Ugoden stanovanjski kredit

Mimota

Pripravnik
12. okt 2011
95
0
6
Jaz sem bila kar nekaj let na NLBju pa mi niso znali ponudit pametnega kredita, obrestna mera je bila višja kot pa drugje. Recimo so mi pri Hypu in Unicreditu ponudili boljše pogoje pa sploh nisem bila komitentka. Sem se na koncu odločila za ponudbo od Hypa in tudi zamenjala banko ker se mi je to tako dolgoročno najbolj splačalo. Sem vzela paket (odprtja računa), ki me mesečno pride ceneje kot pa iste stvari na NLBju. Pa še sovražla sem ta NLB Klik.

ChaoRen

Fizikalc
21. jul 2007
5.409
0
36
125
Citat:
Uporabnik GFors pravi:
Kje si pa to razliko našel? Euribor je pač euribor in tukaj banke nimajo maneverskega prostora.

Če govorimo o konkretnih številkah, je bil 6M euribor pri NLB v januarju 1,64, popolnoma enak je bil pri Hypu in pri BKS 1,63.
3M pri hypu pa je bil v januarju 1,39, ampak 3M in 6M med sabo ne moreš primerjat.

V februarju je euribor padel in znaša 6M pri NLB 1,425.

BTW... pri kreditu je treba tudi pazit na interkalarne obresti. Če se kredit črpa na začetku meseca so maximalne, če na koncu minimalne.

Razlike so med 3, 6 in 12-mesečnimi EURIBOR-ji. Banke imajo vse enake, logično.
hysterical-1.gif

sevlje

Fizikalc
25. jul 2007
1.913
0
36
44
Selška dolina
Zakaj pa 3M in 6M, med sabo ne moreš primerjati? Meni je važno samo kakšna je skupna obrestna mera. In če je EURIBOR 3 - mesečni je za 0,3 odstotne točke nižja. In če gledaš za nazaj, boš videl da je za zadnja tri leta razlika vedno med 0,2 in 0,3.

lp

GFors

Pripravnik
12. okt 2007
406
0
16
Obišči stran
Zakaj potem raje ne primerjaš 3M z 12M ali pa kar z nesprejemljivo obrestno mero. Saj je vse isto ane, pa še ZDELO se ti bo, da si še več prišparal
smirk-1.gif

sevlje

Fizikalc
25. jul 2007
1.913
0
36
44
Selška dolina
Poglej

Vsaka banka ima določeno kateri euribor ima. In ti ne moreš izbirati katerega bi imel.
In tiste banke, ki imajo 3-mesečni so ob enakem pribitku ugodnejše. Kapiraš?
In 3 mesečnega imata samo še Hypo in SKB.

GFors

Pripravnik
12. okt 2007
406
0
16
Obišči stran
Potem pa korektno napiši, da ti je Hypo bolj všeč, ker nudi tudi 3M euribor. Da pa napišeš, da ima Hypo manjši euribor za 0,2, je pa dezinformacija, saj ne govorimo o istih pogojih. Nekaterim je bolj všeč 3M, nekaterim 6M, spet tretjim 12. In ko sem tudi sam spraševal v Hypo, me je zanimal izključno 6M.

sevlje

Fizikalc
25. jul 2007
1.913
0
36
44
Selška dolina
Ker Hypo in SKB ponujata tudi kredite s 3 mesečnim euriborom je zaradi tega njuna obrestna mera minimalno za 0,2 odstotne točke nižja pod pogojem da je pribitek enak.

In če si pri istem pribitku zahteval namesto 3 mesečnega euribora 6 mesečni, je približno tako, kot da bi ti v trgovini nekdo ponudil klobaso za 9 eur, ti pa si jo hotel plačati 10 eur.

In če bi mi Hypo ponudil enak pribitek kot LON, bi se brez pomišljanja odločil za Hypo, ker bi bil bolj ugoden kot LON, saj ima LON šestmesečni euribor.

Ko pa govoriš o različnih pogojih, mi pa prosim napiši v čem se pogoji pri 3-mesečnem razlikujejo od 6 mesečnega?

lp

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.461
2.453
113
Jasno, 3M EURIBOR je samo super v primeru da EURIBOR pada ali pa stoji. Da pa začne rast pa se ti bo vsake 3 mesece zvišal obrok. Mislim da je najbolj optimalen 6M za vse razmere...

sevlje

Fizikalc
25. jul 2007
1.913
0
36
44
Selška dolina
Če gresta gledat 3 mesečni in 6 mesečni euribor za zadnje 3 leta bosta videla, da je popolnoma celotno obdobje razlika med 0,2 in 0,3 odstotne točke v prid 3 mesečnega, pa je šel euribor gor in dol.
Naj me popravi kakšen, ki to bolj natančno spremlja, če se slučajno motim smo kolikor sem sam gledal sem oba spreminjata mesečno, s tem da se pri 3 mesečnem gleda povprečje zadnjih 3 mesecev, pri 6 mesečnem pa zadnjih 6 mesecev.

