Toplotna črpalka zrak/voda za celo hišo

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
redface-1.gif

Seveda, PU - sem šel prav preverit. Enako drugi ogrevalni krog itd. Meni se obnese odlično, zelo zadovoljen...

Clancy

Majstr
20. avg 2007
824
394
63
Pri -15 sposobna ogrevat sama brez grelcev? Kolikšna je letna poraba elektrike? Sprašujem, ker tudi sam razmišljam, da bi dali zmontirati nekaj podobnega.

Clancy

Majstr
20. avg 2007
824
394
63
Ups
redface-1.gif

Sem mislil, da je govora o TČ zrak/voda Mitsubishi Zubadan, ker jo je ThorZEN omenil.

Gruman

Zelenc'
18. maj 2011
10
0
1
Celje
Obišči stran
Naletel sem na tole razpravo o toplotnih črpalkah, obveščam vas, da je HITACHI dal na trg novo serijo deljenih sistemov AquaFree 3. Informativni cenik je na spletni strani http://www.gruman.si/vsebine?group=6&content=61 če koga zanimajo bolj podrobne tehnične informacije naj nam preko spletnega obrazca sporoči. Z veseljem mu pošljemo iskano. Letos smo inštalirali 6 teh sistemov, glede na odzive strank lahko zagotovim, da je sistem s svojo inovativno tehnologijo in vrhunskim krmiljenjem odlično zasnovan.

bokyto

Fizikalc
19. sep 2007
1.475
0
36
Zakaj ne gledate za slovenskimi prav vrhunske ima termoshop. Pa še kul zgledajo pa vsi ki jo imajo jo hvalijo k sam žegn.

igi

Guru
13. okt 2007
5.609
1.208
113
Celje
Citat:
Uporabnik bokyto pravi:
Zakaj ne gledate za slovenskimi prav vrhunske ima termoshop. Pa še kul zgledajo pa vsi ki jo imajo jo hvalijo k sam žegn.

Dosti jih ima drugačno mnenje... Oziroma obstajajo verjetno tudi boljše
wink-1.gif

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.276
1.908
113
Jaz sem slišal vse kaj drugega o njih kot hvalo. In so mi bili toplo odsvetovani.

bokyto

Fizikalc
19. sep 2007
1.475
0
36
Ka pa vem to sploh nebo držalo, ampak ok jst dejansko sam nisem zagovornih električne porabe ampak ok. Mi smo v dva objekta montirali dve toplotni eno od Hitachi-ja in eno od Mitsibushi al ka je že zdej imamo gor solarno predgretje zraka, ki ga vpihujemo skozi kolektor v komoro, kjer sta črpalki, tako imamo vedno temperaturo v prostoru nekje do 30 C tudi po zimi, od takrat se je poraba drastično zmanjšala na črpalkah sigurno na pol če ne še več.

igi

Guru
13. okt 2007
5.609
1.208
113
Celje
Citat:
Uporabnik vincent pravi:
Jaz sem slišal vse kaj drugega o njih kot hvalo. In so mi bili toplo odsvetovani.

Sem bil sedaj 2 dni z mojstrom iz termotehnike, ki dela pri njih v razvoju...
Mitsubishi, daikin, panasonic...toplotne črpalke proti Termotehniki? Hja pravi: "ni dileme. Termotehnika se s temi ne more primerjati, ker ima toliko boljše variante". Zanimivo.

Pravi, da trend in naprednejše države gredo samo v dve smeri. Ali zemeljski kolektor ali pa zrak voda. Nobenih globokih vrtin. (dobro razen če je podtalnica zelo blizu). Vse seveda za nizkotemperaturno ogrevanje.

Presenetil me je tudi podatek o zalogovniku... "ma kak 1000l zalogovnik. Rabiš ga kakšnih 130l in to zgolj za odtaljevanje zunanje enote pri sistemu zrak voda"

zanimivo....

Lp

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.276
1.908
113
Hja..to je kot bi vprašal Petrolovca kater ima najboljši bencin na svoji pumpi
smile-1.gif
.

