Ugoden stanovanjski kredit

feler

Fizikalc
21. jan 2008
1.700
12
38
Ne vem kaj misliš s tem "rastoči kredit".
V glavnem primer za katerega sem navajal: imaš preračunano da boš sezidal hišo za 100t EUR...in da jo boš dokončal v 4 mesecih...banka ti da 4 mesece moratorija....se pravi vzameš ga danes, plačevati ga začneš marca, kredit ti v tem času izplačuje po delih na podlafi računov (tebi oz. direkt izvajalcu del). Januarja ugotoviš da vsa dela ne bodo opravljena do konca meseca, ostalo ti je pa še 20.000,00 eur nečrpanega kredita. No in za teh 20.000,00 EUR obstajajo tiste opcije katere sem prej napisal (podaljšanje moratorija, kar stane ker je potrebno notarju, ali pa zadevo na npr. depozit in blokiranje, če denarja ne rabiš in si vse skupaj naredil za manj denarja, ti pa lahko denar položijo nazaj na kredit in imaš nižjo glavnico ter s tem nižji obrok za odplačevaje), ti pa lepo začneš marca lepo odplačevati kredit.

Nazadnje urejeno:

stop

Majstr
5. sep 2007
3.203
397
83
Las Vegas
mene pa zanima kako je z plačili mesečnega obroka, vem da je maksimalni obrok določljiv glede na minimalno plačo v sloveniji, recimo pa da ti ostaja mesečno več denarja kot je tvoj maksimalen obrok, kako lahko to vplačuješ da se ti zmanjša doba plačevanja? Kako pa je če dobiš recimo 10000€ iz neba
smile-1.gif
pa bi želel zmanjšati dolžino palčevanja kredita

feler

Fizikalc
21. jan 2008
1.700
12
38
Lahko mesečno nakazuješ na kredit, ali pa si šparaš in konkretno nakažeš na kredit. Ob prilagoditvi euriborja se ti zmanjša obrok, ker imaš znižano glavnico. Lahko se pa zmeniš z banko in ti z aneksom prilagodijo kredit...se pravi ali imaš nižji obrok in isto dobo, oz. podobno visok obrok in krajšo dobo...imaš več variant.

stop

Majstr
5. sep 2007
3.203
397
83
Las Vegas
se pravi 15-ega plačam redni obrok 30-ega pa ugotovim da mi je ostalo 200€ pa nakažem banki še ta denar? Zmanjša pa se mi glavnica ali obresti ? Ali so potrebni aneksi k pogodbi in podobna zakomplicirana birokracija?

sad

Guru
24. avg 2007
21.177
9.813
113
Odvisno od tvoje pogodbe. Pri večini bank je to brezplačno in brez dodatne papirologije, nekatere banke ti pa ob pologu še zaračunajo stroške "obdelave". Tako da preveri pred najemom kredita. Preveri tudi za morebitne stroške za dokončno predčasno poplačilo.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.312
7.319
113
Citat:
Uporabnik stop pravi:
se pravi 15-ega plačam redni obrok 30-ega pa ugotovim da mi je ostalo 200€ pa nakažem banki še ta denar? Zmanjša pa se mi glavnica ali obresti ? Ali so potrebni aneksi k pogodbi in podobna zakomplicirana birokracija?

Lej vsak mesec se banka vprasa: Koliko denarja mi je "stop" dolzen? In izracuna obresti. Nato se vprasa: Koliko ima "stop" anuiteto? In nato izracuna koliko denarja pri obroku bo ostalo za poplacilo glavnice. Logicno je, da ker se glavnica manjsa, se manjsajo obresti in vsak mesec vec prispevas za glavnico. Ce pa imas ti nek mesec visek denarja in ga nakazes pa se pac odsteje od glavnice saj si obresti ze placal.

nlb ima tako urejeno da je za vsako tako poplacilo potreben aneks ki ga racunajo mislim da okoli 5 eur.

feler

Fizikalc
21. jan 2008
1.700
12
38
Tuje banke načeloma ne komplicirajo (več ne povem
smile-1.gif
. Predčasnih stroškov poplačila ne sme biti več....mislim da je zakon iz leta 2008.

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Stanovanjski kredit lahko odplačuješ poljubno brez stroškov vse dokler ne greš v minus - to pomeni, da če moraš na leto vrniti 1000eur jim lahko januarja nakažeš 1000 eur in potem ostalih 11 mesecev ne plačuješ kredita. Če pa nakazuješ namesto 1000 eur recimo 1200eur se za višek denarja manjša glavnica, nič od tega ne gre za obresti.

ozze

Majstr
24. jul 2009
2.140
316
83
Citat:
Uporabnik stop pravi:
Pripiši še da gre za plačilo glavnice, ker drugače smatrajo kot da gre za plačilo obroka. Vsaj pred leti je bilo tako.

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Citat:
Uporabnik ozze pravi:
Citat:
Uporabnik stop pravi:
Pripiši še da gre za plačilo glavnice, ker drugače smatrajo kot da gre za plačilo obroka. Vsaj pred leti je bilo tako.

Kar nekaj pišete - denar se itak nakazuje na račun ki je za kredit.

