Citat:
Uporabnik Gargy pravi:
Da malo obudim temo...
V hisi se bo pocasi zamenjal nacin ogrevanja. Trenutno je KO. Poraba olja letno znasa med 2200 in 2500l, skupaj z ogrevanjem sanitarne vode (ta nanese povprecno 2l/dan, oz med 700 in 750l na leto). Hisa ima 260m2 ogrevanih prostorov, povsod so visokotemperaturni radiatorji, hisa ima plasticna okna in ne ravno zavidanja vredno izolacijo (med 6 - 12c/m). Voda za ogrevanje se segreva na 60 st., sanitarna voda na 40-45 st. C. Zalogovnika nimamo, prostori se ogrevajo na 22/23 cez dan in na 18/19 cez noc.
Zelja je vgraditi toplotno crpalko, predvsem zaradi pridobitve prostora, kjer je zdaj kurilnica + cisterna za olje. Zaradi obstojecih radiatorjev je potrebno poseci po HT izvedbah TC (menjavai radiatorjev bi se rad ognil) oz. so mi priporocili Daikin Altherma HT (dvojni kompresor, deluje do -20, zmozna ogrevat vodo do 80 stc. C).
Ceprav primarno razlog za zamenjavo NI privarcevat €, temvec predvsem bolje izkoristiti trenutni prostor + izognit se dimnikarskim banditom (zato prosim brez komentarjev "najprej poskrbi za izolacijo, vgradi talno gretje itd.), me vseeno zanima, koliko bi naj bil prihranik v primerjavi z trenutno porabo KO. Investicijo ocenjujem na okrog 12.000€, upam, da je to realisticno...
Še dobro, da je cilj privarčevati prostor, ker ob taki insvesticiji se bo le ta povrnila v komaj 13 letih. Potem začneš komaj varčevat.... Pa še to mi ni jasno zakaj je investicija tako visoka? Vsi govorijo tam med 7 in 10, ti pa o 12k eur..
Jaz sem tudi mislil zamenjat KO peč z TČ. Ampak porabim na leto cca 900 do 1100 l olja + 3 metre drv za spodnji kamin, pa mi take investicije nikakor ne gredo v račun. Ko pa crkne gorilnik pa ni vrag da ne najdem nadomestnega, čeprav v Italiji dela samo ena linija in še ta ne 8 ur
Nazadnje urejeno: