Toplotna črpalka zrak/voda za celo hišo

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.765
3
38
Ja ok ampak glih ti se mi zdi da pises o tem da imas lahko tudi predimenzionirano TC, torej bi lahko po tvojem napisanem sklepal da vzamem 20KW pa bo se boljsi COP , sam to ni smotrno vrjetno. TC mora biti predimenzionirana za kake 30% vrjetno?

Glede glasnosti sem pa mislil da bi jo dal pod stopnice ampak to je zraven travnika v isti visini kot se clovek giblje zato.

Clancy

Majstr
20. avg 2007
824
394
63
Citat:
Uporabnik vincent pravi:
S porabo 2.000 kurilca objekt ni ravno pretirano dobro izoliran (stene in tla imajo koliko izolacije?).

Jaz bi razmišljal v smeri, da bi porkil vsaj 95 % potreb hiše s TČ...preostanek pa uporabljal peč na olje (tistih 14 dni ko bo najboj peklo zunaj).

AlthermaHP model (high power) kar pomeni, da ima dva kompresorja v vrsti in z lahkoto segreva vodo na 60 stopinj in več z iskoristkom COP 3 ali več.

Moč pa...po moje bi 14 ali 16 kW izvedenka zadvoljila celotne potrebe hiše....pa se ohrani peč na olje res kot rezervo ali nuja v kakih ekstremnih zunanjih temperaturah (torej če hiša le ni tako dobro izolirana).

prospekt:

http://www.elter.si/pdf/DAIKIN_Altherma_HT_slo.pdf

Če vzame (MI2) omenjeno toplotno črpalko Daikin Altherma HT, ne rabi backupa. Peč lahko brez skrbi vrže ven. Ta TČ ogreva do 80°C, tudi v najhušem mrazu. Namenjena je prav za radiatorsko ogrevanje in slabo izolacijo.
11kW TČ bi za njegovo kvadraturo bila ok.
Je pa kar draga. Mislim, da čez 10k€.

ThorZEN

Fizikalc
18. avg 2007
2.304
32
48
Sam sem bil v podobni dilemi (beri 1. post), na koncu sem vzel peletno peč ETA. Da se ne rabim obremenjevat z raznimi COP, odmrzovalnimi cikli ipd. Pa tudi Ekosklad ne subvencionira TČ, katere bi jaz želel (Zubadan ali Altherma HT).

Tukaj pa sem ravno dobil odločbo o vrnitvi 2k€ za peč in 250€ za sanitarno TČ.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.276
1.908
113
Citat:
Uporabnik ThorZEN pravi:

Ko je ravno o tem govora...si subvencijo uveljalvljal istočasno (na isti vlogi)..ker me zanima ali zadeve obravnavajoločeno? ali si upravičen do nekega makx. zenska ne geldena število zadev, ki jih uveljavljaš?

Ker jaz bom dal vlogo za TČ in izolacijo hkrati...da vem kaj lahko pričakujem (Oz. če ne raje dam eno vlogo letos, drugo pa drugo leto).

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.276
1.908
113
Predimenzioniranost....ni za pretiravat, ker vsaka TČ dela s svojim minimumom...npr. Daikinova 11 kW (vsaj tako uporabniki) dela z najmanjšo priključno močjo 1 kW (Oz. 30 % nazivne moči)..torej da minimalno od sebe okoli 3 kW toplote. In če imaš dobro izolacijo, razmeroma visoke zunanje temeprature (Npr. 10 stopinj da so izgube objekta samo 1 kW...se ti zadeva stalno zaganja in ugaša.

Jaz razmišljam o neki 'zmerni' predimenziniranosti, plus tega moja zamišljena tč (Toshiba Estia) lahkod eluje z minimalno močjo 10 % nazivne..torej z okoli 1 kW grelne moči...kolikor pa sem geldal tabele pa imajo TČ največji izkoristek prav v območju 20 do 30 % nazivne moči.
1344844-Novaslika.png

Priponke

• 1344844-Novaslika.png
    1344844-Novaslika.png
    252,5 KB · Ogledi: 398

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.765
3
38
Citat:
Uporabnik vincent pravi:
Predimenzioniranost....ni za pretiravat, ker vsaka TČ dela s svojim minimumom...npr. Daikinova 11 kW (vsaj tako uporabniki) dela z najmanjšo priključno močjo 1 kW (Oz. 30 % nazivne moči)..torej da minimalno od sebe okoli 3 kW toplote. In če imaš dobro izolacijo, razmeroma visoke zunanje temeprature (Npr. 10 stopinj da so izgube objekta samo 1 kW...se ti zadeva stalno zaganja in ugaša.

