Ukinitev študentskega dela - pa smo dočakali

grajbos

Fizikalc
23. mar 2009
2.098
0
36
ksz

Končno se bo tudi na tem področju uredilo
aplauz.gif

To, da se praktično povsod išče študente za delo, pa naj bo to kelnarija ali pa programiranje, prevozi ali varovanje, je pa itak postala praksa.
Nekaj sem na to temo omenil že pod Malimi oglasi/Zaposlitev, pa sem bil tam kregan...
Jaz v tem zakonu vidim same pluse:
- delodajalec, ki bo rabil nekoga srednje ali dolgoročno, bo po novem namesto študenta najel nekoga, ki je brezposeln ali pa ima željo po novem delovnem mestu in novem okolju
- študenti bodo ali prej doštudirali ali pa bodo zaradi nemožnosti dela preko napotnic prepustili študijsko mesto nekomu, ki bi po starem odpadel zaradi prezasedenosti faksa
- vsak, ki bo delal malo delo (prej študentsko delo) bo obdavčen, kar je pravilno, in to delo bo mu šlo v delovno dobo, kar je tudi pravilno
- če podam primer iz gostinstva, lastniku lokala ne bo v interesu vsaka dva dni menjavat personala, zato se bo najverjetneje odločil za redno zaposlen kader, posledično se bodo (morda) celo dvignile plače v gostinstvu, predvsem zaradi razmerja povpraševanje-ponudba po kadrih
- enako velja za trgovine, npr. v MB Europarku je več kot polovica zaposlenih preko napotnic, po drugi strani pa je na borzi ogromno tistih s trgovsko izobrazbo, pa ne dobijo služb zaradi pijavk imenovanih študenti in študentke
- logično, da se bodo študenti, predvsem tisti faliranci, bunili, ker jim bodo odpadle ugodnosti, šefom študentskih servisov pa tudi ne bo lahko, konec izi-moneya
- enako za ŠOS, v študentskih klubih pa so bili tudi samo privilegiranci tisti, ki so imeli koristi; resni študentje so pa študirali
- itd itd

Skratka, KONČNO

Maci

Fizikalc
18. jan 2010
2.989
0
36
ksz

jaz težko rečem ali je prav ali ni.
po eni strani ni prav - poznam kar nekaj študentov, ki pridno delajo v prostem času, toliko da zaslužijo vsaj za svoj luksuz, da ne visi vse na tastarih, po drugi strani pa to hitro preide v več dela kot študija, ker vsakemu pač denar diši. tudi delodajalci študenta jemljejo in obremenjujejo kot redno zaposlenega jim je pa bistveno nižji strošek.

sem pa na nek način tudi za omejitev, ker je s tem resnično omejeno delo za brezposelne.

bom navedla dva primera:

firma v kateri sem prej delala. naj bi me redno zaposlil, po izgubi prejšnje službe. pa sva prvi mesec dala na napotnico (sem jo mogla zrihtat od nekoga drugega, ker nisem študent in nimam statusa) tole nakazilo na napotnico se je vleklo 7 mesecev. ko sem mu omenila, da bova morala stvari uredit ni imel časa. študent sem bila jaz, 55 let stara sodelavka, 38 let stara sodelavka, ...

.. od septembra si iščem redno delo, na razpise se javljam vsakič ko je kaj pametnega, vsakodnevno spremljam... nič... pokliče prijateljica... dva tedna že delava kot študentki v eni firmi... jbg, za poštukat... kaj pa nej??? dela nas okoli 13, vsi "študentje" ki delamo vsak dan od 8h do 3h, uro gor ali dol.
če nebi bilo napotnic bi verjetno koga zaposlili, honorarno ali redno, ker narejeno pa mora biti...

... in še vedno si iščem redno službo
rolleyes-1.gif

Maci

Fizikalc
18. jan 2010
2.989
0
36
... sem napisala. Poznam študente ki so full pridni in delajo preko študenta da niso samo breme starih za svoj luksuz.
Nekateri bodo zaradi tega zelo prikrajšani. Pa tiste vaše fore, pa naj študent odpre s.p.. A sploh veste koliko je stroškov s tem??? Pojma nimate. In tisti ki zasluži na napotnico 300€ na mesec s tem lahko glih prispevke plača
bonk.gif

Iz svojega primera pa NE ni prav, naj ukinijo študentsko delo, ker je izkoriščanje.

