Nizkokotlovno ogrevanje ne obstaja, najbrž si mislil nizkotemperaturno, npr. talno ali preko konvektorja.
Še vedno ne razumem, zakaj potrebuješ alternativo v ekstremno mrzlih dneh. Malo si poglej koliko je dejansko teh ekstremno mrzlih dni v letu. Recimo v zadnji kurilni sezoni smo imeli v našem kraju točno en dan s temperaturo pod -15, to je bilo že decembra, ko je bil en teden res mrzel, potem pa še en teden mrzlega vremena v januarju, polovica januarja pa so bile februarske temperature. GW, remember?
Ostala leta ni bilo bistveno drugače. Lanskoletna zima je bila kar nekaj bolj mrzla, pa smo porabili vsega za 30€ več v mesecih med dec 09 in apr 10. Beležim in imam podatke za vse mesece. Torej tiste špice mrzlih dni, ki jih je bilo nekaj več kot letos, so nam pridodale vsega 30 €. Da bom zaradi tega šel delat alternativo? Ja prav tisti, ki ima preveč denarja naj jo kar dela.
Meni moja logika pravi, da je za tako stanje potrebno vložiti kar najmanj denarja je možno, da bom dobil isti rezultat ven. Kot pri avtih. Ko bom imel preveč denarj bom tudi jaz razmišljal o merčotih in bemflah, do takrat pa mi moj japonc odlično služi.
Še kamin je predrag. Sej ne, da bi ga potrebovali, ampak bolj zaradi tega, da gledaš plamene in ti je že tako malo topleje.
Pa še nekaj mitov o različnih sistemih. Obstajajo naprave (TČ Z/V, da se razumemo), ki izkoriščajo že predogreto vodo (dvosistemski način delovanja) in svojo največjo učinkovitost dejansko dosežejo v območju med 60 in 80 st. In so zelo primerne za radiatorje. Sicer ne tako učinkovite kot nizkotemperaturni sistemi, a vendar, v primerjavi z oljem, kar konkretne razlike.
Problem Slovenije pa je, da imamo na eni strani nepoučene kupce, ki imajo soseda, ki je ravnokar nabavil TČ in je to res mercedes med mercedesi. Hopla, žena rabimo tč, ker sosedov janez jo že ima. Ali pa njihove izkušnje in znanje temeljijo na gostilniških debatah. Na drugi strani imamo pa prodajalce, ki jim je edini namen to, da prodajo, morebitne probleme bomo že reševali ali pa tudi ne. V glavnem, so totalno nekorektni. Ampak se ne zavedajo, da v bistvu tudi sebi jamo kopljejo.
Ko damo to dvoje skupaj, dobimo zmes nezadovoljhih kupcev z občutkom, da so jih nategnili na eni strani, in pametnjakovičev, ki so zgolj prodajalci in nič več kot to.
Na srečo obstajajo tudi izjeme, tako na eni kot na drugi strani.