Toplotna črpalka zrak/voda za celo hišo

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
UNP je najdražji energent.
plinovod, mnogo ceneje.

zrak/voda in samo to..jaz ne bi upal. zemljski, na veliki aprceli..ja..geosonda..ja, ampak tveganje uničenja..podtalnica..odlično..

reality

Vudu lešinar
24. jul 2007
4.731
0
36
Moj sosed ma priklop na javno omrežje plinovoda od domplana..... Prav da so tko svinjsko podražl, da razlike praktično ni več... Kok je res ne vem, prav pa da nobene razlike ni plin ali kurilc...

Kr se tiče voda voda.. ne vidim nobeno onesnaženje, le da vodo ohladiš...... Je pa res, da baje v bohinju že računajo davek na obremenitev okolja in povsod zdej zahtevajo števc na vrtino, da vidijo kolko vodo prečrpaš?

Zakaj... pojma nimam, moje mnenje je da ob taki učinkovitosti novih črpalk jih moti, da ne vedo več kje bi te obrali, ker ne dobijo tolko kot od energentov like kurilc ali plin....

ampak to je moje mnenje...

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
jaz sem prepričan, da bodo to..obdavčili..vprašanje je smao kako..in kdaj

glej kako s eplin drazi..ker se folk ogreva in vozi s tem..in tako to gre..brez skrbi..tudi elektrika bo šla gor itd.

vzet je treba tam kjer je

reality

Vudu lešinar
24. jul 2007
4.731
0
36
sej pravim, da v Bohinju že imajo davek na obremitve okolja... wtf kaj naj bi to pomenilo, naj pove kdo od tam?

Kr se tiče elektrike, če to resnično naredijo, me zanima kako bo nato reagiral najrevnejši sloj? Bo pa vsekakor zanimivo spremljati tole štorijo...

Država najprej "osvešča" ljudi naj gradijo varčne hiše, ogrevanje iz obnovljivih virov itd... na koncu pa ne vejo kako bi ti spustili kajlo u rit..................

Pravjo, da se bo tud končal odjemanje elektrike od fotovoltaičnih celic.... Skratka zanimivo postaja, v tej naši državi več res ne veš, kaj se bodo še spovnl....

bokyto

Fizikalc
19. sep 2007
1.475
0
36
Vrtine niso neskončne tako da se tu po nekaj letih hec tudi konča, plus poškodbe terena in nekateri umetniki jih vrtajo tudi preblizu hiš ipd. vse to ima močan vpliv na okolico sosedu je tlakovce pometal drugemu je asfalt podkopal ne me spraševat kako ker tudi on ne ve sumi pa na to, ker je umetnik na našem terenu, ki je prodnat šel v profit, zdej mu pa bajta na desni strani ugreza asfalt pred hišo propada...

Za moje pojme je najboljša opcija povrata iz odpadnih voda, torej greznica, sistem je nekoliko dražji vendar učinkovit dosti bolj saj odpadnim vodam temperatura nikoli ne pade pod 0.

Nazadnje urejeno:

reality

Vudu lešinar
24. jul 2007
4.731
0
36
čak o kakšnih poškodbah terena ti govoriš... si že sploh vidu vrtino v lajfu?

Drugič kaj ima bližine hiše veze z vrtino, sej nimaš tunela do vode ampak cev premera 15 cm...... Sej maš tud ponikovalnce pr bajtah za meteorno vodo itd........

Razen če so z bagrom delal vrtine?

Vrtine niso neskončne......... ne vem kaj točno misliš.... pa da se v parih letih hec konča......? Prodnata tal so idelani pogoji za vrtine, najbolj nezaželjen teren je mivkast oz glina... tam se filtri najbolj bašejo.....

Še enkrat tole so same nebuloze.....

Veš kaj pa vpliva na okolje.... stare betonske greznice, ki so zravn bajt, ki puščajo in se posedajo.... to ne pa cev zabita v tla.....

reality

Vudu lešinar
24. jul 2007
4.731
0
36
ok... potem je to to...
je pa dejansko res da od -10 bo šlo energije zlo velik, ker je izkoristek majhen... Vsaj pr mojmu fotru se je tko izkazal in takrat raje laufa olje.......

tam do -5 do -10 se še splača, naprej ti bo delalo na polno ves čas..
Drgač pa upam, da maš vsaj nizkokotlovno ogrevanje, če boš mu radiatorsko varianto to nebo pilo vode, oz se ti bo poznal na računu, če boš v radiatorje spušal 40-50 stopinj....

sploh pa od -5 naprej....

CLIO15

Guru
1. nov 2007
13.351
4.147
113
Citat:
Uporabnik reality pravi:
Moj sosed ma priklop na javno omrežje plinovoda od domplana..... Prav da so tko svinjsko podražl, da razlike praktično ni več... Kok je res ne vem, prav pa da nobene razlike ni plin ali kurilc...

Kr se tiče voda voda.. ne vidim nobeno onesnaženje, le da vodo ohladiš...... Je pa res, da baje v bohinju že računajo davek na obremenitev okolja in povsod zdej zahtevajo števc na vrtino, da vidijo kolko vodo prečrpaš?

Zakaj... pojma nimam, moje mnenje je da ob taki učinkovitosti novih črpalk jih moti, da ne vedo več kje bi te obrali, ker ne dobijo tolko kot od energentov like kurilc ali plin....

ampak to je moje mnenje...
Saj za zemeljski plin lahko izbira ponudnika
http://www.agen-rs.si/sl/informacija.asp?id_meta_type=30&id_informacija=689

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Ja, ampak so cene še vedno bolj ali manj regulirane - trg je bolj ali manj na papirju.