Lahko greš sam sebe
bonk.gif

Nazadnje urejeno:

Steve

Guru
13. avg 2007
10.012
1.912
113
2x si napisala en velik FAIL. Študenti in luksuz? kak gre to skupaj?? študenti so zato da čim hitreje doštudirajo in so koristni za državo, ne pa da pičijo luksuz. in jokajoči študenti omenjajo da zdaj za kruh ne bodo imeli (
hysterical-1.gif
), čeprav veliko večino bolj skrbi da ne bo za pijačke 5x na dan, 2x tedensko pijanščina, twingo, najnovejša nokia, fancy cotike,... tisti ki so res revni, dobijo štipendije, študentsko sobo in na voljo imajo res poceni bone v nefancy restavracijah.

_jolly_

Fizikalc
3. sep 2007
2.141
2
38
predvidevam da si že doštudiral. kaj pa otroci? še niso tolk veliki, da bi študirali? ko bodo, pa ko jih boš moral 100% denarno podpret, jim kupovat laptope, vse knjige, cote, najemnino, ..., ker si nebodo mogli nič sami zaslužit, se spomni kaj si tukaj pisal in kakega mnenja si bil.
zmaga.gif

Maci

Fizikalc
18. jan 2010
2.989
0
36
ja, zakaj pa nebi imel študent luksuza, sploh če si ga sam zasluži???

jaz sem imela tudi pri 22 letih mesečnega zaslužka cca. 200.000 sit, najboljši mobitel pa tudi če je bil drag, na veliko hodila na dopuste in okoli, si kupila kar sem hotela... ampak ni bilo mamic in očijev, vse sama. in zakaj ne? zame je bil to luksuz.

a zdaj mora pa študent živet skromno in se vsemu odrekat,samo da bo čimbolj priden za "državo". pa kdaj bo pa užival če ne v tem času? se da čisto vse speljat.

ne podpiram pa luftarjev ki so starim v breme in so čisti gnoji tako in drugače. ampak to pa nima veze z študentskim delom.

WhiteCell

Fizikalc
18. avg 2007
1.930
1
38
42
Kranj
Obišči stran
ker ima mogoče luksuz na račun ostalih državljanov ???

ti res ne potegne...manj študentov....več zaposlenih....več denarja za penzije,šolnine ipd....

pa dejte folk malo bolj dolgoročno razmišljat....

pa sej ne rečem da bo tale zakon vse rešil...samo je pa začetek....

reality

Vudu lešinar
24. jul 2007
4.731
0
36
Kdo ti pravi, da ne sme šturdent furat luksuz.... Problem je, ker se zato ne odvaja davka kot od drugih skupin... Študent lahko odpre s.p., d.o.o. ali katerokoli drugo družbo

so what... enostavno zagovarjate delo z nizkimi stroški dela, kar 10% je živ luxus..... Tasposobni in pridni, bodo še vedno lahko delali, tisti, ki pa se na faks vpišejo zaradi statusa, se jim pa ne bo splačalo

in to je to.......... najbolj pa žuli študentske servise, ki so pretakale miljon eur in zlorabljali napotnice....

edino pravilno, prvi ukrep te butaste vlade, da je koristen, čeprav dvomim, da ga bodo speljali, ker nimajo hrbtenice...

Steve

Guru
13. avg 2007
10.012
1.912
113
povej mi po kaki logiki, razen trenutni slovenski, ima lahko študent 800€ zaslužka?

wildude

Fizikalc
24. jun 2008
1.573
29
48
Mene moti, da bom imel sedaj še manj možnosti za lastni zaslužek. Pa nisem šalabajzer, lenuh, zapravljivec, alko-droga postopač itd..