Drugače pa..ja se strinjam, največja prihodnost je ravno v TČ zrak/voda in to ravno z razlogom da z naraščanjem izolacije (ter vgrajenim prezračevanjem) izgube toliko padejo da je škoda vsake investicije v vrtine..hkrati pa ti že sama črpalka, ki črpa vodo iz vrtine popapca kar veliko energije (in s tem zbija COP TČ kot celote).

In če imaš ti pasivno hiško z računskimi izgubami 2 kW (povprečje preko zime pa tam 1 kW) je logično kaj si boš dal montirat - zrak/voda...in boš namesto 25 EUR (vrtina) plačal 30 EUR mesečno za elektriko (manjši COP). Razliko nekaj tisoč EUR več za opcijo voda/voda ne dobiš nazaj nikoli.

Vsaj praksa gre v tej smeri...

Gruman

Zelenc'
18. maj 2011
10
0
1
Celje
Obišči stran
Berem poste, predvse padejo v oči "akademska" mnenja po ključu... "mi je bilo rečeno, povedano"... Razvoj TČ terja več 100 milijonska vlaganja v razvoj, BLIŽNJIC NI. Cenim sadove domačega znanja, a bodimo realni pri pozicioniranju. Pisati o znani izbiri sistemov v prihodnosti je zavajanje, narekuje jih kopica tehnoloških korakov in rešitev, ki zdržijo pričakovane kriterije ter ekonomsko upravičenost.

Mimogrede, upam, da pisci vedo pri katerih sistemih je potreben silni zalogovnik in pri katerem le skromen 100 - 200 litrski.... Ali pa dejstvo, da COP ni ključen kriterij pri izbiri TČ...

reality

Vudu lešinar
24. jul 2007
4.731
0
36
tole je bulšit kr si napisal.........

v mojem primeru je pršla razlika 3 jurjev........ Črpalke so danes pametne in niso več take kot včasih, imajo prilagodljiv moč, ki ji diktira peč.. in črpalka pozimi laufa največ dve uri na dan.......

kr se tiče zrak voda....... glede nato da jo ima oče, ti lahko povem, da se od -5 poraba znatno poveča....... izkoristek pa pada.. Ko govorimo o kvalitetnih zrak voda TČ pride tudi okol 8 jurjev in naprej... ravno tolko kot voda voda... le da maš vrtino + črpalko...

Še zmeraj moraš met pr zrak voda alternativo......, razen v pasivnih bajtah, ki jih je pa praktično zelo malo...

Rikolus

Fizikalc
19. jul 2007
2.367
88
48
Pa pozabil je prištet investicijo od dobro izolirane bajte do pasivne hiše, ki pa ni razlika samo v debelini izolacije.

MFALEX

Zelenc'
23. maj 2011
1
0
1
Fantje, zanimive debate maste in vse to jst še zmeri osebno zagovarjam kombinacijo kolektorjev toplotne črpalke in dobre peči...razlike se pa tukaj gibljejo od 4. - 10.000 evrov.

Drugač pa sej ni treba več delat po takem ključu enostavno pošlejš informativno ponudbo mislm da jo ma zdej celo merkur preko obrazca in to je to....

Evo našu. http://www.merkur.eu/index.php?id=merkurjeva_hisa

reality

Vudu lešinar
24. jul 2007
4.731
0
36
govorim posebej za niszkoenergetske hiše......... pasivnih je res malo, načeloma te sploh ne rabjo ogrevanja. Ampak kakšna je invisticija v to...
se lahko TČ samo skrije.....

TČ zrak voda je sicer super zadeva, ampak ko gre pod -5 je stvar kr potratna izkoristek pa majhen... To sicer priznavajo vsi, ki TČ voda zrak prodajajo...

izgovor je koliko časa pa je pod -5........ Pa v tem primeru odpadejo vse radiatorske variante, samo nizkokotlovno ogrevanje kot je talno ogrevanje itd...

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.276
1.908
113
Citat:
Uporabnik reality pravi:
tole je bulšit kr si napisal.........

v mojem primeru je pršla razlika 3 jurjev........