Dej mi malo bolj po kmecko razlozi ker nerazumem cist zakaj bi se TC vklapljala nonstop. Oziroma te zadeve mi niso jasne najmanjse prikljucne moci itd?

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.276
1.908
113
Sam je še nimam..govorim kar povejo lastniki.

(Daikin)...kolikor jo je meril lastnik je minimalna moč s katero lahko dela njegova TČ (11 kw izvedneka) 1 kW...torej če računaš da ima TČ cop 3, POMENI DA ČE PAPCA 1 Kw DAJE OD SEBE 3 Kw TOPLOTE.

In..ob dejstvu, da imaš ti dobro izolirano hiško, imaš npr. pri teh temepraturah kot so sedaj (10 stopinj) celotne izgube objekta 1 kW..torej 3 x manj kot daje od sebe TČ. In kaj to pomeni? Ja, da se TČ izklopi, pa čez čas spet nazaj vklopi...in nekaterim se to dogaja po 30 x na uro (seveda, nekateri so mnenja da mora TČ delovati 24 ur dnevno, prav tako talno..in imajo v tej prehodnih obdobjih zato 'težave' z zaganjanjem TČ).

Torej...predimenzioniraš jo v tem smislu, da bo delovala v povprečju...namesto s 40 - 70 % svoje moči, zgolj v povprečju s 20 do 40 % svoje moči. Seveda pa je potrebno vedeti tudi s kako minimalno močjo TČ lahko obratuje...Daikinova kot kaže s 30 % minimuma, npr. Estia zgolj z 10 % svoje nazivne moči.

Tako da..za moj primer (velikost in izolacijo objekta) bi bila dovolj 8 kW izvedenka, ima pa malo slabši COP in pri EKO skladu pade v nižji rang subvencije (samo 1.000 EUR) napram 11 kW, ki ima višiji COP in 1.500 EUR subvencije. Tako da...bom na koncu dodal 500 EUR za močnejšo izvedenko (nekako z idejo, da od viška ne boli glava..teh 500 EUR bom pa tudi preživel...sploh ko spremljam (in čutim) odhodke pri obnovi).

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.276
1.908
113
Je pa tako...cene energije bojo šle gor, to je dejstvo...in mogoče pri zdajšnem kalkuliranju teh 500 EUR ne dobiš nikoli nazaj...samo če gledaš samo kurilca (ki je šel iz 57 centov 2009 na skoraj 1 evro 2011) da se bo slej kot prej začelo tudi dogajati z el. energijo. In takrat bo na mestu razmislek ali vgraditi napravo z višjim COP, ter malo predimenzionirano, kar ji še dodatno zvišuje COP (glej tabelo zgoraj)...ali plačevati več pri porabi....samo ti takrat to ne bo pomagalo, ker boš imel, kar boš pač imel.

torej....

vemo zakaj ima neumen kmet debel krompir
evil.gif

Ne vem no..se splača geldat par let v naprej.

(isto je bilo, ko smo pet let nazaj menjali okna in dali 3 zasteklitev...smo me po večini vsi spraševali po zdravju, danes je praktično to že 'osnova', isti šmorn je z izolacijo...ko rečem da bom dal 20 cm izoalcije na steno sem spet motena oseba, ko jim rečem da bo še grafitni stiropor, pa sploh več nisem normalen...5 let naprej, bo to standard...in bo tisti, ki je zdaj šparal in dal samo 10 cm, tenko piskal, podobno je bilo z izolacijo tal...enim je 15 cm čist BV, ...itd, itd. Je pa res da jih je vse več, ki so modro tiho, pa sami dajo vsaj toliko ali še več).

Malo bluzim, samo je veliko na tem
wink-1.gif

ThorZEN

Fizikalc
18. avg 2007
2.304
32
48
Citat:
Uporabnik vincent pravi:
Citat:
Uporabnik ThorZEN pravi:

Ko je ravno o tem govora...si subvencijo uveljalvljal istočasno (na isti vlogi)..ker me zanima ali zadeve obravnavajoločeno? ali si upravičen do nekega makx. zenska ne geldena število zadev, ki jih uveljavljaš?

Ker jaz bom dal vlogo za TČ in izolacijo hkrati...da vem kaj lahko pričakujem (Oz. če ne raje dam eno vlogo letos, drugo pa drugo leto).

Uveljavljal TČ in peč na isti vlogi in dobil odločbo za oboje skupaj. Znesek za vsako točko se obravnava posebaj.