capl

sranjeslojaš
2. feb 2009
8.604
53
48
na podnu
Za resne ,mislim da bo še vedno delo , za tiste ,katerim pa moramo redno zaposleni prilagajat svoj delovni čas , pa upam da ga res ne bo več. Že nekaj let je praksa ,da pri načrtovanju dela ,najprej vprašajo študente , potem pa se redno zaposlene prilagodi njim.
Pol pa seveda nenapovedane odsotnosti :,,halo ki si ,mogu bi že delat? , ,,ja sn bulan ,me ne bo,, (skoz tel. se pa žurka čuje ) , ka se pol dogaja :,,ja capl prid nazaj delat ,ko unga kurca ni ,, . Stroške prevoza seveda časti capl ,ker je finta z mesečno vozovnico.
jezen.gif

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.386
1.251
113
Citat:
Uporabnik Odisej pravi:
Ksz.

Zdajle bo ravno eno leto, kar sem začel malo bolj "aktivno" delat. Na mesec mi uspe oddelat nekje 60-110 ur, brez da bi žrtvoval eno samo predavanje. Kdaj delam? Petek popoldne, sobota, nedelja. Pač nimam prostega časa za vikend in ne "fejsbukam" tako aktivno, sem si pa zato lahko kupil nov računalnik. Torej, ne delam (samo) zaradi nuje, ampak tudi za nek luksuz, če hočete...

Ne razumem, kaj državo moti, če nekdo pač v svojem prostem času raje poprime za neko delo, kot pa da zabušava pred tvjem.

Saj je ne moti. Ti kar. Ampak če hočeš več kot 728 ur na leto, izvoli na podjemno pogodbo, avtorsko, sp ... Ke rče se dela resno in en občasno, mora biti tudi način plačevanja resen.
Sam sem od začetka faksa fural avtorske in kasneje sp, pa vse do 3 leta nazaj )ko že dolgo nisem bil več študent). Na ŠS sem tu pa tam kako fizkikaljenje podelal čisto na začetku, potem pa nič več.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.386
1.251
113
Citat:
Uporabnik _jolly_ pravi:
predvidevam da si že doštudiral. kaj pa otroci? še niso tolk veliki, da bi študirali? ko bodo, pa ko jih boš moral 100% denarno podpret, jim kupovat laptope, vse knjige, cote, najemnino, ..., ker si nebodo mogli nič sami zaslužit, se spomni kaj si tukaj pisal in kakega mnenja si bil.
zmaga.gif

Saj si bodo zaslužili. Samo namesto preko študenta pač v kaki drugi obliki.

Evrofil

Dopisnik z Bruslja
18. jan 2008
4.522
1
36
Citat:
Uporabnik KillaKHAN pravi:
Citat:
Uporabnik Evrofil pravi:
Citat:
Uporabnik ziggy pravi:
Naj ponudijo npr. brezobrestni kredit za tiste, ki si ne morejo privoščiti študija pa bo. Kdor resno misli študirat in je perspektiven, se mu bo stvar hitro obrestovala, ne tako, kot sedaj, ko jih tričetrt študira kar tako v tri dni, ker je ravno zastonj in ker dobiš bone za hrano.

Napaka.

Šolnina 5000 EUR/leto, tudi za "redne" študente, plačljiva na koncu leta, pred vspisom v višji letnik.
Če vse delaš v roku ne plačaš nič.
Vsak izpit, ki ga neses naprej je 1000 EUR. Enega dobis zastonj, vec kot dveh ne mores prenesti v naslednji letnik, in samo za eno leto. (V tem primeru ne placas celotne solnine, ampak samo 1000 EUR - ce pa izpita ne naredis v roku oz. pogrnes naslednji letnik placas vse za nazaj).
V kolikor ne naredis letnika, placas.
Enkrat lahko zajebeš in se prepises, in eno leto lahko pavziraš. Tvoj celotni dodiplomski studij ne sme trajati vec kot 7 let.

Problem solved.

bledarija... pišeš iz pogleda enega faksa, ki si ga spacal skup...