Potem si pa zračunaj..namesto 60 EUR mesečno z voda/voda plačaš 80 EUR z zrak/voda.

Razliko dobiš kdaj?

Pri COP-u boš upošteval tudi porabljeno elektriko črpalke z ačrpanje vode? Če ti gre ta sfalit..koliko stane popravilo/zamenjava?

reality

Vudu lešinar
24. jul 2007
4.731
0
36
To dejansko ni res.......... od -5 maš precej višjo porabo pr voda zrak, razen če res nimaš skor pasivne bajte.......

voda voda tega problema nima... Kvarjivost ob mrazu je večja pri zrak zrak, saj kondenz zmrzuje in poškoduje pri lopaticah, šele pri novejših so naredili nekaj v tej smeri......

Ne govrim na pamet, ker ima fotr Termotehniko..... pa ma oba sistema, olje in TČ... Poraba za 250 kvadratov bajto je bila okol 120 eur na mesec, medtem ko sem jest naprimer še frišno bajto (odprta okna) neizolirano nič porabil pozimi ob najhujših mesecih 60 eur na mesec..

in naj ti povem, da se črpalka z vodo med zimo (delala samo 2 uri skupaj) nič več.. clo redkokdaj se vklopi, sem prou na vailant prašal če je to normalno......

Tko da fotr dogreva raje pod -8 z oljem... ker enostavno preveč dogreva elektrika pri TČ...

+ vtine je še to, da taisto vodo lahko uporabljaš še za skrete in zalivanje vrta, voda pa bo skoz dražja... in tistih 2-3 jurje razlike se zna hitro povrnit....

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.276
1.908
113
ah daj no...

tč zrak/voda od termotehnike so žal slabe (vsaj moj monter, jih toplo odsvetuje, pa montira dnevno TČ vseh možnih proizvajalcev). Tako da od njih TČ ima že v osnivip robleme z nižjimi temperaturami (in doseganjem dostojnega COP-a)...razlni zubadani imajo cop skoraj 3 tja do -25 stopinj.

Poleg tega napiši o kakemo bjektu gre pri tvojem fotru..kvadratura, izolacija, lokacija...da se bomo lahko kaj pogovarjali.

In ja..logično je da zrak/voda pada moč (oz. izkoristek bo bolje) s padanjem temperature....ampka na koncu jepotrebno pogledati COp število čez celo zimo..ta jemreodajen, ne s kakim CP je delala TČ 12. januarja ob 4.30 zjutraj koje bilo zunaj -18 stopinj.

Lej, noben ne prabi da voda/voda ni slaba zadeva...boljša je od zkra/voda, le pri dobro izoliranem objektu se (žal) investicija ne povrne v nekem dogledenem času...zgolj to sem mislil povedat (pa si spregledal).

Ko pa je govora o slabših izoliranih objektih oz. velikih kvadraturah (bomo rekli da so potrebe po toploti večje) pa bo seveda edina, ki bi lahko zadovoljevala potrebe ravno voda/voda.

Rikolus

Fizikalc
19. jul 2007
2.367
88
48
Oprosti, ampak pri ZELO dobro izoliranem objektu, se ti tudi investicija v TČ ne povrne tako hitro, ker že avtomatično za ogrevanje objekta ne rabiš dosti energije. Sploh pa če je objekt dobro sprojektiran in se ogreva s pasivno energijo.
Dejstvo je, da pri TČ voda/voda imaš pogoje skozi celotno kurilno sezono poznano in lahko preračunaš, koliko energije oz. denarja boš potrošil za ogrevanje.
Pri TČ zrak/voda pa se ti pogoji skozi kurilno sezono spreminjajo in izračun porabe energije oz. deanrja za ogrevanje samo na palec izračunaš.

Kar se tiče grelnga števila.......tukaj se zakonov fizike ne da zaobiti, in Vincent ti lahko pišeš, da imajo ene TČ pri -25 grelno število skoraj 3. Ti kar piši, papir prenese vse, ampak dejansko pa vprašanje kaj ima....... Tako da to je treba jemat z rezervo, nekaj je tudi marketinških "prijemov" pri deklariranju grelnih števil.