Zakaj pa je 3 mesečni nižji pa tudi meni ni jasno, vem samo da sem pogledal za kakšnih 8 let nazaj, pa mislim, da je bilo samo 2005 bolj kot ne enaka vrednost, vsa ostala leta pa je 3 mesečni nižji. Pa je bila v teh letih konkretna konjunktura in konkretna recesija.

lp

ChaoRen

Fizikalc
21. jul 2007
5.409
0
36
125
Citat:
Uporabnik sevlje pravi:
Poglej

Vsaka banka ima določeno kateri euribor ima. In ti ne moreš izbirati katerega bi imel.
In tiste banke, ki imajo 3-mesečni so ob enakem pribitku ugodnejše. Kapiraš?
In 3 mesečnega imata samo še Hypo in SKB.

SKB je meni ponujala 12-mesečnega za stanovanjski kredit!
rolleyes-1.gif

ChaoRen

Fizikalc
21. jul 2007
5.409
0
36
125
Citat:
Uporabnik sevlje pravi:
Če gresta gledat 3 mesečni in 6 mesečni euribor za zadnje 3 leta bosta videla, da je popolnoma celotno obdobje razlika med 0,2 in 0,3 odstotne točke v prid 3 mesečnega, pa je šel euribor gor in dol.
Naj me popravi kakšen, ki to bolj natančno spremlja, če se slučajno motim smo kolikor sem sam gledal sem oba spreminjata mesečno, s tem da se pri 3 mesečnem gleda povprečje zadnjih 3 mesecev, pri 6 mesečnem pa zadnjih 6 mesecev.

Zakaj pa je 3 mesečni nižji pa tudi meni ni jasno, vem samo da sem pogledal za kakšnih 8 let nazaj, pa mislim, da je bilo samo 2005 bolj kot ne enaka vrednost, vsa ostala leta pa je 3 mesečni nižji. Pa je bila v teh letih konkretna konjunktura in konkretna recesija.

lp

Imaš kar prav in o tem je že tekla debata na alterju. Točno o tem.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.377
1.241
113
www.adriamedia.si
In pred pol leta, ko sem jaz jemal kredit, seveda pribitki med 3M in 6M niti slučajno niso bili enaki. Na koncu se je izkazalo, da je razlika minimalna, ko se šteješ euribor in pribitel. 3M je imel pač standardno višje pribitke ...

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.461
2.453
113
Citat:
Uporabnik ChaoRen pravi:
Citat:
Uporabnik sevlje pravi:

lp

Imata prav vendar kredit se ne jemlje na 3 leta in 3 leta predstavljajo neznaten vzorec, kredit se jemlje načeloma za 20-30 let...

sevlje

Fizikalc
25. jul 2007
1.913
0
36
44
Selška dolina
Citat:
Uporabnik AvtoFun pravi:
Citat:
Uporabnik ChaoRen pravi:
Citat:
Uporabnik sevlje pravi:

lp

Imata prav vendar kredit se ne jemlje na 3 leta in 3 leta predstavljajo neznaten vzorec, kredit se jemlje načeloma za 20-30 let...

V zadnjem odstavku sem tudi napisal, da sem potem pregledal za 8 let nazaj in je situacija praktično enaka kot v zadnjih treh letih.

@ SJTV : Ko sem sam zbiral ponudbe v januarju so bili pribitki nekaterih bank s 6 mesečnim euriborom celo večji od tistih s 3 mesečnim, ker se je situacija na trgu zelo pomešala in so razlike od banke do banke lahko zelo velike.

McBobo

Zelenc'
20. dec 2009
21
0
1
Gorenjska
Mene pa zanima pri rastočem hipotekarnem kreditu, kaj se zgodi z zneskom, ki ga je treba porabiti v 3 mesecih z računi, če recimo ne uspem tako hitro zidati; se pravi, če ga ne porabim?

feler

Fizikalc
21. jan 2008
1.700
12
38
Nič skrbeti...podaljša se moratorij, čeprav tukaj zna biti ponovno notar...ampak če ima svetovalec vsaj malo pojma, se da tudi drugače zmeniti...npr. znesek ki ti ostane se da na depozit in se ga blokira...ko spet dostaviš račun, ti iz depozita prenesejo denar in ga nazaj zablokirajo...vse tako do konca porabljenega denarja.

McBobo

Zelenc'
20. dec 2009
21
0
1
Gorenjska
No saj si skoraj nisem mislil, da če ga ne porabiš, da ga potem enostavno ni več možno porabljati, kredit ti pa ostane cel, ampak da mora biti nekaj v takem smislu, kot si napisal @feler. Katere banke pa sploh ponujajo rastoče hipotekarne kredite?