Kaj naj bi pa to pomenilo? In, ce smo cisto tocni sem itak proti temu, da bi bili faksi sploh zastonj na kakrsenkoli nacin (tudi zgoraj omenjenega), ampak v Sloveniji tega pac ne smes reci tega naglas, ker si potem takoj izkoriscevalec in Tajkun. Klinc, ni vsak za na faks, pri nas je pa to ze skoraj samumevno, da bos sel. Malo morgen - 10k na letnik (na Fiziki in Matematiki pol toliko, na ekonomiji pa 20k
evil.gif
), moznost kredita, ki ga zacnes odplacevati par let po zakljucku, pa vozi misko.

Bomo videli, kako hitro se bo izboljsal soksli sistem in pogoji na faksih. Pa kako bojo univerze actually zacele delat na tem, da bodo studentje zadovoljni, ne pa da je trejina (raje vec) profesorjev na dodiplomcih tepcev, po sistemu "If you can, do, if you can't, teach."... Glejte no, kolega profesor, studentje so vas trikrat zapored slabo ocenili? Ja, veste, to pa nas stane. Lepo se imejte, papa!

Studenti bodo ravno tako studirali, na boljsih fakultetah in v boljsih pogojih - "studenti", in vsi tisti, ki iz podezelja pridejo v MB n LJ malo okol gledat in "studirat" bojo pa hitro odpadli.

Ampak neee... v bananarepubljik je fax skoraj ustavna pravica :S In potem imas ucitelje likovne pedagogike z magisterijem iz teksilstva, ki imajo pri 28 letih 9 mesecev delovne dobe. Da ne bom koga tepel...

Evrofil

Dopisnik z Bruslja
18. jan 2008
4.522
1
36
Citat:
Uporabnik wildude pravi:
Mene moti, da bom imel sedaj še manj možnosti za lastni zaslužek. Pa nisem šalabajzer, lenuh, zapravljivec, alko-droga postopač itd..

Ne, kje pa. Ti si leksikon
hysterical-1.gif

erikson

Guru
25. avg 2007
22.726
6.501
113
Z ukinitvijo nizko obdavčenega študentskega dela se bo povečalo število drugih zaposlitev. Trenutno ste študentje sami sebi konkurenca - ne dobite redne zaposlitve, ker podjetje vedno lahko najde drugega študenta.

Tisti, ki jamrate glede visokih davkov pri drugih oblikah dela - iz teh davkov se plačuje tudi vaše brezplačno šolanje, subvencije za prevoz, socialna podpora, enoletna porodniška in podobno. Skratka, sedaj samo jemljete iz skupne blagajne, po novem pa bi tudi sami prispevali vanjo. Za mnoge študente je pravi šok, ko dobijo prvo plačo in vidijo, koliko enih davkov morajo plačevati.

Proti novemu zakonu so lahko samo ultrakapitalistični lastniki študentskih servisov, ki bodo izgubili neomejen vir denarja.

Sploh pa je vprašanje, ali res potrebujemo toliko študentov, ki študirajo nepotrebne stvari. Ampak to je že druga tema.

Maci

Fizikalc
18. jan 2010
2.989
0
36
ne vem zakaj si odgovoril meni,

kar se tega tiče se popolnoma strinjam s tabo, tudi sama bi raje videla da se ukine to študentsko delo bo več možnosti za redne zaposlitve, ne pa da tisti, ki iščemo redno službo še + 6 mesecev delamo na xy napotnico da preguramo to obdobje... če tega nebi bilo, bi bili marsikje primorani zaposliti ljudi.

Domen

Pripravnik
24. jul 2007
207
0
16
koncno ! edino prav da se ukine oz. zmanjsa študentsko delo.....sem delal v podjetju v katerem je 20redno zaposlenih in 30 studentov, ki opravljajo ISTO delo kot redno zaposleni in so povrh še boljše plačani! Vsi ti "studentje" vlecejo status v nedogled in upajo da se jih bo podjetje usmililo in jim podarilo pogodbo o zaposlitvi....med tem pa niti en od njih ni koncal studija! tako vlecejo ta status tudi po 10 let in ne pridejo nikamor povrh vsega se jim pa še v delovno dobo ne šteje....
in kot so ze nekateri napisali so studentje nelojalna konkurenca!

Vsi na pogodbe pa bo mir! za tiste ki pa iscejo prvo zaposlitev pa naj bo za podjetje zelo velika davčna olajsava pa bo.....