalo bolj na tisti del z izpiti, ki jih prenašaš naprej, o plačljivosti se pa tudi da debatirat, ker se mi zdi nedopustno, da se v sistemu, ki že tako ali tako proizvaja manjko zdravnikov še to omejuje s plačevanjem. Ker ne bojo najebali tisti, ki so revni, bo že kje štipendija, tudi bogati ne, bojo pa tisti vmes, ki si ne bodo mogli privoščiti 35k € za 7 let študija.

Jaz vidim večji problem v tem, da imaš študente, ki se vpišejo na tekstilstvo (random primer), ker niso bili sprejeti nikjer drugje, samo zato, da študirajo. [censored] idi delat ne pa da drek mešaš.

D_K

Guru
24. sep 2007
3.074
852
113
Citat:
Uporabnik Maci pravi:
ja, zakaj pa nebi imel študent luksuza, sploh če si ga sam zasluži???

jaz sem imela tudi pri 22 letih mesečnega zaslužka cca. 200.000 sit, najboljši mobitel pa tudi če je bil drag, na veliko hodila na dopuste in okoli, si kupila kar sem hotela... ampak ni bilo mamic in očijev, vse sama. in zakaj ne? zame je bil to luksuz.

a zdaj mora pa študent živet skromno in se vsemu odrekat,samo da bo čimbolj priden za "državo". pa kdaj bo pa užival če ne v tem času? se da čisto vse speljat.

ne podpiram pa luftarjev ki so starim v breme in so čisti gnoji tako in drugače. ampak to pa nima veze z študentskim delom.

Če bi ti svoj čas, ki si ga porabila za potovanja, luksuz, študendsko delo... porabila za samoizobraževanje, učenje ipd. bi danes imela delo. Čisto vsak priden študent, ki ga zanima svoja stroka in je v njej dober, oz. najboljši, je do sedaj še dobil delo, tudi času krize. Ti si pač izbrala "luksuz".
Danes študira že vsak Janez, ki ima 5 minut časa in zraven še kelnari v lokalnem kafiču... kam smo pa prišli. Čisto prav da se ukine študensko delo in študirajo naj tisti, ki dejansko študirajo, ostali pa delat.

Študent, ki opravlja zraven študija 8 urni delovnik, po možnosti dela, ki nima dobene veze z njegovo stroko, ne more pričakovat, da bo kaj iz njega.

Nazadnje urejeno:

Maci

Fizikalc
18. jan 2010
2.989
0
36
Citat:
Uporabnik D_K pravi:
Citat:
Uporabnik Maci pravi:
ja, zakaj pa nebi imel študent luksuza, sploh če si ga sam zasluži???

jaz sem imela tudi pri 22 letih mesečnega zaslužka cca. 200.000 sit, najboljši mobitel pa tudi če je bil drag, na veliko hodila na dopuste in okoli, si kupila kar sem hotela... ampak ni bilo mamic in očijev, vse sama. in zakaj ne? zame je bil to luksuz.

a zdaj mora pa študent živet skromno in se vsemu odrekat,samo da bo čimbolj priden za "državo". pa kdaj bo pa užival če ne v tem času? se da čisto vse speljat.

ne podpiram pa luftarjev ki so starim v breme in so čisti gnoji tako in drugače. ampak to pa nima veze z študentskim delom.

Če bi ti svoj čas, ki si ga porabila za potovanja, luksuz, študendsko delo... porabila za samoizobraževanje, učenje ipd. bi danes imela delo. Čisto vsak priden študent, ki ga zanima svoja stroka in je v njej dober, oz. najboljši, je do sedaj še dobil delo, tudi času krize. Ti si pač izbrala "luksuz".
Danes študira že vsak Janez, ki ima 5 minut časa in zraven še kelnari v lokalnem kafiču... kam smo pa prišli. Čisto prav da se ukine študensko delo, in študirajo naj tisti, ki dejansko študirajo, ostali pa delat.

Študent, ki opravlja zraven študija 8 urni delovnik, po možnosti dela, ki nima dobene veze z njegovo stroko, ne more pričakovat, da bo kaj iz njega.

Aha, torej tisti ki so doštudirali imajo danes službe ostali pa ne. Diplomirancev ni na zavodu. 1:0 zanje.
Še v težji situaciji so, velika večina. Pa še nič ne znajo.

D_K

Guru
24. sep 2007
3.074
852
113
So ja, večina tistih, ki so delali jim je v času študija na prvem mestu bil luksuz. Ni vse v tem, da kočaš faks....
Tudi jaz sem študiral. V študenskih letih sem si želel potovat za kar mi je zdaj mogoče malo žal...ampak namesto dela, potovanj, in luksuza sem izbral kako poletno šolo, si izboril štipendijo in nadgrajeval svoje znanje.

Verjemi, da sem se v času študija pogosto počuto bedno, ko so "vsi" moji kolegi "zaposleni" imeli denar, avte, dobre telefone, v glavnem luksuz. A to je cena študija. Če študiraš, pač študiraš... na koncu se vedno vse povrne.

Edit: Hočem povedat, dober "diplomiranec" ni nikoli na zavodu.

Nazadnje urejeno:

Domen

Pripravnik
24. jul 2007
207
0
16
tako je....kratkoročno si car, dolgoročno pa na koncu revez! sem bil v tej situaciji sam in ko sem koncno dobil pogobo se mi je sicer plača zmanjšala a ko sem bil na bolniški sem imel še vseeno nekaj plačano... pa delovna doba pa pa pa...

ja pa seveda študij pa potem tudi das kar na stranski tir pa mislis da bo vecno tako fletno...pa seveda ni!

Diablo

Fizikalc
19. jul 2007
5.360
3
38
najbolj glasna pa je ona koka, danes stara 26 le pa še ni končala študija na FDV, faliranka jedna...me je prav melo da bi poklical na radio, pa jo vprašal, zakaj študira tako dolgo, če ima kakšne težave z učenjem.