Kar se energentov za ogrevanje tiče, trg dejansko deluje samo pri lesu

Nazadnje urejeno:

alpek

Pripravnik
15. avg 2007
914
3
18
Nizkokotlovno ogrevanje ne obstaja, najbrž si mislil nizkotemperaturno, npr. talno ali preko konvektorja.

Še vedno ne razumem, zakaj potrebuješ alternativo v ekstremno mrzlih dneh. Malo si poglej koliko je dejansko teh ekstremno mrzlih dni v letu. Recimo v zadnji kurilni sezoni smo imeli v našem kraju točno en dan s temperaturo pod -15, to je bilo že decembra, ko je bil en teden res mrzel, potem pa še en teden mrzlega vremena v januarju, polovica januarja pa so bile februarske temperature. GW, remember?
Ostala leta ni bilo bistveno drugače. Lanskoletna zima je bila kar nekaj bolj mrzla, pa smo porabili vsega za 30€ več v mesecih med dec 09 in apr 10. Beležim in imam podatke za vse mesece. Torej tiste špice mrzlih dni, ki jih je bilo nekaj več kot letos, so nam pridodale vsega 30 €. Da bom zaradi tega šel delat alternativo? Ja prav tisti, ki ima preveč denarja naj jo kar dela.
Meni moja logika pravi, da je za tako stanje potrebno vložiti kar najmanj denarja je možno, da bom dobil isti rezultat ven. Kot pri avtih. Ko bom imel preveč denarj bom tudi jaz razmišljal o merčotih in bemflah, do takrat pa mi moj japonc odlično služi.
Še kamin je predrag. Sej ne, da bi ga potrebovali, ampak bolj zaradi tega, da gledaš plamene in ti je že tako malo topleje.

Pa še nekaj mitov o različnih sistemih. Obstajajo naprave (TČ Z/V, da se razumemo), ki izkoriščajo že predogreto vodo (dvosistemski način delovanja) in svojo največjo učinkovitost dejansko dosežejo v območju med 60 in 80 st. In so zelo primerne za radiatorje. Sicer ne tako učinkovite kot nizkotemperaturni sistemi, a vendar, v primerjavi z oljem, kar konkretne razlike.

Problem Slovenije pa je, da imamo na eni strani nepoučene kupce, ki imajo soseda, ki je ravnokar nabavil TČ in je to res mercedes med mercedesi. Hopla, žena rabimo tč, ker sosedov janez jo že ima. Ali pa njihove izkušnje in znanje temeljijo na gostilniških debatah. Na drugi strani imamo pa prodajalce, ki jim je edini namen to, da prodajo, morebitne probleme bomo že reševali ali pa tudi ne. V glavnem, so totalno nekorektni. Ampak se ne zavedajo, da v bistvu tudi sebi jamo kopljejo.
Ko damo to dvoje skupaj, dobimo zmes nezadovoljhih kupcev z občutkom, da so jih nategnili na eni strani, in pametnjakovičev, ki so zgolj prodajalci in nič več kot to.
Na srečo obstajajo tudi izjeme, tako na eni kot na drugi strani.

cbb

Chef
6. avg 2007
3.337
2
38
51
Nč več u Jesenicama... Zdej Horjul
Citat:
Uporabnik merdzo pravi:
Softi, tebi se ne izplača nič več predelovat v tvojem sistemu. Ko bo kaj crknilo, boš na novo preštudiral, do takrat pa imaš kar imaš.
Enkrat si spraševal glede rekuperacije...
Jaz bom šel na minimalno začetno investicijo-plin, in počakal, da cene TČ še malo padejo.

Tole je mogoče zanimiva rešitev - rekuperacija kar v okenskem okviru.
http://www.mik-ce.si/okna/mikrovent/

lp

Microvent je blažou žegn:) Precej draga zadeva, ki ne funkcionira tako kot je treba. Sam sem ravno v fazi nakupa oken in ugotavljam, da s paralelnim odmikom rešim vse...

alpek

Pripravnik
15. avg 2007
914
3
18
No pa, da ne bomo samo pametovali.
Na tem linku so podatki iz mreže amaterskih vremenskih postaj za januar 2011. Najbolj zanimivi so podatki min. dosežena temperatura v mesecu in pa število ledenih dni (to so dnevi, ko se temperatura v celem dnevu ni povzpela čez 0 st.). Na istem linku lahko pogledate tudi za ostale mesece, če koga zanima.
Januar je ponavadi najbolj mrzel mesec v letu. Pa nikjer nisem našel, da bi bilo ledenih dni več kot dva tedna v mesecu. S tem, da to vključuje tudi dni, ko je bila temperatura nekaj st. pod nič in ne kakihsamo ekstreme.

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.765
3
38
Ksz

Kaksen pa je sistem ogrevanja TC na odpadne vode?

Ali se da na netu kje videti koliko je podtalnica aktivna in razsirjena na dolocenem tvojem podrocju?

Zakaj bi za lojtro v kopalnici imel drgacen rezim, pomojem je tistih 25 stopinj cist zadosti za susenje brisace?

ThorZEN

Fizikalc
18. avg 2007
2.304
32
48
So prišle ponudbe (Zubadan) in cena z vsem priborom je skoraj identična zelo kvalitetni rešitvi na pelete s vpihovanjem iz zalogovnika - ETA PU11. Tako da najverjetneje gremo na pelete.

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
ETA PU 11 ali ETA PE 11 ?

Slednjo si lastim sam
wink-1.gif

ThorZEN

Fizikalc
18. avg 2007
2.304
32
48
PU, ima že vgrajene pumpe za 2 ogrevalna kroga (z doplačilom), ekspanzijsko posodo, touch screen kontrole. Zniža strošek vgradnje.

Kako pa se ti obnese PE 11?