Je pa bil tudi skupni račun in izvajalec. Ampak po moje ni ovira, če imaš ločene izvajalce. Pač za vsako točko priložiš vse zahtevane papirje.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.276
1.908
113
Super, hvala. Izvajalca bosta ločena. To semr abil vedeti ali obravnavajo ločeno zadeve in za vsako dobiš 'ustrezen' znesek ali enostavno združijo...in rčejo da preko tega in tega zneska ne grejo.

ThorZEN

Fizikalc
18. avg 2007
2.304
32
48
Ne grejo prek, ampak ločeno po točkah. K sreči so toliko pametni, da si ne delajo dvojnega dela še tu. Drugače bi vsak dal ločene vloge.
smile-1.gif

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.765
3
38
Citat:
Uporabnik vincent pravi:

(isto je bilo, ko smo pet let nazaj menjali okna in dali 3 zasteklitev...smo me po večini vsi spraševali po zdravju, danes je praktično to že 'osnova', isti šmorn je z izolacijo...ko rečem da bom dal 20 cm izoalcije na steno sem spet motena oseba, ko jim rečem da bo še grafitni stiropor, pa sploh več nisem normalen...5 let naprej, bo to standard...in bo tisti, ki je zdaj šparal in dal samo 10 cm, tenko piskal, podobno je bilo z izolacijo tal...enim je 15 cm čist BV, ...itd, itd. Je pa res da jih je vse več, ki so modro tiho, pa sami dajo vsaj toliko ali še več).

Malo bluzim, samo je veliko na tem
wink-1.gif

Jah to itak, sej mojemu fotru so govorili da ni pri pravi ker je nekaj let nazaj govoril da bo dal izolacije 10cm. da nes je 15 normalno. Dal bi tudi 20cm ali vec ker sploh ni toliko drazji stiropor kot denar lahko drugje takoj zapravis, sam pri nas ni slo vec kokt 15 ker je hisa tako zasnovana.

Kolk pa je 20cm grafitnega ekvivalent navadnemu?

brezlj

Pripravnik
29. jul 2010
46
0
6
www.dominatus.si
Če smo natančni:
0,039 W/mK navadni stiropor
0,032 W/mK grafitni stiropor

0,032 W/mK : 0,2 m = 0,16 ....
x = 0,039/0,16 = 0,244 m
smile-1.gif

Več o energetskih izračunih glede domače porabe, avta, toplotnih črpalk pa se lahko najde na pozitivnaenergija.si .. vedno več dodajajo ... fajn za igrat se malo, s čist resnimi stvarmi
smile-1.gif

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.765
3
38
ksz
Hvala za razlago.

Sem bil na sejem dom in sem gledal zubadan zrak/voda in je stric rekel 9jurejv za 11kw, torej bi tukaj dobil se 1500eur subvencije ne?

Na tako crpalko lahko komot priklopis zalogovnik in zalogovnik za sanitarno vodo?

Zakaj notranja enota zubadanke ni kot ostale ki zgledajo kot bojler, mapak je sam neka zmerno velka skatla, to pomeni da imajo ostale zalogovnik in glavo v enem?

Zanima me tudi koliko stran je lahko kompresorska zunanja enota od notranje, ker ce bi jo dal za hiso kjer cisto nobenega ne moti je to kontra kotlovnici in znasa ravne zracne linije cca 10m.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.276
1.908
113
Citat:
Uporabnik Ralliart pravi:

Na tako crpalko lahko komot priklopis zalogovnik in zalogovnik za sanitarno vodo?

Zakaj bi pa potreboval zalogovnik ?

sanitarno vodo seveda da greješ z njo.

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.765
3
38
Nevem sem mislil da je zalogovnik nuja za stabilno stalno temperaturo?
Zalogovnik za sanitarno vroco vodo je pa potreben, ali tudi ne?

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.276
1.908
113
Na vsak način rabiš nek bojler oz. zalogovnik za sanitarno vodo..kakor mu pač rečeš.

Za segrevanje prostorov pa pri TČ tudi pod ravno ni nujen zalogovnik (torej zaloga vode, ki kroži po sistemu). V kolikor imaš on-off črpalko je seveda priporočljiv, a ni potrebe po veliki kapaciteti (300 litrov npr). Če imaš inverter TČ ga tudi pod razno ne rabiš zalogovnika, ker bo že sama TČ z obrati kompresorja prilagaja potrebno moč.

Kolikor vem je Zubadan Inverterca torej zalogovnika ne potrebuje.

Je pa fino da imajo inverterce (imenovane nizkotemperaturne) za grelna telesa talno ogrevanje. Na radiartojih (sploh ob nižjih zunanjih temperaturah oz. višjih potrebnih temp. vode v sistemu) probleme z doseganjem želene temperature, kar se odraža v slabih izkoristkih (majhnih COP-ih).