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Zanimivo, meni je pa moja bančnica na NLB drugače razložila... Da lahko mirno nakažem na kreditni račun večji znesek, celo skoraj tako velik kot je še znesek kredita za odplačat... Potem ti pa ob naslednjem obroku ugotovijo dejansko stanje, trgajo še potrebni znesek in zaprejo kredit brez stroškov.
Vse ostalo kar hočeš biti pameten in komplicirat pa nagradijo s plačilom stroškov, kot je Apollo rekel...
smile-1.gif

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Citat:
Uporabnik Roberto pravi:
Zanimivo, meni je pa moja bančnica na NLB drugače razložila... Da lahko mirno nakažem na kreditni račun večji znesek, celo skoraj tako velik kot je še znesek kredita za odplačat... Potem ti pa ob naslednjem obroku ugotovijo dejansko stanje, trgajo še potrebni znesek in zaprejo kredit brez stroškov.
Vse ostalo kar hočeš biti pameten in komplicirat pa nagradijo s plačilom stroškov, kot je Apollo rekel...
smile-1.gif

Vsaj eden ki ve kaj pise
zmaga.gif

feler

Fizikalc
21. jan 2008
1.700
12
38
Nikjer ne piše da ne smeš nakazati na kredit...in pri vseh bankah v SLO je poplačilo kredita brezplačno. Jim pa preplačevanje ni všeč, zakaj ne, sem že napisal. Lahko nakazuješ tudi posamezne zneske, ponavadi se prilagodi zadeva ob spremembah euriborja (obrok se ti avtomatsko zniža, tudi če nobegna ne pokličeš na banko, ker se s tvojimi nakazili manjša glavnica).

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.312
7.319
113
Citat:
Uporabnik Roberto pravi:
smile-1.gif

Kar si ti napisal je seveda res. In to lahko pocnes. Problem nastane ko imas se razne NLB Vite vezane na kredit itd in je tebi v interesu da se podpisujejo aneksi saj sicer placujes vec zavarovanja kot je potrebno.

Ni problem v izracunu obresti (itak d aje to avtomatsko glede na stanje racuna kamor poplacujes kredit) problem je v ostalih zadevah. In zato pac zrihtas tist aneks in je.

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.764
3
38
Ksz

Vem da bo tole utopicno ampak vseeno.

Ali je mozno vzet kje okol 30keur kredita, 50keur ze imas, za 80keur bi kupil stanovanje, ampak da dobis kredit ali kakorkoli 30keur denarja brez da imas redne prilive na racun, v bistvu ce jih sedaj sploh nimas? Torej ali bi zadostovalo da si kupis stanovanje in teh 30ker sposojenih garantiras s stanovanjem za 80ker in ce ne vrnes 2-3 obroke da ti lahko ze spravijo v postopek odvzema, da bi na tak nacin garantiral placilo 30keur?

DMX

Fizikalc
20. avg 2007
2.333
15
38
Citat:
Uporabnik Ralliart pravi:
Ksz

Vem da bo tole utopicno ampak vseeno.

Ali je mozno vzet kje okol 30keur kredita, 50keur ze imas, za 80keur bi kupil stanovanje, ampak da dobis kredit ali kakorkoli 30keur denarja brez da imas redne prilive na racun, v bistvu ce jih sedaj sploh nimas? Torej ali bi zadostovalo da si kupis stanovanje in teh 30ker sposojenih garantiras s stanovanjem za 80ker in ce ne vrnes 2-3 obroke da ti lahko ze spravijo v postopek odvzema, da bi na tak nacin garantiral placilo 30keur?

žal tole ni možno, saj ima banka z zasegom in prodajo nepremičnine nemalo nevšečnosti + tega postopek traja in traja in traja in moreš vedet, da imajo že itak polno takšnih, kateri ne odplačujejo kreditov in jim nepremičnine ne morejo zarubiti kr čez noč, potem pa rabijo še pa še zaposlenih, da imajo vse to čez.

feler

Fizikalc
21. jan 2008
1.700
12
38
Pazi pri leasing hiši....če gre v stečaj, adijo tvoja nepremičnina, ker pri leasingu se leasing hiša vpiše kot lastnik in to gre v njeno stečajno maso. Drugače pa ko leasing preneha moraš plačati še davek, ker ti leasing hiša kot pravna oseba nazaj "proda" nepremičnino. Nekako tako, morda bo kdo točno vedel. Sem pa pred leti videl kar nekaj zadev kjer so raje vzeli kredit in poplačali leasing za nepremičnino, se pa točno v detajle nisem uspel spučati...skratka suma sumaro je bilo manj ugodno...pustimo podjetja ipd., ker si vse skupaj dajejo v stroške, tam so po večini drugi razlogi za jemanje leasinga na nepremičnine.
Verjetno bo pa tudi lesing hišo zanimala tvoja kreditna sposobnost....saj ni ne leasingu ne banki v najmanjšem interesu da ti odvzame vse skupaj in to prodaja. Tistim kateri uspe tako daleč priti, vam povem da nikarko ne morejo plačevati oz. ji boli k****. Ker te skoraj prosijo in predstavijo kar nekaj možnosti predno pride tako daleč.

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Leasing hiše niti najmanj ne zanima tvoja kreditna sposobnost, nepremičnina je pa že tako njihova, dokler je ne izplačaš.